Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 19 194
  • 343
  •   9
Отговори
# 330
Има училища като СС, които предлагат нещо повече откъм академично образование по МОН, има училища, които предлагат елитарни бази, такива предлагащи прогресивно или друг вид алтернативно образование, привличащи родители с модерно мислене, отричащи нашето "остаряло" образование и ценности. За всеки влак си има пътници, а хора в София бол. В една фб група беше пусната анкета "Каква част от нетния ви годишен доход отива в частно образование" и топ 3 отговорите бяха 15-20%, 20-25%, 30%, което не е никак малко, така че е въпрос на приоритети. Аз, като човек одобряващ като цяло традиционното образование по МОН, причисляващ се към средната класа, обмислям за малката ДУ. Бих я пробвала за СС, но ми е твърде далече, по 1 час в посока да губи, ми се струва много.

# 331
Колко са училищата, които предлагат повече.(за отличниците)?

# 332
От ранга на СС, според мен много много малко...

# 333
  • в страната на чудесата
Преди години ви казах тука, че ако чу струва повече от 10-15% годишен доход е добре да преосмислите.
Повечето хора, на които съм казала, извадиха от десет кладенци вода колко е важно да образоваш детето даже да мажеш филии с пастет. Тука всяка година някой се хвали, че приоритетът чу е по-важен за него от чанта фурла.
Ми аз да ви кажа, с дете на края на образователната услуга - не е по-важен 😂
Единственото важно е да не ви създава грижа - да си върви спокойно и удовлетворително за детето и за вас.
Мързи ме да пиша, ама това допълнителни услуги, езици, Нво, курсове… са си грижа. Е, моето дете и последното (от 7 г ) училище не ми създава грижи. И разходът си струва всякак.
Успехът на Нво зависи от детето на първо място.
Тук доста хора пренасят собствените си амбиции, детство, младост и пр. Майки избират гимназия, после университет и знаят повече за кандидатстването от децата. Ми срамота е.
Колко са училищата, които предлагат повече.(за отличниците)?
Отличниците ако не могат да си намерят повече сами за какво са им отличните оценки…
Последно, уважавам Милена, ама постът с поправените грешки се нарича лошо възпитание 😂😂😂 , а не пример за Нво. Извинете моите грешки. Ако може

# 334
Има се предвид, като събереш деца, които могат да учат, постигат повече, откокото да си доучват извън училище
Аз знам точно две училища, в които може да се постигне.
За едното избрах частно, защото се надявам да му е по-спокойно, а не защото има някакви академични резултати.
Ако детето се впише и ходи без напрежение там, значи си е струвало.
Ще кажа.

# 335
А така - по същество. Строителен надзор. Броим прозорците, чакаме вратите.
Да сме спокойни, че ще има къде да бъде поет напливът.

# 336
  • София
За нас най-важното нещо при избора е каква е средата в училището!
Какво лошо има да си сред деца, които учат, които са амбициозни и възпитани, с нормални родители и т.н.? Нали примерът е важен?
И като някой ми каже, че няма смисъл да търсиш такава среда и ако имаш възможност, да платиш за нея, не го разбирам!
И това няма как да получиш в държавното в квартала. Освен може би в 1-2 училища и пак не е сигурно.
Нали ги гледам в 20-то до нас как идат от къде ли не? Тия деца точно как са се появили да учат там и на база какви критерии са избрани? Мама, тати, правилният познат и т.н. най-вероятно...
И те така!

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 00:12 от mitkomitashki

# 337
Какво в 20-то, не са ли от квартала.

# 338
  • София
От квартала са в 20то, разбира се. Нормални деца като навсякъде. Това, че ги карат, нищо не значи  В частните не са по-различни децата, пробвали сме и двата варианта. Просто в някои частни повечето деца учат, щото иначе няма да останат там. В други, не толкова.

# 339
  • Пловдив/София
Според мен не е фатално Чу да ти е 20% от дохода, ако останалите 80 ти стигат да живееш живота, който искаш. На мен единствено ми е тъпо, че с две такси забравяме за по-екзотични пътешествия, но някой ден и до тях ще стигнем. За чанти и обувки никога не съм давала пари, 90% от времето съм с маратонките от Декатлон на 5+ години Grinning
Спокойствието детето да ти се наспива, да знаеш, че е добре нахранено и с читави учители около себе си е безценно. Ако развие някой нов интерес от десетките занимания и школи- бонус.

# 340
  • София
От квартала са в 20то, разбира се. Нормални деца като навсякъде. Това, че ги карат, нищо не значи  В частните не са по-различни децата, пробвали сме и двата варианта. Просто в някои частни повечето деца учат, щото иначе няма да останат там. В други, не толкова.

Не всички. Обществена тайна е, че дори има случаи, когато родители си сменят адресната регистрация заради градини и училища. И не само. Аз познавам няколко семейства такива. Особено при желано училище като 20-то!
Отделно не са същите децата. Щото едно е подбрани деца с изпити и т.н., с опция да ги отпишат ако не се държат добре, друго е деца, които са ги записали, щото знаят кой е точния човек в общината и т.н.
Както и да е.
Всеки може си има мнение и няма как да е по-различно.

# 341
От квартала са в 20то, разбира се. Нормални деца като навсякъде. Това, че ги карат, нищо не значи  В частните не са по-различни децата, пробвали сме и двата варианта. Просто в някои частни повечето деца учат, щото иначе няма да останат там. В други, не толкова.

Не всички. Обществена тайна е, че дори има случаи, когато родители си сменят адресната регистрация заради градини и училища. И не само. Аз познавам няколко семейства такива. Особено при желано училище като 20-то!
Отделно не са същите децата. Щото едно е подбрани деца с изпити и т.н., с опция да ги отпишат ако не се държат добре, друго е деца, които са ги записали, щото знаят кой е точния човек в общината и т.н.
Както и да е.
Нали си давате сметка, че някой ден, освен ако не решите да заминете в чужбина, има огромна вероятност, Вашето дете да е в една гимназия с някое от 20-то със сменен адрес. Дете, което ще е изкарало същия бал като Вашето. Или си мислите, че Вашето дете е някакво по-специално и цял живот тези от 20-то ще бачкат за него, защото, видиш ли, са някакви загубеняци от кварталното🙂 Да ви имам и елитаризма😆

# 342
  • София
Не ти трябват връзки в общината за нова адресна регистрация. Лесно е.
Нямат морални устои тези родители, нямат, сменят си адресната регистрация само, за да запишат детето някъде. Ужас! И после какво да очакваме от децата им😂

# 343

Както и да е.
Нали си давате сметка, че някой ден, освен ако не решите да заминете в чужбина, има огромна вероятност, Вашето дете да е в една гимназия с някое от 20-то със сменен адрес. Дете, което ще е изкарало същия бал като Вашето. Или си мислите, че Вашето дете е някакво по-специално и цял живот тези от 20-то ще бачкат за него, защото, видиш ли, са някакви загубеняци от кварталното🙂 Да ви имам и елитаризма😆

Хората сменят адреси и се редят при директори да са във вашето квартално училише, а вие или вашето дете ще биете около 30 мин. в посока до СС. 😀

Общи условия

Активация на акаунт