Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 14 782
  • 258
  •   3
Отговори
# 225
Сред момичетата е пред първа немска.

И всички завършили първа немска със съответните дипломи, които взехме при нас не могат да говорят свободно езика.
Толкова за елитните езикови гимназии, в която учениците предпочитат да държат матура по английски вместо основния език.
Въпрос на кръгозор.

Език може и с курсове да се научи включително и такива в чужбина плюс живот там. Децата имат нужда да развиват други умения, които масово не се предвиждат по програмите на МОН.
Особено, ако мислят да се развиват извън България.

Имам опит и с държавни и с частни училища. И то по няколко. От опит пиша.

# 226
За България, казваш, други умения не са нужни, немски още по-малко.
И къде е това “при нас”, дето сте прибрали двойкаджиите на немската?

# 227
Leika_moja, аз не знам  конкретно  за такъв случай  .  Сещам се за един, но едва ли е имала предвид него, защото главните герои бяха нейното и моето дете и беше неуместна вербална шега с техен любим учител.  Изобщо не е стигало до ръководството. Децата се извиниха.
 Това са седем момичета  за Бога и по мнението на болшинството учители: " страхотен за работа клас". Дали си представяте как  точно тези "вандалки" влизат всички в топ училища при липса на дисциплина, тормоз и агресия?
 Ръководството винаги е било на един телефон разстояние. В по-малките класове имахме случки на агресия и бяха решени радикално.

Аз си представям момичета влезли в топ училища след 7 клас, които са способни не само на вербална агресия, но и на психически тормоз. Лично изпитано в семейството ни.

И мога да си представя как една група побъркани от хормони пикли се вземат за богоизбрани, групирани в група като хиени, самозабравили се до толкова, че да се опитат да смажат публично друго момиче, само защото не им пее в хора и не им играе по свирката. Ето тук се намесват възрастните. Адекватно, ако имат интелекта, разбира се.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 23:46 от Аncy

# 228
Извинявайте, че връхлитам насредата на горещата тема, но има ли тук родители с деца в ТЕ?

Колко горе долу излизат допълнителните неща там като сума? Знам, че е индивидуално и зависи кой на какво е записан, но все пак - допълнителни материали, лектори, екскурзии? Какво да очакваме извън обявената такса?

# 229
Аncy, съжалявам за това, което се е случило на детето Ви! 
За радост училището е ясно, емблематичния клас от 7 момичета-също. Всеки заинтересован да кандидатства в училището може да попита на място ръководството имало ли е подобен тормоз в конкретно този клас.
Аз се чувствам лично засегната и обидена и затова изобщо взех отношение. Вече споменах, че със slaveia84 сме имали години добронамерена комуникация.
Внушението, че това е  училище, в което се вихри агресия и тормоз  и ръководство и родители нехаят е постигнато.
Мога да говоря много за недостатъците на училището,  имали сме много проблемни ситуации, но сред тях никога не е била на дневен ред такава свързна с масов тормоз върху детето на slaveia84.

# 230
Това, че на вас не се е случило, значи не се е случило?

# 231
  • в страната на чудесата
Въпросът тук е по-общ и касае всички училища - склонни ли са директорите и управляващите училището да неглижират пропуски с дисциплината, за да не загубят таксата или субсидията съответно. Какъв е прагът на толерантност и големината на училището кма ли значение. Защото вероятно е по-лесно да загубиш 7-8к ако имаш 300 отколкото ако имаш 100 ученици.
Иначе всички губим обективност когато става дума за собствените ни деца.

# 232
При нас изтърваха нещата 7 клас, явно знаейки, че последна година плащаме такса, не бяха особено заинтересувани от дисциплината. Само да отговоря на засегнатата майка, големият проблем дойде от групирането на момичетата и изолирането на моето, което отказа да им върви по гайдата. Оттам започнаха тънки обиди, унижения, подигравки, незачитане на личното и пространство и нужди, през ден се прибираше разтроена. Нейното дете, най-малко се включваше в това, затова и не се е налагал личен разговор.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 10:39 от slaveia84

# 233
За съжаление мога да си представя такъв тип поведение, описано от Славея, даже е нормално. Деца тийнове дори от добри семейства могат да бъдат изключително жестоки, особено когато са в групичка. Няма как ръководството или родителите да ги накарат да се държат приятелски с друго дете, което са нарочили за жертва. Да, могат да ги предупреждават и наказват при физически и доказан вербален тормоз, но как ще спрат подигравателни погледи, жестове, дребни забележки, шеги? И явно най-големия бич в тази възраст - изолация? Да не беше сама жертвата, щеше да е различно, дори да са само 2 в групичка.

В такава ситуация за мен единственото решение е местене на детето. Или ако е невъзможно точно в момента, минаване на домашно обучение докато минат изпитите.
Естествено, че родителите трябва да говорят с децата си по темата и да ги поучават редовно, че това не е редно и че трябва да се стараят да влезнат в обувките на другия. Но и е нормално на другите родители да не им се струва голяма драма, нали не се случва на тяхното Simple Smile Особено ако налице е “деликатен тормоз” (знам, че звучи абсурдно), тип изолация и тук там някой коментар/шега.
 Най-вероятно децата ще го разберат на по-късен етап. И може би дори ще съжаляват за поведението си.

Преди 10тина години испанската гимназия изобщо не беше толкова желана. Преди нея бяха всички немски гимназии, английската, френската, математическите също.
Испанският е приятен език, ама дали се замислят каква е реализацията с него?

Фрау К, и аз не разбрах къде ги прибирате и какво имаш предвид.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 09:26 от GerKa99

# 234
Децата не са лоши по принцип, но са склонни да се водят по групата и лидера ѝ в стремежа си да се интегрират и да бъдат харесвани. И ако по някаква причина дете с по-слаба психика по падне на фокус мърдане няма. Аз не съм била тормозена никога, но на стари години се сещам за не един и двама съученици, които сме тормозили доста злобно. Сега, на моя сегашен акъл, бих им се извинила много искрено, но нищо чудно, че те не поддържат връзка с останалите от класа и няма как. Вероятно цял живот ще си спомнят с лои чувства гимназията и класа ни...
Та с оглед на написаното напълно вярвам, че някое дете се е чувствало тормозено. Било е различно, нарочено е, поддало се е в началото, а веднъж поддаде ли вече нещата излизат от контрол - глутницата надуши ли плячка се настървява повече. С децата и родителите им е безпредметно да се говори, защото тормозителите нищо незаконно не правят всъщност. Решението е или семейството на база на своя по-богат житейски опит да подкрепи детето си и да я подсили емоционално и тактически   за отстояване на себе си или местене.

# 235
А ролята на класния ръководител каква е? Да забележи точно тези тенденции и да ги неутрализира още в зародиш. Да, знам, че не се получава толкова често, но си има методи, които могат да се приложат. Когато сме имали случай и познанство с родителите, аз съм се възползвала успешно.
Разбира се, ако поведението е промотирано от самите родителите, тогава никой няма шанс.

# 236
Ако нароченото дете е бито, обиждано и унижавано класната и разговор с родителите са опция. Но ако е само изолиране и тънък тормоз няма какво да се направи. А децата са изобретателни.

# 237
Не съм сигурна. Нали това са учили.

# 238
Абсолютно съм съгласна с Черна станция. За една тийнейджърка дори само “игнор”, без каквото и да е било друго, е психически тормоз и може да и смаже психиката и самочувствието ако няма приятели в такава ситуация.
Сега ако класният ръководител е невероятно талантлив и загрижен психолог, може да разиграе някакви ролеви игри, при които да постави тартора на групичката в положението на жертвата. Да успее да я накара да се почувства като нея. И пак не съм сигурна, че ще има ефект - за съжаление това е нормално поведение за възрастта.

# 239

Испанският е приятен език, ама дали се замислят каква е реализацията с него?

Колко да е малка реализацията? Майчин език е на над 480 милиона души, което го прави втория най-разпространен след китайския. В София има испанци и италианци, които са тук на работа. Само минете около Позитано или Булбанк. Испанските университети набират скорост и конкуренцията за тях е като за всеки високорейтингован германски. Тази мода с немския отдавна мина. Сега се търсят много повече и разнобразни езици(дори финландски), особено когато английският ти е първи чужд на високо ниво и испанския ти е втори чужд, отново на виско ниво, а италиански на средно ниво. Wink

Испанската гимназия е основана през 1991 г. След 2000 година набира скорост и е сред първите предпочитани гимназии, особено след като вкараха и втори език. Wink През последните години Испанската гимназия често заема първо място по брой подадени желания от кандидат-гимназистите в София. Например през 2025 г. тя отново е обявена за най-предпочитаното училище в столицата.

Общи условия

Активация на акаунт