Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 24 701
  • 747
  •   3
Отговори
# 285
Има и по-лоши варианти, като да отидеш на интервю, да ти предложат работа, да започнеш с желание и на втория месец да ти кажат, че не пасваш на екипа ( щото работата си я вършиш и там нямат обосновка)... С нова работа в частния сектор никога не си сигурен в нищо, правиш колкото можеш и се молиш да не е станал шефът накриво. Мои роднини в държавния сектор си взимат хубави пари, ходят спокойно на работа, там не могат да ги уволнят просто, има си процедури...

# 286
  • София
Как бихте си обяснили следната ситуация - минавате интервю с трима мениджъри, на което са ви питали всички възможни въпроси на света. И след 3 седмици ви отговарят, че са намерили по-добър кандидат и ще запазят CV-то за позиции, които отговарят на вашия skillset (отговарям на 90% от изискванията и имам 5 години опит). И в същия момент виждате, че репостват обявата същия ден и тя си стои и до ден днешен.
Ако им бях скъп - предполагам още на HR интервюто щяха да кажат  и нямаше да мина на следващ етап.

Моите 5 ст. по темата. Щом са се забавили 3 седмици, вероятно някой от тримата е бил за, но е имало и против. Дали са намерили или не са намерили - не знам, но този, който е бил против по някакъв начин се е наложил.
Според мен дяволът е в детайлите и за мен (изстрел в тъмното) е ето тук:
Цитат
отговарям на 90% от изискванията и имам 5 години опит
,
по-специално в частта отговарям на 90% от изискванията. Няма как да чуем и тяхната гледна точка, но според мен нещо не ги е убедило, че наистина сте перфектния кандидат. И да, вероятно наистина ще запазят сиви-то за в бъдеще, ако имат нужда от нещо подобно като кандидат, но на по-ниско ниво от позицията, за която се кандидатства. Репостът на обявата може да е чисто процесно нещо и наистина да са намерили нов кандидат, който да е вътрешен трансфер или от сорта, но да трябва да мине през отворена позиция.

[Edit: Пропуснах, че след "отрязването" им върнах учтив мейл, в който казвам, че бих оценил обратна връзка какво ми е липсвало като умения, или представяне на самото интервю за да подобря себе си занапред (наистина искам да разбера, не е за заяждане). Ами вече 3 седмици нямам отговор Grinning

Няма и да получиш. Аз лично такива ОВ не давам и ще ти обясня защо (макар че съм го писала поне 10 пъти във форума). Ти искаш да знаеш какво не ти е било наред - нормално и разбираемо от човешка гледна точка. Но за тези мениджъри ти си ... просто поредния кандидат, когото изпитват. В очите на мениджъра ти си поредния, който идва с "Аз знам и мога и струвам еди си колко пари", но нещо в интервюто е показало, че не си могъл баш да ги убедиш в частта  аз знам и мога. А съвсем възможно е да има нещо, което не е написано в обявата и да не могат да го напишат - например от сорта на търсим жена, защото  имаме квота, на около 40 г с пораснали деца или търсим харизматичен мъж с връзки или еди си какво. Това, разбира се, не те прави лош кандидат, но те прави не това, което те искат.
Но да се върна на ОВ. За да се дават ОВ на хора, които искат да се развиват, то тия мениджъри трябва да отделят минимум час за анализ на интервюто, да излязат с общо становище, защото трябва да има общо становище от компанията и накрая да го предоставят на ЧР, за да се изпрати евентуално. Еми, не искам да съм груба, ама нямам часове, за да анализирам нечие представяне на интервю. А и нямам полза от това - за мен загубено работно време, в което мога да свърша нещо, което ми е в беклога, вместо да се грижа за растежа на човек, който не е и може никога да не стане мой подчинен. Мениджърите не стоят по цял ден с кафенцето и да се чудят как да си запълнят времето, повечето работят поне 14 часа дневно и ОВ на кандидати, които не са одобрили е нещо, което не им е в дневния ред. Извинявай, ако по някакъв начин съм те засегнала, не ми е това целта, но искам да ти покажа и другата гледна точка, за да разбереш, че мениджърите също са хора, с техен дневен ред и о, изненада! те също се уморяват Simple Smile

# 287
Съгласен съм, че са заети и го разбирам, че трябва да отделят време за това. Аз също съм отделил време за да се подготвя за тяхното интервю. Донякъде го направих, защото имах въпрос на интервюто от тях - как приемам обратната връзка. Най-малкото да докажа, че я оценявам.

# 288
И за какво ти е тази обратна връзка? Каквото и да ти кажат, няма да е от значение. Ако са любезни, ще е просто една проформа, ако са искрени, ще те засегнат. Все тая защо не са те харесали. Както ти казах, приеми, че не е било твоята работа и дерзай нататък....!

# 289
Да, да - прочетох внимателно мненията, които дадоха всички и както споменах - имам си мир в душата вече Grinning благодаря на всички!

# 290
  • София
Съгласен съм, че са заети и го разбирам, че трябва да отделят време за това. Аз също съм отделил време за да се подготвя за тяхното интервю. Донякъде го направих, защото имах въпрос на интервюто от тях - как приемам обратната връзка. Най-малкото да докажа, че я оценявам.

Това е лично твое решение. Да кандидатстваш - също е твое решение. Те не ти дължат абсолютно нищо, освен да ти кажат резултат в срок. Останалото, ако се случи, е чист бонус.
Не казвам това, за да съм груба, а защото е много често срещано погрешно очакване от кандидатите. Hands Plus1

# 291
Избиращите кандидатите имат по-точна оценка от кандидатстващия колко релевантен е опита му за позицията.
Ако не става въпрос за умения, които могат пряко да се тестват, как би се справил също е, макар и в по-малка степен, пак субективно.
Другото е какъв вайб е имал за тях кандидата и влязъл ли им е в рамките на очакваните отговори на клишетата.
Не виждам защо са били нужни три интервюта.
Ако са търсили профил -жена, мъж с връзки, по-наперен,  нърд или прочие, съвсем не виждам причина. Парите след първия въпрос на HR.
 Впрочем по отношение на жена-мъж, възраст, идеалното е да могат работодателите да си ги пишат тези неща за взаимно пестене на време.
Та, според мен, за три интервюта време се дължи на кандидата, не психологически профил или бележка, че не става, но все пак няколко думи от сорта на: избрахме кандидат с по-релевантен опит, преценихме, че няма да се впишете в колектива.

Засмях се на обяснението, че пускат пак обявата, защото търсят втори човек. Ако са избрали първия защо не ползват вече събраните кандидатури. И какво задължава корпорациите да пускат обяви преди да са изчерпали вътрешните пътища за заемане на пиьицията?

# 292
  • София
Засмях се на обяснението, че пускат пак обявата, защото търсят втори човек. Ако са избрали първия защо не ползват вече събраните кандидатури. И какво задължава корпорациите да пускат обяви преди да са изчерпали вътрешните пътища за заемане на пиьицията?

Има купища вътрешни процеси и изисквания за равен старт, за недискриминация и от сорта.
Работила съм в компания, където за всяка позиция (бройка да се разбира) по процес се пуска нова обява. Ужасна хамалогия, но така го бяха решили. По тези обяви, кандидатстват и вътрешни и външни кандидати и става независимо отсяване.
Какво разбираш под "изчерпали вътрешните пътища за заемане на позицията"? Ако са различни отдели, може и някой изобщо да не е разбрал, че има такава позиция. И за вътрешни конкурси се пускат обяви и хората си кандидатстват.
Във всяка фирма, голяма, има ясно разписани процеси кой какво трябва да направи и то се прави.

# 293
  • Сф
В 90% от случаите обратната връзка, която кандидатите търсят е точно дали се вписват в бюджета (т.е. кандидатстващият да се ориентира в пазарната обстановка), или отпадането е резултат на обективни причини (разминавания в квалификация и изискванията за позицията), или субективни (невписване в екип). Не мисля, че за тези причини е необходим час анализ- вижда се в първите 5-10 минути на интервюто.
Никой на никого не е длъжен, но даването на ОВ, особено, когато е поискана, и е на краен етап на подбор, говори много за нивото на културата на фирмата и нейните цели. И със сигурност биха оставили положително впечатление при кандидатстващия за в бъдеще.

# 294
  • София
В 90% от случаите обратната връзка, която кандидатите търсят е точно дали се вписват в бюджета (т.е. кандидатстващият да се ориентира в пазарната обстановка), или отпадането е резултат на обективни причини (разминавания в квалификация и изискванията за позицията), или субективни (невписване в екип). Не мисля, че за тези причини е необходим час анализ- вижда се в първите 5-10 минути на интервюто.
Никой на никого не е длъжен, но даването на ОВ, особено, когато е поискана, и е на краен етап на подбор, говори много за нивото на културата на фирмата и нейните цели. И със сигурност биха оставили положително впечатление при кандидатстващия за в бъдеще.

Не, Мираж, като човек, който прави това, мога да ти кажа, че не е точно така.
Получавала съм искания с доста надеменен тон, от типа - какво още искаш, моля пренасочете към някой компетентен, че таз тука нищо не разбира, моля свържете ме с шефа на фирамта, да му кажа колко са му тъпи мениджърите, а колко заплата давате, за да преговаряме и прочее тъпотии. Отговори на тези въпроси не длъжа на никого, освен на моя мениджър, който ми плаща заплатата.
Ами понякога и повече от час е нужно, защото ОВ не е моя като човекът Слънчезара, а моят отговор дава позицията на компанията. Аз, пишейки го, давам становището на компания, следователно то трябва да е издържано, да не докосва конфиденциални теми, трябва да е общо на тримата мениджъри и т.н.
Не винаги се вижда в първите 5-10 мин на интервюто. Но какво ли знам аз, имам само някакви си 3000 интервюта в последните 10 години.

ОВ на човек, който ми е писал да му предложа материали, винаги съм отговаряла. Ама как са ми софт скиловете, колко пари трябва да си искам и т.н. - има си кариерни консултанти за тази цели.

# 295
  • Сф
Слънчезара, никой не визира крайностите, които ти споменаваш за свързване със собственика, надменно отношение и прочие. Говорим за масата, не за частното.  Ако при вас тези изключения са нормата, разбирам позицията ти.
Никъде не подценявам опита ти, давам и гледната точка на кандидата.  Както многократно сме го споменавали, интервютата са двустранен процес.

А защо трябва да обобщаваш позицията и на тримата интервюиращи? За кого има значение дали е на един или на трима?    В случая частично обяснение за отказа не е ли по-добре от мълчание? За вътрешни кандидати, да, има резон по-обоснован отказ, но за външни, е достатъчно 1-2 причини да дадеш, независимо дали са мнението на единия или на тримата. Няма да ходя да ги търся поименно кой какво казал.

# 296
Аз пък мисля, че след 3 интервюта е редно да има някаква ОВ. Това не е да отпаднеш на първото интервю поради липса на компетенции, лошо поведение и/или високи финансови претенции от твоя страна. 3 интервюта са сериозна заявка към теб, отделно и отнемат от твоето време, и не е нормално внезапно да се окаже, че сериозната заявка и времето ти са били залудо.

# 297
Добре де, защо ви е тази обратна връзка. Вариантите да ви кажат нещо са: 1) не си достатъчно добър/квалифициран според нас; 2) избрахме по-подходящ кандидат. Ако е 1) няма да изпаднат в големи детайли, а и вероятно вие знаете какво да подобрите и преди да ви го кажат. А дори и да не сте съгласни, че е така, ще се намери фирма, която да види вашите качества. Но тези конкретни хора в тази конкретна фирма не ги виждат.

Други причини, поради които са ви отказали са: заплата извън рейнджа; не пасвате на динамиката на екипа или мениджъра; търсят мъж/жена, ако в екипа е преобладаващ единия пол; не наемат хора с деца. Ами нито една от тези причини няма да ви я каже някой официално, защото става проблемно за фирмата. Но ще получите любезен стандартен отказ. И какво от това - ще промените нещо, ще ги накарате да ви наемат, ще спорите или...? Естествено, че никой няма да ви ги каже и преди самото интервю. Загубата на време е на кандидата, но той не е в силната позиция. Това е, харесва ли ни или не.

# 298
  • Сф
Какво ми дава ОВ на мен като кандидат:

1. Ориентация в пазарната обстановка и дали очакванията ми за заплащане отговарят на фирмените в бранша. В дългосрочен план ще знам дали тази фирма дават пари или не дават и дали си струва да кандидатствам за друга позиция там.

2. Дали преценката ми за позициите, за к кандидатствам отговаря на квалификацията ми в очите на подбиращия. ОВ, че съм overqualified е достатъчна. И няма значение дали това е мнението на единия мениджър или на трима, важното е, че я има.

3. Отношението към кандидатите- дали сме си загубили времето взаимно, или най- малкото, което могат да направят е да обосноват (долу-горе) решението си. Което също би индикирало дали са сериозни в обещанията си да ми запазят кандидатурата за бъдещи позиции. И дали цялостното преживяване?? (experience) по кандидатстване в тази фирма си струва или не.

4. Никой няма да каже, че не ме взимат заради детето, но ОВ, че няма да се впиша в екипа също ми е достатъчна. Не искам да работя с хора, с които няма да се разбирам. Аз не мога да се изключа от обкръжението ми, освен, ако не съм 100% ремоут, и за мен наистина е важно да знам, ако ще съм рибата сред раците.

Обратната връзка я искам за себе си, не за да променям мнението на работодателят, който ми е отказал. Аз знам, че друг ще ме оцени и ОВ ми помага да се позиционирам на правилното място.

И едно уточнение- горното е мое мнение за моята ситуация, приложима в корпоративен свят. Разбира се, че в ЕТ Иван Иванов няма да е 100% валидно, нито пък в малък град, където си притиснат от обстоятелства и ограничен избор от работодатели.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 13:08 от Miraj*

# 299
Това за силната позиция хем го разбирам откъде идва, хем ми е малко… какво значи в силна позиция? Те имат нужди, аз имам нужди. Те могат да не ме изберат, но и аз мога да реша, че не ме устройват. Както аз мога да съм обективно некадърна, така и те могат да са обективно нясто, където просто да ми минава трудовият ден, дори да са някаква многохилядна мултимилионна международна компания.
Никой не е толкова еднозначно в силна или слаба позиция, че да си позволи да бъде пън. Накрая това остава за негова сметка. Работа се сменя, физиономиите остават. Не знаеш като търсиш работа, кой може да е там и като те види, какво може да каже, когато интервюто ти приключи и излезеш на улицата. Аналогично като търсиш служител, не знаеш кого от бившите или настоящите ти служители познава и какво ще чуе за работната обстановка.

Общи условия

Активация на акаунт