Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 31 047
  • 799
  •   1
Отговори
# 480
Tintina,ето,и твоят опит е,че при вдигане на наема,колкото и подпазарен да е,се изнасят. Вярно е и че после го отдаваш за повече, въпросът е след ремонта да ти излезе сметката. Този за 600 лв със сигурност можеш да го отдадеш за 800 към момента, без празно време и без комисион,ако ти се занимава. Но не знаеш на какви ще попаднеш. Аз например такива като на dany1 новодошли чужденци ги изключвам. И изобщо чужденци по възможност,а много от запитванията са от такива. 
Другият критерий за дългосрочност е подпазарен наем. Хората в днешно време често сменят работата си на година-две и ако наемът е постоянно актуализиран,за да е пазарен, де факто само комисионът ги дели от това да им е доста по-удобно в ежедневието. (Моите обичайно са с добри професии и не ги притеснява да извадят наем+депозит,докато си чакат стария депозит. Даже последните 2-3 са в ИКТ сектора и си имаха и за първоначална вноска).

# 481
Не съм казвал, че вдигам наема до пазарен на стари наематели.
Примерно вдигам от 700 на 800, но пазарно е вече 900 (през миналата пролет е примерът)
Или вдигам от 600 на 700, пазарното е 800.
Говорим за последните 4 г, когато имаше раздвижване на наемите. През периода 2016-2020 нещата бяха в относителен застой. Тогава не съм вдигал.

Всичките ми наематели (почти) ги е устройвала максимално локацията. И смяна на работата не би променила това.
Например студенти, двойка с един или 2ма студенти, работещи в квартала, работещи в Бизнес парка или геритидж. Т.е. те няма къде да идат на по-добро, но и да имат, нека ходят. Ако някой учи в Нов Български в ОК, очевидно няма да му е удобно да живее в ст град и ще иска да стои за подпазарен наем. И защо да цикля в такава схема? Нека си ходи, ще дойде някой, дето иска да живее и да остане в ст град и иска да плати пазарния наем.

Чужденци и аз принципно избягвам, но заради сезона, а и напоследък търся без посредници съм по-ограничен в опциите. И пак подбирам, гледам поне рускоговорящи, гърци, в краен случай и турци.

Та, повтарям се, вдигам сега, когато има голяма динамика на наемите. Не мога да си позволя да държа замразени нива, а в това време пазарното е отишло на 50% отгоре. В крайна сметка жилищата са 100%+ на нивата от 2020, че и отиват към 200%+ (от 800 на 2500 в строеж) Стойността на парите е друга. Сегашни 400Е не са като 2020та 400Е, нито 2015та 400Е.
Риск има, и на мен ми е кофти като се сменят наематели. Но може да попаднеш и на по-добри.

# 482
  • Варна
Tintina,ето,и твоят опит е,че при вдигане на наема,колкото и подпазарен да е,се изнасят….
Някои се изнасят, други - не се. Това написа тя. Това написах и аз. Няма 100%-ова закономерност, че след актуализация следва изнасяне. Зависи от интелекта на наемателя и от житейската му ситуация към момента на увеличението.
В крайна сметка всеки има право да си менажира собствените имоти както намери за добре. Трябва да има и такива наематели, които по групите да обясняват на други наематели да не пълнят гушите на алчните наемодатели, понеже те от 10 години живеят в двустаен на центъра за 300 лева.

# 483
Тази година ще давам под наем двустаен в Манастирски ливади, чисто 94 кв. м. Климатици, газ, външни щори, перално с пералня и сушилня.
Има и открито паркомясто. Чудя се дали да го дам необзаведен, само с кухня, гардероби и дрешник, дали ще има търсене. Или да взема да купя спалня, шкафове, диван, маса и столове.. Среден клас ще ми струват до 7-10 хил. лв.
Малкия двустаен, който давах под наем го продадохме и се чудя как вървят цените в района.

# 484
Не знам дали сте забелязали, но фейсбук групите за отдаване под наем (уж без брокери) избухнаха с предлагане на апартаменти на цени 650-700-800€ за двустайни в София след въвеждането на еврото. Вярно, изпипани са и добре обзаведени (болшинството от тях), но оставам с впечатлението, че само са чакали 1 януари за да ги извадят на пазара на тези цени.
Не съм правила сравнение, какво е било например  на 30 декември, но е факт, че има много предложения около тези цени от последните няколко дни, което буди подозрения.

# 485
  • Бургас
bubka, много ми се вижда 10 000 лв. за спалня, шкафове, диван и маса.
Мисля, че спокойно можеш да се вместиш в половината.
Бих обзавела.
Наемателите на двустаен искат само да се събуят и да влязат.
Иначе трябва да го пуснеш подпазарно, защо да губиш, като можеш да ги избиеш.

# 486
Tintina, права си. Но като обзавеждам, ще искам да е хубаво. Познавам се и ще купя скъп и удобен диван, тапицирана спалня, шкафове по поръчка.. ММ ми се смее, че като правя ремонт, го правя все едно, че ще живея там...
Затова си мислех да го давам необзаведен. Ако е около 300 лв. разликата в наемната цена, ще избивам обзавеждането 2.5 - 3 години.
Но ще помисля, мерси!

# 487
Обзаведен задължително, убедих се че обзаведено се отдава по-лесно, 4 000 лв макс за всичко, портманто вкл, килимчета пердета и т н.
Видях, че обзавеждане луксозно няма да стигнат 4000 лв тогава, бих избрала среден клас мебели и уреди, няма нужда от лукс изпълнения.

# 488
  • София
bubkab, просто не се изхвърляй - няма ти да живееш в обзаведеното сега. А ако след време заживееш там ще си купиш по твой вкус.
Не знаеш какви палачори ще го наемат - затова нови, прилични, но не скъпи мебели.

# 489
  • Бургас
Делегирай на някой друг да купи, щом се познаваш Simple Smile
Ей ся ще спретнем прилична визия с 2000 евро и няма да те е яд после за петната на тапицираната спалня, дето не изчезват с нищо Simple Smile

# 490
  • София
И според мен обзаведено.
По-малко хора склонни да плащат наем за сто квадрата жилище ще са склонни и да се занимават с мебели и уреди напред - назад.
Наред с всички други неудобства, мебели от друго жилище може въобще да не паснат като размери, обеми не само заради самите мебели, но и заради позиции на врати, прозорци.
Здрави, изчистени, съчетани стилово мебели.

# 491
Страхотни сте! Така е..
Трябва да разгледам интериор от икейски мебели, вероятно ще се вместя в 4-5000 лв. Ще отида да видя идеи.
Явно ще трябва да обзаведа, сетих се че мога и да делегирам права на приятелка Simple Smile , направи чудеса с нейния апартамент с много премерен бюджет.
Уреди имам, всички са AEG и Bosh, много малко ползвани.

# 492
И аз мисля, че е по-добре да е обзаведено. Може да не са много скъпи мебели, но като са нови изглежда добре. Ако е необзаведено наемът ще е по-нисък, освен това създава неудобство за наемателите, те ще трябва да си купят мебели, които при евентуално бъдещо преместване ще се чудят какво да ги правят, освен ако не си се разхождат с мебелите🤣
От друга страна, ако си го обзаведат те, ще бъдат по-трудно мобилни и ще обмислят повече евентуално преместване😉

# 493
Освен това, ако е обзаведен и първите напуснат, след това ще имате готов апартамент за следващите наематели без да търсите непременно такива, които имат свои мебели. Добре е, че обичате да правите нещо като за вас си /аз съм такава, но го намирам за грешно/, което означава, че с вашия вкус и от нещо бюджетно ще може да направите добре изглеждаш интериор. Мебелите са мебели, но възглавнички, перденца, цветни петна винаги променят интериора.

# 494
  • Варна
Никакво обзавеждане като за себе си! Никакви 10 хиляди за мебели. Забраняваме!
От Икея / Юск си купи всичко и си използвай времето и парите за себе си. Как ли не ще се занимавам с поръчкови глезотии за наематели… и ще чакам с месеци за доставки и монтажи… бих, само ако обзавеждам някакво сакато миниатюрно студио с неправилни форми, което няма шанс да стане използваемо със стандартни мебели, но твоят случай с тези 100 квадрата за двустаен очевидно не е такъв. Никой няма да ти оцени луксозните мебели и да ти плати повече за тях. Помни каква е целта на отдаването.

Общи условия

Активация на акаунт