Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 24 523
  • 740
  •   1
Отговори
# 735
Голям доход ако е над максималния осигурителен, не се взема целият за изчисляване на обезщетението, разбира се... Нали това му е смисълът на този таван. Смята се върху дохода, за който са внасяни съответните осигуровки. Горницата над максималния осигурителен не играе, за нея само данък е внасян, така че си е напълно нормално.

# 736
Всяка година с бюджета се определя мин и макс. Ако 60%  ти попадат в този диапазон, вземаш 60%, иначе максимума, ако си отгоре или минимума, ако си отдолу.

Пействам копираното от сайта на НОИ:

Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд “Безработица” за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер на обезщетението за безработица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за всяка календарна година. Минималният и максималният дневен размер на обезщетението за безработица се определят ежегодно със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Месечният размер на паричното обезщетение за безработица се определя, като полученият дневен размер се умножи по броя на работните дни в месеца, за който се отнася.

(чл. 54б, ал. 1-2 и ал. 5 КСО)

# 737
  • София
Друго имах предвид. Че максималното обезщетение не съвпада с 60% от максималния доход, а е по- ниско.

Тази година е 107 на ден. Аз лично не успявам да го вържа в изчисление с МОД от предните 2 години.

Едит: Докарах го. 3750 беше 16 месеца от последните 24 и 4130 беше 8 месеца. Осреднената стойност е 3877, делено на 21 или 22 работни дни и умножено по 0.6 е в интервала (105-110)

# 738
Да, те буквално се вземат точния брой работни дни през този период и на тях се дели сумарният осигурителен доход за да се сметне среднодневното, така че ако не си играеш толкова, по-точно няма да го докараш.

# 739
Да, Кечър, права си. То аз първо писах, че от максималния осигурителен доход се определя, но Соул ме поправи.
В цитираната информация от сайта на НОИ си пише, че с бюджета всяка година се задава този максимум.

# 740
  • Бургас
Natka, говорех за начина на изчисление преди 10-на години. Сега е по друг начин, знам.

Общи условия

Активация на акаунт