Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 25 450
  • 768
  •   1
Отговори
# 330
Ако са пуснали наново обявата за втора бройка - да кандидатствам отново? Grinning
"Здравейте, пак съм аз"

# 331
1400€ са си малко пари там, ако ме питаш. Не, че не работят хората за толкова, но колкото тук те оправя мрз, толкова и там.
Точно, точно - ето това е моята грешка - знаех колко е минималната заплата, но не си давах сметка, че масово се работи за нея, което не е така в България. Очаквах, че като имат изисквания, ще има и възнаграждение, но уви. И пак има по 200+ кандидати и за около мин. заплата за що годе квалифицирана работа.
Но да, всеки си има критерии за добро качество на живот. Ако парите бяха толкова водещи, щяхме да си стоим в Скандинавията - що се отнася до работа, заплати, условия, привилегии, сигурност - няма кой да ги бие, най-малко пък Испания или България Joy

Иначе въобще не те агитирам за Бг, сравнявам, защото работя и живея тук.
Да, да, разбирам те, сигурно си помислила, че съм останала с това впечатление заради това:

Тук сме си в рая и много ни харесва, идеалното би било да се закрепим тук. Все пак ако се забатачат нещата, бих могла да кандидатствам със скандинавския в други градове, които пак са хубави, но не са ни първият избор.
но аз имах предвид просто Costa Blanca vs otras costas и нашите предпочитания,  не че поставяме нещата Испания vs България Hug

Ако са пуснали наново обявата за втора бройка - да кандидатствам отново? Grinning
"Здравейте, пак съм аз"

JoyJoyJoy

# 332
  • Melmak
Сминдух, не бих кандидатствала. Ако те желаят, имат контактите ти, могат да те потърсят.

International, разбирам те. Ясно е, че заплатите, привилегиите и условията на Скандинавието няма как да се сравнят с България, Испания и тн. Аз за себе си установих, че в Испания животът е приятен от една страна на климат, спокойствие, култура, контакти, въобще начинът на живот много ми допада, доста слънчеви дни, много време може да се прекарва навън. Немалко офисни длъжности поне в петък са до 14:00, а други, като чиновници и банки са до рано всеки ден. Обаче колкото и да е, някакви пари за живот трябват. В България мрз е някакъв минимум за осигуровки, който сивия сектор ползва. Много хора се водят на мрз, но реално не са на нея, просто крият данъци и осигуровки. А в Испания реално предлагат толкова. Без нещо допълнително като доход става трудно. Надявам се да намериш своето работно място и да се чувстваш добре!

# 333
Сгрешила си, че си отказала офертата - щеше да ти е по-лесно да търсиш нещо по-добро впоследствие. Сега си просто още един имигрант без трудов стаж в страната.

+1

Много по-лесно се надгражда, когато вече имаш работа и референция от новата държава, отколкото направо да скочиш високо.

# 334
Аз направо не мога да повярвам какви заплати спрягате за Испания за квалифициран труд Rolling Eyes Много жалло, ако е така. А ако смените града? Предполагам и там има различия според региона, но пък вероятно харесвате там, където сте по други причини.

# 335
Сминдух, не бих кандидатствала. Ако те желаят, имат контактите ти, могат да те потърсят.

Тъпото е, че има други позиции, за които също мога да кандидатствам и сега заради целия експириънс не го правя...

# 336
  • Melmak

Тъпото е, че има други позиции, за които също мога да кандидатствам и сега заради целия експириънс не го правя...

Ами насочи се към друга компания.

То в другите градове е същото, и в големите заплатите не са нищо особено. Наемите са много скъпи, жилищата често са споделени, наемаш стая в апартамент, който споделяш с други хора. И пак искат фишове за заплати назад, постоянен договор за работа и т.н. А там не е като в БГ, 6 месеца в една фирма и айде постоянен ТД, после и в банката отиваш, дават заем, ипотека. Там е доста по-трудно да минеш на постоянен договор, могат да те пускат на срочни договори с години.

# 337
  • 🌊
За Испания изобщо не се учудвам. Мижави заплати, мой познат си каза, че покрива квартирата, храната... Забавления и спестявания забрави. За Барселона изобщо не можеше да се класира и беше в някое градче в околията. Друга позната също търси упорито, а е с майчин каталунски, пак не успя. Молиха да ги препоръчам при моя работодател в България, което ми беше шок.

Иначе имаме колеги испанци и италианци (от европейските), абсолютно същата история . Казаха си, че те не могат да създадат семейства там, защото ще е мизерия, а са старши, не е някой едва прохождащ стажант. Харесва им в България, едните даже вече имат дете, но варненската заплата да ти е по-добре от испанска/италианска/гръцка нещо сериозно е сбъркано

# 338
  • София
Да, Испания е със сравнително нисък стандарт на живот.

Фри, как с копринена рокля? Grinning

Иначе, и аз веднъж така се явих с поло, пола, чорапогащник, обувки, а наоколо с кецове, разкроени рокленца и шушлякови панталони. Интервюира ме едно младо момиче, което заместваше и не ме взеха. После ми звъняха, върнала се шефката им и тя беше 1:1 с моя профил, да ходя пак. Вече бях започнала на друго място. Но и без това ми се стори неорганизирано. Иначе, и аз мога с рокленца, ама не е там въпросът. Наистина е сконфузно да идеш на самото интервю и да се отличаваш свирепо.

# 339
Аз направо не мога да повярвам какви заплати спрягате за Испания за квалифициран труд Rolling Eyes Много жалко, ако е така.
... но варненската заплата да ти е по-добре от испанска/италианска/гръцка нещо сериозно е сбъркано
Ами на практика така се оказва в някои случаи. В България и цените, и заплатите растат. В Испания цените растат (но пак е по-евтино от България), заплатите - не.
Днес мярнах обява за счетоводител, заплата 2500Е.  Позната мед. сестра - 2 400. Предполагам, че това е ОК.
А ако смените града? Предполагам и там има различия според региона, но пък вероятно харесвате там, където сте по други причини.
Да, харесва ни тук, където сме, и смятам, че имаме шанс. От 2-3 месеца търся активно, това сигурно не е най-благодатния период. Не бързам да се отчайвам.
Лично аз имам шансове в две скандинавски фирми в два други града, където заплатите и условията са по-добри. Но засега не ни се мести. Иначе си представям, че в големите градове дават по-големи заплати, но може и да бъркам.

То в другите градове е същото, и в големите заплатите не са нищо особено. Наемите са много скъпи, жилищата често са споделени, наемаш стая в апартамент, който споделяш с други хора. И пак искат фишове за заплати назад, постоянен договор за работа и т.н.
А, то стане ли така - по-добре чукалата в сака и обратно на север. Аз поне за по-добър живот съм дошла, стара съм за съжителстване Rolling Eyes

# 340
Би ми било интересно да разбера защо някъде не са ме взели/харесали, какво (не) са видяли в мен, което ги е отказало.. и да, много бих искала да знам, но никога не бих писала след учтив, стандартен отговор. Под достойнството ми е. За мен да моля и изисквам отговор от хора, които не са ми никакви, явно не са ме харесали и учтиво ме отпращат , е достатъчно. Не бих се унижавала да питам и разпитвам ама защо, ама какво. Правя и аз аналогията за някой не ме обича - ама защо? Защото така. Каквото и да е, нямам нужда от формални лъжи и алабализми, а шансът за друго е близък до 0. Инфо мога да получа само, ако имам вътрешен човек и той ми снесе истината. Пуснали пак обявата - ясен знак, че не са намерили техния човек. 1% шанс да е нещо си друго (говорим за сериозни компании). Вдигам главата и продължавам.

# 341
И аз не бих питала, но той е питал. И тука един въпрос - вашето професионално Аз би ли игнорирало служебна кореспонденция? Защото тъп, умен - въпросът му е в служебната кореспонденция и някак да е без отговор, дори отговорът да е в духа ‘съжаляваме, но политиката на компанията не позволява’ говори доста зле. С такъв процес все имат отдел ейчарки да го успи паралелно с организирането на коледни куизове. Не е нужно дори да стига до великите мениджъри.
В такива ситуации разбирам точно какви професионалисти са доста хора.

# 342
Не бих нарекъл това служебна кореспонденция, тъй като той е просто (вече) бивш кандидат и м/у него и компанията не е установено никакво правоотношение.

Отговор от HR би бил безсмислен в такава ситуация, тъй като той търси причините за отказа, а те се знаят от мениджърите.

# 343
Както казах по-назад, мисля, че подобен отговор е чиста проформа. Ще ти пратят любезен мейл. Никой няма да седне да ти обяснява колко си високомерен или как си бил облечен, колко ти е зле английският или как не си се справил да събереш пет числа в ексела.

# 344
Аз не говоря само за липсата на детайлна ОВ. Тука липсва въобще отговор. Това, че на теб не ти се занимава, не го прави неслужебно. А и както писах, има хора и цели отдели, на които точно това им е работата - да обират луфтовете така щото много заетите професионалисти да не се занимават, вкл.обирането да е с подходяща лексика, за да няма последващи въпроси.
Не ме учудва особено, де, по принцип огромната част от хората редовно го играят заети и в невъзможност да се занимават с глупави и несвойствени неща, иначе си джиткат във фейса, без да изключват звука.

Общи условия

Активация на акаунт