Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 23 849
  • 726
  •   2
Отговори
# 705
Той договора никой не го е виждал.

Даже май и предложение за работа няма, та си разпъваме тук локуми.

# 706
Значи когато го види, тогава дискусия. Сега какво, оплакваме нероден Петко.

# 707
  • София
Имам въпрос към по- запознатите с аутсорсинга. Когато приключват цели проекти, по кой член освобождават служителите?
Спорихме с един колега по въпроса и според мен е този с прекратяване на дейността или намаляване обема на работа и съответно - с предизвестие 2 месеца, после борса. Защото при махане на цял екип не би имало нужда от подбор. Той казва, че в предната компания на всички, на които не били им намерили друга позиция, им раздали по 4 заплати.
Бих чула и вашия опит.

# 708
Аз разбрах, че става въпрос за клауза в договора, но от горния ти цитат разбирам, че ти предстои второ интервю. Обикновено след приключване на подбора, тогава отправят предложение.
Все едно. Много се проточи всичко. Надявам се да си намерила нужния отговор.

# 709
  • SF
Да, почти веднага ми отговориха, но е нормално да се заформи и дискусия. Проточи се, заради предположения за обучения, каквито всъщност няма. Но това дойде и от клишето "ние инвестираме във вас". Нищо не инвестират.

# 710
  • Melmak
Кеч, зависи май от това дали са на постоянен договор. Виждала съм буквално да наемат хора този месец и в следващия проектът приключва и махат всички.
Това се случи на моя близка, беше типичния аутсорсинг. Тези, които нямат 6 м нищо не получават, махат ги по 71 май беше. Прекратяване на договора в рамките на изпитателния срок.
Вече за кадрите на постоянен договор - ако могат да им намерят работа в други проекти, местят ги. Ако не, всичките под ножа с това, което казваш за 4 заплати и чао.

# 711
Всички, които се съгласят на 4 заплати - под ножа. Моя близка отказа, въпреки натиска и тормоза, една от малкото, издържа, и сега е на борсата, щастливо безработна. Закриха ги, купили и преместили в Канада или нещо подобно.

# 712
Ако са брутната заплата доста над мод, е по-изгодно да се съгласят на тази опция, вместо борса.

# 713
  • София
Да, там вече зависи и от стажа, т.е. колко време ще имаш право на борса, и от заплатата колко е висока. При нас през годините е имало махани единични хора и с 6-8 заплати, защото много са искали да ги разкарат явно. Излиза, че несправялите се са с най- изгодни условия. Grinning

Мерси, добре е да се знае тази информация, значи колегата ми е прав. Мислех си, че е регулярното с 2м предизвестие. На един екип, който са закрили, са им казали да се ориентират. Но не знам повече подробности, та реших да питам.

# 714
Много ясно, че е по-изгодно, ако вземаш средна към висока заплата. Макс от борсата беше 1600 лв (сега може да е малко повече) и то, ако си осигуряван на голяма заплата, примерно 3000 лв. 4 заплати са ти 12 хил, плюс вариант да си намериш работа бързо. За по-високи заплати още повече. Ако си на борсата, ще вземеш 19 хил. за година и няма да имаш право на пълна борса следващите 3 години.

# 715
  • Сф
Понякога и фиксирана сума дават. Моя позната в края на миналата година  я съкратиха поради местене на екипа в Индия. Предпуредиха ги 6 месеца по-рано, и ако останеш до края те обезщетяват 25х лв на куп. Ако си намериш работа преди тда изтекат тези 6 месеца, нищо не получаваш.

# 716
Като някой преживял го - съкращение заради намаляване на обема на работа, има борса. Нормално предизвестие.

# 717
  • София
В аутсорсинга проектите се подписват за определен период и като свърши проектът, екипът следва да се разпусне. Вече дали търсят работа в самата компания, зависи от компанията. Повечето да, за да не изплащат обезщетения и да не си го пишат като attrition.

Иначе, едното подлежи на оспорване все пак. При нас един много висок кадър, когото подценяваха, щото се правеше на льольо, ги осъди. Тийм лидерката му, една доста семпла жена с големи амбиции, се смееше, че се е прецакал и не е взел броя заплати, но той после оспори съкращението, защото явно не са направили подбор, а се водят няколко човека на една и съща длъжност. И взе и борса, и обезщетение (предсъдебно). Grinning

П.П. Максималното от борсата е 107лв на ден. Демек ~2200 средно

# 718
  • Melmak
Борсата после не я ли връща?

Леля ми преди години я съкратиха и ги осъди. Като я съкратиха я пратиха на борсата, а тя заведе дело. Обаче няма как и борса, и заплати, защото в решението на съда беше да й се изплати брутно възнаграждение за периода, в който е била на работа и да я възстановят на работа. Върна борсата, но разбира се не е имала нищо против това.

При нас тотално избягват да махат хора. Два или три екипа вече не съществуват от миналата година, но хората бяха преместени по други екипи. Но и ние не сме баш аутсорсинг тип css.

# 719
  • София
Те не са му изплатили заплати по кодекс (члена с 4-те заплати минимум), а обезщетение, за да не продължи делото, т.е. да не се стига до възстановяване на работа.  За някакви вреди вероятно са го оформили, не съм го чувала, мислех тези дни да му звънна.

Друг колега поиска 6 заплати, което при неговата си е около едно самоучастие. И намери кой да го назначи и съкрати и си взе и борса цяла година.

Общи условия

Активация на акаунт