Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 94

• 33 208
  • 756
  •   1
Отговори
# 570
Моето скромно мнение: цените на новото строителство ще се запазят на това ниво и през тази година. Старото строителство в неугледните ЕПК, панел и престарела тухла ще се понижи, даже мисля чувствително. Ха да видим кристалната ми топка вярно ли е предсказала.

# 571
Да, но някои анализатори говорят за успокояване на РЪСТА на пазара, а не за успокояване на пазара. Това са 2 различни неща.
Във 2я случай говорим за спиране на ръста, а в 1я случай говорим за "спокоен ръст от 10%".

Много хора четат през дума, включително и журналисти, пишещи статии. И се получава развален телефон. Сериозните анализатори говорят за 10% УСПОКОЕН РЪСТ, а прекопирвачите говорят за успокоени цени. А 3ти си мечтаят и спадове.

Абсолютно по същия начин имаше и статия "цените МОЖЕ да паднат", а после се насочва към там какъв шеф на асоциация беше, един инженер от коя строителна фирма, дето всъщност имал предвид, че АКО ДЪРЖАВАТА ЗАПОЧНЕ ДА РАЗДАВА БЕЗПЛАТНО ПАРЦЕЛИ и започне да РАЗДАВА ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ ЗА СТРОИТЕЛСТВО, евентуално в тоя теоретичен случай цените щели да паднат. Ама кой ти чете в такива детайли. Четат се само заглавията, а после се кара на "вътрешно чувство".

Какво сте "виждали" разбрахме. Но това не е релевантно. Уж правите каквото "чувството" ви казва, ту ще си го пазите в тайна туй "чувство". Ами тогава какво очаквате да прочетете?

Нещо ми се струва, че искате да прочетете това, което ви се иска. Че ще има спадове и разпродажби. Ама то реалността не работи така.

# 572
Моето лично чувство е,че са достигнати пределните цени на търсенето и ако се обявяват по-високи,то сделките ще се случват с пазарлък на не по-високи от сегашните ценови нива.
Декември не мисля,че ще е статистически значим месец - според мен през него всички изчакваха какво ще се случи след 01.01,а имаше и протести и политическа нестабилност. Все още няма бюджет, съответно намаляването на доходите се отложи с малко. Аз ако търсех сега,щях да изчакам.

# 573
На мен ще ми е интересно , ако банките след шест месеца вдигнат малко изискванията за финансиране какво ще стане с всички играчи купили за бърз флип на зелено.
Вече няколко видеа гледам на флипъри, които помагат на финансово притеснени момчета да довършат апартаменти и да делят печалбата защото са се надценили.

# 574
Аз пък гледах как оня от тобо груп призовава държавата да дава безлихвени заеми на руснаци и украинци да купуват имоти и нас. Странна работа Simple Smile

# 575
  • There I was on a July morning
И строителните фирми си търсят пазар и работа, т.е. не е странно такова изказване, както и от брокерите, които все тръбят да купуваме, защото сега е моментът. Всеки гледа от неговата камбанария. Не е нужно да вярваме на всичко, което четем. Wink

# 576
  • Бургас
Нищо чудно и да им ги дадат Simple Smile
В годината на огнения кон по един имот на опашката на коня да си пожелаем Kissing Heart

# 577
  • София
За мен под копитото, зад опашката малко ми понамирисва Grinning

# 578
  • Бургас
Айде сега, на харизан кон... Grinning

# 579
Какво значи намаляването на доходите?
Според мен, сега всичко ще скочи. Фризьорски услуги, такситата скочиха, майстори, стоките също ще идат нагоре. Всичко ще се увеличи. Ние също планираме увеличение в нашия бранш. А едната ми колежка от друга фирма каза, че вместо лева, ще запази цените си, но в евро. Тоест - директно си удвоява цените. Не виждам да предстои спад на цените
Моето лично чувство е,че са достигнати пределните цени на търсенето и ако се обявяват по-високи,то сделките ще се случват с пазарлък на не по-високи от сегашните ценови нива.
Декември не мисля,че ще е статистически значим месец - според мен през него всички изчакваха какво ще се случи след 01.01,а имаше и протести и политическа нестабилност. Все още няма бюджет, съответно намаляването на доходите се отложи с малко. Аз ако търсех сега,щях да изчакам.

# 580
Това обяснявах днес на една жена. Ако всички удвоят цените, то ще има намалее клиентелата, защото заплатите не са удвоени. Но всеки има право да вдига, капитализъм е все пак уж… само да не я набаря нап с необосновано увеличение.

# 581
Rumka833, намаляването на заплатите за хората,които работят в сектори на светло,средна класа. Вдигат за пореден път максималния доход,а от това следва обедняване на средната класа. Не всички имат продукт на българския пазар,че да вдигат заплати смело и да вдигат цените. И фризьорката ще взима двойно,но на двойно по-малко клиенти и пак няма да събере за апартамент. А и на нея ще й вдигнат таксата за счетоводни услуги, осигуровките също (чрез увеличаване на МРЗ). Страхотно е,че сте в бизнеси с нееластично търсене и можете да си вдигате цените,както си искате, за съжаление повечето бизнеси оперират в конкурентна среда и не могат да правят така.

Последна редакция: пт, 02 яну 2026, 23:20 от HappyHeartbeat

# 582
Да, но някои анализатори говорят за успокояване на РЪСТА на пазара, а не за успокояване на пазара. Това са 2 различни неща.
Във 2я случай говорим за спиране на ръста, а в 1я случай говорим за "спокоен ръст от 10%".

Много хора четат през дума, включително и журналисти, пишещи статии. И се получава развален телефон. Сериозните анализатори говорят за 10% УСПОКОЕН РЪСТ, а прекопирвачите говорят за успокоени цени.
Успокояване на пазара - всички бързаха да купят преди 1.1.26
10% като цяло, не е умерен ръст. Може само да ни изглежда като спокойно покачване на цените на база последните няколко години.
Според мен това с “умерения 10% ръст” няма да се случи. Ще има затишие няколко месеца.

# 583
"Еластично търсене" по смисъл е обратното. Търсене, дето лесно се променя (намалява/увеличава) при промяна на параметрите.

В случая имаш предвид "Нееластично търсене", такова, дето и да сложиш по-висока цена на стоката/услугата, търсенето остава "нееластично", т.е. почти същото.

Има ги тия феномени. И в Канада навремето имаше такива промени. Хората на заплати циклеха на едно ниво, държавните се индексират с някакви %, а всякакви занаятчии надуват цените.
Добре дошли в развитите икономики. Всеки иска в офис, на никой не му се работи с ръцете. И да, точно по средната класа е ударът.

Много хора четат през дума, включително и журналисти, пишещи статии. И се получава развален телефон. Сериозните анализатори говорят за 10% УСПОКОЕН РЪСТ, а прекопирвачите говорят за успокоени цени.
Успокояване на пазара - всички бързаха да купят преди 1.1.26
10% като цяло, не е умерен ръст. Може само да ни изглежда като спокойно покачване на цените на база последните няколко години.
Според мен това с “умерения 10% ръст” няма да се случи. Ще има затишие няколко месеца.
Това с "умерения 10% ръст" е цитат на анализаторите на ДСК и подобни, дето са цитирани от всички останали след тях. Включително и от теб.
Не е моя измислица. Просто пояснявам какво е имано предвид, какво е казано. Оттам нататък, ако има някакви интерпретации, те са от страната на тълкуващия, а не на баш-анализаторът.

Не съм срещал нито един сериозен анализатор, дето да прогнозира застой.
Ако може цитат.

# 584
Нееластично търсене, благодаря за поправката, dany1.
 Примерно аз си намалих посещенията в салони още на големите Ковид увеличения на цени. От тогава в салона,в който ходя, 2 маникюристки се отказаха. Вдигнаха изискванията за материалите и не можа едната да прехвърли увеличените разходи към цената на услугата.
Сега никнат пилатес реформъри на всяка крачка и сами си подбиха цените - като направят пет зали в радиус от 2 км,защото е модерно,познайте кой ще оцелее.
Та покрай мен има доста оптимизирани или затворени бизнеси. Плод зеленчука го късат от проверки,не знам жената как издържа.
За големите чужди фирми покрай кризите в големите икономики знаете за планираните съкращения. Та не знам вие в какви щастливи сектори сте, че доходите ви да не са засегнати, дано сте все така.

Общи условия

Активация на акаунт