Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 94

• 32 210
  • 754
  •   3
Отговори
# 30
Абе Дани, хем си в играта, пък не осъзнаваш как всички са до уши в кредити. Крис всеки ден праща новини за разни фалирали фондове или сгради продадени на половин цена. Нали имат милиарди, имат наематели пък фалират, продават. Как така? Еми ей така, щото всичко е на кредит и леверидж на макс.

# 31
Ту говорите, че строителите били алчни, че генерирали 400% печалби, че се къпели в пари.
А сега, че щели да фалират, задлъжнели били до дупка и всичко им било на косъм.

За лозаря може и да няма себестойност земята, но за строителя, дето е ударил кеша в масата за нея, има.

# 32
Не пречи да се случват и двете, дори е правило.

# 33
Не им познавам бизнеса на нашите строители, те не са публични дружества, че да им видиш финансовите отчети, както можеш да видиш на Кока-Кола, на Апъл или на всяка голяма публична фирма.
Но по принцип във всеки бизнес, където се правят добри печалби, логиката изисква да вземеш кредити и да разшириш още бизнеса, защото кредитът е примерно 5% а като ги вложиш в бизнес, от който вадиш 10% разликата си я прибираш, без да си вложил собствен капитал.
Ако не го направиш ти, ще го направят конкурентите ти, ще растат по-бързо от теб, и ще ти завладеят пазарния дял.
Пък как е в строителния бизнес в БГ, ти знаеш по-добре от мен, не претендирам. Помня обаче през 2009-2010 как беше. Някои от водещите строителни фирми тогава вече ги няма, пък и те имаха доста сгради.

# 34
Ми аз не виждам индикации за фалит на строителни фирми (за Европа говоря), че да стане тенденция, която да повлече и БГ. Даже има недостиг на работници, ама те и да дойдат, няма къде да живеят (Испания), че е зле предлагането в големите градове. Но има спад на покупките в големите градове и скок в провинциалните. Та по интересно какво ще се случи в по-малките градове тип Ловеч, Плевен и т.н. София, Варна... са ясни.

# 35
На по-малките градове първо трябва да им решат проблемите с водата и подобни, иначе колкото и да са евтини, полза няма.

# 36
Някои строителни фирми може и да ги няма изцяло.
Други са се снишили, преместили са катуна извън София или по гръцко. Това, че не строят в София не означава, че ги няма. Сградите им под наем си вървят, строежите в покрайнините на София и в Гърция си вървят. Под други имена.
Колко трябва да си бил некадърен строител, че да фалираш последните 10г. Цените скочиха 5 пъти.
Отделно има и строители, дето са се наработили и сега си почиват. Това прави ли ги фалирали. Това е тежка дейност. Ако си забогатял и си на 60+, за кога повече да се трепеш.

За заемите е вярно, но и аз не им знам бизнеса в детайли. Със сигурност теглят. Колко, как, от кого, не знам.

# 37
Никой не е фалирал последните 10 години, то и това оставаше. Не е този момент в бизнес цикъла. Кога/дали ще дойде не знам точно. Обикновено идва когато са се набълбукали с нови проекти, понеже ги блазни исторически високата печалба последните години. Примерно ако се хвърлят на нови проекти дето ще им излязат 2500, понеже нали е лесно да продаваш на 3000, банките фрашкани с кинти, хората търсят "да затворят парите" и т.н. И в един момент ако хората не търсят толкова, или не на тази цена, или банките затегнат кредита, какво става ако не можеш да продадеш лесно и на 2500... А вече си направил копката, заровил си капитал, част от него назаем? Накрая банката търси кой да го довърши и да го продаде на 2000, колкото да се махне.
(Числата са примерни)

# 38
Не говоря за "свободни жилища", а за свободни парцели.
И какво значи "свободни жилища"? За кого са свободни и как ги преброихте?

https://www.capital.bg/biznes/imoti/2025/05/27/4779715_nedostig_ … s_razresheniiata/
А свободните парцели за построяването на какво са? Земята е ограничен ресурс, даже би било учудващо да има свободни такива.
Относно “свободните жилища” имам предвид точно това - имоти, които са необитавани, не се ползват по никакъв начин а се задържат от собствениците по различни причини (жилище за внучето, неразбирателство между наследници, или просто ей така, да имат).  Имам познати тук (живея в чужбина), които си ги държат заключени, не искат никой да ги ползва. Имам и роднини с по няколко имота, на които само данъците плащат.  Нашите имоти също се обитават за по няколко седмици в годината.
В града в който живея постоянно се купуват и продават къщи. В сайтовете на агенциите има статистика - колко пъти е продаван имота, на каква цена, коя година. Хората не стоят на едно място, често сменят градове. Продават, купуват друг имот. Хората с по няколко имота плащат много по големи данъци. Ако се купи имот с цел отдаване под наем, лихвата е по висока.
Мисълта ми беше, че не може само да се търсят нови парцели за строеж на жилища, от които реално няма нужда.

# 39
А свободните парцели за построяването на какво са? Земята е ограничен ресурс, даже би било учудващо да има свободни такива.
Няма ли? Ако отидеш на Гугъл Мапс и погледнеш София на сателит ще видиш, че повечето земя вътре в околовръстното не е застроена. И не говоря за Борисовата Градина или Южния парк.
Могат да направят Младост 5 и 6, Дружба 3 и 4, а пък от Орландовци и Илиянци нагоре ако тръгнат, цял нов Люлин могат да направят.
Сега чета щели да дават 2 милиарда да разширят Околовръстното от Бояна до Люлин, 8 км. За 1/4 от това, ако рекат, могат да пуснат един нов булевард към свободните части на София, че и метро сигурно даже, и да урегулират толкова земя, че да имат предприемачите да строят 10-20 години напред.

# 40
Не говоря за "свободни жилища", а за свободни парцели.
И какво значи "свободни жилища"? За кого са свободни и как ги преброихте?

https://www.capital.bg/biznes/imoti/2025/05/27/4779715_nedostig_ … s_razresheniiata/
Относно “свободните жилища” имам предвид точно това - имоти, които са необитавани, не се ползват по никакъв начин а се задържат от собствениците по различни причини (жилище за внучето, неразбирателство между наследници, или просто ей така, да имат).  Имам познати тук (живея в чужбина), които си ги държат заключени, не искат никой да ги ползва. Имам и роднини с по няколко имота, на които само данъците плащат.  Нашите имоти също се обитават за по няколко седмици в годината.
В града в който живея постоянно се купуват и продават къщи. В сайтовете на агенциите има статистика - колко пъти е продаван имота, на каква цена, коя година. Хората не стоят на едно място, често сменят градове. Продават, купуват друг имот. Хората с по няколко имота плащат много по големи данъци. Ако се купи имот с цел отдаване под наем, лихвата е по висока.
Мисълта ми беше, че не може само да се търсят нови парцели за строеж на жилища, от които реално няма нужда.
Понятието "частна собственост" говори ли ти нещо? Май не.
И да има "свободни апартаменти", каквото и да значи това, защото може да са пълни с предмети със сантиментална стойност, те са на някой конкретен човек, били са платени с всички масрафи. Не са "общи", че да разполага "комуната" с тях.

"нямало нужда" от парцели. КОЙ няма нужда? Ти? Или някой друг? Кой си ти, че да определяш друг от какво има нужда?

# 41
Частната собственост си е частна, данъците и таксите са държавни и общински. Като искат, ще ги вдигнат Simple Smile
Аз даже се чудя, защо не посягат на данъците от НИ, ама и техния ред ще дойде. Отдавна ви говоря, че пари нЕма и ще започнат да ни бъркат по джобовете здраво. Вие ми повтаряте, че било политическо самоубийство.

# 42
Ще дойде зер, тази година дотук за взели 18 милиарда лева държавен дълг, в бюджета за догодина са планирали 10.5 милиарда евро, в сегашно пари значи над 20 милиарда. Кой ще ги връща? Ние.
Ама колко му е, нали сме милионери всички - който има 2-3 апартамента в София е на практика милионер. Само че на хартия, а дълговете и данъците се плащат кеш. Да не се наложи да осребряваме активите, че тогава ще се види колко наистина им е пазарната стойност.

# 43
И аз чакам с нетърпение....
Бедните ни управници със стотици апартаменти, да почнат да плащат данъци като във Виена....
А дано, ама надали...
Освен да си приемат специална алинея- като бедни държавни служители, да им се плащат от бюджета....

# 44
  • Бургас
Ще ги разхвърлят по тъщи и свекърви, ако се приеме по-висок данък на второ и следващо жилище.
Което не пречи и ние да направим същото.

Общи условия

Активация на акаунт