В момента чета... 97

• 33 294
  • 508
  •   2
Отговори
# 420
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Аз не мога/не искам да я прочета. Сигурно после душата ми ще е опустошена и ще помня цял живот гнусотиите.

# 421
  • Бургас
Полетът ми закъснява и имах време да дочета "Съседката" - по-гнусна книга не бях чела... А самата идея, че е базирана на действителна история я прави още по-отвратителна. Това ще е книга, която няма да оценя в гуудрийдс - някак не ми върви да дам оценка за такъв вид садизъм. Не мога да повярвам, че има толкова извратени, болни, жестоки хора....
Въпросът е с какво да си оправя вкуса...
Кой е автора?

# 422
Полетът ми закъснява и имах време да дочета "Съседката" - по-гнусна книга не бях чела... А самата идея, че е базирана на действителна история я прави още по-отвратителна. Това ще е книга, която няма да оценя в гуудрийдс - някак не ми върви да дам оценка за такъв вид садизъм. Не мога да повярвам, че има толкова извратени, болни, жестоки хора....
Въпросът е с какво да си оправя вкуса...
Кой е автора?
Джак Кетчъм

# 423
Макар да съм огромен фен на този жанр (хорър), точно тази книга все още не съм готова да прочета.

Прочетох "Вода" на Джон Бойн. Разбирам както положителните, така и негативните мнения за нея. Аз съм някъде по средата, имаше неща, които ми харесаха и други, които откровено ме подразниха. Няма да се отказвам от автора и поредицата все още.

# 424
Когато писах на ерго за Лес в къщата, горещо ми беше препоръчана книгата Една и съща жена. Това, предвид факта колко обстойно обсъждаме издаденото от тях на Морнщайнова (и колко + защо ми харесва) и честността ми, че предишните препоръки не са ми допаднали.
Не обичам да ми препоръчват книги, ако изрично не съм искала и попитала. Всеки път се ядосвам на себе си, че се вслушвам.
Е, този път не е изключение.
Вероятно, издателите много си харесват авторката (наподобявала Йовков…), а самата тя – Данила Райчева завършва майсторския клас по творческо писане на Здравка Евтимова (каквото и да значи това).
Разкази представлява томчето. Ох, колко много не ми харесаха. Не мога даже да опиша. Едно безинтересно, натегнато писане. С героини, които са откровено жалки. Върнати на село, за да се дърпа юздата на българското, носталгично и трагично да е. Толкова провинциално дращене и толкова безидейно.

Изненадана съм как някой, който е чел Лес в къщата (и въобще Морнщайнова) може да доближи до нея въпросната българска писателка. Да, героите на Алена също са селяни (даже и на Йовков, ако трябва да се намеси отново), но то не е само да пишеш за селото. Трябва и идея, и сюжет, и талант.

И като почнат известните бг автори (а и не само) да хвалят разни такива графомани и да им пишат препоръки, даже да ги пробутват… но то явно благородството задължава.

# 425
Аня, мисля, че това е някаква политика - на всяка цена да се промотират българските автори, да се преекспонират качествата на творбата и да са леко безкритични към недостатъците. Това важи и за филмовите продукции. Това най-много ме дразни в родното културно производство - липсата на всякаква критика. Има все пак и малко на брой истински критици, но не са в масовите медии.

# 426
Страшно дразнещо. Дори и кратките очерци на задна корица, които всички знаем, че понякога са единствената аргументация да купиш книгата на някой безизвестен нов талант

# 427
Липсата на адекватна критика наистина много се усеща. Реално имаме само хвалебствени отзиви в Гудрийдс от техни колеги, често издавани от същото издателство или похвална статия от приятел в "Култура" и "Литературен вестник" и това е. Рядко в "Площад Славейков" може да има неособено ласкав коментар, когато някой автор изпревари по продажби брата на редакторката, нея я хване яд и реши да сложи нещата на правилните места, защото как така "Адажио за Мария" ще изпреварва "Ти, подобие мое"!. Обективност липсва, отдавна не им вярвам, дори на тези, чиито книги и текстове наистина ми харесват. "Месечината, огромна като тиква", която четох последно, има 2 отзива с 5 звезди - един на редактора Николай Терзийски и един на Емануил Видински. Така са похвалили това тъпо и бездарно нещо, че лицемерието лъсва, щом човек сам зачете книгата. Да, някои много ги пробутват, но те като не стават, хвалбите не помсгат, защото читателите виждат и сами.
За групите във фейсбук да не говорим - там негативни коментари не се допускат или ако случайно успееш да публикуваш, идват клакьорките на нехаресания автор, за да не направят на нищо. Което няма да помогне на продажбите, уви.

# 428
То и за гимназиалния дневник на Емануил А. Видински какви хвалебствия бяха…

# 429
Да, помня 😀 Също много тъпа книга - безинтересният живот на един скучен човек, на който не му се случва нищо особено, но все пак иска да каже. Сега ще го превеждат даже.
ПП: прочетох "Лес в къщата", обаче съм без думи, може да пиша натам, когато се успокоят емоциите ми, макар че трудно без да издаваме съдържание. Страхотна е.

# 430
  • София
Аз имам подобно преживяване с изд.Ерове на пролетния Панаир на книгата (или Алея беше).
Отидох на щанда им конкретно да си купя "Медноглавият демон" на Барбара Кингсолвър. Купих си я. И като се почна след това едно промотиране и натиск да си купя някаква книга на млада българска авторка, чието име дори не си спомням! Ситуацията беше пълен криндж! Още повече, че същата авторка беше на щанда и се усмихваше срамежливо...
Добре, че нямам проблем с това да казвам "не" Simple Smile

# 431
"Гениалната приятелка" на Елена Феранте
Страшно много ми хареса! Един роман, чието действие се развива в Италия през 50-те и 60-те години и разказва историята на Елена и Лила. Две момичета от бедняшкия квартал на Неапол, които се сприятеляват от деца и макар вечно съревновавайки се, и в училище и в живота, израстват заедно и преминават през юношеството със всичките му страхове, вълнения и мечти.
Признавам, че в началото четенето ми потръгна малко трудно, но от един момент нататък историята така ме погълна, че четях във всяка свободна минута. Книгата разглежда всички нюанси на женското приятелство, като Феранте е създала изключително автентична атмосфера и персонажи, които оживяват със всяка следваща страница.
Не съм гледала сериала, но със сигурност ще прочета и останалите части от тетралогията.

# 432
  • София
О, сериалът е прелестен! Heart
Но книгите...не знам..аз по принцип имам някакъв проблем със съвременните италиански автори. Не ми допада напорът им на писане.
"Тя стана, облече синята си рокля и отиде в кухнята. Взе чаша и наля вода от крана. Седна до дървената маса, отпи от водата и се замисли..."
В 90% така пишат италианскте автори.
Въпреки любовта ми към Италия и италианския език, тяхната литература не е "моето".
Има някаква описателност на чисто битово ниво, което не ми импонира.

# 433
Mijjj, разбирам гледната ти точка и наистина вкусът към литературата е много личен. При „Гениалната приятелка“ обаче аз имам съвсем различно усещане. Wink За мен тази на пръв поглед битова описателност не е самоцелна, а начин да се изгради изключително плътна и достоверна атмосфера - кварталът, социалното напрежение, ролите на жените, отношенията между хората. Именно чрез дребните, ежедневни детайли Феранте успява да покаже вътрешните конфликти и израстването на героите. Затова книгите ми се струват много по-дълбоки и въздействащи от сериала, макар и той да е много добре направен.
В крайна сметка за мен книгите са по-силни от сериала, защото дават достъп до вътрешния свят на героите- мислите, противоречията и неказаното между редовете. Там атмосферата не е само визуална, а емоционална и психологическа, изградена бавно и дълбоко. Сериалът е красиво допълнение, но книгите остават истинското преживяване на „Гениалната приятелка“ за мен. Hands V
И на мен ми потръгна трудно, но после не можех да спра да чета.

# 434
Поради тази описателност на битова ниво, за която пише Mijjj, аз не можах да харесам Луиз Пени. Винаги мирише на ароматно кафе, топла супа и прясно изпечени кифлички. То да е веднъж или два пъти, да го "преглътнеш".
За "Гениалната приятелка" мнението ми е малко противоречиво. Поради тази причина не съм гледала сериала. Обикновено екранизациите не надскачат литературния първоизточник.

Общи условия

Активация на акаунт