Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 18 628
  • 526
  •   3
Отговори
# 510
И в какъв сектор търсиш...

# 511
  • Mars Hotel
Та, това ми е чуденката - не искам да излизам като мрънкач или детински, ако кажа, че на другите се обръща повече внимание, но ако при теб има най-голяма динамика, не е ли редно да си във фокуса на мениджмънта (или май е по-добре да не си Grinning )
Просто не го поставяй по този начин. Кажи, че екипът иска да чуе нещо за стратегията и приоритетите за годината и на теб ти трябва малко насока, за да подредиш задачите. Представи го като проактивна подготовка за 2026 и уговорете среща. После по време на срещата, пред екипа, попитай дали може този вид срещи да се случват по-регулярно, защото виждате смисъл от тях, помагат да се стиковате с бизнес нуждите по-лесно, бла-бла.

Точно същото ще правя и аз сега, защото ние сме supporting функция и се очаква да решаваме проблеми на бизнеса, обаче нарочно или не, до екипа ми не стига почти никаква информация от същия този бизнес.

# 512
  • Ю Ес ъф Ей
Можеш ли да споделиш колко струва една такава услуга в САЩ (да ти оправят резюмето)?
Нямам представа колко струва точно това, защото е част от пакета, който фирмата осигурява на съкратените. Пакетът не е само  оправяне на CV-то, включва още 3 сесии с консултант и достъп до сайта на консултантите с всякакви ресурси за около месец-два. Например един от ресурсите е програма, която ти сканира CV-то за определена позиция и ти казва колко добре пасва за тази определена позиция като и предлага оптимизация на CV-то за ATS както и на профила в LinkedIn.
Та цената може сигурно да варира според пакета, който искаш.

# 513
Какво мислите за Spark Hire и подобните му?

# 514
  • Ю Ес ъф Ей
Ако под Spark Hire и подобните му говориш за ATS (Applicant Tracking System), то това е което се ползва тук от ЧР при търсене на хора. Не съм запознат в детайли с всеки продукт и специално не бях чувал за Spark Hire. Най-често съм попадал на Greenhouse.

# 515
Spark Hire е платформа за оксиморона one-way interview. Кандидатът прави видеозапис на отговорите си на зададени от бот въпроси.
Съдейки по reddit дискусиите, зад океана това го има от преди 4+ години плюс свидетелства, че и за правителствени работи го използват при наемането.
Интересно ми беше мнението на евентуално участвали тук, от коя да е страна, в тази странна практика.

# 516
  • София
Аз имах такова интервю и се провалих драстично, защото ти дават много мналко време за отговор. Аз направих лапсус и се разхилих неудържимо. 🤣
Мисля, че намалява ползването му.

# 517
О, ужас, човешка реакция на интервю, която отгоре на всичко показва, че човекът не се взема насериозно в положителен аспект.Grinning

# 518
Spark Hire е платформа за оксиморона one-way interview. Кандидатът прави видеозапис на отговорите си на зададени от бот въпроси.
Съдейки по reddit дискусиите, зад океана това го има от преди 4+ години плюс свидетелства, че и за правителствени работи го използват при наемането.
Интересно ми беше мнението на евентуално участвали тук, от коя да е страна, в тази странна практика.
Дъщеря ми миналото лято имаше такова интервю за платен стаж по време на магистратура в престижна международна институция (и да, има и американско участие, но стажът е в Европа). Правеше го от вкъщи. Естествено не бях в стаята й, за да не й преча. Ботът задава въпрос и казва колко минутки имаш за отговор. После следващ въпрос.
Имат  хиляди кандидатури, но одобряват под 50 човека, затова целият процес на подбор е роботизиран със следните етапи:  
1. Подаване на документи - тук е ясно;
2. Тест за интелигентност - или по-скоро е за памет, бързо мислене и логика, включваше 4 модула по 2 минути. За верен отговор +2 т, грешен - 1 т. Но ако не искаш да отговориш губиш 10 секунди и пак не може да постигнеш висок резултат.
3. Психо тест - класически, със затворени въпроси.
4. Бот интервю.
До тук ги мина успешно. Сега е на последния етап, който от суеверие (и не само) няма да коментирам.

# 519
Да, да. Така е. За сега ще си трая. Така или иначе ще опитам с нея да се напаснем, но пък и не е зле да погледна какво се предлага, защото последно обяви разглеждах есента на 2022 г. Просто да си сверя часовника, а и ще имам свободно време докато ми тече натрупаната отпуска.

Аз имах такова чудене и заради промени в екипа, мислех да сменям, разликата в заплащането беше около половин МРЗ тогава. Не смених, понеже обмислях бременност, да не се преместя и да забременея в изпитателния срок и да ме махнат. Добре, че не го направих. Бързо забременях и нямаше да устискам до края на изпитателния срок, чух след това кофти неща от преместили се колеги за обстановката, а и нямаше да ми повлияе чувствително на майчинството увеличение от няколко месеца.

# 520
Мен планиране на бременност не ме спря да сменям, защото стана след 4 години и половина. Реално на предните две места брах много нерви и само си повтарях: само да забременея, пускам си болничен и да се спасяват. Бебето стана на сегашната ми работа, когато се почувствах спокойна. Работих почти до 45-дневния болничен (без една седмица) въпреки, че имах сериозни препоръки от гинеколожката ми да си взема болничен. Та, моя пък съвет е да не стоим на едно място, защото искаме да забременеем. Не винаги става лесно. Ако бях си стояла на първото място, от когато решихме, че искаме дете, щях да съм и назад професионално, социално, финансово.

# 521
  • София
Преди години, в екипа, в който бях започна нова колежка, която беше дошла с препоръка от друг колега. Момичето се справяше средно към лошо, имаше колебания дали да я оставят и тя съобщи, че е бременна - това се случи някъде есента на 2020а и май беше съобщила вече в сравнително напреднала бременност (да кажем към 5-6ти месец) - не успяха да я махнат, излезе си 2 години в майчинство и се върна. Пак се започна реобучение, пак не се справяше, но тогава се сформираше друг екип, в който имаха по-повтаряеми и еднотипни задачи и решиха, че може би е добре за нея да я преместят в него, а поради факта, че се сформираше в момента, тя пак започна някакво обучение. Пак имаше колебания дали да я освободят, но тя пак забременя. Доколкото чувам, скоро май ще се връща и трескаво и се търси екип, в който да я обучат за четвърти път - реално тя е била повече време в обучения, отколкото да е работила реална работа, нищо, че е в компанията от 6 години. Та, от цялата тази сага, мисля, че не можеш или поне е изключително трудно да махнеш бременна жена в изпитателен срок.
П.С. Човекът който я препоръча отдавна не е в компанията, не я държат заради него.

# 522
До колкото аз знам, в изпитателен срок без проблем може да махнеш бременна. В твоя случай тя (явно) е съобщила като й е изтекъл изпитателния срок. После си минава на постоянен договор и няма проблем да излезе пак за второ майчинство.

# 523
Няма никаква пречка да я освободят в изпитателния срок, т.е. той явно е изтекъл или са решили да не използват тази възможност.

# 524
  • София
Така е, в изпитателен не се дължи причина и няма ограничения.

Общи условия

Активация на акаунт