Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 94

• 33 122
  • 756
  •   1
Отговори
# 615
  • Бургас
И да ги има, точно на теб няма да кажат.
Обикновено тези намерения не се афишират, най-малкото да не влизаш в очите на конкуренцията.
А ако ги купят днес тези пет сгради, те ще бъдат финиширани след три години.
И точно така ще стане.
Прогнозирам, че един софийски строител, който вече има такъв изграден модел, вече преговаря да го продаде на фонд.

# 616
Дубай не може да се сравнява със София, защото там въздухът е мръсен, просто е пустиня, няма дървета, няма кислород. Аз живея до София, последните години въздухът е кристален, защото всички изоставиха печките на твърдо гориво и минаха на газ, пелети или термопомпи. Само заради чистия въздух, България побеждава по всички критерии Дубай. Казвам го като човек живял в гълфа и мога да кажа, че там ми е бил най-лесният живот Евър. Тоест пристрастна съм към всичко арабско.

За мен като турист България предлага най-доброто съотношение цена-качество на туристическите продукти. Не казвам да не се пътува, напротив, но нека да сме обективни.

# 617
Прогнозирам, че един софийски строител, който вече има такъв изграден модел, вече преговаря да го продаде на фонд.
То преговори може да има. Инициативният мениджър, който е дошъл да проучи пазара, как ще презентира пред борда на фонда, за да ги убеди да одобрят инвестицията:
- Официалното преброяване показва, че населението на града не расте, ама според една жена много навътре в нещата то растяло, но просто не си правели адресна регистрация
- Официалните данни за доход показват 1500 евро месечно, но според друга една жена хората имали пари, просто ги въртели на черно. А и ги видях какви коли карат по улиците.
- За туризъм там е най-добре, нищо че местните предпочитат да ходят на море в Гърция, а на ски в Австрия и Италия. Вижте обаче в местните им курорти какви опашки на лифта, и паркинга пълен, няма къде да влезнеш с колата - ходих и видях!
- И т.н. и т.н. 😀

# 618
Положението е едно ми говорят по мейнстрийм новините, друго го чувствам на живо. И боко ми говори, че всичко е по мед и масло, изляза навън, то е огън и барут.

Ази, хубаво даваш примери, но ти визираш неща и прогрес постигнат от частния сектор, а ние говорим за регрес и затъване на държавния и общинския сектор. И двата са изключително важни, за да се нарече един град добро място за живеене. Не може да сложиш торта в тоалетна чиния и да ме караш да ям от нея. Не става. И къде се наливат повече пари? Държавния сектор минава 45%, държавните заплати бият частните. Населението застарява. Според теб това накъде бута везните?
Като изляза навън и ми става лошо от дупки, мръсотия и неуредици. Да преди 10 и преди 20г беше по-зле, но и сега не е много по-добре, а критериите се вдигат. Хората се замогват, пътуват по света, виждат и започват и те да искат повече. И докато частния сектор им го дава, държавния и общинския краде и спи, а там са големите капиталови разходи, за да се постигне качество. Но труда вече е скъп, няма хора, а и парите свършиха.

Дубай бил зле. Добре, зле. Капитала изтича на там. Затова и там е добре, а у нас е зле. Капитала отива там където се чувства добре. И не, това не значи чист въздух и добра температура. Това значи сигурност, липса на риск, възвращаемост и тн. У нас ще дойде някой да си вкара парите, ще му ги откраднат. Еврото няма да оправи това. Както се вижда ако не си послушен и ако не си от нашите, ако не изподвядваш нашата култура и нагласи - налагат ти санкции, налагат ти запор на парите, унищожават те. Въздуха и спа'то нямат нищо общо с бизнес климата.

Тинтита - как така строителя направил build to rent, пък сега продава на фонд? Май, май маркетингов трик с цел предаване на картофа на друг. То ако беше рентабилно, нямаше да се продава.

# 619
  • Бургас
...То ако беше рентабилно, нямаше да се продава.

Квинтесенцията на всяка сделка Joy
Юристите по сливания и придобивания трябва да се самоуволнят.

# 620
Аз няма да се учудя да се появят чуждестранни фондове,инвестиращи в имоти.
Такива биха могли да са си стари муцуни през някое fancy дружество,регистрирано някъде си. За каква цел - например, за да не се знае,че са те; за реклама - за да купят и други; за оптимизиране на бъдещо дан.облагане (например очаквания ръст на данък дивидент). Може и такива фондове да се подготвят за изкупуване на бъдещи лоши кредити (все пак в БГ АДСИЦ това правят - имоти и портфейли с вземания).
Или ако на мениджърите им дават някакъв личен бонус - дали комисион от компанията строител тук, дали incentive да инвестират в специфичен географски район или да изпълнят таргет за покупка на брой единици имоти под определена цена.
Сакрализирате "фондовете",но истината е,че и тях ги управляват едни мениджъри,които се интересуват от краткосрочното си благосъстояние.

# 621
И аз нали това викам - някой мениджър, дошъл да проучи пазара тук, може и да го убедят - дали добросъвестно, дали като го разходят по бардаците и спа-курортите и му обещаят процент лично на него. Обаче като си иде у дома и презентира пред борда, борда има законово задължение да защитава парите на бабичките, които някой ден ще си чакат пенсиите от този фонд. И иска да види достоверни числа и статистика, одитирани отчети, и разни други работи, които тук не се тачат.
Разбира се, има и "фондове" в офшорни зони, може да са на руски или узбекистански милиардери, може да са на Таки и Маджо, само името им е фондове, а правилата са други.
Юристите по сливания и придобивания трябва да се самоуволнят.
Да не са луди? Те са едни от малкото, които печелят от придобивания, обикновено самите фирми губят. Ако не вярваш, има много данни по въпроса:

Особено ако се влезе в т.нар. bidding war, тоест има повече от един заинтересуван да купи актива (често привлечени от хвалбите на въпросните консултанти) и почнат да наддават. Тогава почва да играе егото, а не икономическата логика.

# 622
Сливания и придобивания работят докато пазара расте с презумпцията, че винаги ще има по-голяма риба, която да ги купи. И когато последния остане със свалени гащи, четем новини от сорта на еди кой си купи сграда със 78% отстъпка. Всичко е краткосрочно мислене и надежда, че някой друг ще държи горещия картоф. Колегите го обясниха по-горе.

# 623
  • София
Казвала съм и друг път, мен не ме интересува дали ще влязат фондовете, но те вече са влезли, сега ще станат малко повече.
Купуват проекти с договори за подизпълнение.
Крайният им потребител отново ще е българин.

Разликата за нас е, че някой друг ще се облагодетелства за сметка на нашите пари. По-точно за нашите деца, защото ние вече сме построили някаква форма на фундамент, новото поколение ще бъде затруднено в полагането на основите на собствения си такъв, по-точно ще бъде достъпно отново за по-високите социлани прислойки, останалите ще въртят колелото като хамстер, до края на живота си.

В изброеното от мен има милиарди, наляти в инфраструктура и публични проекти.
Метро, летища, градски транспорт, пътна инфраструктура и прочее.

Купих едно жилище в краен квартал, пред блока се завършва новия булевард, смениха тротоари, озеленяване, всичко, понеже да не кажете, че само за скъпите райони пиша.

Като ви слуша човек, ще каже, че живеете в Афганистан или Филиповци. То все мръсно било, все нещо не е така, все някъде било по-добре, изобщо трагедия.

И съм живяла в европейски държави, не е като да не съм живяла. Не като турист.
И като турист също обожавам да пътувам, говоря свободно няколко езика, космополитен типаж съм и почти навсякъде се чувствам у дома си.

И сега мога да тръгна, ако се наруши демократичната рамка на съществуване, незабавно напускам. Нито секунда вече не бих живяла в нещо различно
Съпругът ми има бизнес в сфера, напълно нелимитирана в географски смисъл и можем още утре с първия самолет да отидем където пожелаем.
Наблюдавала съм процесите на промяна, вероятно защото на съм на дванайсет и съм напълно удовлетворена от стандартите на живот, които се достигнаха тук.
Има неща, които ми липсват, за които съжалявам, но предпочитам да се наслаждавам на позитивите, отколкото да мрънкам, защото така или иначе аз съм от типажа, който, ако нещо не му харесва, просто рано или късно го променя.

# 624
Разликата за нас е, че някой друг ще се облагодетелства за сметка на нашите пари.
Е нали ти в предния си пост каза, че българите купуват акции и други активи по света, значи пък ние ще благодетелстваме в бъдеще за сметка на някой друг - така работи глобализацията.
Но който иска пък, нека бърза да купува имоти тук сега, преди да са дошли чужденците, че да не го изпреварят и да лежат на негов гръб после.

Иначе и ние си гледаме живота тук и се радваме на позитивите, ама защото сме си купили жилища в нормални квартали когато бяха на достъпни цени. Който сега даде 200-300к да си купи 2-3 стайчета в някоя ливада, да гази калта, без ГТ, без детски градини и училища, а театрите и културата дето толкова ги хвалиш са на 1 час път от него (докато отвиси в задръстването и после намери къде да паркира), той не знам колко ще се наслаждава - но негова си работа. Аз ако трябваше сега да го правя, едва ли бих - по-скоро бих си търсил късмета другаде.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 19:28 от chris78

# 625
Хубава работа.
Аз пък виждам грандиозна промяна не само в София.
То не бяха инфраструктурни проекти- булеарди, метро, летище, цели нови мини градове изникнаха.
Подмениха купища тролеи, трамваи, автобуси, самолети, трасета.
Около Парадайз в околовръст само какво чудо стана.
Да не говорим за огромния подем на културния живот, театрите, операта, галериите и всякакви пространства за артистични изяви пращят по шевовете.
Също така виждам видимо замогване, имотите ги остави, но и въпросните инвестиции във всевъзможни активи, вече не познавам човек, който няма някаква форма на диверсифициран портфейл, акции, имоти, злато, сребро и прочее.
Изобщо повишаване на финансовата култура във всяко отношение.

Безработица на практика няма, освен доходите от заплати, всички получават някаква форма на дивиденти или нарастване на личното им състояние по гореописаните причини.

Извинете но Вие живеете в паралелна реалност , а за инфраструктурата и проектите на Черни връх … нямам думи. И явно не пътувате с трамвай. Точно там е обръщалото на един модерен такъв !

# 626
  • София

Извинете но Вие живеете в паралелна реалност , а за инфраструктурата и проектите на Черни връх … нямам думи. И явно не пътувате с трамвай. Точно там е обръщалото на един модерен такъв !
Защо?
Преди амнайсетсет години работех за кратко на бул Черни връх 67 административен адрес, с днешна дата Флора Кънева нещо си.
Там беше такъв джумбуш, бараки, помияри, кал, трагедия. Изглеждаше като село в третия свят.
Между другото, Редута също изглеждаше така.
На долната пряка в Овъргаз работеше една приятелка, същата работа.
Сега не мога да го позная района около Парадайз, все едно е друго място. Няколко нови булеварда огромни, стотици хиляди РЗП се изградиха, изобщо нищо общо.
Градски транспорт ползвам с удоволствие вече, нови трамваи, автобуси, ако трябва да отида някъде със затруднено паркиране, около Витошка, примерно, а не мога да се разходя, ползвам градски транспорт, но не в часове пик, живея в централни градски части, наистина, където всички културни точки са ми на пешеходно разстояние, на театър, опера, изложби и т.н. ходя пеш, с тези, които се познаваме знаят, че ходя ежедневно на 8-10 см ток.
Дали бих живяла извън центъра- не.

Разликата за нас е, че някой друг ще се облагодетелства за сметка на нашите пари.
Е нали ти в предния си пост каза, че българите купуват акции и други активи по света, значи пък ние ще благодетелстваме в бъдеще за сметка на някой друг - така работи глобализацията.
Така е.
Диверсификацията на активите, аз също я намирам за важна.
Кажи за златото сега, да купуваме ли още Simple Smile

# 627
  • Бургас
+1
И да продаваме ли имоти, за да купуваме злато?

# 628
  • София
По-добре проверете попадате ли в новите разпоредби в ЗДДС,, така ще видим кой колко голям наемодател е!

# 629
  • Бургас
Вече проверих. Не попадам Simple Smile
Пък и отдаването за жилищни нужди се води освободена доставка, пък хем се води, хем влиза в оборота... Всички счетоводители са пред инфаркт Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт