🌊 ТОВА МОРЕ ЩЕ ПРЕЛЕЕ/Taşacak Bu Deniz 🌊Teмa 2

• 39 928
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
Може би,убийството на Бану в края на миналата серия отдръпна малко хората
А може би,нескончаемите измъквания на Шериф от правосъдието,било то на Адил,на Есме,или на държавата
Забелязала съм спадове в сериали точно поради тази причина
Зрителите не харесват злодеят винаги да побеждава.Неестествено е..

# 526
А аз мисля, че без предател Шериф са досети за плановете на Адил след изчезването на Гьокхан. Не е трудно да заподозре и Есме в игра за измъкването на Адил от ареста, както и че Адил ще разбере за пистолета и ще търси начин да стигне до него. Възможно е и само той да знае къде е пистолета... Въобще, психопатите не бива да се подценяват в изобретателност на мръсни планове.

# 527
Да, Кате, възможно е. От умните злодеи е.

# 528
Аз да кажа, че прочетох много съвестно последния текст на Младия вълк, но все не ми оставаше време да кажа нещо.
Първото, което си признавам - този своеобразен ... бароков стил на писане с пищност и сложност на израза, с изобилие от метафори, сравнения и символи, както и с героизиране на някои образи на мен самата ми е малко далечен. Трудно се откриват идеите зад драматизма на писането. Но какво все пак откривам, какво ме впечатлява като различна от моята гледна точка и с какво не съм съгласна. Чета, защото турският поглед и преживяване на събитията е различен от моя, а предполагам и от нашите въобще.
Та... впечатляващото е описанието на Есме като: "нов барабан, задаващ нов ритъм на отношенията", метафората за разплетените й коси с червения шал, като освобождаване от живот под контрол на семейните правила на Фуртуна и заявката за собствена власт (червеното е символ и на власт). А също борбата на Есме за изтръгване от миналото и за истинско бъдеще на дъщеря й. Сравнението на двете майки Есме и Ширин и ... една силна теза: "Любовта няма да спаси света, но може да го научи да спре да се преструва, че войната е съдба".
Интересуваше ме и как защитава решението на Есме да скрие истината за Елени от Адил. Тук има две мисли, към които аз определено имам съмнения - да спре войната в името на живота на любимите хора и "това решение не е измама в морален смисъл, защото е продиктувано от страх за близките хора".
Първата е очевидна, но проблемът е как може да бъде спряна войната. По втората мълчанието не е измама в морален смисъл, но по жизнено важни въпроси то винаги има морални последици, защото предизвиква неразбиране у близките, съмнения, а и превратни тълкувания. А мълчанието на Илве доведе и до смъртта на Балъ.
Другото, което определено не приемам е сравнението между Есме майката и Адил - мъжът. Адил е описан като "дивак", "човек на насилието като праведност","човек в капана на миналото", "Убийството е езикът, който почита загубата му" и всичко това е моралният кодекс на мъжете. Не съм съгласна, Адил до сега никого не е убил и неговото верую е справедливост, а не праведност. Праведността има за основа религиозния морал, а Адил има малка връзка с него. Що се отнася до справедливостта и наказанията му, те по сценария са си оправдани, доколкото насреща си има един манипулатор, който преобръща справедливостта наопаки и тя не може да стане съдебно решение. Тук по-удачното сравнение, според мен, е с Шериф или с Оруч. Сравнението с Есме има един недостатък - тя знае истината за дъщеря им и това я прави истинска майка, той не я знае, въпреки че е приел бащинска роля над Елени.
И две неща накрая. Заявката, че "Есме може да преструктурира хаоса по нов начин". Това е илюзия помоему.  Първо защото хаос не се пре-структурира, той е анти-структурираност и трябва да бъде заменен с някакъв ред (както е в Библията - Бог създал от хаоса по ред света). А в случая хаоса е създаден от Шериф и той съвсем съзнателно се стреми към него, защото всичките му манипулации вече излизат наяве. А второто е саможертвата на Есме като форма на лидерство. Силна е тази теза, но ... не и когато жертвата е истината, която тук продължава да се маскира като междуродова война. И все повече и от семейство Фортуна разбират това. Май стигна и до Оруч най-после.
Аз винаги съм била много чувствителна към женската равнопоставеност с мъжете. Жената е особена ценност в света, но не и само като майка, което Младият вълк хиперболизира.
Онче, и аз по нощите опънах чаршафа. Дано не съм досадила на някого. Blush

Последна редакция: нд, 21 дек 2025, 08:21 от Katya_I

# 529
Така е, Кате, опъваме чаршафите. Grinning

Много хубави снимки на екипа. Пише, че са празнували рождения дан на актрисата, която играе Ширин и че са в дома на Дениз. Малко не ми е ясно- в кой дом, те нали са в района на Трабзон, ама нищо де.
Улаш е между двете Есме. Grinning

От официалната страница.

Има огромно количество снимки зад кадър, от Дениз също много- тя като любител фотограф не спира да снима колегите си. Но нека не задръствам страницата, в мрежата е пълно.

Песента от една от сцените на Елени и Оруч в последната серия.

# 530
Цитат
Улаш е между двете Есме. Grinning
Аааа, и прокурорката е сложила ръка върху наш Адил, обаче Есме2 си го е хванала под ръка, да си знае всяка жаба гьола. Smile
Само Бурак Йорук не се вижда, ама той си е особен образ.

# 531
Кате, 😀.
И Ава не виждам, може да са били на снимки.

# 532
Ава и Бурак Йорук нали щяха да участват в снимките на новогодишната програма на Гласът. Не помня кога точно обявиха, че ще са снимките, но може и там да са били.

А за прокурорката много съм любопитна към кого ще се насочи погледа й. Изражението й, когато се появи Шериф в съдебната зала много се промени.

# 533
Цвети, промени й се лицето на прокурорката при влизането на Шериф в залата, така е. Преди това ехидно се усмихваше, предвкусвайки решението на съдията. Замислих се, да не е познавала Шериф отпреди, но ... той 20 години е бил в затвор, никой не я познава в двете села, значи не е от тях. Но тъй като се държи прекалено странно за прокурор, или играе хулиганка, или има нещо тъмно и в нейното минало. Засега най-приемливо ми е тази нейна реакция да е предизвикана от страха, че ще се провали обвинението й.

# 534
Още като представяха героинята, в описанието имаше нещо за баща и- че има недовършено дело, че тя иска да продължи, нещо такова. Може въпросното дело да е било свързано с Шериф. Евентуално да е виждала снимки негови в документите. И се изненада при появата му.
А с Адил се държеше много палаво. Той даже не знаеше как да реагира.

# 535
Аз сега малко ще си фантазирам.
Тъй като никой явно не познава прокурорката, дори и фамилията й не разпознаха, ако е от тамошния край явно отдавна са го напуснали. А може баща й да е разследвал мрежата за продажба на бебета и да е бил заплашен или убит заради това. И тя идва да търси един вид отмъщение. Друго предположение ми е, че тя може да е от "екипа" на  Мелина. Нали се разбра, че Мика е там заради някакъв дълг.
Според мен Мелина ще играе "играта" полузаконно.

# 536
Цвети, напълно е възможно да е било свързано с тази мрежа. Тя продажбата на деца се осъществяваше в Истанбул, но прокурорът може да е хванал някаква следа и да е стигнал до Трабзон. Или в други криминални истории да е бил замесен Шериф. Като го знаем как действа когато трябва да спаси кожата си, кой знае какво е направил.
Все повече си мисля, че изненадата  на прокурорката от появата на Шериф е свързана  именно с делата на баща и. Не беше приятна изненада и наистина като че ли го разпозна.
За Мелина засега ми изглежда по-малко вероятно.

# 537
Цвети, нищо чудно двете ти версии да са свързани по някакъв начин, защото появата на прокурорката съвпада с новата поява на Мелина във Фуртуна и заплахите й, че разполага с неподозирана за Есме сила. А и при заявлението, че не е имала време да изучи делото на Адил, но знаеше в детайли отношенията му с Есме отпреди 20 години...

# 538
Изгледах и аз най-накрая епизода. Комеди драмата добре им се получи след шока от предходната серия. Но съм съгласна с VAL, че именно това е причината за червените стрелки в рейтинга. Трябва да гледат на тях като на червен картон и да не допускат други такива сътресения. В тази връзка си мисля, че е време Шериф да си ходи и на негово място да идва третия син на Зарифе. Все някой Фуртуна трябва да вземе Севджан 😆 Очаквам и той да е от лошите, няма как всички синове на Зарифе да са "бели и добри". Все някой трябва да прилича на нея.
На много Оруч вече им е черен, но аз все още не съм се отказала да проявявам разбиране към него. Неговата позиция е най-неизгодна. От една страна вуйчо му Шериф, от друга Адил Кочари, иска да опази семейството си и от двамата и насред всичкия този хаос Елени. Думите му към Есме, че не всички любови завършват щастливо бяха насочени към него самия. Той е решил, че отказвайки се да обича Елени ще накаже себе си за ролята, която изигра за да разруши щастието на Есме, Адил и Елени. Смята, че като принесе в жертва тази си любов ще изкупи греховете си. Въобще трудни времена го очакват на всички фронтове 🤭
Прокурорката със сигурност ще рови в събитията от преди години. Възможно е липсата на този трети син в селото също да е свързана с тях. Иначе по темперамент ще пасне на Газеп, ще видим.

# 539
Добро утро Simple Smile
По повод Оруч
Цитат
Думите му към Есме, че не всички любови завършват щастливо бяха насочени към него самия. Той е решил, че отказвайки се да обича Елени ще накаже себе си за ролята, която изигра за да разруши щастието на Есме, Адил и Елени. Смята, че като принесе в жертва тази си любов ще изкупи греховете си. Въобще трудни времена го очакват на всички фронтове 🤭
Изкуплението на греховете е трудна работа. Тя трябва да доведе до възстановяване връзките поне с тези, които нарани с действията си. Засега Оруч продължава да руши връзките с Елени и Кочари с действията си. И затова няма прошка. А решението му да бъде нещастен в любовта си към Елени не му дава право да решава и за другите. Той не бил послушал майка си и баба си, та годеницата си ли ще послуша издава някакви традиционни напъни да е мъжът - лидер на Фуртуна, ама пак не му се получи. Blush

Общи условия

Активация на акаунт