В момента чета... 97

• 33 054
  • 506
  •   4
Отговори
# 495
Да си призная, много мразя думичката "трябва". Знам, че "свободата е осъзната необходимост", но като ми каже някой че трябва да направя нещо (не дай боже, че трябва да прочета нещо) - все едно, че ми забива остро копие в гъ... в гърба, разбира се... И обичайната ми реакция е да отправя искрени и лични пожелания в репродуктивен аспект относно негови възходящи роднини от всички възможни полове (така де, аз да не съм сексист или хомофоб)... Wink

Започвам с този увод, защото скоро се замислих, че има някои книги, които всеки тря... които всеки е добре да прочете в един или друг период от живота си. Защото те поставят общочовешки въпроси (или, ако предпочитате терминологията на Юнг, засягат универсални архетипи на колективното неосъзнато), които касаят всекиго и участват при формирането на личността му. Сред тях са "Малкият принц" на Екзюпери, двете части на "Алиса" на Луис Карол, "Чайката Джонатан Ливингстън" и "Илюзии" на Ричард Бах, "Кандид" на Волтер, "Алексис Зорбас" на Никос Казандзакис, "Митът за Сизиф" на Камю, петологията "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс и не на последно място  - "Приказка без край" на Михаел Енде.

Такива мисли ми се въртяха из главата тези дни, докато препрочитах последната, свалена от "читанка". При което отстраних няколкостотин грешки от текста - правописни, пунктуационни, стилови, смислови и такива, дължащи се на OCR обработката. След това добавих оригиналната обложка, както и надписа на витрината на антикварната книжарница от първото издание на книгата - на издателство "Отечество" от 1990 г. И я качих в торент тракер и във файлообменник. Можете да я изтеглите в различни формати от следващите линкове: .FB2.ZIP, .EPUB], .AZW3, .MOBI, .PDF.

И за да не съм offtopic - през последния месец прочетох 18-те романа от цикъла "Спасете ме, Кацураги сан!" на Виктор Молотов. След което подхванах петологията "Придворният медик" от същия автор и преди малко завърших четвърти том. Това са  фентъзи романи тип "попаденец", т.е. разказва се за личност от един свят, чието съзнание след фатален нещастен случай или друг инцидент по свръхестествен начин се премества в тяло на друг човек от паралелен свят. Книжките са кратки, по около 400 000 символа, т.е. около 225 страници A5, при това невероятно увлекателно написани, без никакво разтягане на локуми с излишни описания на пейзажи и изсмукани от пръстите на автора скучни разсъждения с цел увеличаване на обема. Младите руски автори, които ги пишат, създават по един том за месец-два. И ги продават по около €1 - €1.50. Но при положение, че всеки от тях има по няколко хиляди почитатели, които ги купуват, това им позволява да водят един съвсем приемлив за руските, ако не и за западноевропейските стандартни живот.

# 496
deaf, благодаря за препоръката.

А някой чел ли е тази книга,

опасявам се да не е много "суха", бях тръгнала с голямата кошница към книгите на Джон Дъглъс и Марк Олшейкър, но ми бяха много скучни и далеч от това, което очаквах.

Хубава е. Има интересни факти и истории, но и доста статистически данни. Според него, престъпността през това време е била доста по-висока спрямо днес, но не се е знаело какво става. В едно село е имало сериен убиец, който е осъден и отива в затвора. Никой нищо не е разбрал.
Това е научен труд на автора. Бях на представяне на книгата му. Интересен и сладкодумен събеседник.

# 497
  • в сърцето на един мъж...
Идвам с един въпрос - някой чел ли е "Цветовете на живота" на Кристин Хана? Чудя се дали си заслужава, тъй като досега не съм чела нищо от авторката.

Тази й е от по-скучните книги. Ако не сте чели нищо от нея, по-добре я оставете за по-нататък, като прочетете нещо друго от Хана.

deaf, благодаря за препоръката.

Скрит текст:

опасявам се да не е много "суха", бях тръгнала с голямата кошница към книгите на Джон Дъглъс и Марк Олшейкър, но ми бяха много скучни и далеч от това, което очаквах.

Аз исках да си я взема, бях гледала интервю с автора, обаче се оказа изчерпана. И на мен ми е интересно как е структурирана.

# 498

Скрит текст:

Аз исках да си я взема, бях гледала интервю с автора, обаче се оказа изчерпана. И на мен ми е интересно как е структурирана.
[/quote]

Ако се сетя, утре ще снимам съдържанието.

# 499
  • в сърцето на един мъж...

Скрит текст:

Ако се сетя, утре ще снимам съдържанието.
[/quote]

Благодаря!

# 500
Да си призная, много мразя думичката "трябва". Знам, че "свободата е осъзната необходимост", но като ми каже някой че трябва да направя нещо (не дай боже, че трябва да прочета нещо) - все едно, че ми забива остро копие в гъ... в гърба, разбира се... И обичайната ми реакция е да отправя искрени и лични пожелания в репродуктивен аспект относно негови възходящи роднини от всички възможни полове (така де, аз да не съм сексист или хомофоб)... Wink

Започвам с този увод, защото скоро се замислих, че има някои книги, които всеки тря... които всеки е добре да прочете в един или друг период от живота си. Защото те поставят общочовешки въпроси (или, ако предпочитате терминологията на Юнг, засягат универсални архетипи на колективното неосъзнато), които касаят всекиго и участват при формирането на личността му. Сред тях са "Малкият принц" на Екзюпери, двете части на "Алиса" на Луис Карол, "Чайката Джонатан Ливингстън" и "Илюзии" на Ричард Бах, "Кандид" на Волтер, "Алексис Зорбас" на Никос Казандзакис, "Митът за Сизиф" на Камю, петологията "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс и не на последно място  - "Приказка без край" на Михаел Енде.

Такива мисли ми се въртяха из главата тези дни, докато препрочитах последната, свалена от "читанка". При което отстраних няколкостотин грешки от текста - правописни, пунктуационни, стилови, смислови и такива, дължащи се на OCR обработката. След това добавих оригиналната обложка, както и надписа на витрината на антикварната книжарница от първото издание на книгата - на издателство "Отечество" от 1990 г. И я качих в торент тракер и във файлообменник. Можете да я изтеглите в различни формати от следващите линкове: .FB2.ZIP, .EPUB], .AZW3, .MOBI, .PDF.

И за да не съм offtopic - през последния месец прочетох 18-те романа от цикъла "Спасете ме, Кацураги сан!" на Виктор Молотов. След което подхванах петологията "Придворният медик" от същия автор и преди малко завърших четвърти том. Това са  фентъзи романи тип "попаденец", т.е. разказва се за личност от един свят, чието съзнание след фатален нещастен случай или друг инцидент по свръхестествен начин се премества в тяло на друг човек от паралелен свят. Книжките са кратки, по около 400 000 символа, т.е. около 225 страници A5, при това невероятно увлекателно написани, без никакво разтягане на локуми с излишни описания на пейзажи и изсмукани от пръстите на автора скучни разсъждения с цел увеличаване на обема. Младите руски автори, които ги пишат, създават по един том за месец-два. И ги продават по около €1 - €1.50. Но при положение, че всеки от тях има по няколко хиляди почитатели, които ги купуват, това им позволява да водят един съвсем приемлив за руските, ако не и за западноевропейските стандартни живот.

Здравейте!
Къде четете "Придворният медик"?! Ако е удобно бихте ли споделили линк към поредицата?! Благодаря!

# 501
Здравейте!
Къде четете "Придворният медик"?! Ако е удобно бихте ли споделили линк към поредицата?! Благодаря!
Прочетох и последния 5-ти том от "Придворният медик". Във втората му половина се разбира, че е свързан чрез общи герои с цикъла "Спасете ме, Кацураги сан!". Така че, може да се чете и отделно, но за да е пълно удоволствието, препоръчвам да започнете с "Кацураги". Романите могат да бъдат купени от тук и тук. Могат да бъдат изтеглени без заплащане един по един от тук и тук. След като ги прочетох, аз коригирах откритите във всеки от тях грешки, съвсем малко на брой и сравнително елементарни - пропуснати или излишни запетаи, липса на празен ред при смяна на времето на действие и други подобни. Можете да изтеглите всеки от циклите като общ архив след корекциите от тези линкове: Спасете ме, Кацураги сан! и Придворният медик.

Разбира се, всички романи са на руски и превод не се предвижда в обозримо бъдеще. И са във формат .FB2.ZIP, така че ако четете на Kindle, ще трябва да ги изтеглите на компютъра си, да ги разархивирате, да конвертирате с Calibre всеки файл в .AZW3 (или, в краен случай, в .MOBI), да включите четеца с USB кабел като външна флашка и да ги копирате на него. Ако четецът Ви е BOOX, можете да качите .ZIP архивите директно както са в последните линкове и да ги отваряте в програмата за четене, защото устройствата под Android възприемат .ZIP архивите като папки. Ако използвате PocketBook, трябва:
- да разархивирате общите архиви на компютъра си;
- незадължително - да архивирате всеки един от .FB2 файловете в отделен .ZIP архив, за да ви заема по-малко място;
- да копирате файловете с разширение FB2 (или .FB2.ZIP, ако сте изпълнила предната точка) на четеца и там вече да ги отваряте за четене един по един.

Препоръчвам също да отворите първите два линка, те водят към официалните страници на циклите в author.today, и да поставите лайкове на всеки от романите в знак на благодарност към автора. От там можете да погледнете и останалите му произведения - например аз следя новия му цикъл "Проклетият лекар", чийто последен, девети том ще бъде завършен всеки момент.

# 502
Прочетох Двойката от съседната къща на канадската авторка Шари Лапена. Интересно четиво, задържа вниманието до края, без претенции да е нещо особено.  Няма кой знае каква задълбоченост на сюжета, героите също не са описани с някаква пълнота на образа. С две думи - става за губене на време, но не очаквайте нещо, което да ви впечатли.

# 503
  • Пловдив

Прочетох "Пакетът" на Себастиан Фитцек, направо ме отвя книгата. Много ми харесват развръзките в книгите му. Щях да я прочета още първата нощ, но реших и да поспя малко. Препоръчвам я.

# 504
Както обещах. 😊
Скрит текст:

# 505
Прочетох "Моментикон" и не ми хареса, прекалено абстрактно отнесена е за моя вкус. В момента съм на 200+ страница на "Алхимизирани", засега ми харесва, не знам какво точно да очаквам, тъй като все още съм малко объркана от новия фентъзи свят, който ми се представя.

# 506
Здравейте!

Има ги във Флибуста: https://flibusta.is/a/290383

Общи условия

Активация на акаунт