Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 94

• 33 207
  • 756
  •   1
Отговори
# 585
Здравей, във всеки бизнес има конкуренция, при нас е същото. Може би, просто на човек му писва да работи на много обороти за малко пари и решава, че ще работи на по-малко обороти, ако щеш - за същите пари. В момента, едната от услугите ни, е на много добра цена, и имаме доста клиенти за нея. Но почва да ми омръзва, защото помня и времето, когато това същото беше скъпо. Получавахме повече пари накрая, и работихме с няколко човека само. Не сме й вдигали цената от 3-4 години, и конкуренцията ни настигна. Смятам, че това а може да бъде стратегията на множество дребни бизнеси, което обаче ще засегне не малък брой клиенти. Пък, предвид че хората са станали пре-пре-заети, може и да преглътнат услугата за сметка на удобството. Не знам.
Rumka833, намаляването на заплатите за хората,които работят в сектори на светло,средна класа. Вдигат за пореден път максималния доход,а от това следва обедняване на средната класа. Не всички имат продукт на българския пазар,че да вдигат заплати смело и да вдигат цените. И фризьорката ще взима двойно,но на двойно по-малко клиенти и пак няма да събере за апартамент. А и на нея ще й вдигнат таксата за счетоводни услуги, осигуровките също (чрез увеличаване на МРЗ). Страхотно е,че сте в бизнеси с нееластично търсене и можете да си вдигате цените,както си искате, за съжаление повечето бизнеси оперират в конкурентна среда и не могат да правят така.

# 586
Добре де, ти признаваш,че очакваш същите приходи,въпреки планирано увеличение на цените ти. Увеличението на разходите ти е факт.
Увеличението на цените за клиентите - също.
Е, тогава как и на кого ще остават същите или повече пари за апартаменти? Моята логика е,че с повишаване на текущите разходи,разполагаемият доход за инвестиции (жилище) намалява.
Да вметна,че сега не търся активно и само си проветрявам устата, но когато купувахме,бяхме стегнали коланите без никакви излишни разходи, та е ясно,че дупе знае 2 и 200. Просто сега всичко ми изглежда скъпо,не само имотите и наистина не виждам от какво мога да спестя.

# 587
Според мен ще се балансират увеличението на разхода и приходите. До някаква степен. Разходите ни са основни за заплати, при нас.

# 588
  • Бургас
Прогнозно увеличение от 8 до 10% т.г.
И той смята, че чужди фондове ще купуват цели сгради, за да ги отдават под наем.
https://www.pariteni.bg/novini/imoti/zhilishtata-shte-poskypnat- … di-fondove-254814

# 589
Ще наблюдаваме дали идват фондове. Дали се дават безлихвени заеми на руснаци и украйнци. Тобото целенасочено налага психологически очаквания. Правя бас, че ако го проверя в имотния регистър няма да има повече от 1-2 апартамента. Когато има златна треска, продавай лопати и кирки. Какво да прави човека.

# 590
Не съм прочела всичко, но изразът " престаряла тухла" в списъка с имотите, които щели да се обезценят силно ме учуди.
Щели да паднат ЕПК, панели и въпросната тухла ....

# 591
  • Бургас
Престарялата тухла я тълкувам така - стари и неподдържани тухлени кооперации с кофти общи части. Има много такива, и на добри, и на не много добри локации.

# 592
И той смята, че чужди фондове ще купуват цели сгради, за да ги отдават под наем.
https://www.pariteni.bg/novini/imoti/zhilishtata-shte-poskypnat- … di-fondove-254814
Това, същият господин, който е масово цитиран със заглавие "цените на имотите може да паднат".
А то било, ако държавата започне програма за "евтини жилища" и налее едни чужди милиарди.

И после папагалите преповтарят "СривА иде!"

# 593
И аз така смятам. Както навлязоха стабилно у нас и в останалите сфери: търговия (хранителни и нехранителни стоки), образование (академия Khan), строителство (и материали, и строене на големи мащаби и за индустриални, и за жилищно). Защо да си въобразяваме, че няма да влязат и в сферата на услугата за отдаване под наем?? Завчера във Фейсбук видях реклама - даваш им апартамент за ремонти те го оправят и ти плащат наем за някакъв период. (Преотдават го на хора). Това е точно Американският модел, който се върти по ТВ предаванията.

# 594
А защо до сега не са влезли като останалите сфери?

# 595
  • Бургас
И досега влизаха, но плахо.
Има ги на пазара фондовете, не знам защо се правите, че не ги виждате. Има и български, има и чужди.
А не влизаха масово заради валутната несигурност и по-големия риск.

# 596
Каква валутна несигурност? Ние бяхме в борд 25г. Защо повтаряш неща, които си чула, но не разбираш. Може пък аз да не разбирам. Обясни ми как точно имаме валутна несигурност и какъв е риска?
Несигурността идва от корупция и политическа мафия, която си е тук и след 01.01.2026.

Larger international funds are more cautious due to several significant risks:
Rule of Law and Corruption: A major concern for foreign investors is the perception of widespread corruption and a judicial system that can be slow and politically influenced, which creates uncertainty regarding contract enforcement.
Bureaucracy and Regulation: The market involves cumbersome procedures for permits, construction approvals, and utility connections, leading to unpredictable timelines and potential project delays.
Market Transparency and Unfair Practices: The Bulgarian property market is considered one of the least transparent in the EU, with incomplete public registers and a chaotic real estate servicing sector, which can lead to scams and unfair practices.
Political Instability: Frequent elections and potential policy reversals can make long-term planning difficult for large-scale investments.
Ultimately, while the market offers high returns and growth potential, these systemic risks can deter major institutional funds that require a more stable, transparent, and predictable environment.

# 597
  • Бургас
Гого, питай някой, който има експортно ориентиран бизнес, да ти обясни преимуществата да оперираш в държава, която има една и съща валута с повечето държави от ЕС. Кажи му да те вземе на някое чуждестранно изложение, да те запознае с международни партньори, те да ти споделят как са работили с България преди и как е сега.
Или "някой германец" питай.
Тази година съм решила да не споря с теб. Не мога да насмогна ни на капацитета, ни на потенциала.

# 598
Не търся спор с теб, а аргументация от твоя страна. Пък иначе ще живеем и ще разберем. Вместо да тъся аз такива хора, ти явно си говорила, защо не пробва да ми обясниш, пък да взема да се съглася?

# 599
  • София
Това е обяснявано сто пъти като в първи клас.

Еврозоната не е само различни хартийки, а огромна разлика в регулациите.

Това е все едно да те поитам- от къде би искал да вземеш пари, ако ти трябват- от кварталния нерегламентиран лихвар-мутра, или кредит от надеждна банка?

Макар, че да не се връщаме към времената на финансовата криза от 2008-ма, че всички банки заприличаха на кварталния лихвар, по същите причини. Но това е друга тема.

Общи условия

Активация на акаунт