Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 1 553
  • 13
  •   2
Отговори
  • София

Добре дошли в темата за частните училища!

Колкото и да сме различни, тази тема ни обединява в търсенето на най-доброто училище за нашето дете.
Нека се опитаме да бъдем максимално полезни!

Някои съкращения, използвани често от потребителите в темата:

АК - Американски колеж
ААУ - Англо-американско училище
СС - Света София
СГ - Свети Георги
ПБ - Петър Берон
ОТ - Образователни технологии
ТЕ - Томас Едисон
КО - Климент Охридски
БШ - Българско школо
Изи/Иззи - Izzi Science for Kids; ЧСУ Наука за деца
Уве - Увекинд
ИА- ЧЕГ Иван Апостолов
ККФ- Константин Кирил Философ
ДТ - Дорис Тенеди
Mapple bear/Канадско мече - Мечето, МБ
Дени Дидро - ДД

Предходните 10 теми ( от 57-та до 67-та):

Частни училища - информативно-дискусионна тема 58
Частни училища - информативно-дискусионна тема 59
Частни училища - информативно-дискусионна тема 60
Частни училища - информативно-дискусионна тема 61
Частни училища - информативно-дискусионна тема 62
Частни училища - информативно-дискусионна тема 63
Частни училища - информативно-дискусионна тема 64
Частни училища - информативно-дискусионна тема 65
Частни училища - информативно-дискусионна тема 66
Частни училища - информативно-дискусионна тема 67
Частни училища - информативно-дискусионна тема 68

Линкове към стари теми (от 1-ва до 44-та) може да намерите в първи пост на тема 50
Линкове към теми (от 45-та до 50-та) може да намерите в първи пост на тема 51
Линкове към теми (от 52-та до 62-rа) може да намерите в първи пост на тема 63

Таблицата с таксите на различните частни училища за учебната 2023/2024 г. НЕ е актуализирана

Таксите за учебната 2022/2023 година може да намерите в скрития текст в първи пост на на тема

# 1
  • в страната на чудесата
Пишете моля ви колко масово е преписването в училищата на децата ви? Тук може би имам предвид учениците над 5 клас… как участва gpt в училищните дела и как се оправят учителите с него.

# 2
  • София
Моят е 5-и клас, не преписва вкъщи. Някой път е споменавал, че си подсказват, но доста невинно и по детски-говорят вдин през друг, “шепнат” уж, но учителят ги чува. Той няма свободен достъп до интернет вкъщи. От много скоро има устройство-стар лаптоп, на който баща му му е позволил определени сайтове. Каквото се опита да достъпи друго, не зарежда. Chatgpt май имаше…често казано не помня. Но той не се е усетил още, че може да му пише нещо. Домашните му не са такъв тип, трябва да има определени знания и умения, за да получи помощ от чата. Например последно прави презентация по испански за страната, в която иска да отиде. Аз знам, че чата може да ми даде идеи какво да има на слайдовете като последователност, да ми намери информация, да ми го преведе на испански. Моето дете не знае, съответно не му покълва в главата, че може да го ползва за това.
Не съм убедена дали е плюс или минус, в днешно време е добре да знае как се работи с чата. Извън преписването има много евентуални ползи, ако човек знае как да действа с него.

# 3
  • София
Докато пише домашни всичката техника е около мен или бащата. Не давам chatgpt, нито калкулатор. Мисля, че за второто страда повече. Знаем, че от време на време преписват домашни един от друг, но това не остава незабелявано. На контролни и т.н. не съм чувала изобщо да се преписва.
Иначе chatgpt и други AI са разрешени и дори насърчаваме за ползване извън домашните за училище.

# 4
  • София
Новата сграда на ПЧМГ и Архимед напредва с много сериозни темпове.
Всеки уикенд като минем от там работят и е пълно с хора на обекта.

# 5
Здравейте, не намирам подобна информация, каква е таксата за Петър Берон от тази година?

# 6
  • София
Привет,
Някой може ли да сподели малко повече детайли относно храненето в Света София.
Дъщеря ни е приета в ПУК там и трябва да потвърдим, но имам следния проблем - още на втория ден сутринта след обявяването на датите за предварителните изпити ми дадоха дата за отворени врати чак декември. Нямало възможност преди това. Явно дамите, дето обикалят всички училища да си правят проучвания ги бяха заели още първия ден...

То хубаво, ама ние трябва да решим ноември дали да я запишен там, а не сме видели училището, не сме им задали ни един въпрос и т.н.
Та да кажем, че всичко друго ще го понеса някак, но с храненето не искам да правим компромис.
Питането ми е, добре ли готвят там и какво представляват закуските? Не открих меню в Интернет.
И се чудя тия закуски нещо питателно ли са, достатъчни ли са за децата и т.н.

Също така да попитам, в Света София децата могат ли да си носят закуски като в други училища?
Не искам да споря с никой колко е важно за учещо и спортуващо дето да се храни добре, та моля ви, без излишни заяждания.

# 7
Аз съм била на ден на отворените врати там. Той почна именно от столовата. Приветливо е.  Готвят си гам, има избор между няколко основни и т.н. Не може да се носи външна храна. Не съм си записала менюта обаче. В столовата бяха наредени хлябове. Съвсем обикновен бял хляб, от този, който е в найлонови опаковки и мухлясва. Ако някое дете има алергия, казаха, че му търсят варианти. Не съм си записала и какви са закуските и нямам спомен да сме коментирали. Мисля, че и в ТЕ и в СС коментираха, че децата обичат таратор.

Аз, във вашата ситуация, бих настояла да ми отговорят на въпросите, преди да подпиша договор.

Не съм си записвала много за храната, но ако имате някакви други въпроси, ще си проверя записките.

# 8
Света София е със страхотна кухня. Готвят на място, имат салатен бар, децата могат да си сглобяват сами салати, има избор от царевица, домати, краставици, маслини шунка итн. Всеки ден имат таратор и друг вид супа, два вида основни, плодове и десерт. Следобедните закуски има обикновено нещо тестено и задължително плодове, някакво сладко от плодове и кисело мляко всеки ден. Специално за храната няма да съжалявате.

Не се носят допълнителни закуски, но ако детето има специфични изисквания за хранене, предполагам няма да забранят, ще търсят решение някакво.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 22:11 от BundleOfLove

# 9
  • София, България
Храната е добра, ще получавате седмично меню. Аз лично съм много доволна. Дъщеря ми не яде много, но си има неща, които обича, тя просто яде много малко. Повечето деца си хапват с апетит.

# 10
  • София
Кухнята им е чудесна. Дъщеря ми се храни в СС всеки учебен ден вече 8-ма година и е много доволна. Хапва си вкусно, а от менюто виждаме, че е и разнообразно. Салатеният бар и плодовете всеки ден са голям плюс според мен.

# 11
Митко, насрочете си среща с директора. Няма как да откаже да отговори на въпросите ви, да може да ви заведе в стола, въпреки, че не виждам проблем, но ще ви покаже менюто и ще прецените дали е ок за вас и детето.

# 12
  • София
И за мен е хубава храната, а и както чета са сред малкото добри училища, в които всичко се готви на място. Не са био нещата, но ако детето има добри навици, може да се храни добре там. Закуска има само в ПУК и редуват разни тестени неща, овесени ядки, прясно, кисело мляко. Ако не тръгвате много рано, може и вкъщи да си закусва детето и там да не яде сутринта (моето така правеше). После имат плодова закуска към 10 часа, на която им дават различни сезонни плодове. На обяд имат добър избор от готвени неща, супи, салатен бар, както писаха вече. Има и хляб и шарена сол, към които прибягват моите деца, ако нищо друго не им хареса. Дават им и сок, ако искат, компоти има тия дни. Веднъж седмично има скара (кебапчета, кюфтета), веднъж седмично риба, понякога им правят бургери и нещо тип дюнер/тортиля - имат плоски питки и децата сами избират какво да сложат вътре. Следобед имат по нещо тестено + плодове и кисело мляко и децата пак си избират какво и колко да ядат. В петък обикновено им дават нещо шоколадово - понякога вафли, понякога пасти, но това от първи клас.

Важното за мен е, че винаги има избор и възможност да се хранят добре децата. Вече ако са много капризни или пък имат склонност да прекаляват с вредни храни, е по-трудно, но това си зависи от нас. Аз например с едното дете имам проблем, че много обича сладко и като им дадат вафли, може да си вземе три и никой няма да го спре. Но и затова и много говорим вкъщи какво и колко е ОК да се яде....

# 13
Здравейте! Има ли някой информация от предишни години с резултат под 65% от обследване е прието дете в ПУК в Питагор?

Общи условия

Активация на акаунт