Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 22 521
  • 442
  •   7
Отговори
# 90
  • София
Това е за деца, чиито родители искат математическо училище в София. Какъв процент са те от всички ученици  в четвърти клас?

# 91
  • в страната на чудесата
Ами не е малък Wink
Или по-правилно - не е пренебрежим

# 92
  • София
Процентът всъщност няма значение - важни са броят на желаещите спрямо броя на свободните места. ПЧМГ тази година мисля, че приемаха с около 80 точки от изпита за пети клас, които въобще не са лесни за изкарване.

# 93
Всъщност приема за СМГ ще стане доста труден с 4 паралелки Архимед и 4 паралелки Питагор, които независимо от учители и ниво имат ясен фокус над състезателна математика до 4ти клас.  Отделно 1000+ деца по школи.  Малко са родителите, които биха казали че ПЧМГ или Питагор дават стойност 20к лева повече от СМГ при сходен профил.  Родители на дете прието в СМГ, много трудно ще намерят силни доводи да изберат частното.

# 94
  • София
Ама те не са 20 к, а в случая 8х10 К (нали сме в евро вече). Щом им е важно и така са решили.

# 95
  • София
Изи стартираха без никаква история с такса по-висока от СС и пак имаха достатъчно кандидати.
Желаещите за МГ след 4 клас са над 1000 и то се вижда от броя на явяващите се на МЗВ. Броят на местата е около (закръглям леко) СМГ -160, НПМГ - 56, Питагор(ако все още се води математическо след 4клас) - 80(приемам, че имат 4 паралелки по 20 деца). Евентуално да добавим две- три паралелки от 125 и 107, за които има желаещи (пряко сили 80 деца). Общо стават около 400 места при 1000+ желаещи. Ами че то има търсене за поне още 600 места Joy А Архимед ще предложат за около 80. Не виждам причина да нямат кандидати.

# 96
Това е за деца, чиито родители искат математическо училище в София. Какъв процент са те от всички ученици  в четвърти клас?
~12000 набор, ~1100 кандидатстват за МГ. Около ~300 за ПЧМГ. По мои наблюдения.

# 97
  • София
Аз правилно ли разбирам, че децата от Архимед няма да продължат автоматично в ПЧМГ, а ще държат изпит, като всички останали?
Хич не ми е да им правя антикампания, защото нямам нищо общо с училището, но това и Фуристо, вместо собствена кухня, са доста големи негативи за 10 К такса.
Желая успех на ПЧМГ, сградата им се строи ежедневно и мисля, че ще успеят за 15.09, сигурна съм, че ще съберат и екип от преподаватели, дано измислят нещо за горните два негатива, че хич не са малки.

# 98
  • София
Аз доколкото разбирам много от родителите искат да запишат децата си в Архимед, за да ги подготвят за кандидатстване в СМГ в четвърти клас. Така че тези деца така или иначе ще ходят на състезания, изпити, и то не малко на брой. Един изпит повече няма да им пречи.
А школите за подготовка за СМГ/НПМГ по колко часа седмично са и има ли през делнични дни?

# 99
Не знам дали това Е така или НЕ Е в новата политика на Архимед.

Но това си бяха условията и в старото Питагор и ПЧМГ. Не е нещо ново, а тогава наплива беше огромен.
И дори и да няма официално такива изпити, на ръководството на Изи не пречеше да премахва деца, които не му изнасят и не иска да са в следващ етап. Така, че всеки да си прави изборите информирано.

Абе изпити и записване за Питагор ли тече в момента, че има такава анти-кампания?

# 100
  • София

ПЧМГ / Архимед сграда - 17.12.2025

# 101
Аз не знам защо притеснениятя на родителите се приемат за антикампания. Особено, когато са основателни.
Какво да се гледа и коментира на нещо, на което отвън пише “училище? Учители, учебен план…
А и каква антикампания декември месец. Мандалото за това училище вече хлопна.

# 102
Аз мисля, че Архимед до 4-ти клас пак ще е математически насочено училище, ще подговя децата за ПЧМГ/СМГ/НПМГ. Почти съм сигурна, че Влъчкова ще намери начин да "събере" и децата, които не са математци, но са добри в природните науки. Само не знам дали ще продължи Архимед с природни науки в прогимназия или ще разкрият такива паралелки в ПЧМГ.
Всяко начало е трудно, то е ясно. Неизвестността плаши повечето родители, включително и мен. Вероятно училището ще преживее няколко трудни години, но ще се справи. Най-голямат грешка за мен беше представянето на учителката в ПУК. Може да е много добра, да обича децата, да е внимателна, но като не може да говори пред пълна зала, не трябваше да ѝ дават думата. Ще се радвам, който иде на отворените врати за първи клас да каже после, дали тази учителка е присъствала.

Приемът за ПУК в Питагор приключи още преди седмица. Прием за Първи клас обикновенно обявяват март/април.

# 103
Приемът е ясен. Записването дали е приключило?
И как така в края на декември е приключил приемът? Ужас, след като спрях да се интересувам, нещата явно съвсем са отишли напред в изнудването.
Опитват се да принудят финансово родителите да останат в Питагор ли?
Това надпреварване и издърпване на изпити и плащане на капаро го имаше и преди, но никога приемът не е приключвал декември, а поне март-началото на април.

Преди години когато аз се интерсувах от Питагор, пуснаха психоложката да говори. Сегашната психоложка. Тя ни каза, че сме длъжни да попълним един тест "и да не преписваме един от друг, че щяла да ни хване". Това не попречи конкуренцията да е огромна.

# 104
Записването в Архимед приключи.

Общи условия

Активация на акаунт