Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 31 030
  • 799
  •   1
Отговори
# 165
Happy, паричното изражение на един апартамемт е субективен фактор, може да намериш имот с 20-30к по-евтино и да видиш потенциал, може да дадеш 20-30к по-съпо, но да спестиш разходи или впоследствие бърза препродажба на висока цена. Немите и в двата имота ще са долу-горе еднакви,но разходите различни. Трябва ли разходите да ми са водещи в инвестицията или парите, които ще спечеля.
За примера, че утре ще построят в съседство 100 апартамента, каква ще е разликата дали си смятам раходите или не?
Доходите ми са от имоти, наемите за сега са малък процент, всичко, което спечеля влагам в имоти.

# 166
teta75, така е, но нямаш гаранция, че след година, имотите няма да поевтинеят два пъти, както това се случи след кризата 2008г. И тия 200к евро ще станат 100к примерно.

Имам гаранция. За 50 години не съм била свидетел на поевтиняване...или ти си от тия, дето още чакат да се пукне балона? Нямам против, но не е моето верую...

# 167
Казваш кризата 2008 нищо не е станало, защото имам познати, които купиха преди това апартаменти 1,5к-1,6к евро на квадрат, след това, за 12г до пандемиятa  повечето цени не надхвърляха 1к на квадрат.
Ако чаках да се пука балон, нямаше да инвестирам в нито един имот.
За в бъдеще, пукането на балон според мен е вариант, не го чакам и не ми е фикс идея,но ако България продължава по този път, със сигурност ще се случи.

# 168
Казах това което написах.

# 169
Тета, никога не съм ти била "на въпреки", но действително след 2008 цената на  имотите падна. Не значително, но понеже купих точно тогава ме хвана яд, че не изчаках, ами и аз тогава като всички "юруш на маслините" Ама пък бях в тази фалиралата банка и с високия лихвен процент от нея малко се "понаместиха чакрите"

# 170
Не знам да е падала. Точно тогава търсихме да купим настоящото си жилище, та нагоре вървяха все...

Мисля че не се разбираме.
Аз казвам следното - 2020 купувам за примерно 30 000 лв едностайно.
Сега 2025 ако бях стискала парите, щях да имам 30 000 лева.
Аз купувам и сега мога да го продам за 60000 лв. тоест сега ще имам 60 000 лв във втория вариант.
Пак мога да купя едносайно каквото съм можела и 2020г...но ако ги осребря сега ще имам 60 000, а не 30 000 лв за харчене.
Това казах аз, не всички го разбраха.

тоест..готовите пари се обезценяват. Няма вариант да си ги стискаш в банка, и да си на печалба. Ще губиш винаги!

# 171
"Малкият сладур" е придобит началото на 2010. Година по-рано кв. м в блока в бил 1100+, дойде кризата, хората започнаха да изнемогват с кредити, банките затегнаха отпускането им и го купих под 800 евро/кв.м. Та, да, имаше временно падане, но беше много ...временно.

# 172
  • София
Имотите са инвестиция с дълъг хоризонт.
Което означава, че кратките колебания не играят съществена роля на базата на един, примерно двайсетгодишен период.
Краткосрочните и средносрочните формати са спекула с нови проекти, която игра, някои от нашите прекрасни съфорумки играят фантастично, но после реинвестират в дългосрочни проекти с по-дълъг хоризонт.

# 173
Опитвам се да разбера Ники23, и да питам - парите като маса за покупка на имот/инвестиция в нещо си са имагинерни като стойност и е важен нетния приход всеки месец.
Или не съм разбрала?

и също мисля, че имотите са дълга игра.

# 174
Здравейте, група,

Не съм сигурна дали въпроса е на правилното място, но искам да попитам дали имате мнения/опит с MM Group като инвеститори? Става въпрос за един имот в София,  който сме харесали, но не сме сигурни в инвеститора. Ще се радвам ако споделите вашето мнение.

# 175
Здравейте, група,

Не съм сигурна дали въпроса е на правилното място, но искам да попитам дали имате мнения/опит с MM Group като инвеститори? Става въпрос за един имот в София,  който сме харесали, но не сме сигурни в инвеститора. Ще се радвам ако споделите вашето мнение.
Ето тук може да питате
https://www.bg-mamma.com/?topic=1826839.msg50515103#new
Има и поне още 1 тема.

# 176
Освен насън и при бомбандировки и природни бедствия ( не дай Боже), кога и къде сте видели двойно поевтиняване на имотите, което масово се споменава от някои пишещи.

След 2008 г. имаше понижение на продажните цени до някаква степен, но двойно поевтиняване не съм видяла.

Кой е срещнал поевтиняване с 50 %, т.е. да са се продали два на цената на един след 2008 год. ?

# 177
  • Бургас
Само в Слънчев бряг - Запад, без акт 16 и високи такси поддръжка. 
Или с общ електромер на цялата сграда, като в Сънсет Поморие.

# 178
Само в Слънчев бряг - Запад, без акт 16 и високи такси поддръжка.  
Или с общ електромер на цялата сграда, като в Сънсет Поморие.

Това е бизнес трик, а не пазарно движение.

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 10:48 от Deborana

# 179
  • София
Освен насън и при бомбандировки и природни бедствия ( не дай Боже), кога и къде сте видели двойно поевтиняване на имотите, което масово се споменава от някои пишещи.

След 2008 г. имаше понижение на продажните цени до някаква степен, но двойно поевтиняване не съм видяла.

Кой е срещнал поевтиняване с 50 %, т.е. да са се продали два на цената на един след 2008 год. ?

Ммм, това не е ли 100% всъщност...? Blush
Нито 100%, нито 50% поевтиняване е имало след 2008, ако попитаме AI, ето какво казва:

Цените на имотите в София са паднали с около 40% спрямо пиковите си стойности от 2008 г. в периода след кризата.
    Спадът е бил продължителен и е достигнал своя връх през следващите няколко години.
    Само за 2009 г. е отчетен спад от приблизително 28%.
    През 2011 г. анализатори посочват, че общото поевтиняване от началото на кризата е над 40%.
    Пазарът започва да се възстановява по-стабилно няколко години по-късно, като цените достигнаха и надминаха нивата от 2008 г. едва след 2019-2022 г..

Общи условия

Активация на акаунт