Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 25 490
  • 768
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Айде и малко от другата страна в цвят Simple Smile Нищо лично, просто друга гледна точка.

Какво ми дава ОВ на мен като кандидат:

1. Ориентация в пазарната обстановка и дали очакванията ми за заплащане отговарят на фирмените в бранша. В дългосрочен план ще знам дали тази фирма дават пари или не дават и дали си струва да кандидатствам за друга позиция там.
А, за мен е по-изгодно ти да не го знаеш това. Това увеличава моите възможности за избор. Така или инасче, аз официално не мога да ти кажа нищо, защото това са конфиденциални неща. И не, няма как да почерпиш информация от извора, ти може да искаш да знаеш къде си, ама какво печеля аз ако ти кажа? Само губя, да ти кажа. Ако си толкова читава в моите очи - още на интервюто ще съм го видяла и ще съм направила така, че да ти направя добро предложение съгласно възможностите, с които разполагам. Ако не попадам в твоя финансов таргет  - ОК, приемам това и продължавам да търся, но и не мисля, че съм длъжна да изнасям информация, която за теб е полезна, а за мен е вредно да е изнесена. Личен интерес, сори.

2. Дали преценката ми за позициите, за к кандидатствам отговаря на квалификацията ми в очите на подбиращия. ОВ, че съм overqualified е достатъчна. И няма значение дали това е мнението на единия мениджър или на трима, важното е, че я има.
О, грешиш. Когато се представя мнение на компанията, то трябва да е наистина мнението на компанията. Аз не съм по-важна от никой от тримата, затова мнеието и на тримата трябва да е важно. Ами ако единият мисли, че си супер, а аз мисля, че не ставаш? Остави другото, ама в ситуацията, от която тръгнахме, този, който е бил против е надделял. Отрицателна ОВ никой няма да ти напише.

3. Отношението към кандидатите- дали сме си загубили времето взаимно, или най- малкото, което могат да направят е да обосноват (долу-горе) решението си. Което също би индикирало дали са сериозни в обещанията си да ми запазят кандидатурата за бъдещи позиции. И дали цялостното преживяване?? (experience) по кандидатстване в тази фирма си струва или не.
Да обосноват???  Мениджърите не са длъжни да се обясняват за решенията си на подчинените си, какво остава за хора, които са им никакви. Тъжно, но факт. Ама да ти запазят кандидатурата е клише, може да те потърсят, а може и никога да не те потърсят.

4. Никой няма да каже, че не ме взимат заради детето, но ОВ, че няма да се впиша в екипа също ми е достатъчна. Не искам да работя с хора, с които няма да се разбирам. Аз не мога да се изключа от обкръжението ми, освен, ако не съм 100% ремоут, и за мен наистина е важно да знам, ако ще съм рибата сред раците.

Обратната връзка я искам за себе си, не за да променям мнението на работодателят, който ми е отказал. Аз знам, че друг ще ме оцени и ОВ ми помага да се позиционирам на правилното място.
Фирмите не са кариерни консултанти, това, което ти очакваш е работа на кариерен консултант. Ти за компанията докато си кандидат, си просто външен човек, в процес на подбор. Може никога да не станеш част от фирмата, защо за Бога менижърът трябва да ти дава ОВ и ти да се развиваш? Той няма никакви ангажименти към теб, освен да проведе интервюто в уречения ден и час. Има задължение да се държи възпиотано и учтиво, да си направи съответните изводи и да продължи работата си.

И едно уточнение- горното е мое мнение за моята ситуация, приложима в корпоративен свят. Разбира се, че в ЕТ Иван Иванов няма да е 100% валидно, нито пък в малък град, където си притиснат от обстоятелства и ограничен избор от работодатели.

# 301
След три, даже две, интервюта ТРЯБВА да има поне отговор от рода на "избрахме друг, успех и на теб!", за да е наясно човекът да не чака повече.

# 302
Подкрепям напълно написаното от Слънчезара, като допълвам, че даването на обратна връзка излага компанията на правен риск от съдебни искове, базирани на твърдения за дискриминация или каквото друго му е хрумнало на отхвърления кандидат. Естествено, никой разумен мениджър не би си създавал сам такива проблеми.

Също така, понякога причините са от такъв тип, че не могат да бъдат съобщени на кандидата - напр. манталитет, поведение, излъчване, и пр. В такива случаи, ако обратната връзка е задължителна, ще трябва да му пробутват разни глупости, които никак няма да му помогнат.

# 303
  • Сф
Приемам мнението ти, но не се съгласявам.

Да, никой на никого не е длъжен. И точно това различава добрите работодатели от останалите. Както ти гониш личен (корпоративен) интерес, така и аз гоня. Явно, за моя радост, съм попадала на свестни рекрутъри, които са ми давали ОВ.
Мнението ми частично беше отговор на Full Heart защо ми е ОВ, но и аз ще отговоря цветно Simple Smile

Айде и малко от другата страна в цвят Simple Smile Нищо лично, просто друга гледна точка.

Какво ми дава ОВ на мен като кандидат:

1. Ориентация в пазарната обстановка и дали очакванията ми за заплащане отговарят на фирмените в бранша. В дългосрочен план ще знам дали тази фирма дават пари или не дават и дали си струва да кандидатствам за друга позиция там.
А, за мен е по-изгодно ти да не го знаеш това. Това увеличава моите възможности за избор. Така или инасче, аз официално не мога да ти кажа нищо, защото това са конфиденциални неща. И не, няма как да почерпиш информация от извора, ти може да искаш да знаеш къде си, ама какво печеля аз ако ти кажа? Само губя, да ти кажа. Ако си толкова читава в моите очи - още на интервюто ще съм го видяла и ще съм направила така, че да ти направя добро предложение съгласно възможностите, с които разполагам. Ако не попадам в твоя финансов таргет  - ОК, приемам това и продължавам да търся, но и не мисля, че съм длъжна да изнасям информация, която за теб е полезна, а за мен е вредно да е изнесена. Личен интерес, сори.  - Защо някой трябва да печели? По същата логика защо аз трябва да казвам на ЧР очаквано заплащане, какво печеля аз? Ако сте коректен работодател, ще предложите това, което заслужавам, а не най-ниското, че да спестите от бюджета. 

2. Дали преценката ми за позициите, за к кандидатствам отговаря на квалификацията ми в очите на подбиращия. ОВ, че съм overqualified е достатъчна. И няма значение дали това е мнението на единия мениджър или на трима, важното е, че я има.
О, грешиш. Когато се представя мнение на компанията, то трябва да е наистина мнението на компанията. Аз не съм по-важна от никой от тримата, затова мнеието и на тримата трябва да е важно. Ами ако единият мисли, че си супер, а аз мисля, че не ставаш? Остави другото, ама в ситуацията, от която тръгнахме, този, който е бил против е надделял. Отрицателна ОВ никой няма да ти напише.   Никой не изключва възможността да се споменат и положителни качества, но при положение, че е надделяло отрицателното, то е ключовото. И не е нужно да е отрицателно по същество (невписване в екипа е субективно и не е дискриминативно написано по този начин)

3. Отношението към кандидатите- дали сме си загубили времето взаимно, или най- малкото, което могат да направят е да обосноват (долу-горе) решението си. Което също би индикирало дали са сериозни в обещанията си да ми запазят кандидатурата за бъдещи позиции. И дали цялостното преживяване?? (experience) по кандидатстване в тази фирма си струва или не.
Да обосноват???  Мениджърите не са длъжни да се обясняват за решенията си на подчинените си, какво остава за хора, които са им никакви. Тъжно, но факт. Ама да ти запазят кандидатурата е клише, може да те потърсят, а може и никога да не те потърсят. Да, така е. Пак стигаме до там, че това създава цялостния образ на компанията сред търсещите. Нали е толкова модерно всички компании да се брандират като добри работодатели, нима процесът на кандидатстване, включително сроковете за ОВ и самата ОВ, не са част от този имидж?

4. Никой няма да каже, че не ме взимат заради детето, но ОВ, че няма да се впиша в екипа също ми е достатъчна. Не искам да работя с хора, с които няма да се разбирам. Аз не мога да се изключа от обкръжението ми, освен, ако не съм 100% ремоут, и за мен наистина е важно да знам, ако ще съм рибата сред раците.

Обратната връзка я искам за себе си, не за да променям мнението на работодателят, който ми е отказал. Аз знам, че друг ще ме оцени и ОВ ми помага да се позиционирам на правилното място.
Фирмите не са кариерни консултанти, това, което ти очакваш е работа на кариерен консултант. Ти за компанията докато си кандидат, си просто външен човек, в процес на подбор. Може никога да не станеш част от фирмата, защо за Бога менижърът трябва да ти дава ОВ и ти да се развиваш? Той няма никакви ангажименти към теб, освен да проведе интервюто в уречения ден и час. Има задължение да се държи възпиотано и учтиво, да си направи съответните изводи и да продължи работата си. Кариерните консултанти могат да ми дадат оценка и помогнат за моето представяне, но те нямат поглед върху всяка компания на пазара. ОВ и отношението на ЧР към потенциални служители ще дадат много повече инфо, от колкото външен консултант.И пак потретям, никой на никого не е длъжен, но това различава топ работодателите.

И едно уточнение- горното е мое мнение за моята ситуация, приложима в корпоративен свят. Стигнала съм до положение, в което мога аз да си подбирам работодателите, не само те мен. Разбира се, че в ЕТ Иван Иванов няма да е 100% валидно, нито пък в малък град, където си притиснат от обстоятелства и ограничен избор от работодатели.

# 304
На мен би ми било интересно, ако някой сподели примери от практиката си какво в дадено поведение, начин на мислене или излъчване на някой кандидат по време на интервю не му е допаднало.

# 305
  • София
На мен би ми било интересно, ако някой сподели примери от практиката си какво в дадено поведение, начин на мислене или излъчване на някой кандидат по време на интервю не му е допаднало.
Много неща може да са.
Например,  един кандидат се появи видимо неизкъпан, за мен това е червена лампа. Щом за интервю не счита за нужно да е чист и спретнат, то след това явно насила ще трябва да го караме да се грижи за хигиената си, а не мога да рискувам.
Арогантно поведение и демонстрация на превъзходство по време на интервю. Имаше един, който каза, че администрацията на една компания са паразити, имало нужда само от една рецепционистка да раздава ваучерите, всички други би ги уволнил.
Конфликтни кандидати, които не приемат ОВ. Например, казваш, че нещо изглежда странно, молиш да обясни по-подробно и получаваш в отговор, че не е дошъл да те учи.
Кандидати, които използват каруцарски език или поне такъв, който не би бил приемлив в бизнес среда.
Такъв, който спори за идеята. Или такъв, на който трябва да се теглят думите с ченгел.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 15:44 от slanchezara

# 306
  • София
Какво значи видимо неизкъпан Grinning

Иначе, за жалост масово се харесва точно арогантно поведение, не ги отблъсква хората, като гледам. Е, може би не чак такава простотия като това с уволненията, но пак прозираща арогантност. Счита се за нескромност и знаене на цената си.

# 307
Аз забелязвам, че все повече компании избягват да дават обратна връзка когато не си одобрен и подозирам, че една от причините за това са сравнително честите подигравателни или агресивни постове в линкдин със скрийншоти от хора получили такъв фийдбек.

# 308
  • София
Хаха, нека да не бъркаме арогантност със самоувереност.

Видимо не изкъпан значи... точно това. Усеща се, на мирис, да кажем Simple Smile

Специално отворих темата - кандидатът има ОВ, казано му е, че е избран по-квалифициран кандидат, но той е поискал ОВ за представянето си.

По мое мнение - кандидатът трябва да получи или оферта или отказ, дори и генериран от система, това е ОВ. Но, според мен, детайлната е лукс.

Имам още много какво да напиша по поста на Мираж, но няма никакъв смисъл. Аз ще продължа да не давам детайлни ОВ, защото нямам време да обучавам света, а и не дължа да работя по израстването на някого, когото не познавам и може никога да не видя пак, безплатно, това е. То не е линкед ин, то не са фейсбук групи, то не е чудо. Но не е и плюнки по форуми и носещи се легенди от уста на уста. Все пак, пълни ми се душата, когато дойде някой на конференция и ми каже: "Бях при Вас на интервю, не бях на ниво и ме скъсахте, но ми остава хубавия спомен. Ще се радвам да поуча и да опитам пак".

# 309
Slanchezara, какъв е процентът на изброените случаи?
Говориш за някакви крайности, според мен. И как (с изключение на неизкъпания) са минали първото интервю с HR, преди да стигнат до мениджърите и да покажат тази неадекватност?

Дописвам се. Тук вече ме изгуби. Когато избиращите гледат на интервютата за работа като на изпит, на който те късат, то няма какво да си говорим.

Все пак, пълни ми се душата, когато дойде някой на конференция и ми каже: "Бях при Вас на интервю, не бях на ниво и ме скъсахте, но ми остава хубавия спомен. Ще се радвам да поуча и да опитам пак".

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 17:15 от solnichka

# 310
Не мисля, че е добре да се дава детайлно обяснение защо някой те е отхвърлил като кандидат. Не е полезно и за двете страни.
Някой по-назад го сравни с любовта - горе-долу може да се каже. Понякога не може да кажеш защо (не) харесваш някого, просто е така. Може да не е идеалния, но да теб е точно. По подобен начин и за работата. Някой може да има перфектен опит, образование и т.н., но да не ти пасва нещо в него, а да избереш друг, с който смяташ, че ще се сработите.

ПС: Да допълня - дори и да можеш да кажеш защо някой не ти допада, по-добре да си тактичен и любезен.

# 311
  • София
Slanchezara, какъв е процентът на изброените случаи?
Говориш за някакви крайности, според мен. И как (с изключение на неизкъпания) са минали първото интервю с HR, преди да стигнат до мениджърите и да покажат тази неадекватност?

Де да знам, не си водя статистика, около 15-20% може би. Не е толкова малко, че да е пренебрежимо.
Солничка, зависи каква е ролята на ХР. Основно това е скрийнинг, финансови очаквания и е около 30-ина мин телефонен разговор, за да не се разкарват хората излишно. Основното интервю е от  назначаващ мениджър/проектен мениджър. Решението за или против е на назначаващия мениджър. Рекрутърите са просто хората, които осъществяват контактите, организиарат срещите и т.н.

# 312
И 30 мин. рекрутъра си говори с дотам неадекватен индивид, че да тръгне да обяснява на мениджърите как ще уволнява, но той не успява да регистрира тази неадекватност?!?

# 313
Един път съм искала ОВ и я получих. Беше конструктивна и ми помогна да наблегна на пропуските си. Не бяха длъжни, но си ги спомням с добро чувство.

# 314
Merryn, в какъв смисъл ти откриха пропуски?
Научи нещо, с което да допълниш твърдите умения или субективното усещане на хора, които те виждат за първи път колко да си самоуверена, например, какво ти липсва, за да си добър екипен играч и т.н.?

Общи условия

Активация на акаунт