Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 16 307
  • 287
  •   5
Отговори
# 255
  • София
Не съм усетила испанският да е модерен.
Синът ми учи също испански като втори език, но причината е съвсем тривиална-ние не знаем немски. Няма кой да му помага ако се налага.
Учила съм италиански и макар да съм го забравила, схващам що годе граматиката на испанския. Жената на близък приятел на мъжа ми е учителка по испански-насреща е за помощ. Сестра ми е завършила гимназия с испански. Въобще, ако го закъса, има към кой да се обърнем. В началото леко се бяхме заплеснали с идеята да учи немски, но ни казаха, че само ние сме с това желание в класа и преосмислихме нещата, открихме, че испанският в много по-добър вариант конкретно за нас. Въобще не сме мислили дали и къде ще го ползва. Всеки език е бонус и ще послужи все някога.

# 256
Това с помагането е странна причина.
Като чета във ФБ как се прежалват аванси в хиляди левове за ПУК, (искат едно училище, ама за да е сигурно, плащат капаро за друго), лошо ми стана. Не, че не съм го правила и аз, но сумата беше разумна, двете училища желани и сходни, както и образователният етап - най-важният).
Нещо силно не е наред.

# 257
  • София
Несъмнено и езиците  са нужни, но   предимството е  за  другото.  Езикът  в един  момент се  превръщ]а  в  средство  за комуникация само  и  много  важно, че го  владееш на  високо ниво, ако нямаш  другата  подплата, зради  която  да бъдеш предпочетен  пред  друг. И  с  езикова , и с  курсове извън  училище, и  с уроци  езикът  ще се научи  до  едно  доста  прилично ниво,  че  да има  човек нужния  сертификат,  пък  ако  ще  учи навън, ще  го  доошлайфа и на място. Не  е кой знае каква  драма. Сред  следващите  и  успешно завършващи навън има всякакви  деца  по  отношение на   езика -   и  такива,  които боравят  съвсем  свободно  с него още  от старта на следването,  и такива, които  въпреки сертификата  си имат  някои бариери, и трети,  които  са  просто непукисти и карат  смело  дори и с  доста грешки и  пропуски.  Животът на място  решава  такива проблеми. А докато се  стигне  до момента  да работиш,  вече и  подплатата  имаш, и  езиковите    бариери  (ако ги е имало преди)  отдавна  си ги  преодолял.

# 258
  • София
Синът ми е с обучителни затруднения, затова е важно да може да му се помага.
Целият четвърти клас ходеше на уроци и логопед(отделно на тренировки) и ни е важно сега, когато е в частно училище, да получава почти всичко там на място, а ако се налага-да може ние или някой наблизо да помага. Нямам нерви отново за уроци и занимания в различни точки на града и всяка неделя от 8 сутринта да има уроци, защото през седмицата няма кога. Определено ни е важно да може да се справя, не да му вгорчаваме първата година в ново училище, а и на нас. Аз самата уча, и съм в сесия, нямам и половин час да му помагам с домашните.

# 259
  • София
Четох по-назад за тормоз в частно училище. Да споделя, че в сегашното училище на детето психологът непрекъснато общува с децата във всеки клас - има проекти и теми, по които работят заедно с психоложката, тя е  много отворена към децата и всяка едно дете може да говори с нея, когато има нужда. Но основната подкрепа идва от класната, която обединява  класа и с нея децата споделят страшно много, дори неща, за които се притесняват да говорят по принцип. Момичетата в класа са повече от момчетата и според нашия младеж  при тях редовно има някакви драми в отношенията, но той не можел да разбере защо и за какво😄

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 11:13 от Magenta2022

# 260
Ох, те от ТЕ още в предварителния имейл са пратили информация за школите, включително и цени. Много съм се шашнала с кандидатстването и вече нищо не помня, а и мненията във форума и Фейсбук наистина ми влияят.

# 261
Моля за мнение от хора които са учили, или децата им в Американското училище в Панчарево. Таксите са супер високи нензма как ще се справим, но всичко изглежда страхотно там, наистина ли е така?
Методиката е много модерна, американски тип. Имат толкова много неща които искам да го запиша- музика, тенис, английски, френски и всичко е безплатно. и достъпно за децата.

Моля за мнения,

За момче, на 6 г, ще е първи клас.

Благодаря!!!

# 262
  • Countryside
Теодора, таксите в частните училища растат, всяка година, в смисъл ако сега ви е проблем при евентуално увеличение какво ще правите? Имайте предвид, че точно това училище е най-скъпото възможно и не учат по програмата на МОН, т.е. почне ли там можете да го преместите другаде само с изпит.

# 263
Моля за мнение от хора които са учили, или децата им в Американското училище в Панчарево. Таксите са супер високи нензма как ще се справим, но всичко изглежда страхотно там, наистина ли е така?
Методиката е много модерна, американски тип. Имат толкова много неща които искам да го запиша- музика, тенис, английски, френски и всичко е безплатно. и достъпно за децата.

Моля за мнения,

Благодаря!!!

Безплатно не е - всичко е включено във високата такса.

# 264
Ние живеем буквално до ААУ, от терасите му виждам базата (която е страхотна). Като изключим продажбата на бъбрек, която би се наложила за две деца там Smiley, това, което ме отказа е, че учат български език по 2 ч. седмично, като чужд език (какъвто е българския за повечето ученици там). Аз и децата ми сме българи и държа децата ми да са грамотни, да учат българска история, да учат български стихотворения, да бъдат възпитавани в родолюбие. Така че, системата по МОН има слаби места, но я предпочитам! Има време занапред да си пращам децата да учат в Англия или Щатите (ако решим).

Моля за мнения,

Благодаря!!!
Smile

# 265
Ние живеем буквално до ААУ, от терасите му виждам базата (която е страхотна). Като изключим продажбата на бъбрек, която би се наложила за две деца там Smiley, това, което ме отказа е, че учат български език по 2 ч. седмично, като чужд език (какъвто е българския за повечето ученици там). Аз и децата ми сме българи и държа децата ми да са грамотни, да учат българска история, да учат български стихотворения, да бъдат възпитавани в родолюбие. Така че, системата по МОН има слаби места, но я предпочитам! Има време занапред да си пращам децата да учат в Англия или Щатите (ако решим).

Моля за мнения,

Благодаря!!!
Smile

На нас ни казаха че за българчета има всяка седмица- изучават традиоцнни неща, история, занаяти,  което е достатъчно. Освен това френски като втори или друг език.
 Иначе разгледах програма изключително космополитна е , има всичко нужно, и на й вече ги учат по американски образец да мисля, не да зубрят каквато е българската.
Таксата е мега скъпа, така е , обаче детето ми е най важнотот и вместо да отида на 2 почивки и да си купя чанти , парцалки за по 1000лв какато правят мега всички, предпочитам да ги дам за детето си. Въпрос на приоритети.

След като живеете там забелязали ли сте как органзиацията? като бяхме видяхме страшно много възпиталеи, по 2ма стоят с деца в градинката междучасието, по 2 в стаите, а те са малки класове по 5-8 чвоека бяха, Тоест има много учители които ги пазят и им обръщат внимание?

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 11:32 от TeodoraBulgari1

# 266
  • София
Хареса ми това за американския образец - да мислят, какъв ще да е този образец, да се научим и ние 😲

Ние понеже вкъщи предпочитаме да си даваме парите за чанти и парцалки, не сме го записали нашето в това или подобно чуждо училище, но пък държим детето да е грамотно на български език, нещо което се учи основно в първите години от образованието. Но за вас това може би не е важно, както за "мега" всички.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 11:47 от Magenta2022

# 267
  • София
На хората, избрали бг  училища,  независимо дали частни или държавни, не са им  важни децата, така  ли? И приоритетите  са им  тотално грешни? Само пропускайки екскурзия  или две и  въздържайки се от  купуването на някоя  и друга  парцалка за 1000 лева,  човек  пак  трудно  ще  събере близо 25 000  евро на година  след разните  други такси.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 12:07 от Просто русалка

# 268

Иначе разгледах програма изключително космополитна е , има всичко нужно, и на й вече ги учат по американски образец да мисля, не да зубрят каквато е българската.
Таксата е мега скъпа, така е , обаче детето ми е най важнотот и вместо да отида на 2 почивки и да си купя чанти , парцалки за по 1000лв какато правят мега всички, предпочитам да ги дам за детето си. Въпрос на приоритети.

Много снобско и високопарно изказване, все едно на другите децата не са им приоритет. И това за зубренето е клише. Не, че го няма на много места, но то е защото на тези места учениците просто нямат мотивация и капацитет за друго. Но децата с медали от олимпиади според теб със зубрене и без мислене ли ги изкарват?  А децата, приети в най-реномираните световни университети, и те ли със зубрене са минали "цедката"?  Да не говорим, че никой випускник на ААУ няма шанс да получи някаква стипендия за следването в университета по логиката, че след като е плащал такава цена цели 12 години все ще събере за пълната такса и за 4 години следване. За мен много по-важен е последният етап от обучението - университета и финансите са нужни там.

# 269
Теодора, прочети малко за т.нар. ‘международни училища’, каква им е програмата (в общи линии), към кого са насочени, каква е идеята им. Синът ми учи в международно училище в чужбина. Не знам какво точно влагате в израза ‘американски образец’. Не знам какво е американското образование. Като цяло тези училища са по-скоро по ‘английския образец’, издателите на учебници за този тип училища са английски, основно Collins и Cambridge, съответно учебните програми са доста сходни,  с леки адаптации. В училището на сина ми например от първи до шести клас учеха математика по Collins International. От две години вече учебниците са Oxford и не са специално предназначени за международните училища. По науки учеха по Collins International, от две години са по Cambridge International. На учебниците по английски никога не е пишело international. Някои международни училища завършват с А level, други с IB. Ограмотете се малко по темата, че образованието не се заключава в топ сградата и извънкласните дейности, особено за парите, които искат в това училище. За сравнение училището на сина ми е с почти двойно по-ниска такса в центъра на Брюксел.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 12:15 от Nedinka

Общи условия

Активация на акаунт