Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 21 665
  • 429
  •   2
Отговори
# 405
Хайде, хайде не се правете на "по католици от Папата". Ахахахах

Разбира се, че из децата на "известните" има всякакви. И разбира се, че по-малкото от тях са влезли по каналния ред. Хахахах.

И само да ви кажа, че те пак си учат по колежите в Швейцария, ама не от ПУК и 1 клас, та все пак някъде трябва да учат в България, докато им стане времето.
Дъщеря ми има 2-ма такива съученици, които сега са в Швейцария. Ахахаха. И родителите им не са от първи ешалон известни. Появявали са се 2-3 пъти в медиите. Единият в не съвсем розова светлина, бивш държавен функционер. LaughingLaughingLaughingLaughing

Първото ми посещение в СС беше помрачено от сблъсък с 3 джипа на бившия ни президент/ка. Имаха си привилегията дори да не влизат от стандартния вход на училището. LaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughing

# 406
Като налетиш на лигльото на някоя "публична личност" или приятели на собствениците, рязко започва да те интересува.

А ако налетиш на лигльо, който не е дете на публична личност или на приятели на собствениците?!  И дали всички такива деца са лигльовци?!

Децата са си деца - навсякъде има по-лигави, по-груби, по-спокойни, по-нервни. Това, че си дете на известна личност, не би трябвало са бъде ‘отегчаващо вината обстоятелство’ .
Съжалявам, нищо не са разбрали от написаното от мен.

Санака, при един от министрите наистина имаше огрничение, след това министерството взе да ги спуска..

# 407
  • София
Какво да спуска? Ограничението не е от конкретен министър, а е нормативно. И действително паралелките сега са по-маломерни, отколкото бяха преди тези промени.

# 408
Спуска заповед да се приеме еди кое си дете. Поне така са се похвалили съответните деца.

# 409
  • София
Какво да спуска? Ограничението не е от конкретен министър, а е нормативно. И действително паралелките сега са по-маломерни, отколкото бяха преди тези промени.
+1.  Могат да  се  погледнат  бройките на  децата , явяващи се на  НВО  в 10  клас, на  ДЗИ  в  12-ти.  Отдавна  вече няма  огромни  разлики като някога между броя  деца  по  план -прием и реално  завършващите съответната  гимназия.  И ако на  НВО  в  10  клас не  се  явват непременно  всички,  то на  ДЗИ са в  пълен  комплект и би се   видяло  чувствително разминаване ( извън  допустимото  от  близнаци и  приети с  равни балове).

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 14:36 от Просто русалка

# 410
В 164-то всички 8-ми класове са с 26 или 27 деца, в класа на дъщеря ми примерно има близначка само надпланово. Може би самото училище не представлява интерес за хората с пари и връзки, но на пръв поглед всичко изглежда честно.

# 411
И сега си има вратички. За година идва дете на дипломат. Напуска след година, но мястото не се закрива и идва някой друг по преценка на директор. Wink И класът внезапно и трайно си е от 28 деца при заложени 26. Има там формално обявени конкурси, в последния момент на сайта. Явяват се по 1-2 кандидати. Не е ясно, ако бяха сложили обявите не чак толкова забутано колко щяха да са. И така.

# 412
В момента схемите се случват на т.нар. директорски класирания. Мои близки така си вкараха детето в една от най-елитните гимназии. Разбира се, нужни са тесни връзки или натиск върху директора на училището.

# 413
Ако говорим за 4-то класиране ( поправям 5-тото ), което училището организира, при наличие на свободни места, пак е доста трудно. Очаква се да приемат по бал и да обявят протоколите и класирането на сайта си. Без висок бал, при наличие на кандидати, няма много шанс.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 22:05 от slaveia84

# 414
  • Сф
Забележително е колко много хора вярват в конспирации за едно,две места появили се по елитни гимназии, но от своя страна не са поели риска да участват в т.н. " директорско" класиране. За по- късни класирания при наличие на свободно място пак се обявява на сайта на конкретното училище и пак бала не може да е по - нисък от на последния приет. Да не говорим в случаите, когато се налага да се държат приравнителни изпити. Не знаех ,че и за частните училища има конспирации. В чужбина предполагам на входа в университет е лесно, особено при хора с фин.възможности. За изхода нещо да кажете? Или всички завършват, защото са си платили?

# 415
Ами аз съм виждала резултатите на приравнителните изпити. Даже сега виси един протол. И ми е доста смешно. И е въпросително, защо няма и НВО в класирането.  
Въпросът е, че обявите за свободното място се пускат в избирателно къс срок. Последните два пъти засичах - два или три дни преди крайния срок за подаване на документи и 7 календарни дни преди изпита. Имало е и по-екстремно къси срокове.

Няма конспирация. Има доста опит. Едно момче от БШ се прехвърли във Френската без да е учил френски. Wink Втори срок на 8 клас. Хахаха

# 416
До 10-ти клас няма изискване за езика. Друг е въпросът как ще наваксва детето.

# 417
  • София
Забележително е колко много хора вярват в конспирации за едно,две места появили се по елитни гимназии, но от своя страна не са поели риска да участват в т.н. " директорско" класиране. За по- късни класирания при наличие на свободно място пак се обявява на сайта на конкретното училище и пак бала не може да е по - нисък от на последния приет. Да не говорим в случаите, когато се налага да се държат приравнителни изпити. Не знаех ,че и за частните училища има конспирации. В чужбина предполагам на входа в университет е лесно, особено при хора с фин.възможности. За изхода нещо да кажете? Или всички завършват, защото са си платили?

Hands Plus1

# 418
  • София
До 10-ти клас няма изискване за езика. Друг е въпросът как ще наваксва детето.
Е, как да няма? Има, разбира се и се прави изпит по езика при свободно място.

Т.нар. "директорско класиране" не е 4-то, а 5-то и нататък. Четвърто е централизирано, както и първите 3, а след това се извършва попълване на свободните места вече на ниво училище. Обаче местата задължитуено се обявяват от РУО /освен на сайта на училището/ и класирането е публично и по бал. Трудно може да стане схема там след нормативните промени, за които споменах, да не кажа невъзможно. Схемите вече стават след началото на учебната година по реда на преместването, но доста са ограничени.

# 419

Ако визирате мен, аз не говоря за конспирации, а за действителен случай, с който съм запозната от първо лице. Как ви се струва гимназия да обяви свободно място на директорско класиране през уикенда и то в ден, който е национален празник? Изрично не се посочва срок за подаване на документи, но сутринта на първия работен ден се оповестява класиране. Кой е този свръхамбициозен директор, който няма търпение да си запълни свободното място по празниците? И кой нормален човек очаква и следи обяви за класиране през дългия уикенд? Разбира се, за протокола са записани още няколко деца, с обидно нисък бал, които уж са кандидатствали. Факт е, че приетото дете не беше с драматично по-нисък бал, "само" 30т. под чертата.

Общи условия

Активация на акаунт