Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 24 831
  • 754
  •   4
Отговори
# 750
Не знам как се действа със ваучерите.
На мен ми плащаха нещо от типа на 300 лв на месец, докато трае курса.

А на провеждащите курса кой им плаща? Аз това разбрах, че ваучерът е за тях, различни ли са тези курсове с ваучерите и другите, на които плащат на курсистите?

# 751
БТ плаща и на фирмата обучител и на обучаваните. На обучаваните е 18 лева на присъствен ден, имате право и на % отсъствия, но тези дни не се заплащат. Ако се откажете, плащате сумата за обучение+ получените до момента пари, ако се откажете поради започване на работа, нищо не плащате и нищо не връщате.

# 752
  • Асеновград
Запазва се правото на обезщетение!
Аз бях така в началото на 2025. Напуснах доброволно старата ми работа, постъпих на нова, обаче закриха обекта за 1 месец и отидох на борсата. Получавах обезщетение, записах се на курс - въобще не беше зле. Юни месец започнах работа за 1 месец, но нещо не се харесахме. Пак отидох до БТ и си продължих обезщетението. В крайна сметка се върнах на старата ми работа и вече не мърдам оттук.
Честно казано, малко ме е страх от тези Хелп центрове с техните проекти. Минаваш всички интервюта, почваш на хубава заплата и таман си се зарадвал - бам, затваряме проекта!

Тези курсове плащат ли се, имам предвид на курсистите? Че и аз се записах, пратиха ми ваучер и сега какво следва? Казаха, че ще ми се обадят, като се съберяла група. Ваучерът е за плащане на курса, те си го вземат автоматично, аз ли трябва да го принтирам?
Не се принтира, ако говориш за курс за работещи, по програма - Аз мога повече. Там се избира доставчик на услуга още преди да те одобрят, направо го посочваш. Ваучера се издава направо за тях, по спомен фигурираха в самия ваучер. Те също го получават, и чакаш да ти се обадят кога стартира курса и как ще се провежда. Онлайн са по удобни, но и зависи за какво става въпрос. Те са за професия или за компетентност. В компетентностите влизаха езици и начална компютърна. Останалите са в професии. Има за част от професия по кратки и пълен по дълги, но там издават диплом не сертификат.

# 753
Благодаря ви за отговорите, точно ме интересуваше какво става ако след някакъв период на борсата започнеш работа, но не те харесат, или ти тях.
Иначе аз не смятам да бързам, а точно обратното, да си почина 2-3 месеца. Така или иначе ако не мога да си намеря работа в продължение на година, изобщо няма да чакам великата оферта, а ще започна на първото място, на което ме наемат.

# 754
Ако обезщетението ти е за примерно година, изкараш 3 месеца и си намериш работа, но не се харесате, можеш да напуснеш, независимо по кой член и се връщаш на борсата на същите условия за още 7 месеца. Това най-общо казано.
Иначе не забравяй, че първия месец работодателят ти дължи обезщетение по чл.222, но ти си тази, която трябва да го инициира, т.е. да пуснеш писмо/молба/заявление, че не си започнала работа към момента.

Общи условия

Активация на акаунт