Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 31 018
  • 799
  •   1
Отговори
# 495
bubkab, от мен също глас за обзаведен.

Ако се спреш на Икеа, бих посъветвала за диван със сменяем калъф. Огромно удобство е опцията за пране. За съжаление при мен не всички са такива и виждам разликата.
Напълно те разбирам за обзавеждането, но чак по поръчка и аз не правя 😀 .
Маса и столове от по-хубавките са 550 лв + тапицирано легло с повдигащ механизъм на промоция често за около 550 лв. От Jysk. Хубав матрак с голямо намаление до 400 лв, диван 2000 лв, гардероб и по-хубав да вземеш 1500 лв, масичка за хола, някое шкафче за хола и коридора още 1000 лв макс. Така си мисля аз.

Определено има пазар и за по-добре обзаведените имоти в нови сгради в квартала и си струва да се инвестира в среден клас вместо във Виденов. Разликата в цената на наемите е от 100 до към 150 евро на месец.

Щом апартаментът е 90+ кв.м. бих заложила на по-добра визия за клиенти с повече възможности.

Нашият писах за колко го наеха преди няколко седмици и имахме още 2-ма кандидати в крайна сметка.

Допълвам се: сега на новите ремонти слагаме максимално шкафове и големи гардероби в нишите, не да затрупваме с мебели, и това прави на потенциалните наематели голямо впечатление!

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 09:23 от drago_2008

# 496
Виденов вървеше за бюджетно изпълнение преди 8-10г.
Сега вече цените на имотите са х3 и повече. Стойността на няколко шкафа спада като % от цялото. Отделно хората са по-платежоспособни.
Не че изцяло ще го изключа, но със сигурност ако взема части от Виденов ще бъдат комбинирани с нещо друго, поръчкови надстройки,и изцяло смяна на пантите и вратичките и подобни.

Има едни 100Е разлика между Виденов и по-скъпо обзавеждане. Т.е. за 5г това са 6000Е, не малка сума, достатъчна за изплащане.

Ако остава апартаментът по 1 месец на година празен, това са едни 8% разлика. Т.е. вместо 750 стават 690.

(последно отдадох 2ст неголям с виденов на 640Е, и то доста лесно)

Чудя се, до колко лесно се намират кандидати, склонни да плащат повече. Примерно вместо 650Е за 2ст, да плащат по 750Е без паркомясто. И говорим за сегашното състояние, не за след 1 г.

Виденов има и едно друго предимство, супер бързо доставят и монтират и процесът е супер олекотен. Разбира се, други вериги вероятно също. Но икея не е от тях.

# 497
drago,_2008 предимство е да има гардероби. В старата квартира на сина ми имаше малък двукрилен и нищо не побираше. Дори скрин купих за бельото. Имаше неща, които държеше под леглото/беше с повдигащ механизъм/.
Ако живееше в стаята с приятелка незнам какво щяха да съберат в гардероба. На спалнята щяха да се съберат. Отделно,че и в коридора да речем нямаше портманто с гардеробче, а само шкаф за обувки.  Ама то човек се учи какво да гледа.
В новата квартира има голям четирикрилен гардероб с чекмеджета, отделно скрин - много по-удобно е и подредено. Скринът, който купихме сега е на село. И живее сам. Ако пък апартамента се наеме от семейството или двойка си трябват гардероби.

# 498
В тази връзка още съжалявам, че не направих втората баня в 3-стайния който отдадох последен на дрешник, щеше да е по-добре от това да има 2 бани без място за гардероб в коридора, втората баня не се ползва към момента, 2-ка са наемателите.

# 499
Виденов вървеше за бюджетно изпълнение преди 8-10г.
Сега вече цените на имотите са х3 и повече. Стойността на няколко шкафа спада като % от цялото. Отделно хората са по-платежоспособни.
Не че изцяло ще го изключа, но със сигурност ако взема части от Виденов ще бъдат комбинирани с нещо друго, поръчкови надстройки,и изцяло смяна на пантите и вратичките и подобни.

Има едни 100Е разлика между Виденов и по-скъпо обзавеждане. Т.е. за 5г това са 6000Е, не малка сума, достатъчна за изплащане.

Ако остава апартаментът по 1 месец на година празен, това са едни 8% разлика. Т.е. вместо 750 стават 690.

(последно отдадох 2ст неголям с виденов на 640Е, и то доста лесно)

Чудя се, до колко лесно се намират кандидати, склонни да плащат повече. Примерно вместо 650Е за 2ст, да плащат по 750Е без паркомясто. И говорим за сегашното състояние, не за след 1 г.

Виденов има и едно друго предимство, супер бързо доставят и монтират и процесът е супер олекотен. Разбира се, други вериги вероятно също. Но икея не е от тях.
Ми, dani, те реално еднакво ще стареят обзавежданията. Преди година аз дадох на 740 съседът под мен на 650. Аз дадох още докато ремонтирахме и БЕЗ работещ асансьор 6 месеца пеша до 7 етаж! Сега година по-късно аз отдадох на 790 без проблем, а апартамент в сградата последно се даде на 700 с малко по-хубаво от Виденов обзавеждане.
В центъра за 820, на съседите около нас на долните етажи без асансьор наемите стигат до 700.Azzy може да каже колко хора имаше желаещи...

Определено се търсят хубави апартаменти.

При нас в центъра проблем е асансьорът. Честно казано, ако съседката на последния етаж склони да разменим апартаментите, бихме лично финансирали изграждането на такъв. Цените ще скочат драстично.

# 500
  • Варна
Слагам в скрит текст снимки от обява, която току що ми излезе във Фейсбук. Апартаментът е в нов затворен комплекс, във високия ценови клас. Обзавеждането е изцяло от Юск. Евтино, но достатъчно красиво да докара модерна и скъпа визия.
Скрит текст:

Според мен така се прави.

# 501
  • София/Търново
За мебели препоръчвам Ирим.
Инак при мен все е сложно. В София имам апартамент в читав квартал. 2 стаи с хол. Спалнята си е спалня. Кухнята е станала детска/малка стая. Банята кухня, тоалетната баня, килера - баня. Тъй го взех. Да гледам нашите. За съжаление, починаха.
Сега правя ремонт. Имам мега читавите майстори, след един злополучен опит. Но само един. Направиха баня, тоалетна, коридор, голямата стая. Остана боя, замазване, и кухнята. ВИК е смененто, а електрото е на половина - нямаше нужда от голяма промяна.
Преди Коледа се свързах с една моя позната от детинство. Закъсала жената. Съгласи се да живее там. И да пази. Ами -не. Имах хладилник, спря да охлажда. Имам стар, де малко тече. Ако се събира водата и не се изкл'чва си работи перфектно. Та... започнало едно пускане и спиране. Добре, че е в неремонтираната стая, там с дюшемето какво ще правя, не знам.
Не се къпе и ляга на огромен ортопедичен матрак. Без чаршаф.
Почивните дни пътува и каза, че не може да чисти.
На 26 или 27 ходихме да оправяме щети и да чистим, перем. Казах си... ще поговорим и ако продължи, ще има проблем.
Вчера иставила на отиване на работа ключа отвътре. Трима ключари викам - само с разбиване. Сега чакам дърводелци от провинцията, а вече минах 1к.
Според нея няма, ама никакъв проблем. Никакъв.
Сега чакам да отворят, за да си вземе багажа и да й върна парите.
Аз ли съм куцузлия, ама такова фиаско... Била съм под наем. Имаше ситуации, ама това... не знам. Сега се жалва, че няма къде да иде. Всъщност има къде да остане, ама и там нещата не са розови.
Тъй, оплаках се.
А ремонта де го правя в София е според мен от висок клас. Да, мебелите ще са Ирим, но аз такива искам. Особено за кухнята. Освен предимства за тези мебели друго не знам, да чака се понякога, но съм поръчвала и от Мебели бг, та и там се чака.
Да си имам късмета де...

# 502
  • Бургас
Не че не съм правила твоята грешка - но повече никакви съжаления и благотворителност в собствените ми имоти, особено на "познати", "съседи", "познати на познати" и т.н.
Това поведение, което описваш, не е нормално и никак не съм учудена, че някой на средна възраст е "закъсал" и "няма къде да иде".

# 503
За мебели препоръчвам Ирим.
Инак при мен все е сложно. В София имам апартамент в читав квартал. 2 стаи с хол. Спалнята си е спалня. Кухнята е станала детска/малка стая. Банята кухня, тоалетната баня, килера - баня. Тъй го взех. Да гледам нашите. За съжаление, починаха.
Сега правя ремонт. Имам мега читавите майстори, след един злополучен опит. Но само един. Направиха баня, тоалетна, коридор, голямата стая. Остана боя, замазване, и кухнята. ВИК е смененто, а електрото е на половина - нямаше нужда от голяма промяна.
Преди Коледа се свързах с една моя позната от детинство. Закъсала жената. Съгласи се да живее там. И да пази. Ами -не. Имах хладилник, спря да охлажда. Имам стар, де малко тече. Ако се събира водата и не се изкл'чва си работи перфектно. Та... започнало едно пускане и спиране. Добре, че е в неремонтираната стая, там с дюшемето какво ще правя, не знам.
Не се къпе и ляга на огромен ортопедичен матрак. Без чаршаф.
Почивните дни пътува и каза, че не може да чисти.
На 26 или 27 ходихме да оправяме щети и да чистим, перем. Казах си... ще поговорим и ако продължи, ще има проблем.
Вчера иставила на отиване на работа ключа отвътре. Трима ключари викам - само с разбиване. Сега чакам дърводелци от провинцията, а вече минах 1к.
Според нея няма, ама никакъв проблем. Никакъв.
Сега чакам да отворят, за да си вземе багажа и да й върна парите.
Аз ли съм куцузлия, ама такова фиаско... Била съм под наем. Имаше ситуации, ама това... не знам. Сега се жалва, че няма къде да иде. Всъщност има къде да остане, ама и там нещата не са розови.
Тъй, оплаках се.
А ремонта де го правя в София е според мен от висок клас. Да, мебелите ще са Ирим, но аз такива искам. Особено за кухнята. Освен предимства за тези мебели друго не знам, да чака се понякога, но съм поръчвала и от Мебели бг, та и там се чака.
Да си имам късмета де...
Мисля, че беше питала преди в темата за друг имот в Търново. Оствам с впечатление, че си много жалостив и добродушен човек и имаш такива очаквания от другите.
Да не те разочаровам, ама хората са станали живи дяволи, дори и близки на близки, близките. Не знам, как ще го постигнеш но трябва да удариш с юмрук по масата и никакви пари да не връщаш. Особено ако имаш такива щети - разбита брава, унищожен матрак, айде хладилника е бил проблемен.
Накратко, докато си Мека Мария ще те мачкат.

# 504
"Фондове ще плащат пенсии в Швейцария от наеми на имоти в България?

Има ръст на наемите от началото на годината, средно - 10 € на квадрат

Вече има сигнали за ръст на наемите от началото на годината.  Прогнозите за първата година в евро за България са за плавно поскъпване на имотите.

"Най-търсени за наемане са малките апартаменти, двустайни-тристайни. При големите жилища на квадратен метър им излиза по-евтино. Разлика в цената има не само заради квартала, но и заради обзавеждането. Средно наемът е 10 евро на квадрат", каза брокерът на недвижими имоти Красимир Попов в студиото на "България сутрин".

Най-търсени в София са най-скъпите квартали - южните и центърът.

Очакванията са северните части да стават все по-примамливи за инвестиции и разширение и общината да подобри инфраструктурата, тъй като на юг всичко е застроено.

Фондове плащат пенсии в Швейцария от наеми на имоти в България.
Още преди приемането на еврото има цели сгради у нас, които се изкупуват от инвестиционни компании от чужбина - датски, швейцарски, отбеляза Попов.

Те купуват на едро и инвестициите им са предпоставка за още по-голям вакуум откъм имоти с голямо търсене и малко предлагане.

"Те ги пускат под наем - сградата я купува пенсионен фонд от Швейцария, и с парите от наема изплаща пенсиите на швейцарските пенсионери", разясни брокерът на недвижими имоти.

В ефира на Bulgaria ON AIR той подчерта, че наемите в София са сравнително ниски на фона на тези в други столици.

"По-често се подписва договор за наем с определена стойност, често пъти не се индексира увеличение и остава такъв. Друга практика е да се индексира всяка година", уточни Попов.

Очакванията са първите 2-3 месеца от 2026 година да има по-малко сделки.
"Продавачите очакват повишение, за да не се минат. Купувачите, за да не се минат, очакват да има спад в цените. Има ослушване на участниците на пазара. Като очаквания цените ще продължат нагоре със здравословен ръст. Купувачите ще имат време да обмислят покупката, недобре направените апартаменти няма да бъдат лесно продавани. Хубаво ценообразуваните ще бъдат по-лесни", каза Красимир Попов.

https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/705958-fondove-shte-plashtat-pe … imoti-v-balgariya

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 16:19 от bgladybg

# 505
Такива познати, дето все търсят приютяване ги заобикалям отдалеч.
Колкото пъти ме питат, отговорът е "всичко е заето" (което изобщо не е лъжа, защото не ми се застояват празни). Но и да се освободи, търся си хора по каналния ред и на пазарни наеми.
Приятелства и бизнес не се смесват никога. Защото изгарят и 2те. Винаги има противоположни интереси и е наивно да очакваш да ти пазят и поддържат. Има едни типажи хора, дето си мислят, че всичко на тоя свят "иде даром". Обикновено те търсят и "подволателе" в наемите. Може да звучи жестоко, но съвестните хора си намират свястна работа и изкарват добри пари, има и за наем има и за друго. И всичко им е подредено, както финансите, така и поддръжката на дома. Ако финансите са им в хаос, не знам кое ви кара да мислите, че изведнъж у дома ще държат подредено и поддържано.
Иначе напоителни приказки за духовности, религии и ала-бала.

Не знам за фондовете, натрихме им носовете на тия, дето твърдяха, че няма да има фондове. Но контрата може да дойде у нас. Брутална конкуренция, а може и да размести и законодателството и политиката. И ще го отнесат дребните риби с 20-30 апартамента...

# 506
Никакви такива роднини,  познати - твърдо не, играх една такава драма с боксониера която давах преди много години и от тогава съм просто сметачна машинка без роднини.
За мебелите - кухните на Ирим стават, имам спалня и други легла с ракла техни, но честно казано Юск и Икеа ги превъзхождат, по дизайн и лесно сглобяване. Виденов не са толкова бюджетни вече, бяха но преди.

# 507
Цитат
Има ръст на наемите от началото на годината
Thinking Е, кога успяха?Минали са едва 6 дни, от които 2 работни и вече има ръст?Времето ще покаже.
Аз хем си знам, че с примолили се познати няма ненаказано добро, хем се подведох.В случая беше съседка, пак за детето и, а точно тук съм чела вашият опит с такива.Не стига, че я чаках уж седмица, стана почти месец.После пазарлъци за мебели и накрая ми писна и я отсвирих.Позабавих се още малко, но и взех малко по-голям наем.Такава беше ситуацията преди почти 2г.Сега го играе сърдита.Само на ''добър ден'' сме, много важно!Тя преди нанасяне такива претенции извади, че не знам какво щеше да става после.

# 508
Цитат
Има ръст на наемите от началото на годината

Ами аз веднага го забелязах и имам пост на предната страница, касаещ точно това. Масово наемите на двустайните в София взеха да кръжат в диапазона 650-800€ по фейсбук групите, което преди 1 януари не беше така. Да, в тази група има доста хора, които от известно време отдават на такива цени, вярно нагласени и с вкус обзаведени апартаменти и може би не виждат разликата, но аз редовно следя и по мое мнение преди 1 януари имаше и предложения за доста по-ниски наеми. В имот.бг все още има предложения за около 500 € и някои бараки и по-ниско от това, но доколко са реални не мога да гадая😉

# 509
  • Варна
Loreiny, и аз имам същите наблюдения, но за Варна. Тук по 600€ вървяха само луксозните двустайни, а сега виждам много обяви с просто прилични такива, на същата цена. Ще видим докъде ще стигне пазарът. Ако продължава така, на есен ще актуализирам.

Общи условия

Активация на акаунт