Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 24 923
  • 758
  •   8
Отговори
# 345
Да - темата, че е останал без отговор е по-специфична и да, по-скоро бих очаквала отговор на такъв мейл, пък бил той и ала-бала без нищо като съдържание. Не говори добре за фирмата, поне в моите очи, че дори не са му върнали нещо колкото и да е, ВЪПРЕКИ, че не са длъжни. Тук става въпрос дори за брандинг и това как ще бъдем запомнени от кандидати. Разбира се, зависи и по какъв начин е потърсена обратната връзка, но все пак. 
В моята фирма има доста специфики и насоки дадени от ЧР за интервюта, и не говоря за това да не се засягат теми от рода на възраст, семейно положение, и прочие. Говоря за това, че дори още на 3-тата минута да виждаш, че човекът не става, то интервюто трябва да продължи поне 30 минути, да се зададат стандартните въпроси, да се следи какво говори човекът и прочие. Ние реално сме лицето на фирмата пред този човек, и какъвто и да е той, тотален not fit и прочие, има някои базови неща в професионалната етика и поведение, които ги изискват. Ние помежду си обсъждаме кандидатите, но като цяло обратната връзка е нещо стандартно и не казва нищо кой знае какво на човека по същество, а просто, че продължаваме към друг кандидат. Може въобще да нямаме потенциално такъв, и да пускаме пак обявата, но да кажем, че това са професионалните лъжи, които всички сме ползвали в някакви ситуации.

# 346
Аз не говоря само за липсата на детайлна ОВ. Тука липсва въобще отговор.

Тук въобще не липсва отговор (пост 268), но той е стандартен, а питащият иска обоснован такъв, който както вече изяснихме, компанията не му дължи.

# 347
Доколкото разбрах, отговор има и той е, че не е одобрен за работата. За мен това е достатъчно.

# 348
  • София
И аз разбрах, че отговор е имало, и той е бил, че са се спрели на по-подходящ кандидат. Вече на въпроса какво може да подобри в представянето си авторът - няма отговор.
За облеклото на интервютата и във фирмата - за мен е достатъчно кандидатът да е прилично облечен - под прилично, да е чист, на първо място, да е облечен с нормални дрехи, не нещо предизвикателно или тотално неподходящо (примерно, блуза с деколте, много къса пола, анцуг!). В компанията, в която работя, няма дрес код, хората си ходят с дънки и блузи, не ми пречи, ако кандидатът дойде в същият вид на интервю, но в повечето случаи, хората идват по-представително облечени, което е нормално, предвид факта, че не знаят има ли, няма ли дрес код. Но се е случвало да видя кандидат в онлайн интервю по анцуг, което беше малко странно - поне една блуза или риза можеше да сложи човекът.

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 14:40 от Раче Oсмокраче

# 349
И аз не бих отговорила да мейл, в който ме питат "Не ме одобрихте, ама защо точно?". Какво може да подобри не е работа на HR да му обяснява. Все си мисля, че човек е наясно поне малко какво точно се случва на интервютата и защо евентуално не е бил одобрен.

# 350
  • Melmak
Има и по-лошо, кандидат с анцунг на живо интервю. Случка от нашата фирма.

# 351
Има и по-лошо, кандидат с анцунг на живо интервю. Случка от нашата фирма.
Ако е IT въобще не ме учудва, те са над нещата с облеклото.

# 352
  • Melmak
Компанията е IT, но позицията не беше за dev. Като цяло никой не идва на работа с анцунг при нас, хората се обличат нормално. Голяма фирма сме, не някой старт ъп.

# 353
И аз не бих отговорила да мейл, в който ме питат "Не ме одобрихте, ама защо точно?". Какво може да подобри не е работа на HR да му обяснява. Все си мисля, че човек е наясно поне малко какво точно се случва на интервютата и защо евентуално не е бил одобрен.
Именно, че на интервюто не съм усетил да съм имал някакви пропуски, имах техническо задание отделно и т.н. Имал съм и други интервюта, където ми е ясно, че имам пропуски и не се учудвам. Не очаквам анализ с увод, теза, изложение, извод какво ми липсва - достатъчно ми е "не пасвате на културата в компанията/екипа" (което според мен е субективно), не сте се справили на техническата задача (тук бих имал съмнения), имате много високи изисквания за заплащане (имам някакви съмнения, че е това). Mакар че ако търсиш човек с опит, който освен оперативната си работа е вършил отделни проекти по оптимизация на работата, изграждане на нови туулове и т.н, - трябва да оцениш въпросния подобаващо.
Едно изречение в правилната насока е окей. Продължихме с друг кандидат е много универсално, особено ако сме имали разговор как приемам критиката и обратната връзка. И в същия момент днес видях, че обявата пак е ре-постната Grinning

# 354
Тачно защото е универсален отговор го дават, тотално неангажиращ и пак идва една идея по-любезно отколкото просто да кажат че няма да те наемат и толкова.
Твое право си е да попиташ, разбира се, щом искаш. Тяхно право си е да не отговарят отвъд клишето което вече са ти отговорили.
Тъпо че това става след 3 интервюта а не още след първото, но останалото ми звучи напълно нормално.

# 355
  • София
Не разбрах - имаш съмнения, че си искал по-висока заплата и не си се справил с техническата задача, така ли? Това според мен си е отговор на въпроса защо са предпочели друг кандидат.
Тази компания всяка седмица ли поства една и съща обява?

# 356
Не разбрах - имаш съмнения, че си искал по-висока заплата и не си се справил с техническата задача, така ли? Това според мен си е отговор на въпроса защо са предпочели друг кандидат.
Тази компания всяка седмица ли поства една и съща обява?
Горе имах предвид, че според мен се справих на техническата задача.
Не знам, през 3-4 седмици я ре-постват.
И искам да получа обратна връзка, защото ако не им пасвам на културата е едно (тепърва нов отдел ще отварят тук). Но имат и други отдели, които си оперират отдавна и мога там да пасвам, не знам.

# 357
Продължихме с друг кандидат е много универсално, особено ако сме имали разговор как приемам критиката и обратната връзка.

За да те питат нещо такова според мен нещо ги е тригърнало по време на разговора, че не приемаш добре критика и обратна връзка. До известна степен...така изглежда без да те познаваме, защото наистина не приемаш обратната връзка, че са продължили с друг кандидат. Ако утре мениджъра ти каже да направиш някаква задача, но ти не си съгласен с начина, по който трябва да бъде изпълнена и правиш друго предложение или заключение. Мениджъра ти може и да ти обясни, а може и да не изпада в детайли защо стратегически е по-добре задачата да бъде изпълнена по начина, по който той иска. Ти ще я направиш ли без да продължиш да настояваш на твоята гледна точка още поне няколко пъти? Може би това са видяли, а може би не.

Тази тема ми е интересна. Неведнъж се е налагало да обучавам по-млади колеги с по-малко опит и да видя после, че не са направили като хората нещата. Приемам различно мнение, когато е подплатено и аргументирано, но в примерите, които давам липсваше опит гарнирано със самочувствие. Съответно няма как да оставя нещата, защото знам, че ще ни бъдат върнати. Връщам го да свърши задачата и поне още няколко пъти получавам неговата гледна точка. Ами...много изтощаващо, докато най-накрая свършат каквото трябва. Вие как гледате на такива ситуации? Има ли място за гъвкавост и интерпретации във вашите задачи? Подобни случки насърчават ли ви или ви изтощават?

# 358
  • Сф
Според мен, с навлизане на работата и опознаването й, такива интерпретации намаляват и изчезват (освен, ако не е някой философ). Аз също понякога настоявам нещо да се свърши по точно определен начин, или да се използва много конкретен изказ в имейл, защото знам (от опит), че ако не се направи така ще последват уточняващи въпроси или свободни интерпретации. С една дума мога да предвидя 2 хода напред какво ще последва. И да, изнервящо е потоянно да оспорват процедури, но не е излишно понякога да има и градивна критика, която да е подплатена и да оптимизира работата

# 359
Продължихме с друг кандидат е много универсално, особено ако сме имали разговор как приемам критиката и обратната връзка.

За да те питат нещо такова според мен нещо ги е тригърнало по време на разговора, че не приемаш добре критика и обратна връзка. До известна степен...така изглежда без да те познаваме, защото наистина не приемаш обратната връзка, че са продължили с друг кандидат.
Аз като цяло преди 3 страници казах, че ми донесохте мир на душата, но се появява и някой друг коментар, който искам да изясня и затова пак отговарям Grinning За мен реална обратна връзка е да ти кажат конкретно нещо. Спирам вече да коментирам по темата.

Общи условия

Активация на акаунт