Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 16 657
  • 287
  •   1
Отговори
# 240
Особено паралелката на дъщеря ми, с втори език италиански, баловете на момичетата са космически. Имаме в класа деца с 497-498т ( главно от СС и шилерите ) .

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 11:00 от slaveia84

# 241
Ancy, от тези 480 милиона колко милиона са в държави тип Колумбия? 😆 Айде да не давам за пример Венецуела, че там положението е бедствено от няколко десетилетия насам и е страшно дори за латиноамерикански стандарти.

Испания напоследък може и да се е позакрепила икономически, но преди няколко години в Германия беше пълно с млади испанци, бягащи защото в родината им няма реализация. Ако не се лъжа нивото на младежка безработица още е чудовищно, около 25% та нищо чудно, че се навиват да работят в София. Впрочем работните места за испанци и италианци тук са почти изцяло кол центрове. Ако го смятате за добра реализация - ОК, всеки с мнението си 😀

Няма спор, че всеки един език, който владееш на високо ниво, изключая английски, е добро конкуретно предимство. Уловката е, че трябва да си квалифициран в друга област, а не да разчиташ на единия език. Ако си търсен инженер или медицинско лице, ще те посрещнат с отворени обятия навсякъде.
И все пак в немско езичните и скандинавските държави заплащането е по-високо и стандартът на живот е по-висок. И има по-голям глад и съответно по-малко конкуренция за висококвалифицирани кадри, отколкото в Испания.

Скандинавските държави са топ, съответно и езиците. За мен лично са много по-добра инвестиция, но има ли училища с изучаване на скандинавски езици?

Между другото, всичко това го пиша като човек, завършил в Германия, от няколко години изучаващ испански - за удоволствие и пътувания Simple Smile Езикът е лесен и приятен!

# 242
Е, не. Не е добре да учиш език Х, май бие ако не съм тормозен, значи няма тормоз.
След като децата са постигнали високи резултати, да се доверим, че могат да решат къде да учат.

# 243
  • София

Преди 10тина години испанската гимназия изобщо не беше толкова желана. Преди нея бяха всички немски гимназии, английската, френската, математическите също.
Испанският е приятен език, ама дали се замислят каква е реализацията с него?

Преди доста повече от 10тина години ще да е било това. Поне от 2013, от когато аз следя баловете, Испанската винаги е била преди френската и английските. Иначе преди повече години и СМГ не беше първо по бал.
А за реализацията мисля да не коментирам, най-малкото защото никога не съм разбирала какво значи да се реализираш с език.

ПП А в скандинавските държави и куче не бих пратила да живее. Joy Качеството на живот далеч не е само стандарт.

# 244
  • Сф
Аз мисля, че всеки знае стандартите на държавите , климата им, населението, поне в Европа. Няма смисъл да се противопоставя една държава на друга или един избор на друг. Намирам шегата за скандинавските държави за неуместна. Санака, направо не го очаквах от теб!
И за мен е чудна модата с испанския. Но в крайна сметка точно в тази тема никой не би трябвало да се притеснява за успешното бъдеще на отрочетата си, защото с финансови възможности + знания над средните има достатъчно избори на университети в Европа и извън.

# 245
Да ви напомня, че всъщност в езиковите гимназии се изучават и други предмети, не само език. Няма мода по испански. Има съзнателен избор, въпреки модата по немски. Wink Училището е на високо ниво. Дава богат избор от профили без ограничение в групирането. Средата е топ, и наистина особено за момичета, балът в последните години е най-висок. Децата се реализират в широк профил на университети - от инжинери и фиансисти, до художествена академия.

Аз лично си дадох сметка, че с трите езика, които дъщеря ми изучава, има възможност да избира измежду университети в почти цяла Европа, включително и в Австрия и Германия. Само с английски и немски е малко по-ограничен избор. Wink

# 246
  • В офиса
На мен хич не ми е чудна тази мода - испанският е лесен и приятен език, дава широка основа за разбиране на още няколко други езика (португалски и италиански със сигурност, но и идея френски) Все повече мулти-национални компании отварят клонове за работа в Испания. Специално обявите, които аз следя, повечето новоотворени позиции в Европа в момента са в Испания. Да, заплатите в сравнение с Германия са по-ниски, ама то и стандарта им е по-нисък. Прекрасна кухня, хубав климат. А и на една част от ЛатАм държавите им няма нищо, не че често някой от Европа се преселва там да работи, но е възможност все пак.
Скрит текст:
На дърти години в момента аз уча испански, защото 20% от колегите ми са испанци, всичките наети в последните 2 години, докато обратното, немските ни колеги масово бяха освободени, защото заплатите им са прекалено високи, а дават същото

# 247
  • София
Германия е в  рецесия, да.  Но завършилите там не остават  непременно  на територията  й и  се приемaт   много  добре  с полученото  образование и  другаде,  където и стандарт на живот,  и  заплащане  са  много,ама  много  по-високи от  тези в  Германия, Австрия, за  Италия и  Испания  да не говорим. Та нека не  обобщаваме с лека  ръка  къде  какво  е  приложимо, какво залязва и  какво се търси.  И  много австрийци/германци, и  много чужденци,  завършили в  Австрия/Германия,  работят на   високи  позиции в   Швейцария,  Лихтенщайн и  Люксембург примерно. А немският се ползва и в тези  държави, макар  че в  такива  фирми  обикновено офицалният език е  английски. Всичко в  край на  краищата опира и до нагласи  къде  искаш  да живееш, къде  се чувстваш  добре, а не  само  до  стандарт на живот и  приложимост на  даден  език. Хубавото  за  един е  кофти  вариант за  друг.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 13:01 от Просто русалка

# 248
  • В офиса
СМГ тази година ще има само една паралелка с немски, доколкото разбрах. И тя ще е с разширено, а не с интензивно изучаване. Само отбелязвам това без изводи.

# 249
Имам близко детете, което скоро ще кандидатства и желанията му са НПМГ, Испанската или Американския колеж. Родителите му знаят само руски и минимален английски, не настояват за определено училище. Тайничко се молят да не АК, че ще им дойде нанагорно финансово. Детето обяснява, че иска испанската защото езикът бил лесен и приятен и щяло да му е по-лесно в 8 клас, защото го учи като втори език от 5ти клас насам (в частно училище). Нивото му на испански в момента е такова, че ще му е от полза евентуално през първите 1-2 месеца в езиково училище, но след стреса в 7 клас, това не е малка утеха Satisfied

Коментара за кучето и сканидинавските държави мислех да не го коментирам, но не се сдържах. Ако има заигравка със студа - да, кучи студ е. Но въпреки него, въпреки липсата на слънце, тези държави са водещи по индекс на щастието. Населението им като цяло е доста по-доволно от живота от разни южни държави, пък ние нека ги съжаляваме колко им е гадно.

ПП За мен най-красивите мъже са високи, снажни и руси, чисто визуално не си падам по южняшкия тип. Но това е моят личен вкус Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 250
Извинявайте, че връхлитам насредата на горещата тема, но има ли тук родители с деца в ТЕ?

Колко горе долу излизат допълнителните неща там като сума? Знам, че е индивидуално и зависи кой на какво е записан, но все пак - допълнителни материали, лектори, екскурзии? Какво да очакваме извън обявената такса?

Има, няма как да се конкретизира. Всяко допълнително занимание е с различна цена. Екскурзиите също. Униформи, учебници и т.н.
За айкидо, примерно, плащаме 55 евро месечно за 4 посещения.

Съпругът ми и сестра му завършиха в Германия. От всичките им познати, 20-30 човека, че и повече, само 3ма останаха там. Всички останали се върнаха в България. Родени са между 85-90та, за извадката. Работят хубави работи и имат доста високи доходи. 🙂

# 251
Не знам как изобщо ви хрумва да сравнявате СМГ с Испанската. Балът се образува по различен начин. Да, и на двете места се влиза с високи оценки, но дотук..

# 252
  • София
Скрит текст:
Няма  нищо  универсално, Hearty, че да се генерализира  на база конкретни хора какъв  %  се връщат.  От  състудентите на  голямата  ми  дъщеря  (набор  97), завършила  там,  част са си в  Германия, част се  върнаха,  да,   много се преместиха и в упоменатите  от мен  по-горе  държави. Ако така  го гледаме,  то изводите в  3-те  различни  случая  директно  до мен какви  следва  да са? Другата ми  дъщеря (набор  2000)  завърши наскоро, пак там,  медицина.  Завършващите  това НЕ  се  връщат  тук  освен в  случаите,  когато ги  чака  опция  (уредена  с  помощта на  родители-лекари) за специализация  в точно исканото направление,  при не кого  да е, не в  коя  да  е болница..Въобще  връщащите  се  медици са  обикновено такива,  които имат  освен  знанията  си и  това на  чий  гръб да се облегнат, имат и кабинет/клиника/пациентела,  които   да  наследят/доразвият  в  бъдеще. Познава много българчета дъщеря ми,  завършили там  преди нея.   Масово  специализират и работят после  или в  Германия, или в  Австрия, или в  Швейцария.  Определено не се  връщат тук. И  това решение не е  заради  заплащане  само, макар че и то не е малък  фактор  след  6,5  години учене  само за общата медицина.  Един  студент  медицина  взима на  час  там като Werkstudent  (при  почасова работа) доста повече  от  специализант  последна  година  тук,че  даже  и  от  специалист  понякога. Та  зависи много и какво е  учено там от  даден  човек. Около третата ми  дъщеря има доста върнали  се, но  то е и разбираемо,  понеже   икономическите  специалности  дават най-голяма  възможност  (редом с  програмирането)  за работа  отвсякъде  по света, тоест  и в   България, за  големи чужди  фирми.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 14:00 от Просто русалка

# 253
Има, няма как да се конкретизира. Всяко допълнително занимание е с различна цена. Екскурзиите също. Униформи, учебници и т.н.
За айкидо, примерно, плащаме 55 евро месечно за 4 посещения.

Много благодаря за отговора. Знам, че няма как да се конкретизира, но тъй като срещнах такива мнения, че има твърде много разходи извън обвените, които постоянни изскачат, ми се иска да се ориентирам (и трябва да го направя до края на седмицата 😆).

Това айкидо е по-скъпо от това, което плащаме в момента, но е все още поносимо.
А за допълнителни учебници какво е положението - някакъв грандиозен разход или в рамките на това, което така или иначе бихте купили за детето?

Знам, че е много относително -  и според доходите на семейството и личното им усещане, и според конкретната ситуация, но искам да събера последни впечатления преди да взема решение.

# 254
Учебниците са по списък от училището и се плащат от родителите. Училището ги поръчва. Не знам да има допълнителни такива. Може би около 500лв. са били общо. Моето дете е ПУК и всички работят с едни и същи учебни материали.
Униформите са голямо перо и цените им са безобразни, спрямо качеството, което предлагат. Минават през една г-жа, която чакахме до края на октомври да ни ги предостави в поръчаните бройки. По 22-24 евро беше една блуза от задължителния комплект. С трепет чакам цените за тази година там. Екскурзиите са съвсем стандартни цени, бих казала по себестойност са равни на тези от детските градини.
По спомен пианото беше доста скъпо и уроците по китара също. Освен таксите за състезания, някоя екскурзия и допълнителни дейности, не се сещам да има нещо странично, което сме плащали.

Общи условия

Активация на акаунт