Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 18 637
  • 526
  •   2
Отговори
# 495
Има си такъв тип манипулация - поставят те често в ситуация в която трябва експлицитно да откажеш, често едно и също нещо много пъти, и накрая го ползват срещу теб или се надяват да ти стане неудобно от многото откази и в крайна сметка да започнеш да склоняваш. Досадно е, определено.

# 496
Аз съм в майчинство и предстои февруари разговор с мениджъра ми за връщането ми. За съжаление станаха промени в екипа, които изобщо не ми допаднаха, ноооо не зависи нито от мен, нито от мениджъра ми.
С две думи: разделиха екипа и ще се наложи аз да остана с една токсична колежка. По принцип като я настъпя и се осъзнава, но все пак не ми е готино. И може и аз да поогледам какво има в джобса, макар че всички други плюсове ги имам: хубав офис, на 10/15 мин пеша, яслата на детето е близо, хоум офис 2 пъти в седмицата и при нужда може и повече, работата може да се свърши и по-късно, например като детето спи, защото не работим директно с клиенти и работата трябва да е свършена, но не задължително в точно определеното работно време.
Реално минуса ми е само тази колежка и разбира се, заплатата, защото не ми е актуализирана, но да кажем тя не е на дневен ред, т.к. с малко дете са ми по-важни другите плюсове (близко до вкъщи, хоум офис и тн).

# 497
Ако бях на теб, щях да си стоя. С малко дете този вариант ти е много добър. Не е ясно, ако тръгнеш да се местиш дали няма да има пак някоя неприятна колежка. А на ново място може да нямаш тези предимства.

# 498
Да, да. Така е. За сега ще си трая. Така или иначе ще опитам с нея да се напаснем, но пък и не е зле да погледна какво се предлага, защото последно обяви разглеждах есента на 2022 г. Просто да си сверя часовника, а и ще имам свободно време докато ми тече натрупаната отпуска.

# 499
Гледай си собствените приоритети.  Защо толкова те дразни тази колежка?  Имам предвид, има ли нещо, което зависи от нея или просто е крива и неприятна? Ако нямате взаимно-зависещи допирни точки, просто я игнорирай вътрешно и си върши работата. Ще си разваляш целия комфорт, който не се намира често, заради някаква оФцЪ, няма смисъл.

# 500
Просто е крива. В един отдел сме и работата ни е свързана, понякога ми трябва съдействие от нея и тя може да го свърши след 5 часа, но не защото е заета, ами просто така е решила. Ще я видим до тогава. То при нас нещата са много динамични, та за няколко месеца може друго нещо да изскочи.

# 501
  • София
Ваня, моят съвет е да не мърдаш.
Доста е спечен пазара, с малко дете си, седи грей се и изчакай малко по-добри времена.

# 502
  • София
При мен годината започна доста напрегнато - много нови проекти, които  да се разпределят в екипа, но без особено много информация и сега всеки ден пренареждам приоритети, бутам за детайли, но не се получава особено и имам чувството, че се въртя в някакъв омагьосан кръг. Отделно, имам чувството, че екипът ми е в някаква супер абсурдна ситуация - ние сме най-големият екип в под-отдела, така да го кажа, с най-много работа, но в същото време, като че ли, сме най-необгрижените от мениджмънта - с другите има срещи, планинги, въртят се около тях, нас са ни оставили да се оправяме. Чудя се дали да го адресирам на мениджмънта, защото от една страна, предполагам че е заради това, че няма особени драми в екипа и работата върви, идват нови проекти и няма притеснения за утилизация, но от друга страна, ми е тъпо, защото виждам, че на другите се обръща повече внимание. Та, това ми е чуденката - не искам да излизам като мрънкач или детински, ако кажа, че на другите се обръща повече внимание, но ако при теб има най-голяма динамика, не е ли редно да си във фокуса на мениджмънта (или май е по-добре да не си Grinning )

# 503
  • София
Може би се справяш по- добре от другите тийм лидери и затова не бутат там, където си върви. За момента не бих повдигала въпроса по този начин. Пак можеш да си насрочиш срещи с agenda, но не и експлицитно да казваш, че на другите им се обръща повече внимание.

# 504
  • София
Раче, можеш да предложиш проактивно на мениджъра, месечна среща, за да виждат хората бъдеще и перспектива в тия смутни времена. Казваш, че ти го говориш това, но той/тя е авторитет и думата тежи повече и по този начин очакваш от само себе си хората да си вдигнат мотивацията, а от там в малка степен производителност и ангажираност.

Като аргументацията ти трябва да е от типа - ние в екипа нямаме проблеми, аз правя всичко по силите си нещата да вървят, но екипът трябва да вижда, че е важен за мениджмънта, че се мисли за развитие и нова работа, а мениджърът е някак си по-авторитетен.

Ако можеш без мениджъра и не ти се занимава - не прави нищо.

# 505
  • Melmak
При нас годината винаги започва мудно, като всеки път в биг корпорейшън. Нещата се случват бавно и славно. Тази година обещаха повече срещи с клиенти на живо, ама няма да съм там да видя.
Мм вече е вдигнал ръце и след 5 г в компанията започна да се оглежда и ослушва. Подкрепям го, разбира се, ако намери нещо по-добро, нека пробва. Ще е малко трудно той на нова работа, аз с бебе. Но и не може да търпи прекалено дълго, че му изяжда здравето.

# 506
Та, това ми е чуденката - не искам да излизам като мрънкач или детински, ако кажа, че на другите се обръща повече внимание, но ако при теб има най-голяма динамика, не е ли редно да си във фокуса на мениджмънта (или май е по-добре да не си Grinning )

Някога, когато съм ходила по обучение за мениджъри, наред с другите задачи на мениджъра имаше и една "да продава успехите на своя екип на по-високия мениджмънт".  Терминът "продава" е малко неуместен, ама го давам преведен буквално, както беше на английски.

# 507
Хич не е неуместен, баш си е така особено в биг корпорейшън, както каза Pandora. Следващо ниво мениджмънт не е толкова запознат какво правят служителите на мениджъра под него. И ако в един хубав момент ще се очакват резултати от този екип, пък то е имало пречки забавяния по пътя е добре да има комуникация, а също и да се подчертаят успехите и силните страни на тези служители. После някой от тях ще поиска повишение, преместване в друг екип или увеличение на заплатата и е хубаво преди това да се е чувало какво са постигнали, как са се развивали тези служители. Да им "продава успехите" си е част от това, което би следвало да прави мениджъра (в случаите, в които е доволен от екипа си все пак).

# 508
  • Ю Ес ъф Ей
Някой да сподели нещо ново?
Да раздвижим темата?
Новото при мен е, че след многогодишна пауза съм отново на работния пазар в САЩ, който изглежда доста различно сега - пълно е със съкратени, ИИ е навсякъде в процеса на работотърсенето и работонаемането. И годинките са ми други... Време е да проверим дали ageism е реално или имагинерно нещо. Simple Smile

CV-то (resume по тукашному ) горе долу го приведох във вид с помощта на консултантите (фирмата плаща), ама засега само това. Оставих си само последната работа от България, всички останали отидоха под ножа, както ме посъветваха понеже са от от преди повече от 15 години.
Мога да споделям подробности от процеса, ако на някого му е интересно.

# 509
  • Сф
Можеш ли да споделиш колко струва една такава услуга в САЩ (да ти оправят резюмето)?

Общи условия

Активация на акаунт