В момента чета... 97

• 33 417
  • 509
  •   3
Отговори
# 195
  • София
Ще отбележа моите "малинки" и бестселъри непосредствено преди НГ - още книги седят на шкафчето и в екрана на компютъра, та до последно ще дочитам.
Бих отличил цялото творчество на Макинтош, с която се "опознах" тази година, доста "пълнокнижно".
Оообаче, нищо чудно книгата, с която (може би) ще приключа годината, да ми остане като Най-най! Ииии, това е "Алхимизирани" на СенЛинЮ (у нас - Сиела, 2025, при мен: на екран). Да, обичам такива четива и доста време не бях попадал на подобни. А и над 1100-те страници съвсем трайно ме "вкарват" в действието и историята. В момента съм на малко под 1/3 от обема. (Развличам се и със Скот Търоу - "Невинен до доказване на...", съдебен трилър: но нещо не ме грабва. Героите са си наред - уж и засега - но много обстоятелствено ми е описанието, изказът, и се чувствам, като да чета съдебни протоколи с някои интересни събития и казуси в тях. Лично, не бих я препоръчал другиму, макар и от нея да се научават елементи от механизма на амер. съдебна система - доста различни, и отново по лични размисли, по-добре пазещи невинните - поне до доказване на противното.)

# 196
Другата седмица очаквам да дойде https://nelogichno.eu/.
Възможно е да е голяма тъпотия, ама маркетинг отделът им си е свършил добре работата и - колко пък да е зле Grinning

# 197
  • Sofia
Скот Търоу - "Невинен до доказване на..." също я бях набелязала, защото в момента гледам сериал по същата книга. Но явно няма да я бъде. Но сериалчето си го бива (Jake Gyllenhaal в главната роля) - препоръчвам!

# 198
  • София
Има чуден филм по книгата от 90-те, с Харисън Форд в главната роля.
Чета последната на Даниел Силва - "Вътрешна афера". Прекрасна за четиво в почивните дни - Ватикана, Венеция, картини, фалшификати, добре облечени хора препускат по лачени места и за капак мафията. 😂 Екстра е.
Преди нея, "Черното езеро" - продължава традициите на трилогията за остров Луис, и атмосферата, и суровата природа, и странните хора и отношения. Който обича сьомга, да не я чете. 😃

# 199
  • София
Аз приключих "Адажио за Мария" на Бърдаров. Хареса ми много, но не като за 5-ца. Имам забележки. Simple Smile Като цяло Бърдаров си е сладкодумен. Стилът ми харесва, витиеват е, без да натежава (като Бешлийкса или Господинов).
Централната любовна история на Вангел и Мария ми беше много интересна и с удоволствие я четях. Както и за живота в Солун в началото на миналия век. И сега забележките (слагам в скрит текст, но няма кой знае какви спойлери):
Скрит текст:
Шпионската история на Мария-Селесте ми беше излишна. Освен това беше ужасно обърканам непрекъснато подскачаше напред-назад в годините и така и не разбрах какво се случва. Нямам проблем да следя 2 или 3 сюжетни линии, но например историята на Вангел и Мария си вървеше хронологично. Сюжетната линия в Уругвай също беше някак странна, да ясно защо беше там, почти през цялата книга се фокусираше върху един мач, а не върху героите]Шпионската история на Мария-Селесте ми беше излишна. Освен това беше ужасно обърканам непрекъснато подскачаше напред-назад в годините и така и не разбрах какво се случва. Нямам проблем да следя 2 или 3 сюжетни линии, но например историята на Вангел и Мария си вървеше хронологично. Сюжетната линия в Уругвай също беше някак странна, да ясно защо беше там, почти през цялата книга се фокусираше върху един мач, а не върху героите
.
Като цяло можеше да е с около 100-15о страници по-малко и щеше да е перфектна.

# 200
Прочетох първата история от книгата на Котаро Исака - малко банално се разреши, но иначе не е лоша.
Започнах втората част - Спин монстър (буквално "въртящо се чудовище", но и това ще е метафора за нещо) - става дума за близко бъдеще. Хората си пишат писма на хартия и те се доставят от пощальони (много модернистично) - уточнявам, че не става дума за постапокалипсис, светът е почти същият, като сегашния, но по-модерен. Просто този тип комуникация вече се счита за по-надежден.
Не съм напреднала още - до сега съм прочела само началото, но ми харесва, че е зачекната връзката между двете части -
Скрит текст:
главният герой е обичал да чете поредицата за оклюва като малък, която започва да пише Мияко в края на първата част. Т.е. това очевидно е бил успешен проект за нея и свекърва й - двете са постигнали траен баланс.

# 201
  • в сърцето на един мъж...
sky of love - на мен в началото ми беше доста трудно да приема, че ще остане самотна или че няма да я помнят. Това е един от основните проблеми на хората - биха искали да бъдат запомнени с нещо и да оставят следа в живота си. А за това, че й се случват различни неприятни неща - това идва с проклятието все пак. Нали целта е да се отчаяш и да продадеш душата си.

Скрит текст:
Скрит текст:
Тези дни поръчвах книги от Колибри - имат промоция и много се колебах за Магът, но ми се струва, че може би е прекалено специфична и няма да ми хареса. Пишете отзиви, ако стигнете до нея...

Аз не харесах Ади Лару, навремето, когато я четох, но майка ми много я хареса. По-точно казано не харесвам изобщо героинята (и още по-точно - не харесвам нищо от нея - начинът й на мислене, изборите й, действията й), а тъй като цялата история е центрирана около нея...
Аз също не съм казала, че я харесвам. Но самата книга ни представя една гледна точка на човек, сключил сделка. И как той се чувства. От друга страна я разбирам. Ако имаш мъзможност да живееш дълго и да видиш как се движи света, защо да се отказваш от това? Не одобрявам сделката, но я разбирам.
Истината е, че ако имах възможност за такава сделка и ако исках да я направя, мога да се сетя за поне 10 други неща, които ще избера преди безсмъртието. Даже безсмъртието не би ми дошло наум, защото не го искам (по-дълъг живот - да).

Тя не го е избрала, но се беше вкопчила в него. Това също не го разбирам - защо изобщо харесва този живот? Т.е. не че не го разбирам по принцип, а в личностен план - според мен, при нейния живот е по-добре да не си жив.

Според мен тя не очакваше безсмъртие. Всъщност изобщо не очакваше така да се развият нещата при нея. Тя не искаше да води живота, който е водила майка й, но също така не знаеше и точно какво иска реално. И това е цената на такива сделки - никога не знаеш какво ще ти поднесе Дявола. За това, че се беше вкопчила - според мен беше естествен резултат от опита да се надцакат един друг и да видят кой повече ще издържи. А иначе - защо, ако не старееш, ако нямаш тежък живот, защо да не останеш безсмъртен?

# 202
С 20 години закъснение прочетох Ловецът на хвърчила. Незабравима книга, както, сигурна съм, всички в тази тема знаят.
Ще е прекрасно да има скоро нова книга от Хосейни.

# 203
Не знаех, че не си я чела, наистина е незабравима! На мен тя ми е любимата от трите, които съм чела. Има и четвърта, издавана у нас "Молитва към морето", която някак съм пропуснала.

# 204
Първата негова, която прочетох беше Хиляда сияйни слънца. Още помня как буквално ридаех на финала ѝ.
А планините ехтяха е доста слаба (сравнение с другите два романа).
Молитва към морето съм я пропуснала и аз.
Още много трябва да пише този човек.

# 205
Много отдавна съм чела "Ловецът на хвърчила" и "Хиляда сияйци слънца". Ловецът остави по-дълбоки впечатления у мен, макар вече да ми се губят част от подробностите.

Започнах "На лов за дребна щука". Купих си я миналата година след коментари тук в темата и исках да я чета точно по празниците, но не успях да стигна до нея и я пазих цял година Simple Smile В началото съм, шантава книга, но по хубав начин. Езикът е прекрасен, преводът също.

# 206
Чудесен е преводът, Росица Цветанова получи и награда за превода на точно тази книга. В неин превод е и "История" от Кари Хотакайнен, също много свежа книга.

# 207
Отбелязах си и "История". Благодаря, Райна.

# 208
Не се справих с щуката аз, май ми беше пренапрегнато като я почнах и загубих търпение.
подарих я сега за Коледа

Чета "Стълбата" - брой 1 / сезон 1

# 209
На мен Щуката ми беше доста скучна и я зарязах след 100-на страници.
В момента чета Оруел "Да застреляш слон", есета.Харесват ми, както всичко негово.

Общи условия

Активация на акаунт