Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 24 956
  • 758
  •   2
Отговори
# 735
Голям доход ако е над максималния осигурителен, не се взема целият за изчисляване на обезщетението, разбира се... Нали това му е смисълът на този таван. Смята се върху дохода, за който са внасяни съответните осигуровки. Горницата над максималния осигурителен не играе, за нея само данък е внасян, така че си е напълно нормално.

# 736
Всяка година с бюджета се определя мин и макс. Ако 60%  ти попадат в този диапазон, вземаш 60%, иначе максимума, ако си отгоре или минимума, ако си отдолу.

Пействам копираното от сайта на НОИ:

Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд “Безработица” за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер на обезщетението за безработица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за всяка календарна година. Минималният и максималният дневен размер на обезщетението за безработица се определят ежегодно със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Месечният размер на паричното обезщетение за безработица се определя, като полученият дневен размер се умножи по броя на работните дни в месеца, за който се отнася.

(чл. 54б, ал. 1-2 и ал. 5 КСО)

# 737
  • София
Друго имах предвид. Че максималното обезщетение не съвпада с 60% от максималния доход, а е по- ниско.

Тази година е 107 на ден. Аз лично не успявам да го вържа в изчисление с МОД от предните 2 години.

Едит: Докарах го. 3750 беше 16 месеца от последните 24 и 4130 беше 8 месеца. Осреднената стойност е 3877, делено на 21 или 22 работни дни и умножено по 0.6 е в интервала (105-110)

# 738
Да, те буквално се вземат точния брой работни дни през този период и на тях се дели сумарният осигурителен доход за да се сметне среднодневното, така че ако не си играеш толкова, по-точно няма да го докараш.

# 739
Да, Кечър, права си. То аз първо писах, че от максималния осигурителен доход се определя, но Соул ме поправи.
В цитираната информация от сайта на НОИ си пише, че с бюджета всяка година се задава този максимум.

# 740
  • Бургас
Natka, говорех за начина на изчисление преди 10-на години. Сега е по друг начин, знам.

# 741
Като чета какво пишете и се отчайвам. И нас ни казаха, че най-вероятно няма да си преподпишем договора с клиента и екипът ще си замине. В и понеже сте на тази тема, да ви питам и аз за борсата - да кажем, че не успея да се преборя за обезщетения, ако стане така, аз имам право на една година. Какво става, ако от тази една година ползвам да кажем само три месеца и после започна работа. Другите 9 губя ли ги?

# 742
Да, не ти се плащат, защото си почнала работа.

# 743
Но можеш да ги ползваш ако скоро след започване пак останеш без работа.

# 744
  • София
Можеш да ползваш остатъка, ако те махнат в рамките на една година.
Иначе, губиш правото за 3г.

Ако са ви казали директно такова нещо, по- добре търси още от сега.

# 745
  • Melmak
Ако има шанс са ви закрият екипа и да ви махат, моят съвет е да се оглеждаш сериозно от сега още. Дори да не намериш веднага, борсата е някакво спасение, докато търсиш.

Мм търси също, оглежда се, защото при него нещата не вървят и виждам, че е много крив пазара в момента.

При нас излязоха годишните оценки и срещите с мениджъра. За мен беше успешна година, но ще ми срежат бонуса, защото той излиза през март-април, а аз тогава ще съм в родилното. Тъпо ми стана, защото съм си го изработила, ама.. това е.
След 4г и нещо в този екип оставам малко със смесени чувства. Харесвам работата и фирмата, от няколко месеца сме с нов мениджър и за мен беше трудно да намерим път един към друг. Имах много успешна година, поделена между управлението на двама мениджъри и определено се усети разликата.
Не знам какво ще заваря като се върна и макар да знам, че няма какво да го мисля, оставам с някакви неотговорени въпроси за себе си. Надявам се след година бизнесът да е в по-добра ситуация и да има повече работа за всички.

# 746
  • София
Запазва се правото на обезщетение!
Аз бях така в началото на 2025. Напуснах доброволно старата ми работа, постъпих на нова, обаче закриха обекта за 1 месец и отидох на борсата. Получавах обезщетение, записах се на курс - въобще не беше зле. Юни месец започнах работа за 1 месец, но нещо не се харесахме. Пак отидох до БТ и си продължих обезщетението. В крайна сметка се върнах на старата ми работа и вече не мърдам оттук.
Честно казано, малко ме е страх от тези Хелп центрове с техните проекти. Минаваш всички интервюта, почваш на хубава заплата и таман си се зарадвал - бам, затваряме проекта!

# 747
Не винаги добрата заплата е всичко. Човек не трябва да работи за без пари със сигурност, но заплатата не е всичко. Имам още доста фактори, за да определя една компания/позиция като добра.

За обезщетението само да добавя, че ако започнеш някъде работа в периода, в който се полага обезщетение и не се харесате, може пак да се върнете на БТ за остатъка от периода дори и вие доброволно да сте напуснали, а не да са ви освободили от новото място.

На тези, които усещат, че нещата не вървят на добре и аз бих препоръчала да не чакат да се изяснят нещата. Пазарът е зле и може да им изтече и периода на обезщетение на БТ и все още да няма читава оферта. Така че търсете още щом имате усещането, че нещата не вървят.

# 748
Запазва се правото на обезщетение!
Аз бях така в началото на 2025. Напуснах доброволно старата ми работа, постъпих на нова, обаче закриха обекта за 1 месец и отидох на борсата. Получавах обезщетение, записах се на курс - въобще не беше зле. Юни месец започнах работа за 1 месец, но нещо не се харесахме. Пак отидох до БТ и си продължих обезщетението. В крайна сметка се върнах на старата ми работа и вече не мърдам оттук.
Честно казано, малко ме е страх от тези Хелп центрове с техните проекти. Минаваш всички интервюта, почваш на хубава заплата и таман си се зарадвал - бам, затваряме проекта!

Тези курсове плащат ли се, имам предвид на курсистите? Че и аз се записах, пратиха ми ваучер и сега какво следва? Казаха, че ще ми се обадят, като се съберяла група. Ваучерът е за плащане на курса, те си го вземат автоматично, аз ли трябва да го принтирам?

# 749
  • София
Не знам как се действа със ваучерите.
На мен ми плащаха нещо от типа на 300 лв на месец, докато трае курса.

Общи условия

Активация на акаунт