В момента чета... 97

• 33 348
  • 509
  •   5
Отговори
# 405
  • Русе
Декември ми липсваше време за четене, така че започнах новата година с дочитане на "Японският любовник" на Исабел Алиенде. Хубава е книгата.
Първата прочетена за 2026 година книга ми е "Жажда" на Карабашлиев. Малка книжка, повест е и много ми хареса. Само нея не бях чела от него, с изключение на новоиздадената.
Тази сутрин започнах "Кървав меридиан или вечерното зарево на Запада" на Кормак Маккарти. Отдавна и се канех и все посягах към нещо друго, но днес и дойде реда.

# 406
  • София
Мега-странна ми е такава постановка - "Днес е 8-ми януари и аз сядам  да пиша роман."
То затова последните книги на Алиендето за нищо не стават! Или стават за темата за "Златните малинки".
За писането се иска нещо повече от това, че е 8-ми януари т.е. тя сяда и безидейно почва да пише??
Пожелавам ѝ късмет, защото определено ще ѝ е нужен, но аз нова книга от нея едва ли ще купя вече ...

# 407
Mijjj, тя винаги започва нова книга на 8-ми януари. Това е нещо, като традиция.
За последните книги съм съгласна. Е, не са чак за малинки, но им липсва магията.
Всъщност не съм чела " Името ми е Емилия дел Валие", тя може и да е за малинка...

# 408
Аз не съм очарована от първата си среща с Алиенде, а имам още три нейни. Дано те са по-читави.

# 409
  • София
Mijjj, тя винаги започва нова книга на 8-ми януари. Това е нещо, като традиция.
За последните книги съм съгласна. Е, не са чак за малинки, но им липсва магията.
Всъщност не съм чела " Името ми е Емилия дел Валие", тя може и да е за малинка...

Именно това имам предвид Wink
По-добре недей да четеш  "Името ми е Емилия дел Валие", не че и "Виолета" беше цвете...

# 410
От най- новите и, единствено "Виолета" ми хареса. Blush

# 411
Точно "Виолета" е една от трите, която имам. Ами каквото такова, ще подходя с ниски очаквания, пък каквото стане.

# 412
Недей така, Алиенде има много хубави книги и е умел разказвач.
Кои са другите, които имаш?

# 413
"Цвят, продълговат в морето" и "Сборът на дните". Първата беше намалена в Хеликон, а втората даже не знам как е попаднала у нас.

# 414
"Цвят, продълговат в морето" и "Сборът на дните". Първата беше намалена в Хеликон, а втората даже не знам как е попаднала у нас.
"Сборът на дните" е прекрасна!
"Цвят продълговат в морето" не ме впечатли чак толкова много, въпреки че и тя ми хареса.

# 415
  • София
Книжната година започва добре за мен. Дочетох две книги от 2025 - "Вълче време" на Харалд Йенер и "Пазарът на поета" от Ханс Кристиан Андерсен. "Пазарът на поета" е пътепис, в който Андерсен разказва за почти осеммесечното пътешествие, което предприема през октомври 1840 - Копенхаген- Германия - Тирол - Италия, Малта и Гърция до Константинопол. От Константинопол писателят решава да се придвижи с кораб до Румъния и оттам по река Дунав до Виена. Интересен факт е, че по време на това пътуване Андерсен слиза във Видин. Изданието е на "Парадокс" и е чудесно, включени са оригиналните скици на автора, както и откъси от личния му дневник, в които описва впечатленията си от българския бряг. Книгата е обемна (около 500 стр.) и е за ценители на т.нар. "художествен пътепис" и бавното четене. Стилът е великолепен, с много богат език и красиви описания. Не липсват и хумористични битови сцени, основно свързани с неудобствата на пътуването и спътниците му. Истинско читателско пиршество!

За разнообразие подхванах поредицата "Зимна улица" на Елин Хилдебранд. На български е издадена от "Сиела", аз четох първата книга на английски от Amazon. Действието се развива на остров Нантъкет в щата Масачузетс, а в центъра са членовете на семейство Куин. Всяка година те се събират да празнуват Коледа в хотела "Зимна улица", чийто собственик е бащата, Кели Куин. Завихрят се всякакви драми - изневери, раздели, събирания, изравяне на стари семейни проблеми. Приятно четиво за зимния сезон, прочетох я за една вечер. Бих продължила със следващите от поредицата. Втората книга по някаква причина няма издание за Киндъл, та може би ще си я взема от библиотеката.

# 416
Мега-странна ми е такава постановка - "Днес е 8-ми януари и аз сядам  да пиша роман."
То затова последните книги на Алиендето за нищо не стават! Или стават за темата за "Златните малинки".
За писането се иска нещо повече от това, че е 8-ми януари т.е. тя сяда и безидейно почва да пише??
Пожелавам ѝ късмет, защото определено ще ѝ е нужен, но аз нова книга от нея едва ли ще купя вече ...

Съгласна съм! Малко ми звучи "пени се, не пени се, за пари е". Писателите се различават от нас, че освен хубав изказ имат и творчески вдъхновение, концепции и идеи. Не е достатъчно да напишеш едно изречение с красиви думи, а трябва да формираш идея, с която да заинтригуваш читателите, когато си утвърдено име в литературата. И в този смисъл, ако нямаш искрата, по-добре не пиши просто защото е 8ми януари. Защото всички ние натракахме по клавиатуратата нещо на 8ми януари.

# 417
Аз не го възприемам така.
Тя има достатъчно време през годината, да открие историята, която иска да напише и да я оформи в съзнанието си.
Просто сяда да работи по нея на 8 ми януари.
Да кажеш, че Алиенде е писател, който би "натракал нещо по клавиатурата " е несериозно. Hands V

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 22:06 от NeZ_9

# 418
Полетът ми закъснява и имах време да дочета "Съседката" - по-гнусна книга не бях чела... А самата идея, че е базирана на действителна история я прави още по-отвратителна. Това ще е книга, която няма да оценя в гуудрийдс - някак не ми върви да дам оценка за такъв вид садизъм. Не мога да повярвам, че има толкова извратени, болни, жестоки хора....
Въпросът е с какво да си оправя вкуса...

# 419
Съгласна съм, по- гнусна и жестока книга не бях чела.

Общи условия

Активация на акаунт