Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 30 988
  • 799
  •   1
Отговори
# 525
  • Бургас
Didi168, ти преди според мен отдаваше подпазарно. С уговорката,че не познавам районите,в които отдаваш,но виждах снимки на много добре направено жилище/жилища,а го пускаше за много ниски за софийските стандарти пари.

Диди отдава във Варна, не в София.

# 526
Знам,че отдава във Варна,идеята ми е,че 600 евро е наемна цена за добре направен двустаен в София, за Варна ми се струва високо.

# 527
Здравейте, налага ми се да търся жилище за 1 човек в София - студио?  Синът ми ще е на стаж 6 месеца. Офисът е в Гео Милев, но може и в други квартали с подходящ транспорт. Той и сега живее и се грижи сам.
Споменаха ми начални суми от 900 лв. Реално ли е това?
Има ли шанс да намеря за такъв кратък период на наем?
Всяка идея е добре дошла.

# 528
Боксониери рядко се намират,обичайно в старите сгради рядко е имало, а в новите са предимно около Студентски град.
Не знам какво имате предвид под начална сума,но трябва да си приготвите минимум наем+депозит за влизане. Ако ползвате брокер,добавете и 50% от първият наем комисион. Ако жилището е чисто ново,вероятно ще се искат 2 депозита.
За около 900 лв нещо такова очаквайте: https://m.imot.bg/obiava-2b162153413819910-dava-pod-naem-ednosta … grad-sofiya-iztok
Това е точно в желаният квартал и от собственик - гарсониера две стаи,но със старо обзавеждане,но пък 380 евро https://m.imot.bg/obiava-2b176332454114047-dava-pod-naem-ednosta … -sofiya-geo-milev

Това също май е от собственик, 385 евро,на пешеходно разстояние от Гео Милев:
https://m.imot.bg/obiava-2b176752498425660-dava-pod-naem-ednosta … ad-sofiya-slatina
Имайте предвид,че наемодателите искат договор за 1 година и вероятно ще трябва да прежалите депозита за по-ранно изнасяне.

# 529
  • Варна
Знам,че отдава във Варна,идеята ми е,че 600 евро е наемна цена за добре направен двустаен в София, за Варна ми се струва високо.
Само че въпросният апартамент не е “добър”, а “моделен” и локацията зад Операта е еквивалентна на пешеходната зона на Витошка в София. Там също ли са по 600€ луксозните двустайни? Хайде да сравняваме коректно.

# 530
Здравейте, налага ми се да търся жилище за 1 човек в София - студио?  Синът ми ще е на стаж 6 месеца. Офисът е в Гео Милев, но може и в други квартали с подходящ транспорт. Той и сега живее и се грижи сам.
Споменаха ми начални суми от 900 лв. Реално ли е това?
Има ли шанс да намеря за такъв кратък период на наем?
Всяка идея е добре дошла.
За мен ще е много трудно. По фейсбук групите от време на време изскачат обяви за Еразмус студенти, на които отдават за 6 месеца, но споделени апартаменти. Търсете и там. На малко хора им се занимава да си причиняват отдаване на имот на 6 месеца, то точно преди лятото ще се падне да напуска. Освен времето, чистене, може да има щети или неплатени сметки. За 6 месеца и нисък наем не излиза сметката.

# 531
  • Бургас
Трудно ще се съгласи някой на 6 месеца, но не пречи да пробвате.
Показаните от Хепи два последни имота са голяма скръб. Но пък ако няма дълго време наематели, собствениците може да се съгласят за кратък срок.
Другият ви вариант е да сключите договор за 1 година и да прежалите един депозит. Пак ще е по-евтино от ербнб.
Трети - стая в апартамент със съквартиранти.
Четвърти - общежитията даваха преди време също краткосрочно стаи, може и сега да го правят.

# 532
Да прави сте,че чрез групи във фейсбук би станало по лесно(няма комисионната на агенцията напълно разбираемо..) но аз не живея във Варна,а в чужбина и за мен това е единственият начин да го дам под наем ...хубавото е че брокерката е разбрана и я познаваме( без да ни е близка) тя ни продаде апартамента миналата година..каза че е имало интерес от двама,трима души преди празниците,но не се е стигнало до оглед...проблема на апартамента е че няма асансьор ( на 4 ЕТ ) тези блокове новото старо строителство без асансьор от 2005 год.но пък е много тих,гледа към вътрешен двор и от балкона-(остъклен) -хола се вижда катедралата и докато си хапваш вечер ти светят златните куполи..( ще пробвам да пусна снимка ).поне за мен и гледката има значение..но няма да е лесно,затова предпочитам да го намаля и да стане по бързо..Много ви благодаря за съветите ( от вас разбрах че нещата се случват във фейсбук и  има логика...почти всеки има фейсбук.).         Didi168 - благодаря..ще се възползвам от групата във фейсбук като и кажа на брокерката да го публикува и там,пък да видим....иначе съм съгласна с теб,че квартала ни е много хубав,на две крачки от пешеходната зона,парка,пазарчето и морето е на 15-20 Мин,един ден ако се върна в България там бих живяла( иначе съм от София,но нещо хич не ми се стои там..)За много години на всички и най важното е да сме здрави,пък другото само ще си дойде.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 10:00 от Catwoman12

# 533
Ако брокерката се занимава основно с продажби, може да неглижира имот под наем, най-малкото поради разликата във финансовия интерес. Моят съвет е да не се ограничавате само с нея.
600 евро зад операта не е много, според мен. Успех!

# 534
Когато собственикът е в чужбина и няма кой да се грижи за отдаването под наем, включително и с последващи срещи с наематели и поддръжка, добра идея е да се търси леко под-пазарен наем, поне 10ина% надолу.
Т.е. щом още с отдаването имате проблеми, тепърва ще има проблеми и с бъдещото отдаване, нужда от някакви дреболии, проблеми по имота, преотдаване и ремонт при напускане и тн и тн.

За Варна не мога 100% да гарантирам, но например за Бургас няма някакви драстични разлики между цена "център" и цена в различни квартали. Т.е. не е пряка корелацията със София и нейния център.
В софийския център има огромна концентрация на бизнес сгради, държавни сгради, градски транспорт. В много по-голяма степен и %, отколкото във всеки друг град в страната. Именно това създава търсене там. Разбира се, и културните мероприятия, имат значение, но в по-малка степен. Колко често човек ходи на работа и колко често на театър и концерт.
Без да имам пряк поглед на варненския пазар, отново се усъмнявам, че 600Е е нормална цена, при положение, че в София има цени между 500-600Е за двустайни, разбира се, има и по-високи, докъм 700Е (нагоре от това число е вече съмнително, например включен е гараж и тн)
Районът зад Операта е супер за РБНБ и летен туризъм. Но за дългосрочно си има други кусури, паркирането вероятно е трудно, липса на големи магазини. Т.е. да не се бърка "туризма с емиграцията" ми е мисълта.

Любопитно е, при положение, че живеете в чужбина какви изисквания имате за размера на депозита, клаузи при напускане, клаузи за повреди и тн. Тези неща са много важни за кандидат-наемателите, включително и комисионна, която ще трябва да заплатят. И не знам дали е 50%, масово е от наематели да се искат 60-70-80% от месечния наем.
По фейсбук групите търсят хора, които търсят някаква "оптимизация". Т.е. няма да са склонни на 70% комисионна, на 2-3 ен депозит, на неустойки при напускане и тн.

# 535
  • София/Търново
За чистене за София съм ползвала Sunshine. 0886966266. По препоръка. За 70 кв, 700 лв. Но след основен ремонт. И всичко. Доволна съм.
Инак търся за Търново и съм скептична. И цените по-високи, а и нещо са си повярвали, та търся и за там, но ще е напролет.

# 536
Тук и аз, и Дани, и още някой дадохме апартаменти по коледно време, та не е това проблемът.
Да, но отдавате в София
Варна зимата е един "призрачен" град, в който нещата замират доста. По празниците се изпразва.
Диди никога не е отдавала подпазарно - даже споменатата сума за жилище в краен квартал която е взела мен ме учуди.

За Варна не мога 100% да гарантирам, но .... Без да имам пряк поглед на варненския пазар, отново се усъмнявам, че 600Е е нормална цена, при положение, че в София има цени между 500-600Е за двустайни, разбира се, има и по-високи, докъм 700Е (нагоре от това число е вече съмнително, например включен е гараж и тн)
Районът зад Операта е супер за РБНБ и летен туризъм. Но за дългосрочно си има други кусури, паркирането вероятно е трудно, липса на големи магазини. Т.е. да не се бърка "туризма с емиграцията" ми е мисълта.
какво имаш предвид пред нормална - висока ли ти се вижда или ниска ?
Районът зад Операта и района около ЖП гарата - за мен са най не-предпочитаната част от централната на Варна, но се променят скорострелно. За хората различни неща са важни - Грам не ме интересува дали има големи магазини наоколо - защото до тях така или иначе ходя с кола там пазарувам "обемно" ( и м/у другото не е много далеч от там има Кауфланд и Макао )
Паркирането в момента е най-трудно в граничната за зелената зона.
И да не съм голословна - октомври месец - двустаен 55 реални кв.м. след основен ремонт , стилно обзавеждане с всичко налично в този район приятел отдаде за точно 600 евро. Само че с асансьор, и с включени ТВ и Интернет.
Пак казвам освен кофтия тайминг - цената дали е адекватна зависи и от обзавеждането/ стила му - дали е "адекватен" за таргетната група.
Ако се направи нещо в стила на Аззи и Драго предполагам за всички ни е ясно ще привлича друг тип "публика"

Сори Дани, ама на мен наемите за твоите апартаменти в Студенски град ми се виждат мега надценени , ама каква съм аз бивша варненска студентка в София,  че да обсъждам при положение че ги търгуваш като топъл хляб. И аз нямам опитност в отдаването в столицата.

# 537
  • Варна
Еее това, че няма асансьор, е “подробност” от огромно значение! Трябваше да я споменете още в началото. За 90% от хората това е brake deal. Малко са хората като мен, за които не е проблем  на живот и смърт. Аз също съм на четвърти етаж без асансьор и както казах, съседът отсреща отдаде на 800€ луксозен тристаен, на млади момичета съквартирантки, около 20 годишни. Цяло лято беше airbnb, но за Варна категорично не си струва да се дава за нощувки целогодишно. Сметките не излизат дори с личен труд за менажиране и чистене. Знам от близка приятелка, която отдава на 200 метра от Спортна зала. Тя менажира дистанционно реклама, комуникация, резервации, баба ѝ чисти, майка ѝ урежда проблеми, изискващи физическо присъствие. Лятото е пълна, но 3 месеца не могат да компенсират останалите 9 празни. Извън лятото няма туристи. Тя го прави така, за да си ползва апартамента отвреме навреме като се прибира в България.

Факт е, че кръгът от потенциални наематели ви е ограничен. Работете с няколко агенции.

# 538
Еее това, че няма асансьор, е “подробност” от огромно значение! Трябваше да я споменете още в началото.
За 90% от хората това е brake deal.
Факт е, че кръгът от потенциални наематели ви е ограничен. Работете с няколко агенции.
Да и ако брокера е пуснал обява смо в имот.бг примерно - хората като търсят слагат отметка " с асансьор" и вече не виждат обявата.
И аз мисля, че един добре направен апартамент - с обява във Фейсбук има повече шанс.

# 539
Оф??? но пак да се повторя/потретя, подесетя/ управление от разстояние не е добър вариант. Това го пиша от горчив опит. Хора, наложи се да продам апартамент, щото нали съм си мислила, че не може да има човек толкова неглижиращ хигиената, живеещ с куче, което почти не извежда на разходка/ясно къде е вършило естествените си нужди. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО първите поне два месеца наема е да се получава на место и така се придобива представа що за хора са наели жилището. А какви проблеми имах когато заявих, че трябва да напусне..... Може да имате шанс хората да са свестни, но гаранция- Франция. Без човек, който да оторизирате да има лични впечатления от наемателя при отдаването и впоследствие, за мен не е добра идея.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 23:12 от kriakla

Общи условия

Активация на акаунт