Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 27 373
  • 552
  •   5
Отговори
# 540
Искате да кажете, че ви се струва нормално училището да определя с кого да си пишете във вайбър и какви в групи ще участвате ? За мен подобно нещо означава, че има недобри практики и не искат родителите да се познават. Как не им светва червена лампа на родителите ? Всички знаем, че в родителските групи има хора, които споделят информация с учители/ръководство. Само те си знаят защо го правят.

Надявам се разбирате, че поста ми съдържаше голяма доза ирония. Не смятам за нормално едно училище да налага забрани кой с кого и къде общува.  Но както вече съм споделяла, аз лично си изпатих от анонимно споделяне на училищен проблем във Фейсбук група, като на другия ден получих обаждане от училището и бях смъмрена.

А относно практиката в договора за училището, което споменах, иситина е защото съм виждала договора с очите си. За забраната за родителски вайбър групи го знам от близки приятели, чийто деца за в същото това училище. Но едно мога да кажа - поне е регламентирано. Т.е. , когато подписваш договора си наясно, че има такава клауза и я приемаш или не. Но в случая с ДТ там е като гръм от ясно небе. Затова за мен е скандално.

# 541
Аз благодаря на Рейни защото с провокативните си коментари, на които бива отговаряно подходящо, хора като мен се информират за други скандални училища, от които да се пазим! Явно сте го обсъждали по-назад, но следя от скоро, така че искрени благодарности, въпросния частен бизнес Иззи също е дисквалифициран 😌
Но наистина се чудя дали ще останат други хубави училища, в които да е нормално ръководството и да има все пак добро образование…

# 542
  • Пловдив/София
Аз не искам да се включвам в дискусията за Изи, но ми е интересно оставащите деца как възприемат изключванията на техните приятели? Не им ли се отразява? Не питат ли какво се е случило, каква е официалната версия, защото едва ли на децата се казва “родителите ви задаваха твърде много въпроси”.

Не знам, явно моето дете е по-чувствително, но когато класната ни напусна и две деца се отписаха, много го изживя. Не толкова смяната на учител, а че изчезнаха две деца от класа ей така от днес за утре. Със седмици го коментираше и се отрази дори на успеха му.

# 543
  • София
Всичко разбират децата. Те нямат забрани да обсъждат помежду си (надявам се, иначе ще е направо страшно). Приятелите са си приятели, но така свикват с промените и разделите в живота. Най-лошо е за изключените деца, защо те са нежеланите?
Ние сме го местили нашето два пъти по наше желание и не му беше лесно, но децата намират начин да се справят.

# 544
  • София
GerKa99, няма защо. Мога да ти спестя четенето назад и занапред в тази тема. Училището е едно единствено и това е Света София, другите не си струват или са с лошо ръководство, или лошо качество.  Ако някой си позволи да каже нещо в подкрепа на друго, то бива смъмрен веднага. От време на време може да има нещо за кратко позитивно за Архимед/ПЧМГ или ТЕ, но пак е за кратко.

Пипи, при нас децата си остават приятели, поддържат връзка и дори са канени на рождени дни или се уговаряме, за да се видим. На тази възраст има разделение момичета/момчета обаче Grinning

# 545
И с несправедливостите свикват. В последствие ще са норма.

# 546
В интерес на истината съм склонна да разбера фенклуба на Света София, защото имаме много позитивен опит в семейството, макар и от преди доста години. Плюс добра моя приятелка, която също доста се интересува и държи детето и (още е малко, но по-голямо от моето) да влезне точно там.

# 547
И за СС съм чувала оплаквания, повече от познати. Тук само загатнато.
Идеално няма. Човек решава според приоритетите

# 548
  • София
Резултатите на СС се дължат в голяма степен и на подбора на децата, какъвто няма във всички ЧУ.
Ако сега трябваше да търся ЧУ, щях да гледам задължително да има собствена кухня, а не кетъринг, и да е наблизо. Също да няма индикации за случки и отношение към децата от типа на последното събитие в ДТ.
Така или иначе всички ЧУ без чуждестранните са по МОН, всички имат допълнителни часове по БЕЛ, МАТ и английски (въпреки че ние уцелихме при първия избор едно даже с по-малко часове от програмата на общинските, ама то беше съвсем алтернативно).
За схватливо и учещо дете това е напълно достатъчно при избора според мен.

# 549
  • гр. София
Вмъквам се между спора, за да попитам някой с дете в прогимназия в прогресивното училище (1 или 3, няма значение) или гимназията им, някакви впечатления за там?

# 550
Вмъквам се между спора, за да попитам някой с дете в прогимназия в прогресивното училище (1 или 3, няма значение) или гимназията им, някакви впечатления за там?

Да. Какво ви е интересува?
Те са по IB програма, ако това е прогресивното + МОН.
Мисля, че около 12 такива гимназии има само в София.

Учи се с основен език английски + още 1 език, не броя българския. Начинът на учене и изпитване е далеко от МОН и много близо до университет в чужбина (имам студент в чужбина и мога да сравня), което много улеснява прехода за детето, ако иска да учи в чужбина за разлика от стандартна МОН гимназия.

Единственият проблем, който мисля още е нерешен, че прогресивното училище няма сграда за гимназията.
Те се разрастнаха много от 1-ви до 7-ми клас и те ползват базата в Стрелбище. Гимназията е Младост към момента, но трябва да попитате.

# 551
Привет,
Извън основно коментираните училища, бих искала да помоля за впечатления за няколко други, може и на лично:
- Артис
- Светлина
- Основно Прогресивно

# 552
  • в страната на чудесата
Аз някъде из пощата ми ще намеря договор с ТЕ отпреди повече от 5 години, в който има клауза, че възложителят няма право да коментира училището и да споделя в социални мрежи и форуми. Едва ли цитирам точно, но назад съм го коментирала
Аз не подписах този договор
В този на Пчмг няма такава клауза

Общи условия

Активация на акаунт