Как да поддържаме душ кабина

• 2 434
  • 52
  •   1
Отговори
# 30
За мухъл SAVO е безкомпромисен и не избелва цвета на повърхността, но има силна миризма.
След използване помещението трябва да се проветри много добре защото направо задушава.

# 31
За мухъл SAVO е безкомпромисен и не избелва цвета на повърхността, но има силна миризма.
След използване помещението трябва да се проветри много добре защото направо задушава.

Нали всяка баня си има вентилатор? Пръскаш, пускаш и обира миризмата. Аз всеки път фъскам по малко в ъглите на душ кабината за всеки случай и после пускам вентилатора. Нима не изливате белина (Доместос) в тоалетната чиния? То е  същото.

# 32
SAVO на практика е белина. А както написах, аз се натрових с белина и сега не понасям миризмата на хлор. Дори чешмяната вода ме задушава, когато е по-силно хлорирана.
https://www.dm-drogeriemarkt.bg/savo-preparat-protiv-plesen-i-mu … 594005390225.html
Цитат
Състав
Disinfectant Agent: Sodium Hypochlorite 4,7 G/100 G.< 5% Chlorine Based Bleaching Agent (Sodium Hypochlorite), Non Ionic Surfactant.

Цитат
Натриевият хипохлорит (NaClO), познат като белина, е силно разпространен дезинфектант и избелващ агент, използван в домакинствата и индустрията.

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 12:38 от Diorela

# 33
  • София
Може да се ползва маска с филтър, щом миризмата е проблем.И от мен глас за Savo.

# 34
Виждам, че пише: "Дезинфекцира и почиства твърди (непорьозни) повърхности "
При нас проблемът е една пръскана с мраморно брашно релефна мазилка в банята над душа. Там периодично се появяват леко тъмни петна от плесени. Съседите отгоре имат вана и предполагам, просмуква влага. Варосвала съм я, пръскала съм я с белина, оправят се, но след някоя година се появяват. Но вече не мога, а пак са се появили. С белината се бях натровила и вече не мога да помириша хлор, с варта ми е трудно да измия банята после,  а и трябва цялата мазилка да варосам, нямам сили. Търся нещо по-безопасно за мен.
Дали ще помогне този препарат?Ако напръскам само петната, дали ще изчезнат? Пише и, че няма избелващо действие.

Diorela,
Ако просмуква от съседите, там е причината, но понеже казваш "предполагам", т. е. не си сигурна в това, предлагам ти да опиташ следния начин:

Трябва най-напред да махнеш тази мухъл, като си избереш  препарат за това. Повечето препарати действат безотказно и то веднага, проблемът е в силната миризма на белина, както споменаваш. В къщи преди години сме ползвали в една стая за някои ъгли на северна стена. Някои препарати после с времето предизвикваха бавно ронене на мазилката - нещо като фина бяла прах и това не ни хареса.
По мнение на наши приятели (живеем в морски град), с белина се постига същия ефект, 50:50 вода/белина, но без да се рони после. Понякога сме правили и само белина. Номерът обаче е веднъж като се направи (в твоя случай помоли друг или пък действай с маска), след това трябва ВСЕКИ ДЕН да се оставя отворен прозореца много много често, колкото се може повече. Повече от това, което е нормално, за да се проветри.
Така въздухът се раздвижва по-добре, а това не позволява отново да се появи.

Повярвай ми, подейства и повече не сме ползвали нито белина, нито какъвто и да е друг препарат. Просто не се появява вече. Но с отварянето сме стриктни да е дълго и често. Понякога и за час, а от пролетта до есента и часове наред.

Не ме разбирай погрешно, че не проверяваш достатъчно банята. Просто е друг начин за предотвратяване на образуване на плесени. Ако ти помогне, няма нужда да алармираш съседите.
Пожелавам ти успех!

.

# 35
  • София

Нали всяка баня си има вентилатор? Пръскаш, пускаш и обира миризмата. Аз всеки път фъскам по малко в ъглите на душ кабината за всеки случай и после пускам вентилатора. Нима не изливате белина (Доместос) в тоалетната чиния? То е  същото.
Е, нашата като има няма да казвам колко е зле Grinning В случая понякога когато някой не си е направил труда да подсигури такъв и тая баня да не става димна завеса после се търпят някакви последствия...

# 36
Valerie R, благодаря. Правим го. Вентилаторът в банята е мощен,  cata, 190 кубика в час. Освен това оставяме и вратата отворена, за по-бързо и непрекъснато проветряване.
https://fenix-light.bg/x-mart-12-cata-ventilator-za-bania-f120-1 … va-kost-bial.html
Както варта, така и белината унищожават плесените. Но не става трайно. След година, две  отново се появяват. Затова предполагам, че проблемът идва отгоре, от съседите чрез просмукване. Колкото и да се проветрява, ако има непрекъсната влага в тавана, тя не изсъхва и пак се появяват плесени.

ПС Баните ни са неотопляеми, съседите подписаха преди години да се спре парното в блока и от тогава започнаха плесените.

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 14:01 от Diorela

# 37
Да,  Diorela, възможно е тогава да е от съседите. И се налага да говорите с тях.

Разбирам, че нямате прозорец в банята, в такъв случай вентилатор е единственият начин.

Споделих опит, защото при нас нямаше баня отгоре и всеки път бояджиите казваха: "Ами понеже е северна стена."
Е, не. Стената си е все така северна 😉, но толкова години вече нямаме този проблем.

# 38
Говорили сме със съседите, ваната им е облицована с плочки, никой няма идея какво става под нея, в кухината, която се образува. Не искат да ги разбиват, за да ревизират.
Това е положението, всеки си прави каквото си иска и после, като има проблем, пищи и не иска да го разваля.
Скрит текст:
Напоследък имахме такъв проблем на щранга. Искахме да сменим тръбите на водата с нови, но една съседка не искаше, че си направила ремонт на банята за 10 000 , затворила отвора за ревизия в банята и заяви че няма да разбива. Наскоро нещо й се наложи и се възползвахме да сменим тръбите. Оказа се, че тя си е преместила тръбите и водомерите в банята, но през бившата й кухня нямаше никакъв проблем да се сменят тръбите. А ни блокира дълго време да ги сменим. Тръбата на горещата вода вътре беше разпрашена и като ги махнаха, ако пъхнеш пръст в нея, целият се покриваше с този прах.  

Затова търся някакъв безопасен за мен препарат, с който да мажа тавана под ваната им, за да ликвидирам плесените, когато се появят отново. Силно алергична съм към аспергилус и др. плесени и това ми е голям проблем.

ПС Мисля си за слаб разтвор от калиев перманганат, той отделя активен кислород. Но се опасявам, че ще оцвети трайно мазилката на тези места.
Не смея с киселини, че ще разядат мазилката от мраморно брашно и ще започне да се рони.
Май единствено остава старата изпитана вар.

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 14:40 от Diorela

# 39
Както варта, така и белината унищожават плесените. Но не става трайно. След година, две  отново се появяват.

Извинявай, ама не те разбирам - година или две е много време. Какво пречи когато заминавате в отпуск да пръскате превантивно и да се измирише докато ви няма. Даже за два дена да заминете можете да оставите вентилатора за работи и всичко ще е точно. Пръскате на тримесечие и всичко ще е рахат.

# 40
Няма кой да пръска с такива препарати. Не зная пръскала ли с такъв спрей таван с релефна мазилка, много е трудно. Както и да се екипираш, фината мъгла от пръскането пада върху теб, защото си под нея. На очите ти люти, въпреки предпазни очила, вдишваш, въпреки маските. И не става за 5 минути, стоиш под хлора доста време, кожата, косата, се напояват с хлор. Стена, ъгъл се пръскат съвсем различно и не е толкова опасно. Предполагам не си се сблъсквала с такъв проблем, затова не можеш да ме разбереш.
След такова пръскане с хлор ми започнаха сериозните белодробни проблеми, от които няма оправяне. Не искам и ММ да се разболее.
Въобще не става дума как и колко да се проветри, това не е никакъв проблем.

Всъщност, питах, дали препарата със сребърни йони може да ликвидира плесен по релефна мазилка, защото пише само по "твърди (непорьозни) повърхности".

Ето това съм използвала аз - не мирише

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 13:20 от Diorela

# 41
  • София
За релефна мазилка не мога да гарантирам.

# 42
Благодаря!
Попитах в Леко, казаха, че не става за релефна. Необходимо било механично почистване на плесените.

ПС Може би трябва да разгледам противогазите, колкото и да са скъпи, с филтър, който предпазва от хлор. Поне дробовете и очите да са предпазени.

# 43
Предпазване на очите се получава в голяма степен ако не пръскаш отдолу нагоре, стоейки под струята, а се качиш на стълба и пръскаш отвисоко под малък ъгъл към тавана. Вече ако имаш проблем с миризмата си трябва някаква газова маска.  Някога лакирахме паркета с противогаз, защото се използваше реактивен лак.

# 44
Благодаря, момичета! Надявах се да намеря някакъв препрат без хлор, но явно няма такъв.
Проверих за маските и какъв трябва да е филтъра.
Все повече си мисля за вар, поне е безопасно за дробовете. Ефектът на мраморното брашно се загуби при варосването, но карай, не е толкова важно.
Друг вариант е да направим ремонт на банята и да махнем релефната мазилка, да я заменим с гладка, че да е по-лесно.
Абе, голямо приключение си е. Затова споделих за проблема със съседите, че правят неща без да мислят какви проблеми ще създадат на другите. Все ще се пръкне някой такъв в блока и другите ще му сърбат попарата.

Общи условия

Активация на акаунт