Отговори
Велина Томова е сертифициран експерт "Животозастраховане" съгласно наредбата на Комисията за финансов надзор. Самата тя е и майка, чиято професионална мисия е посветена на финансовото спокойствие на семействата с деца.

Като човек, който разбира тревогите и надеждите на всеки родител, нейната цел е да промени възприятието за животозастраховането. Тя го разглежда не като продукт, а като стратегически план за увереност – най-сигурния начин да защити бъдещето, което родителите градят за своите наследници.

Велина специализира в подкрепата на родители, като им помага да:

• Изградят сигурна финансова ​основа: За да гарантират, че големите планове за децата им ще се сбъднат, каквото и да поднесе животът.
• Планират умно спестяванията си: Чрез гъвкави решения, които посрещат всеки следващ етап – от образованието до големия старт в живота.
• Превърнат несигурността в предвидимост: Чрез ясни и достъпни стратегии за спестяване и застраховане, които носят спокойствие в ежедневието.

В тази тема можете да ѝ задавате въпроси, свързани със спестовни и инвестиционни въпроси "Живот", като например:

• Какво точно представлява застраховка "Живот" и каква е разликата със спестовния влог в банка?
• Колко ще ми струва? От какво зависи месечната премия, ако съм на 35 години и имам две деца?
• Имам застраховка "Живот" към ипотеката, защо да си правя още една?
• Искам да спестя за образованието на детето си, но се притеснявам от инфлацията. Вашият спестовен план защитава ли парите от обезценяване?
• Покрива ли моята полица "Живот" заболявания като рак или инсулт? Каква е разликата между основно покритие и допълнителни клаузи?

Всяка седмица Велина ще отговаря лично на въпросите ви в темата.

Темата е част от проекта "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.

#СпециалиститеГоворят #застраховане #финанси #семеенбюджет

Правила на консултативните теми във форума

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 17:12 от Пeтя

# 1
• Колко ще ми струва? От какво зависи месечната премия, ако съм на 35 години и имам две деца?

• Покрива ли моята полица "Живот" заболявания като рак или инсулт? Каква е разликата между основно покритие и допълнителни клаузи?

# 2

Здравейте!

Вноските по застраховките се определят от различни фактори - възраст, продължителност на договора, има или няма допълнителни покрития. Затова използваме калкулатори, с чиято помощ бързо определяме каква е вноската. Можем да сметнем и обратно - колко трябва да внася човек, ако иска обезпечението да възлиза на 50 000 евро например.

Застраховките "Живот" към ипотеката защитават имота, а не семейството ви. Ако титулярът на кредита си отиде, близките му просто няма да плащат ипотеката, но няма да са финансово обезпечени. В допълнение, много рядко хората знаят точно какво включва застраховката "Живот" през банката, нито са попълнили прилежно здравен въпросник. Това залага "капани", които в бъдеще могат да се окажат пречка и застрахователят всъщност да не изплати ипотеката. Още повече че тези застраховки са рискови - ако на човек не му се случи нищо, парите от застраховката "изгарят". При спестовните и инвестиционните застраховки "Живот" сумата се трупа в годините и я получавате обратно.

И да, има застраховки Живот, при които Ви се изплащат средства за лечение на тежки заболявания или се изплаща цялата сума, ако човек получи инфаркт и се възстанови от него. Понякога тези обезщетения са част от основната програма (като при "Граве"), друг път могат да се "поръчат" допълнително към основната програма, т.е. са допълнителни покрития. Можете да ги включите или не, по желание.

Ако имате вече сключена застраховка "Живот", но не знаете какво точно имате, е важно да разберете - така ще знаете наистина срещу какво сте защитени. Мога да помогна при разчитане на документите. Simple Smile

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 11:32 от Рaдост

# 3
  • София
Аз имам нужда от помощ за разчитането на документите, но в буквалния смисъл (това е шега, ама не съвсем). Защо договорът е написан с толкова ситни букви и повтаря текстове от кодекса за застраховането. Какво се цели като е направен договора нечетим. Има ли някъде, на страницата или друго място в интернет, където мога да намеря договора в четим вариант. Моята застраховка е в ОББ.

Също исках да попитам за подновяването на договора. Искам да сключа само рисковата част на договора без спестовния елемент. Има ли някаква гаранция, че застрахователят ще ми поднови договора след една, пет, двайсет години или след като се разболея от нещо, което изисква скъпо лечение?

# 4
Аз имам нужда от помощ за разчитането на документите, но в буквалния смисъл (това е шега, ама не съвсем). Защо договорът е написан с толкова ситни букви и повтаря текстове от кодекса за застраховането. Какво се цели като е направен договора нечетим. Има ли някъде, на страницата или друго място в интернет, където мога да намеря договора в четим вариант. Моята застраховка е в ОББ.

Също исках да попитам за подновяването на договора. Искам да сключа само рисковата част на договора без спестовния елемент. Има ли някаква гаранция, че застрахователят ще ми поднови договора след една, пет, двайсет години или след като се разболея от нещо, което изисква скъпо лечение?

Здравейте!

Договорите се пишат с малки букви, за да се пести място Simple Smile Иначе щяха да заемат повече страници. Съгласна съм с Вас, че не е удобно, затова и онлайн документите са все по-предпочитани. Не всичко обаче е дигитализирано, така че ще трябва да намерим начин да разчетем това, което имате на хартия.

Говорите за подновяване на договор и избор само на рисковата част от застраховката. По принцип това са два различни продукта и за сключване на нова, само рискова застраховка, трябва да се мине отново по процеса на одобрение. И тук идва важният момент - застрахователят може да Ви откаже да Ви застрахова, ако прецени, че здравословното Ви състояние е рисково. Това е за рисковите застраховки, които се сключват година за година.

Ако имате спестовна застраховка със здравни покрития, която вече сте сключили, не препоръчвам да я прекратявате, точно защото има опасност да останете без покритие. Каква е причината да искате да прекратите застраховката си?

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 16:58 от Рaдост

# 5
  • София
Благодаря Ви, Велина!
Аз нямам застраховка (тази с ОББ е в полза на банката им). Искам да сключа, но чиста рискова застраховка. Спестовният елемент ме притеснява. Предпочитам свободата на доброволния фонд или даже директна инвестиция..
Затова търся застраховка, която да чиста рискова (живот или здравна) и с гаранции за подновяване при условия, подобни на тези, при които е сключена първоначално.

# 6
Благодаря Ви, Велина!
Аз нямам застраховка (тази с ОББ е в полза на банката им). Искам да сключа, но чиста рискова застраховка. Спестовният елемент ме притеснява. Предпочитам свободата на доброволния фонд или даже директна инвестиция..
Затова търся застраховка, която да чиста рискова (живот или здравна) и с гаранции за подновяване при условия, подобни на тези, при които е сключена първоначално.

Здравейте отново!

Не е невъзможно да сключите такава застраховка, стига добре да определим целите, рисковете, срещу които искате да се застраховате, и вноските, които можете да правите.

По принцип здравните застраховки, които не са спестовни, са с повишаваща се вноска с нарастване на възрастта. Рисковите застраховки "Живот", които са с обезпечение само за фатален край от ПТП например, нямат строги изисквания за здравословното състояние, защото не са ангажирани с лечение.

Какво Ви притеснява в спестовния елемент на застраховките "Живот"?

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 11:51 от Рaдост

# 7
Здравейте !
Много съм " боса " в темата ,но ще се опитам да бъда максимално точна .
Със съпругът ми сме на 35 г. и имаме две малки деца - на 1 г. И 4 г.,нямаме ипотека , имаме кредит около 40 000 лв.
Искаме и двамат да си направим застраховка живот със спестовен характер ,като получател да мъжа ми ( при нещастен случай с мен ,и обратното - при нещастен случай с него - да съм аз ). Има ли вариант децата да са получатели на сумата ,ако и с двама ни се случи нещо ,или трябва да имат навършени 18г ?
Сумата от застраховката се получава само при фатален край или след 20 години например ( зависи какъв договор ще подпишем ) ще получим определена сума ?
И последно - ако да речем за 20 години с постоянно вноски сме платили 100 000 лв към застрахователя ,след този период каква сума евентуално ще получим ? Предполага,че няма да е същата ,но каква част горе - долу ?
Благодаря предварително !

Общи условия

Активация на акаунт