Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 94

• 367
  • 12
  •   5
Отговори
Неусетно стана почти 2026 г. - годината на еврото и на големите очаквания за спукване на имотния балон.
По тази причина и анкетата е на тема какви са личните нагласи за участие на пазара на съфорумците за следващите 12 месеца.

Благодаря на гласувалите в миналата тема, резултатите от която сочат, че при избора на имот за тях най-важна е локацията, следвана от цена и транспортинфраструктура.

Старата тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1817588.750

# 1
Колкото да се запиша в темата: продавачите като стане 1.1 ще въздъхнат "дочаках!" и ще сложат едни 10-20к отгоре на цената по този повод 😀
Въпросът е откъде ще ги извадят купувачите, защото на работещите хора доходът пада. Нали качват осигуровките с 2 п.п. както и вдигат прага, на който се осигуряваш. Поне за София за да си позволиш жилище, трябва да си над сегашния осигурителен праг, така че ще засегне кажи-речи всички.
Освен шефът да рече да им вдигне брутната заплата, за да останат на същата нетна? Ох, то пък и делът на работодателя в осигуровките се покачва, така че няма да му е лесно.

# 2
  • Бургас
Благодаря за темата.
С три опции съм в анкетата - капарирала на зелено и чакам да се строи, и продажба планирам, и за собствено ползване се оглеждам. Цените очаквам да се застопорят. Дай Боже и нещо читаво на пазара да излезе, което да ми хване окото.

# 3
Добавих опции за до 3 отговора и за редактиране на отговор.

# 4
Цените очаквам да се застопорят.
А защо? Досега нали се качваха, защото лихвите били ниски, а в банките имало 80 милиарда? Е, в банките вече има 100 милиарда, а лихвите остават ниски, така че по тази логика би трябвало да си продължи покачването?

# 5
Ще се застопорят или много леко и плавно ще се покачват, защото необходимите доходи за кредитиране явно са стигнали своя лимит. С кеша от под дюшеците вече се накупиха кой каквото е намерил, остават само играчите с високи официални доходи и то тези, които по една или друга причина не са купили до сега.

# 6
Ще се застопорят или много леко и плавно ще се покачват, защото необходимите доходи за кредитиране явно са стигнали своя лимит.
Интересно защо в представите на някои хора съществува само една посока - нагоре. Ако не се качват, значи ще се застопорят. Посока надолу не съществува.
Да видим какво ще стане с доходите. По бюджетната рамка дават за 2026 БВП да порасне с 3%, а държавата да изземе 45% от БВП, от около 40% последните 20 години. Значи у хората трябва да остане с 2% по-малко (ако прогнозите на Теменужка се сбъднат).
Отделно има и възможност лихвите да се качат, така че същият доход да стига само за по-малък кредит.
Или и при лихвите има само две възможности - да се застопорят или още леко да паднат, а вероятност да се качат не съществува?

# 7
Мен ме интересува дали храната ще спре да поскъпва(вече мина всякакви Уест юръп нива)....НИ така или иначе в страната всеки си има.... Ако иска в столицата трябва да се плаща....И в Танзания е така и в Нигерия....

# 8
Посока надолу засега не мисля, че ще има, поне докато не стигнем цените на столиците от бившия соц блок.

# 9
Аз ходя по спортни състезания, обикновено се класирам по средата, понякога в челната тройка, а един път станах последен - та съм запомнил как един приятел ме успокои "все някой трябва да е последен".
Та и от столиците все някоя трябва да е последна по цени, защо да не сме ние? Като погледнеш всичката ни оправия в държавата, според мен сме си го заслужили.
Даже май не сме последни, Букурещ е по-достъпно. Прага и Варшава не, ама там вече и географски, и исторически и културно държавите са си в друго положение.

# 10
  • Бургас
Ами не е по-достъпно в Букурещ. Не сравнявайте ябълки с круши и нещо от "деветия картофен пояс" с центъра на София.
Очаквам да се застопорят и да се покачват плавно, защото се стигна една психологическа граница.
От друга страна, търсенето в София продължава да е голямо, а терени няма. От трета - при НС не може да има сваляне на цени, защото парцели, труд, материали... Днес сутринта гледах шефа на Камарата на строителите - човека каза, че в определени райони на София себестойността стига 3000 евро кв.м заради цената на терена и външните връзки.
При СС в добрите райони също не чакам спад, защото няма нови строежи.
Единствено при някоя панелка в Люлин може да падне цената, но тя не е определяща.

# 11
По въпроса с фондовете. Датски фонд твърди, че са най-големият инвеститор в София с 280 апартамента, като имат планове да стигнат 1000 през 2030 и да ги продадат.
https://www.capital.bg/biznes/imoti/2024/10/11/4685948_skandinav … _e_nai-golemiiat/

# 12
човека каза, че в определени райони на София себестойността стига 3000 евро кв.м заради цената на терена и външните връзки.
Цената да представлява себестойност+възвръщаемост е конструкция на марксизма, а при капитализма можеш да продаваш на 3-4х себестойност (например като Апъл) или пък под нея, ако пазарът това може да понесе.
Явно в тези квартали за парцела отиват 2000, а стоежът 1000 - ако не беше, как в Пловдив продават на 1000? А и там все пак има някакъв парцел, макар и по-евтин.

Та колко е "себестойността" на парцела? Нула - Господ го е направил. А може да се продава на 2000, може и на 10000, ако е в Манхатън. Или за 20, ако е в някое село.

Общи условия

Активация на акаунт