Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 21 721
  • 652
  •   6
Отговори
# 645
Ако заплатата е хубава, поискай клауза изпитателният срок да е в полза на двете страни. Та, ако обстановката не става ще разбереш още в началото и си тръгваш. Ако е наред, карай си нататък.
Но все пак, ако стигнете до оферта, нека адвокат ти прегледа договора.

# 646
  • София
Доколкото разбирам, Есме, още не е одобрена да започне работа - така че тук си дискутираме някакви хипотетични ситуации. За обученията - може наистина да са свързани с процесите на работа на фирмата, но може и да са редица други, които да се използват в сферата, да кажем. Във фирмата, в която аз работя, имаме задължителни обучения, на които да минаваме всяка година - и в това се включват както такива за меки умения (soft skills), така и обучения за фирмените продукти (ок, това да кажем, се изисква, за да си вършиш работата), но и обучения за работа с определени системи и платформи, които се ползват от редица други компании (и тук не говоря за офис пакета, но и за доста по-нишови платформи, за които например лиценза е доста скъп) - ами, това е някаква инвестиция в този човек, нали след 2 години, той ще напише, че владее Х платформи, има еди-какви-си умения и то на база това, което работодателят е платил за обучение. Не казвам, че клаузата автоматично е ок, и за мен е странно, защото повечето компании искат и търсят хора с дългосрочна ангажираност, но и не мисля, че мантрата "Аз идвам обучен(а)" е напълно валидна, особено в така описаната ситуация (т.е. ниво интервюта). И да си обучена сега, ако след 2  години се случат някакви големи трансформации в някоя от системите, с които работиш и  работодателят те прати на курс за това, дали пак не е обучение? Ако стигнете до подписване на договор, може да изговориш 5-годишния период да е в полза и на двете страни.

# 647
  • София
Отделно, че международните фирми ако искат да накарат някой да напусне или да го задържат принудително, си имат други тактики, никога няма да си позволят да вкарат нещо, което е нищожно, защото пряко противоречи на закона.

Това не е вярно, тъй като много такива компании слагат (или поне доскоро слагаха) клаузи, забраняващи работа за конкурент за определен период при напускане. На всеки му е ясно, че те са незащитими у нас, но се прави, тъй като такава е практиката в съответната компания на глобално ниво и се работи по инерция.

Потвърждавам, във всичките ми договори има такава клауза. И тя е нищожна по българското законодателство.

# 648
  • SF
Раче Oсмокраче, изобщо не описваш моя случай. Изкоментира някакви хипотетични ситуации. Ако след 2 години ме обучат, ако след 3 години ме обучат... И двете нямаме представа, а най-вероятно и ръководството на фирмата не може да каже дали след 2 години ще ме обучават. Може пък взаимно да решим, че няма да раста в йерархията и да си остана на позицията, на която са ме назначили.
В момента няма да ме обучават и "аз съм обучена" не е никаква мантра, а самият факт - наемат ме заради опита, който имам. Ако го нямах, можеше изобщо да не съм сред селектираните кандидати и да не стигна до интервю. Аз не ви се хваля с опит в дейност, която изобщо не ви засяга, а споделих, че има два варианта за подбор на нови служители - с опит и без опит. Аз съм от първите. За вторите е предвидено обучение, свързано с професията, но това не са курсове със сертификати, които може да се ползват в конкурентни фирми, а работни обучения на място. Опитните показват на  тези без опит как да си вършат работата. Да кажем, че това е някаква компютърна програма, с която аз имам 15-годишен опит, но ще има служители, които ще седнат до колега и той ще им показва, след което те ще започнат да работят, а някой ще ги наблюдава и ще помага.
И така МАНТРАТА "тези тримата нямат опит с тази програма" постепенно ще я заменят с мантрата "вече могат  да работят с тази програма".
Надявам се, че внесох някаква яснота, за да няма интерпретации за предполагаеми обучения с международни сертификати.
Въпросът ми тук е към HR специалистите, които са наясно има ли такива клаузи в договорите (че има, има, но моята позиция не е толкова значима) и какво следва, ако подпише, но преди да са изтекли все пак реши да промени решението си. Може пък някой да реши след време, че кръстът го боли от седене пред бюро и да си потърси работа на крак. А не ти да ми анализираш ситуацията, на база някакви допущания. Но ако ти е кеф да омаловажаваш и да ми се подиграваш, няма проблем.

# 649
Раче Oсмокраче, изобщо не описваш моя случай. Изкоментира някакви хипотетични ситуации. Ако след 2 години ме обучат, ако след 3 години ме обучат... И двете нямаме представа, а най-вероятно и ръководството на фирмата не може да каже дали след 2 години ще ме обучават. Може пък взаимно да решим, че няма да раста в йерархията и да си остана на позицията, на която са ме назначили.
В момента няма да ме обучават и "аз съм обучена" не е никаква мантра, а самият факт - наемат ме заради опита, който имам. Ако го нямах, можеше изобщо да не съм сред селектираните кандидати и да не стигна до интервю. Аз не ви се хваля с опит в дейност, която изобщо не ви засяга, а споделих, че има два варианта за подбор на нови служители - с опит и без опит. Аз съм от първите. За вторите е предвидено обучение, свързано с професията, но това не са курсове със сертификати, които може да се ползват в конкурентни фирми, а работни обучения на място. Опитните показват на  тези без опит как да си вършат работата. Да кажем, че това е някаква компютърна програма, с която аз имам 15-годишен опит, но ще има служители, които ще седнат до колега и той ще им показва, след което те ще започнат да работят, а някой ще ги наблюдава и ще помага.
И така МАНТРАТА "тези тримата нямат опит с тази програма" постепенно ще я заменят с мантрата "вече могат  да работят с тази програма".
Надявам се, че внесох някаква яснота, за да няма интерпретации за предполагаеми обучения с международни сертификати.
Въпросът ми тук е към HR специалистите, които са наясно има ли такива клаузи в договорите (че има, има, но моята позиция не е толкова значима) и какво следва, ако подпише, но преди да са изтекли все пак реши да промени решението си. Може пък някой да реши след време, че кръстът го боли от седене пред бюро и да си потърси работа на крак. А не ти да ми анализираш ситуацията, на база някакви допущания. Но ако ти е кеф да омаловажаваш и да ми се подиграваш, няма проблем.
Пари могат да ви задължат да връщате ако са ви платили висше образование, много скъпо платени курсове със сертификат, например за IT специалисти, одитори, качествен контрол и други от този род. Всичко останало е в рамките на текущата дейност на фирмата, организацията и т.н. и са измишльотини на разни натегачи.

# 650
Esme,
в България насила могат да те държат само в затвор или лудница и то след съдебно решение. Насила работодател не може да те държи, независимо каква клауза подпишеш.
Но при напускане по молба на служителя, работодателят може да иска обезщетения - кога и какви са описани в законите (КТ и тук-таме други), най-често е неспазено предизвестие.

Обученията могат да се окажат капан за солидни плащания от работника. Давам пример, който няма общо със случая на Есме, но е показателен.

Кондуктор в БДЖ има обучение и 3-годишен договор за работа, който е финансово заробващ. Линк към едно от съдебните решения, не е обжалвано и е влязло в сила:https://legalacts.justice.bg/Search/GetActContentByActId?actId=rmFteBnxISg%3D В скрит текст, за да не е чаршаф:

Скрит текст:
Без много търсене намерих още 2 такива дела. Аналогично в БДЖ са и други позиции, като продавач на билети, но за тях не съм търсила примери.
Преди да изложа примера, отбелязвам, че БДЖ е силна държавна фирма и юридически добре са си оплели нещата. "Кондуктор" на влак е професия и задължително искат сертификат. Но този сертификат може да се ползва само в БДЖ. И БДЖ удобно са си регистрирали ЦПО (Център за професионално обучение) към БДЖ, то е отделно юридическо лице. Така реално ще плащат от единия джоб в другия, но е перфектно, за да доказват разходи пред съда.

На сайта на БДЖ постоянно има обява, че търсят кондуктори, рекламират, че предлагат обучение и работа, но забравят да напишат важните клаузи - за възстановяване на разходи за обучение и неустойки при напускане на работа преди 3-тата година.

Казусът: Човекът е подписал договор, в който е пишело, че ако не завърши курса, плаща разходите за обучение (без посочена сума, защото по делото са ги доказвали с по-късна дата за 2065 лв.). Поне месец от курса е да работи под надзор, но го водят обучение. Ако започне работа, но напусне преди 3-та година допълнително плаща на БДЖ и 1200 лв. неустойка.
След курса работи 9 мес (към 25% от срока) и напуска без предизвестие. Тук сам/а си е виновен/а, защото трябва да плати неустойка 1 брутна заплата.
Според съдебното решение на финала работникът плаща на БДЖ във връзка с договор за обучение:
- 1541,6 лв. разходи за обучение (75% от общата сума, пропорционално на неотработените 2 г. и 3 м)
- 893,8 лв. неустойка (пак към 75%).
- 767,41 лв. разходи по делото (такси и за юриститие на БДЖ)
Общо 3202,81 лв. работникът е платил на БДЖ за обученито и неспазен 3г. срок за работа
Със сигурност е платил поне 300 лв. за негов адвокат. Брутната му/й заплата през 2018 г. е била 640 лв. (чисто към 500 лв.), което по спомени е малко над МРЗ.
Излиза, че ранното напускане му е струвало към 7 нетни заплати. Общо взето за 11 месеца (2 обучение + 9м работа) е взел всичко към 1000 лв.

При обучения и неустойки, работникът трябва да внимава какъв договор подписва. А най-добре да се консултира с адвокат.

# 651
  • София
Дали има някой в темата - в средите на БАН (или държ. агенция?)

# 652
Esmee, ние не знаем какво пише в договора. Всеки може да си съчини договор с условията които предлага и които изисква, не е незаконно. Ако не те устройва няма да го подпишеш. Ако е ок за теб подписваш и си изпълняваш задълженията.. Задължително в договора трябва да е включена някакъв вид индексация на заплатата свързана с инфлацията, плюс стандартните срокове на изплащане на заплати, размер на отпуски, и т.н. 5те години освен задължения предполагат и сигурност. Не винаги условията са в полза само на работодателя. В моя случай например условията за служителите са много добри. Работата е много и отговорна, но това се очаква.

Общи условия

Активация на акаунт