Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 23 294
  • 713
  •   4
Отговори
# 690
  • София
Есме, идеята ми със списъка беше, за да можеш да преговаряш.
Като няма списък, няма инвестиция => няма какво да подписваш задължаващо. Защото, за да се съгласиш на заробващи клаузи, трябва да знаеш каква е евентуалната инвестиция и от там - дали 5 години са наистина релевантно обвързване.

Колкото до годишните индексации - те зависят главно от едно нещо - печалбите на фирмата и нейното материално състояние. Ни инфлация, ни евро, това е. При нас са обвързани и с годишната оценка. НО имайте предвид, че макар при влизане в магазина за храна да виждаме едно, НСИ, заради влизането е еврозоната е обявил доста по-ниски стойности. От там, компанията майка казва - ама какви 30%, то инфлацията на годишна база е 2,3 %, индексация максимум 2 %. И така обедняваме прогресивно.

# 691
  • SF
slanchezara, кой списък? Списък с какво? Разсеяла съм се нещо.

# 692
  • София
slanchezara, кой списък? Списък с какво? Разсеяла съм се нещо.
Идеята да поискаш списък на какви обучения ще те записват, сертификационни.

# 693
За обучения - в трудовия договор трябва да има чл. 234 (или 235) от КТ. Само тогава може да се искат от работника плащане на разходите за обучение и неустойки.   

# 694
  • Melmak
Есме, в търговския регистър можеш да потърсиш фирмата. Там можеш да видиш информация, примерно капитала, с който е основан. В България може и с 2 лв да се направи фирма, но това би говорило колко сериозна е тя. Има много такива шано фирмички, които с капитал 200-300 лв, днес ги има, утре не. Не казвам, че кандидатстваш в такива, но ако искаш можеш да провериш това.

# 695
  • SF
Идеята да поискаш списък на какви обучения ще те записват, сертификационни.

slanchezara, става голямо объркване. Аз никъде не съм писала, че ще имам обучения, а напротив - точно обратното. Няма да има обучения и сертификати. В предишния си пост до тебе отново го написах. Някой друг внесе идеята за предполагаеми обучения и международни сертификати, после по инерция част от останалите я подеха. Не че трябва внимателно да следите и да помните кой какво пише, но се зацапа информацията.
В първия си, или в първите си постове написах, че НЕ са предвидени обучения за мен. Мене ме водят обучен персонал. Да не говорим за списък от скъпо платени обучения, който да им искам.

Есме, в търговския регистър можеш да потърсиш фирмата. Там можеш да видиш информация, примерно капитала, с който е основан. В България може и с 2 лв да се направи фирма, но това би говорило колко сериозна е тя.
Pandora1, мене тази информация не ме интересува много и никога не съм проучвала така фирмите, в които кандидатствам. Написах, че фирмата е известна. Не е фирмичка. Да кажем, че е известна колкото Айко или Баня стил (това е само пример, без претенции за изчерпателност.)

# 696
  • София
Esmee, именно!
Щом няма списък с обучения, които ти ще изкараш, то ти няма нужда да имаш такава клауза в договора си, защото те няма да инвестират с теб. Това пиша от първия си пост - искаш списък, какъвто те определено не могат да ти дадат. Като няма списък, се пита тази клауза как ще бъде оценена, обезщетението също. Така ще си в позиция за преговори, защото махнете клаузата няма да сработи, но чакайте сега - как ще изчислите обезщетението, като де факто инвестицията не е ясна и въпрос, на който няма как да се даде еднозначен отговор когато няма списък. Надявам се, че сега е по-ясно. Вариант е, ако клаузата не може да отпадне, да искаш да дефинират обезщетение от 1 евро и още куп неща по темата.

# 697
Всички това може да го изисква, само ако е много ценен кадър и държат точно тя да е новият им служител.
Ако е просто обикновен човек тези неща за работодателя ще значат само, че е конфликтна и преминават нататък.

# 698
  • Mars Hotel
По-добре да преминат нататък, отколкото да започне работа компромисно при условия, които не я устройват.

Аз малко не разбирам какво очаква Есме от всички тук в темата. Казаха се всякакви варианти, обсъдиха се различни възможности, но тя само ни казва, че "обучения няма" и отхвърля всяко предложение, но ние договора не сме го чели, нито знаем коя е компанията.

# 699
  • София
Всички това може да го изисква, само ако е много ценен кадър и държат точно тя да е новият им служител.
Ако е просто обикновен човек тези неща за работодателя ще значат само, че е конфликтна и преминават нататък.

То така, ама ние не можем да кажем, че тя не е ценен кадър - напротив, съвсем си е ценен, обучен и няма нужда от инвестиции в него. Дай да подписваме наред всякакви идиотии, да плащаме обезщетения, щото някой се е взел много насериозно. Работодателите може да са в силната страна, но те не могат да функционират без качествени и мотивирани служители - това 1.
Второ - как така ще подписвам, че не мога да напускам 5 години, обаче няма да знам в какво ще се изразява инвестицията, направена в мен? Такива обвързващи клаузи се подписват при скъпи обучения, струващи хиляди евро. МИ че те утре могат да ѝ хвърлят една папка с описано отгоре-отгоре как работи някаква програма, да я третират като робиня, да я карат да работи извънредно, а тя ако реши да се спаси - не само, че няма да има сертификати получени, ами и на всичкото отгоре, ще трябва да се откупува.

Май е по-добре, ако ще вляза в хипотезата на т. 2, да минават нататък. Едва ли е единственатас фирма на земята ползваща тази велика програма. А аз мисля, че няма нормален човек, който да подпише такива глупости, работодателят го знае чудесно и затова пуска такива изказвания. Ако ще се обвързвам с такива тежки договори, то искам да знам какво точно ще получа в замяна.

# 700
Принципно си права, но в реалността много зависи кой е по-силната страна. Ако Есме е много търсен и ценен кадър (дано е така), тя може да си постави изискванията, но, ако е просто малко по-добра от другите кандидати, тези изисквания ще подтикнат работодателят да мине към следващия в листа. Зависи и от това колко иска точно тази работа в тази фирма. Факторите са много..... Иначе ние знаем всичко това написано и не искаме да се примиряваме с условия, които не ни харесват, но понякога се налага.

Пак казвам - за мен това е огромна червена лампа и трябва да ми предложат условия, които не бих могла да откажа. Но тогава няма да има нужда от клаузи, щото се си седя без проблем. Wink

# 701
Аз останах с впечатление, че те не са споменали, че има такава клауза, а само, че искат да наемат служител, който да остане дългосрочно и Esmee се е стреснала и интерпретира това като наличие на допълнителна точка в договора. Затова й зададох въпрос дали са й потвърдили, че ще е обвързана с клауза да работи пет години за компанията, но тя не отговори.

Ако не са казали буквално, според мен няма да има, а просто са натъртили малко по-авторитарно, че търсят сериозен служител.

Ако има и условията по нея не са ясни, аз не бих приела работата.

# 702
Момичета, перфектни условия с перфектен договор няма, винаги става дума за компромис. И след като става дума за компромис, значи са нужни анализ и оценка на рисковете, а не фръцкане. Просто всеки си решава какво си струва да приеме в зависимост от своето положение, от желанието за точно тази работа и накрая, но не и по важност, анализа на компромисите. И ако след анализ се окаже, че са "плашене на гаргите" не виждам смисъла на фръцкането и отказа да се подпише.  Аз не видях в договора да се казва нещо за чл. 234
https://gpk.caselaw.bg/norms/kt-234/

# 703
  • София
Той договора никой не го е виждал.

# 704
  • София
Момичета, перфектни условия с перфектен договор няма, винаги става дума за компромис. И след като става дума за компромис, значи са нужни анализ и оценка на рисковете, а не фръцкане. Просто всеки си решава какво си струва да приеме в зависимост от своето положение, от желанието за точно тази работа и накрая, но не и по важност, анализа на компромисите. И ако след анализ се окаже, че са "плашене на гаргите" не виждам смисъла на фръцкането и отказа да се подпише.  Аз не видях в договора да се казва нещо за чл. 234
https://gpk.caselaw.bg/norms/kt-234/

Черна станция, точно така е. И това, което съм написала е точно оценката на риска.
Ние не знаем какво ще пише точно в договора, изобщо не става дума за фръцкане. Но ако аз ще трябва да дължа обезщетение ако напусна преди 5-тата година, то искам да знам какво ще съм получила в замяна на това.
Според мен, ако от мен се изисква да се съглася с условия, които на пръв поглед са много силно обвързващи, не е ли добре да знам какво ще получа аз в замяна?

Общи условия

Активация на акаунт