Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 31 140
  • 799
  •   1
Отговори
# 465
Да,точно това се опитвам да обясня,teta75.
Поне при мен това се получава последните години с едно жилище с таргет съквартиранти - всяка година се сменят наемателите, почти всяка година комисион, трошене на нерви, след всеки ремонт (боя), смяна на мебели. Не говоря за колосални подобрения, а за обща поддръжка - матрак да смениш, спалня да смениш и тн., все е минимум 1000-2000 лв, а тези неща на няколко години се амортизират и пак наново. Нервите в цялата сметка изобщо не ги броя. Та ако вас ви кефи за 5% номинален приход да рискувате да си загубите наемателите,действайте.

# 466
За да оценим риска е Рени да се запитаме какъв е процентът шанс да се изнесат заради 5 процента увеличение, при условие, че тези на метали също имат допълнително разходи при смяната на жилище.

# 467
  • Бургас
Хепи, а защо се изнасят наемателите след първата година? Анализирала ли си причините?
Нямам наематели, които да са се изнасяли след първата година, да чукна на дърво. Всички стоят или докато не им се променят житейските обстоятелства, или докато аз не реша да ги изнеса. Девет години, пет, украинците захванаха третата, едната софиянка скоро ще влезе в четвърта.

# 468
  • Варна
Значи: наемателите имат същия риск като наемодателите, че и по-голям. Изнасяне ма 30-то число и нананасяне на 1-во е доста трудно за координация, нали трябва да имат някакво застъпване, за да си пренесат багажа. Ще имат и евентуални разходи за брокер, пари за още 1 или 2 депозита, докато текущият им наемодател им върне (или не) дадения на него. Вероятността да си намерят аналогично добро жилище за подпазарен наем също не е голяма. При това положение да си поемат 5% разлика при настоящия е доста по-обосновано икономически, отколкото да се хвърлят в ново начинание. Ако си тръгнат при увеличение 5%, няма да е само заради увеличението.

O, ще се изненадаш колко първични хора има, неспособни да направят тази "сложна" сметка. "Как така тоя ще ми увеличава наема, махам се!" Къде точно ще се махнат, се мисли в последния момент. Дани съвсем наскоро разказа за едни, дето са му ревали да ги вземе обратно. Моите последни пък един месец търсиха и нищо не си намериха и накрая се върнаха в дома на родителите на момичето. Момчето стана заврян зет.

...Та ако вас ви кефи за 5% номинален приход да рискувате да си загубите наемателите,действайте.
Не, Хепи, не ни кефи. Но така сме си изиграли картите, че този риск да е сведен до нищожен и да си струва да се поеме. В повечето случаи - успешно. Не може да обобщаваш, понеже при теб веднъж не се е получило.

Таргет "съквартиранти" изначало се счита за най-краткосрочен. Съквартирантите често се прегрупират, местят, нямат същата установеност като на работеща двойка. Затова и повечето апартаменти (по-големи от студио) за отдаване се обзавеждат като за двойки, семейства...
Аз имам един апартамент със съквартиранти, които започнаха пета година. На третата им година вдигнах наема с 20%, а преди 3 месеца - с 30%. Разумно са преценили, че дори с увеличението пак са на добри условия и ще им е по-неизгодно да се преместят.

# 469
Цитат на: Didi168  На третата им година вдигнах наема с 20%, а преди 3 месеца - с 30%.
[/quote
Диди, това означава ли, че не си вдигала първите две?

# 470
Tintina, съквартиранти са,първо самостоятелно жилище. Едните бяха брат и сестра, хванаха си гаджета, следващите си купиха жилище. По-предишните стояха повече време и като реших да им увелича подпазарния наем символично,емигрираха.
 Мислила съм за семейства,но в района са все млади хора и обичайно си купуват жилище,а не наемат.

# 471
  • Варна
Диди, това означава ли, че не си вдигала първите две?
Да. Такъв беше пазарът. Първите 12 месеца си бяха на първоначалната цена. На 12тия месец не се забелязваше значително повишение на наемите и ги оставих още 12 месеца на същите условия. Актуализация с размера на официалната инфлация е щяла да ми донесе двайсетина лева отгоре и не ми се е занимавало. На 24тия им месец вече чувствително се забелязваха доста по-високи цени и им съобщих с месец по-рано, че ако удължим договора, ще има промени.

# 472
Аз като наемател споделям мисленето на krasimilo.   Ами събира се сума за нов депозит, за комисионна и отделно време и средства за местене на багаж.
Имаше период в който момчето ми беше решил лятото да се прибере при нас. ММ веднага каза, че ще освободим квартирата, но аз бях против. Аргументите ми бяха,че най-вероятно ще загубим депозит, след три месеца ще трябва да платим нов и комисионна и нервите да намерим нещо подходящо.... После обаче си намери работа и остана там.

Между другото покрай поздравите за нова година попитах как ще процедираме след март месец. Дали държи наемодателката пак да ни види, дали има други намерения спрямо апартамента.  Няма против сина ми, поддържал апартамента, само за размера на наема ще ми каже другия месец.  Мисля, че няма да вдигне наема драстично и ще можем да си го позволим. То нямаме и много избор.

Пожелавам ви здрава и доходоносна година с признателни наематели.
Много научих от темата - благодаря ви! За много неща за които да внимавам като условия и поддръжка ми отворихте очите.

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 21:32 от Димис

# 473
Моят е голям за двойка и не става. Те просто не търсят толкова големи жилища, а ако случайно дойдат на оглед,искат да се махат мебели, да си донесат климатик,че така или иначе го били купили и прочие фантасмагории. Иначе съм съгласна,че двустайните лесно се отдават,да. При нас има доста семейства,независимо дали в собствено или под наем, с по едно дете в двустаен. Идваха и съседи да го гледат,ама скъпо им се стори,като живеят на наем от преди 5-6 години в двустаен.

# 474
  • Варна
Много двойки наемат големи апартаменти и ползват втората спалня за офис. Също има и семейства с деца под наем. Не са много, но има.

# 475
"хоум офис/бизнес" ориентираните сигурно са предимно из югоизтока, от една страна Младост (Дружба, Ст Град и околните), след това около Парадайс се заформи като зона с ИТ бизнеси и след това е Ман Ли, който незнайно защо е търсен от тези типажи.

Не че няма и в другите квартали, но вероятно са по-малко. И, да, като махнеш младите, несемейни, контингентът става с една идея по-труден за наемо-отдаване. Растат претенциите, а бюджетът е тесен. Едновременно с това вървят с деца и животни, което пък амортизира много.
Т.е. наемодателят е вързан с размера на жилището си и локацията.
Аз затова и се пазя от 3ст+, както и от "семейните" квартали.

# 476
Да ви кажа има и друга причина за напускане на наематели след вдигане на наем - съседите. Може да стоят само защото наема им е ок и това да е капката, заради която си тръгват. Та съседите и шума са един много важен фактор.

# 477
Може би.От друга страна като платят комисион, отидат на пазарен наем другаде и пак не знаят на какви съседи и шум може да попаднат, евентуално.Забелязала съм както и друг път сме писали, някои много лично приемат дори разумно увеличение.Хем подписват договор, където пише, хем има муцунки, мълчаливо сърдене, а един път имах и спор от тяхна страна.

# 478
Нямам наематели, които да са се изнасяли след първата година, да чукна на дърво. Всички стоят или докато не им се променят житейските обстоятелства, или докато аз не реша да ги изнеса. Девет години, пет, украинците захванаха третата, едната софиянка скоро ще влезе в четвърта.
Тинтина, щом като се задържат толкова дълго, значи те ценят като наемодател🙂Ти увеличаваш ли им ежегодно наема или ги оставяш на подпазарен и вдигаш от време на време?

# 479
  • Бургас
loreiny

Скрит текст:
На тези, дето стояха девет години, не увеличих нито веднъж. Такъв беше пазарът. Нямаше как. На деветата, когато заговорих за увеличаване се изнесоха, но там казусът изначално беше странен - бивш мъж плащаше наема на бившата си жена, с уговорката да й даде апартамент по предбрачен договор, ако се разведат. Той беше строител, построи, даде, тя също си купи два, но явно й беше удобно той да плаща всичко. Когато заговорих за увеличение, той й каза, че вече "не е редно" и да си отива да живее в своите жилища. Тя междувременно беше завъдила нов мъж, ново дете, старият им плащаше целия масраф Simple Smile
Тези с петте години - двойка, тя с дете от предишен брак. Разделиха се на третата година, той остана. Също заговорих за увеличение, когато цените скочиха. Каза, че не го ползва и се изнесе. Установих, че го е давал на разни познати явно да си устройват тържества - в този апартамент заварих спагети на тавана Simple Smile
На следващите в тези два имота актуализирам всяка година, или на две, с малко - около 5%. Приблизително по същото време отдадох и софийския - там също актуализирах на втората година, с около 25%, но момичето каза, че ме разбира и съм в правото си. Две години беше на 450 лв., сега е 600. Пак е малко за едностаен, но през март изтича договора и ще го мисля.

Общи условия

Активация на акаунт