Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 18 650
  • 526
  •   1
Отговори
# 45
Да в сегашната е. Аз разбирам идеята да се дава шанс за развитие на който желае, но аз съм над 50, ако съм искала да сменям града или държавата или да градя някаква блестяща кариера, нямаше да чакам тези години. Да не говорим, че не съм и най-добре здравословно и се надявам поне на настоящата работа да се задържа. Ако се замисля за промяна, по-скоро в някакъв момент бих търсила по-добър баланс между работата и личните ангажименти, но това не върви да го пиша. Ще потърся май нещо формално учтиво от chatgpt

# 46
Напиши "готина колежка". Нали все пак искат две думи.

# 47
Привет в неделя, ще ви споделя какви са ми впечатленията от фирмата, в която започнах наскоро. Има един неприятен микроклимат, работата е за поне 40 служители, а се върши от 15-16 човека, не смеят дори да си говорят, всички се страхуват от зам. шефката , която е толкова злобна колкото и некрасива, прави забележки на служителите пред всички, вместо да го привика човека на 4 очи. Типична семейна българска фирма, шефовете са лицемери, обещават много на интервюто, а изпълнението е почти нулево. Обедна почивка на теория има, но на практика не се спазва, защото офисът е отворен от 9 до 18ч и клиенти си влизат. Опитвам се да издържа поне зимата, но вече ходя с пълно нежелание, а имах доста позитивно отношение в началото...Като обобщение на опита ми от 25 години работа в различни структури, по-добре да си гайка в голяма корпорация с ясно установени правила и начини на комуникация, отколкото да си на позиция в типично българска семейна фирма, дори и да се опитват да са модерни и тн.

# 48
lyatno vreme, аз не успях да разбера защо тази платформа те напряга и как я връзваш с кариерна промяна. Такива платформи си има в някои компании, повярвай никой няма да те засили нанякъде, защото си само регистрирана в платформата. За описанието аз също бих написала нещо забавно в зависимост от професията, но предвид, че си писала, че си на 50 и търсиш нещо формално учтиво, явно не си такъв натюрел. И в такъв случай бих избягвала закачливи/креативни неща, ако не си пасват с характера ти, защото няма да стои добре. Напиши така, както ти смяташ за най-добре, за да подхожда на твоя стил и същност и можеш да попиташ Чатчето да ти даде още няколко предложения в този дух.

toni2021, ами токсична е шефката. Ясно е, че там няма да се задържиш. Вече според зависи колко ти трябва работата, колко бързо смяташ, че можеш да си намериш нова и ще видиш докога ще изкреташ там.

Аз също напуснах корпоративната среда с цел да сменя и отидох в малка фирма. Там климата брше приятен, нямаше общо с вашия. НО работата беше на катастрофално ниско ниво, за стандарти няма какво да говорим, не се приемаха и предложения. Съответно това щеше да се отрази и на моят опит, т.е. там щях да имам само регрес. Не издържах много, върнах се в корпоративната среда. Добре ми е, нека да съм гайка, има правила, стандарти, процедури, целим се нещата да стават по-добре, приемат се предложения, работа има много, но и хората на ги мързи да мислят. Ами добре ми е. Вярно в корпоративния свят ти идва изтощаващо на моменти, слушаш мантри колко било лошо и фалшиво. Ето пробвах друго, мерси съм, 15 години назад не ми се връща и няма да си причинявам повече такива експерименти.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 13:12 от Full Heart

# 49
  • София
Условието е да се опишеш с две думи, нали така? В такива случаи аз бих подходила без шеги, които може би не са на място въобще, а с истината, такава, каквато съм, например: отговорна и лоялна.
Ако знаеш колко пъти са ме попълвали в какви ли не анкети и други измислици. Не е ли аз да пожелая дадено нещо, никой не може да ме принуди да го направя. Не се тревожи изобщо.

# 50
... Между другото, макросите отдавна не са препоръчвани, заради липсата на сигурност.
А при нас дори са забранени. Скриптове може. Очаквам да мине лудницата с последния месец на годината, смяна на офиса, смяна на системата в евро, ремонта ни в къщи, празници.... и съм си обещала да се понауча да работя с АИ за да си облекча още повече работата.
За мацката смятаща с калкулатор и резултатите в Ексел.... Бях свидетел на още по-тежък случай, преди десетина години. Един много голям наш търговец беше накарал шофьора на фирмата да му попълва таблица в Ексел с поредни номера. Една колонка серия. Гледам го колегата че пише нещо маса време, като го попитах щях да падна хаха. Както е казал поетът - учете (Ексел) за да не работите много.

# 51
  • София
Да опитам по ред на номерата.
Кечър, няма универсален модел по твоя въпрос. Има едни хора, които смятат, че е особено важно да си проактивен, видим, винаги да си с готовото решение. Но мен, например, такива хора силно ме натоварват, защото често се губи баланса и вместо да са полезни с нещо хубаво, постоянно се бълват идеи и това изморява. А и нека да сме честни - когато един човек много говори, често му се случва и да каже някои неща, които не са баш в десятката.
Правилата на Кхуфу са добри. Разбира се, силно зависи от участниците, като гледам при вас са по-особени, така да го кажа и вероятно ще е нужно да се адаптираш и нагаждаш. Като цяло, базирано на моя опит, много често при избора на следващ ТЛ се гледа не само нивото на продуктивност, а евентуален мениджмънт стил на кандидата и доколко би могъл да бъде доверен човек на по-високото ниво. Според мен, Кеч, има нещо, което те отличава като предсказание от тяхна страна на мениджмънт стил и вероятно те приемат от другия отбор. Това доста пречи и вероятно ще ти пречи. Разбира се - изстрел в тъмното е, много е вероятно да не съм права, но си струва да обмислиш и този аспект.
Лятно време - отговорна и лоялна, организирана и лоялна, каквото ти хрумне в тов дух. Съмнявам се някой да седне да го чете. Никой няма да те накара да правиш нищо насила, не бой се.

# 52
Някой някога в тези корпоративни измишльотини, а и в интервюта за работа, когато искат да се описваш, казва ли нещо, което тези отсреща не искат да чуят?
Например
Не обичам работа в екип, защото е вероятно да нося на гръб скатавки
Обичам да се скатавам
Искам да катеря стълбата и съм готов/а да минавам през хора
И други подобни....

# 53
Казвам си абсолютно всичко, но използвам други изразни средства. Така както си го написала, не бих се изразила никога.
Даже гледам още от интервюто да съм максимално ясна и конкретна относно какво искам, какво мога да дам насреща, как работя и т.н. Ако не им хареса каквото чуват, няма смисъл да си губим взаимно времето. Същото важи и за това, което те ми кажат, вербално или не.

# 54
  • София
Някой някога в тези корпоративни измишльотини, а и в интервюта за работа, когато искат да се описваш, казва ли нещо, което тези отсреща не искат да чуят?
Например
Не обичам работа в екип, защото е вероятно да нося на гръб скатавки
Обичам да се скатавам
Искам да катеря стълбата и съм готов/а да минавам през хора
И други подобни....

Ооо, казват си хората. Simple Smile
Не обичам работа в екип, защото е вероятно да нося на гръб скатавки -> Бих предпочел повече индивидуални задачи, защото така се чувствам по-полезен и по-леко се справям в планирането.
Обичам да се скатавам - в момента приоритетите ми са за баланс между работа и личен живот, като се чувствам преуморен и бих желал да дам временно приоритет на личния си живот.
Искам да катеря стълбата и съм готов/а да минавам през хора - аз съм силно кариерно ориентиран, за мен развитието е много важно и бих желал да работя в изграждането си като лидер и мениджър, както и да имам достъп до съответните обучения. В този ред на мисли, компанията има ли предвидени бюджети за сертификация и развитие...

И така нататък.

# 55
  • София
Според мен, Кеч, има нещо, което те отличава като предсказание от тяхна страна на мениджмънт стил и вероятно те приемат от другия отбор. Това доста пречи и вероятно ще ти пречи. Разбира се - изстрел в тъмното е, много е вероятно да не съм права, но си струва да обмислиш и този аспект.
Да, това е накратко.
Аз си знам някои ситуации, изплуват ми, но съм реагирала с ясното съзнание, че не е оптималното.

Скрит текст:
Веднъж ме викнаха от ръководството за "експертно мнение" кои системи ще са по- добре. И аз казах истината, че едната, с която в момента работим, има повече потенциал и опции. Не съм директна, както тук, по корпоративен начин си го казах плюс обосновка, плюс плюсовете на новата, но реално каквото и да ползват, тряба входящото да е наред, а то не е. И фокусът е там.
Веднага преводът е ясен: назадничава (нищо, че системите са набори), не вижда голямата картина(любимото клише) и не е запалена по "иновациите". Grinning
Отказвала съм да клепам колеги, което автоматично ме прави недоверие човек

Колега, която е крайна сметка се добра до повишение, първоначално беше казала, че иска да оправи някои неща и за екипа. И направо бяха ѝ казали, че нея трябва да я интересува само компанията, не интересите на екипа. Аз прекрасно разбирам, че ако трябва да избираш да си вземеш бонуса и да нахраниш своето семейство, ще го предпочетеш, но някак границата много се размива.

И т.н. Не ме цитирайте, моля.

Относно описанието с две думи, изобщо не мисля, че е за шегички, дори да е неформално. Бих избрала някой от горните примери.
Професионалист
Далновидна
Надеждна, което звучи като клише, но е голямо предимство в работна среда. Да знаят, че хората могат да разчитат на теб, че като зададеш очаквания, няма да се офлянкваш, а ще си ги изпълниш и т.н.

# 56
Хора, помощ! В неделя по телевизията са казали, че за да повишат заплатите на държавните, ще увеличат данъка в частните фирми и съответно работещите в тях, ще вземат с около 100 лева по-малко. Вчера са казали на собственика, че не искат да плащат данъци или ако плащат да е нещо минимално. Днес ми каза да видя, какво ще правя, да оправя работата. Аз как да я оправя, ако са 10 - 20 човека, да измислиш нещо, ама са 120. Да ги пращаме на борсата на ротационен принцип, за да си избият удръжките, ама не можеш да пратиш повече от 5-6.Направо ми идва да си метна чантата на рамото и да си тръгна. Ще питам и колежки от други фирми, ама едва ли ще ми кажат друго + да вземат болнични.

# 57
Трудна работа "да оправиш" данъците. Съкращаване на 10% от хората, другите поемат работата им. Водене на черно счетоводство не мисля, че е вариант, ако си поставяш подписа под докумените. Плюс това при укриване на данъци ще излизате на много голяма касова наличност и ще ви хванат, данък дивидент също ще се вдигне двойно.

# 58
За действително съкращение изобщо не може да се мисли, работата е много, производство с много поръчки, договорите са за година напред, неустойките за неизпълнение в срок са огромни.

# 59
Бяхте ли обмисляли някакви повишения на заплатите тази година? Въобще не е оптимален вариант за служителите, но предвид ситуацията - това може да се махне.

Общи условия

Активация на акаунт