Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 31 091
  • 799
  •   1
Отговори
# 225
Нещо забавно  по темата за боядисване на жилище под наем Wink
много мемета за цвета на 2026 на Pantone Wink

# 226
Получих вчера ключовете от апартамента в Ливадите. Беше се  постарало да изчисти момчето, но после още 5 часа и аз изкарах там да изпера калъфа на дивана, да изгладя вързаните на възел пердета, да мина фурната и под мебелите и да измия изцапаното по стените. В тази връзка да похваля отново Утрарезист боята на Вивехром. Не останаха никакви следи въпреки, че търках с твърдото на гъбата едната колона и две стени, че с мекото не се получи.
Скрит текст:

Прозорците не е измил, нито е подменил изгорелите крушки и директно се разбрахме, че ще ги приспадам от депозита. Ще калкулирам и моето време за доизчистване.

Единствената по-сериозна щета е надрания индукционен плот. Добре, че лесно се сменя. Ще пусна този за продажба и ще приспадаме разликата до цената на нов същия модел една година по-късно...

Другият ми приятел най-накрая викна фирма за почистване. Толкова е била компетентна девойката, че ме посрещна хубавецът с думите: "Прахосмукачката е развалена, не дърпа, за нищо не става!"
Първо беше задръстена от коса, перушина и мъхове, а и се оказа, че има овит найлон около дупките, които засмукват в контейнера. Добре, че не са я изгорили...
Има начукано по две бели стени и някоя и друга драскотина по плота, ще пере килимите се разбрахме. Другото изглежда наред.

Успях да отдам единия гараж. Бях разпитвала тук за цени през септември май. 95 евро + 5 е. за такса поддръжка. Разбрахме се да предплатят за 1 година, а ние да сложим гаражна врата.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 12:28 от drago_2008

# 227
От Gen Z поколението ли са тези наематели?
Че сега чета как протестирали и какъв им бил характерът.

Скрит текст:
могат бързо да обработват информация от много източници, предпочитат визуалните ѝ форми, чувстват се свойски във виртуалното пространство и заедно с това ценят автентичността, прямата комуникация, естествените хора, реалните истории. Правят прагматични избори с ясно измерими резултати, говорят откровено за собствените си несгоди и предизвикателства, дразнят се от шикалкавене, задни мисли и ласкателства. Гледат на живота от веселата страна, търсят забавление и влагат в него артистична енергия (с мемета, тиктоци, флашмопове и пр.). Не обичат дългите формати, предпочитат ТЕД лекциите, но проявяват чувствителност към големите проблеми на 21 век: климатичните промени , социалните неравенства, етническата и половата дискриминация, психическото здраве…

Ето, прагматично предложение от мен за смяна на подхода на хазяите към младите наематели. Вместо дълъг писмен договор, отделно инструкции за ползване и поддръжка на отделните уреди - канал на хазяина в ЮТюб с кратки клиповекак се включва прахосмукачка, как се чисти прахосмукачка и подобни.  В договора, изпратен и по Вайбър или УотсЪп или някакъв друг подобен канал - линкове към клипчетата. Кофти, че ги занимаваме с такива битовизми, след като ги вълнуват такива глобални проблеми. Laughing А четенето, особено пък с разбиране, не е любимият им начин за набавяне на информация.

П.С. Трябваше да търся в Гугъл какво е това ТЕД-лекция. И разбрах - един чичко/леля/кака/батко се разхожда небрежно напред-назад по една сцена с много хай-тек микрофон пред устата и говори някакви неща. А се чудех защо апокалиптиците редовно пускат линкове към час и нещо дълги видео-клипове от нам-си-какви супер-дупер експерти.

От цитата, който пуснах, най-много ме развълнува думата "флашмоПове". И ето - вместо прахосмукачка им оставяш моПове и пращаш линк към "I want to break free", да тренират с мопа на тази песен.

# 228
Мандаринка, много се смях на всичко, написано от теб, но то си е за плач, защото си е истина. Ако една обява не е фрашкана  с емотиконки и картинки, имам чувството, че е  неразбираема за много хора.

# 229
С момчето на 25 г нямам проблеми никакви. Инженер компютърен и може да мисли, търси решение на проблемите, чете инструкциите. Изнесе се, защото му преместиха офиса на майната си, а не иска да губи време в пътуване, ядме е ,че нямам апартамент в Гео Милев чак Simple Smile) .

Другият е на 35 г., пълна трагедия. Не може да се съсредоточава, точно това, което описваш Мандаринке, само така възприема информацията.

# 230
Аз май с някакъв отделен клон на Gen Z поколението имам досег, защото виждам млади, много работещи, финансово грамотни и питащи колко ми е таксата смет, колко за стълбище, ако не ползвам асансьор ще плащам ли по-малко и т.н.

# 231
Аз май с някакъв отделен клон на Gen Z поколението имам досег, защото виждам млади, много работещи, финансово грамотни и питащи колко ми е таксата смет, колко за стълбище, ако не ползвам асансьор ще плащам ли по-малко и т.н.

АКо не ползва асансьора, а ще си прави 10 К стъпки на ден, ще му намалят ли таксата за фитнеса, защото само ще вдига тежести, но няма да прави кардио?

# 232

АКо не ползва асансьора, а ще си прави 10 К стъпки на ден, ще му намалят ли таксата за фитнеса, защото само ще вдига тежести, но няма да прави кардио?
LaughingLaughingLaughing
Ако в ресторант не си доаде пържолата, цялата ли трябва да плати?

Сладури.

# 233
Сметкаджии и тарикати свидливи са.
Не финансово извисени....Grinning

# 234
Това не са финансово грамотни хора, а стиснати и дребнави скотове.

# 235
Наемател е изявил желание сам да си плати таксата смет ли, AI Georgieva? Еднорог ще е.

# 236
  • Бургас
Дъщеря ми е GenZ.
Тик ток няма, клипчета не гледа. Чете много, анализира много, даже прекомерно.
Виждам много логика в комуникацията й с наемодателката, четене на договора и нормални преговори докъде и какво може.
Виждам пропуски както от страна на дъщеря ми, така и от страната на наемодателката.

Наемателката, която съдя, също е GenZ - проста, нагла, неграмотна и с претенции. На 30 години още разчита мама да й оправя бакиите.

Не можем да слагаме под общ знаменател всички хора от едно поколение.

# 237
Със сигурност има и такива, каквито АI Георгиева описва.
При мен също идваха на оглед адекватни млади двойки, които разпитваха за сметки, огледаха кухнята с идея, че ще си готвят и че рядко излизат по заведения, защото е "скъпо и нездравословно". После също толкова адекватно направиха друг избор за апартамент.
Но има и много от онези безпомощните.
Следя групи за фрийлансъри - половината "създатели на съдържание" рЕзко ще останат без работа, ако емотиконите изчезнат.

# 238
Сметкаджии и тарикати свидливи са.
Не финансово извисени....Grinning

По-скоро се изхвърлят над възможностите си с наема/жилището под наем. И се опитват да спестят някой лев с дребни разходи около жилището.

Щото нали апартаментът да е задължително НС, да е с модерни мебели, ПМ и разни други екстри...Ама като събереш наема+консумативите и разни други плащания и вече става в повече. Но пък не искат в по-старо жилище, с по-стари мебели.

Скрит текст:
Нещо като поговорката "Не може хем да стиснеш, хем да пръднеш!"

# 239
Моля за линк към онази брокерка - наемател, с тристранна среща с наемодателя и пишман - медиатора.

Има ли развитие ?

В Италия вече разглеждат доста сериозни предложения за измениния на законодателството по темите, които бистрим тук.

Общи условия

Активация на акаунт