Всякакви въпроси за пералнята - тема 22

• 8 424
  • 247
  •   1
Отговори
# 210
Благодаря, мила Аня! Hug
Поне да имаше 7 години гаранция, та да е някак по-оправдано ... Ще видим какво ще изберем.
Ще се върна назад да прочета последните обсъждания.
Късмет и на теб с избора на уред!
Има отделна тема за комбита😊
Кой модел си избрала? АЕГ имат прости модели като Канди и модели с термопомпа и филтър за мъхове. Елелттолукс имат аналогичен модел. Та има защо да са скъпи.
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-sas-sushilni/Peralnya-sas- … ab=descriptionTab

Последна редакция: ср, 24 дек 2025, 12:03 от petiaivanov

# 211
  • София
Какво ви е мнението за тази пералня ?
https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/washers-dryers/washing- … chines/WGG244Z5BY
И какво означава описанието на спецификациите за размер ,на илюстрацията е показано В 845+12
Питам ,защото размера е важен,ще бъде под кухненския плот. Докато се колебая промоцията на другите две перални от 6-та серия свърши.

В описанието е даден размерът с опаковката, затова е по-голям. Този на картинката е верен. Моделът сме го коментирали в темата, хубав е.

# 212
Васил Василев -прав си за олекотяването.Направо не е за вярване.Имам чувството,че ламарините са като лист.Мърдат като пере и центрофугира Flushed .Нямам наблюдения в-у стандартни перални,но това е...леле.Отделно много ми е странно. Старата беше на 1000 оборота и дрехите излизаха по-сухи отколкото от тази,която е на 1300.Това пък какво е-не знам.Ако не беше изкихала старата -хич да не бях сменяла.Имам чувството,че е като детска играчка направена.Удължих гаранцията до 5 г.,да видм дали ще я изкара.Но сега ви вярвам,че е направо страшно.

# 213
  • София
Здравейте и от мен. Тъй като съвсем наскоро закупихме Пералня Bosch WAN28270BY - Серия 4 и вече я получихме, решихме възможно най-бързо да я регистрираме в официалния сайт на Bosch, за да си осигурим допълнителната гаранция - както 3-те допълнителни години за самата пералня, така и 10-те години за инверторния мотор (възможно е до 4-ри седмици след покупката, а не доставката). Много е важно след като добавите уреда, да влезете в добавения вече артикул и ръчно да активирате всяка една гаранция. За целта ще са ви нужни данните от уреда, които са на етикети, поставени на различни места - за всеки модел е описано в сайта къде точно се намират. Самото добавяне на уреда не е достатъчно - без ръчното активиране на гаранциите, те реално не важат.

Понеже доста си поиграх със сайта им и изчетох различни коментари, се оказва, че това ръчно активиране често се пропуска. Много хора остават с впечатление, че имат активна допълнителна гаранция, а всъщност без тази стъпка - нищо не е направено.

Просто един съвет - и аз първоначално си мислех, че добавяш пералнята и всичко приключва, но за всяка допълнителна гаранция трябва изрично да натиснете "активирай" Simple Smile

# 214
Здравейте,
за жалост ми се налага спешно да купя пералня. Старата АЕГ ме предаде точно през многото почивни дни, което усложнява закупуването на нова, както и преминаването в евро също.
Изчетох много голяма част от темите и мненията и се спрях на няколко модела. Ще помоля тези от вас, които имат някой от тези модели или поне са запознати, да ми дадат мнения и съвети. Четно казано вече се ошашках Flushed  и даже вече не съм сигурна какво искам:satisfied: . Бюджет около 1500±200 лв, предно зареждане, без значение размер и цвят, килограми мисля, че от 8 кг нагоре всичко ми е ок, за центрофуга от 1400 обр./мин също, бих искала да има кратка програма и за малко кг. Обърках се вече кое отделение и кое дозиране за препарат е по-добре. Разбира се, ако е по-икономична и тиха ще е още по-добре. Ето на тези съм се спряла:
1.   LFR83864VE AEG 8000 8 kg UniversalDose ЦЕНА 1799ЛВ±
•   Капацитет на зареждане: 8.0 кг
•   Максимална скорост на центрофугиране: 1600 об./мин.
•   OkoMix - иновативна технология за предварително смесване на препарат и омекотител с вода: Иновативна технология за измиване бързо намокря цялото пране, за да гарантира равномерното нанасяне на перилния препарат за ефективни резултати.
•   Система за директно впръскване на смесени вода и препарат в барабана
•   Програми за изпиране: 20мин - 3кг, Памук, Деликатни, Eco 40-60, Хигиенизиране, Връхни дрехи, PowerClean 59мин., Изплакване, Центрофуга / Изпомпване, Пара, Синтетика, Вълна
•       Клас ефективност на центрофугиране: A
•       Ниво на шум dB(A): 75
•       Kонсумация на енергия за 100 цикъла (kWh): 38
•   Опции: Допълнително изплакване, Отложен старт, ON/OFF, Пара, Pods, Предпране/Петна, Обороти, Старт/Пауза, Темп., Пестене на време
•   UniversalDose: Да
•   Woolmark сертификат: Woolmark Green + WoolCare Ariel/Lenor
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … chine/lfr83864ve/

2.   LFR73944QE AEG 7000 9 kg Autodose WIFI цена1,599.00 лв.
•   Капацитет на зареждане: 9.0 кг
•   Максимална скорост на центрофугиране: 1400 об./мин.
•   Програми за изпиране: 20мин - 3кг, Памук, Деликатни, Eco 40-60, Хигиенизиране, Смесени 69мин., Връхни дрехи, Изплакване, Центрофуга / Изпомпване, Пара, Синтетика, Вълна
•       Клас ефективност на центрофугиране: B
•       Kонсумация на енергия за 100 цикъла (kWh): 49
•   пции: Препарат, Допълнително изплакване, Отложен старт, ON/OFF, Пара, Предпране/Петна, Дистанц. старт, Омекотител, Обороти, Старт/Пауза, Темп., Пестене на време
•   UniversalDose: Не
•   Woolmark сертификат: Woolmark Blue + WoolCare Ariel/Lenor
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/9-kg-washing … chine/lfr73944qe/

3.   LFR73944FQE AEG 7000 9 kg UniversalDose WIFI Цена: 1549.00 лв.
•   Програми за изпиране: 20мин - 3кг, Памук, Деликатни, Eco 40-60, Хигиенизиране, Смесени 69мин., Връхни дрехи, Изплакване, Центрофуга / Изпомпване, Пара, Синтетика, Вълна
•   Опция допълнително изплакване
•       Ниво на шум dB(A): 74
•       Kонсумация на енергия за 100 цикъла (kWh): 39
•   Опции: Допълнително изплакване, Отложен старт, ON/OFF, Пара, Pods, Предпране/Петна, Дистанц. старт, Обороти, Старт/Пауза, Темп., Пестене на време
•   Woolmark сертификат: Woolmark Blue + Certified Ariel/Lenor
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/9-kg-washing … hine/lfr73944fqe/

4.   LFR73944OE AEG 7000 9 kg UniversalDose WIFI ЦЕНА: 1,499.00 лв
•   Опции: Допълнително изплакване, Отложен старт, ON/OFF, Пара, Pods, Предпране/Петна, Дистанц. старт, Обороти, Старт/Пауза, Темп., Пестене на време
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … chine/lfr73944oe/

5.   LFR73844BE AEG 7000 8 kg ЦЕНА: 1 399,00 лв.
•       Ниво на шум dB(A): 72
•       Kонсумация на енергия за 100 цикъла (kWh): 42
•   Опции: Допълнително изплакване, Отложен старт, ON/OFF, Пара, Предпране/Петна, Обороти, Старт/Пауза, Темп., Пестене на време
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … chine/lfr73844be/

6.   LFR71844SBE AEG 7000 8 kg Цена 1,299.00 лв.
•   Програми за изпиране: 20мин - 3кг, Памук, Деликатни, Eco 40-60, Хигиенизиране, Смесени 69мин., Връхни дрехи, Пара, Синтетика, Вълна
•   Опция за третиране на петна
•   Клас ефективност на центрофугиране: B
•   Ниво на шум dB(A): 74
•   Kонсумация на енергия за 100 цикъла (kWh): 28
•   Опции: Отложен старт, Допълнително изплакване, ON/OFF, Опции, Пара, Обороти, Петна/Предпране, Старт/Пауза, Темп., Пестене на време
•   Woolmark сертификат: Woolmark Blue + Certified Ariel/Lenor
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … hine/lfr71844sbe/

7.   LFR73944E AEG 7000 9 kg Цена: 1 449.00 лв
•   Опции: Допълнително изплакване, Отложен старт, ON/OFF, Пара, Предпране/Петна, Обороти, Старт/Пауза, Темп., Пестене на време
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … achine/lfr73944e/

8.   LFR73844VE AEG 7000 8 kg UniversalDose Цена: 1 519,00 лв.
•       Kонсумация на енергия за 100 цикъла (kWh): 42
•   Опции: Допълнително изплакване, Отложен старт, ON/OFF, Пара, Pods, Предпране/Петна, Обороти, Старт/Пауза, Темп., Пестене на време
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/8-kg-washing … chine/lfr73844ve/

9.   LFR83844VE AEG 8000 8 kg UniversalDose Цена: 1,719.00 лв.

•   OkoMix - иновативна технология за предварително смесване на препарат и омекотител с вода: Иновативна технология за измиване бързо намокря цялото пране, за да гарантира равномерното нанасяне на перилния препарат за ефективни резултати.
•   Система за директно впръскване на смесени вода и препарат в барабана
•   Програми за изпиране: 20мин - 3кг, Памук, Деликатни, Eco 40-60, Хигиенизиране, Връхни дрехи, PowerClean 59мин., Изплакване, Центрофуга / Изпомпване, Пара, Синтетика, Вълна
•       Kонсумация на енергия за 100 цикъла (kWh): 38
•   Woolmark сертификат: Woolmark Green + WoolCare Ariel/Lenor
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/8-kg-washing … chine/lfr83844ve/
Разбира се, ако знаете по-добър вариант ще се радвам да го споделите. Ще съм благодарна на всичките ви съвети, за да мога най-скоро да поръчам.
Извинявайте за дългият пост, но исках да съм по конкретна.

# 215
AEG LFR73944FQE – 9 kg UniversalDose WIFI (за 1549 лв) е супер опция, ако не е проблем, че не са 1600 оборотите.

# 216
  • София
AEG LFR73944FQE – 9 kg UniversalDose WIFI (за 1549 лв) е супер опция, ако не е проблем, че не са 1600 оборотите.
Мисля, че тя беше по-плитка и с обем на барабана като на 8-килограмовите. Да се има предвид, ако се търси по-голям обем.
Аз взех номер 5. от горния списък. Реших, че не ми е необходима опцията Universal Dose, защото постоянно пера различно количество пране и предпочитам да си дозирам сама препарата. Освен това обработвам петната предварително със спрей и не ми е необходимо за всяко пране да има pod с препарат за петна и омекотител. На този етап нямам оплаквания. Не всички програми могат да се скъсяват, което я различава от Bosch, но смятам, че е за добро, защото излизат идеално изплакнати, а при Bosch имах забележки понякога. Най-често използвам програмата за смесено пране, която е 69 минути. Има и кратка програма.

# 217
Ако някой има пералня Miele, може ли да ми каже като е заредена с по-малко дрехи, намалява ли си времето за пране? Питам, защото моята оня ден три часа въртя 4 кг чаршафи и хавлиени кърпи на програма "памук". Очаквах да съкрати времето. Има функция short, но е само 1:13 ч., което пък ми е много кратко.

# 218
  • На брега на реката
Моята е Миле и съкращава времето, но е модел от преди 6 години.
Имам и бутон  Kurz, който също съкращава програмата на 2,03 ч.с включена екстра за интензивно пране.

# 219
Честита Нова година! От известно време пералнята на дъщеря ми вади на петна прането, вече има съсипани доста дрехи, каква може да е причината?

# 220
Честита Нова година! От известно време пералнята на дъщеря ми вади на петна прането, вече има съсипани доста дрехи, каква може да е причината?
Сигурно семеринг.... Да я види техник.

# 221
Здравейте и за много години. Колебая се между тези двете перални:
https://zora.bg/product/lfr71862be-1600-obmin-800-kg-a-byal

https://zora.bg/product/ew7f2482e-1400-obmin-800-kg-a

Струва ли си по-високата цена на АЕГ-то?
Отворена съм и към други предложения, като единственото условие е някоя от страните на пералнята да е под 58см, понеже трябва да мине през врата 58.5см. Благодаря предварително!

# 222
Здравейте и за много години. Колебая се между тези двете перални:
https://zora.bg/product/lfr71862be-1600-obmin-800-kg-a-byal

https://zora.bg/product/ew7f2482e-1400-obmin-800-kg-a

Струва ли си по-високата цена на АЕГ-то?
Отворена съм и към други предложения, като единственото условие е някоя от страните на пералнята да е под 58см, понеже трябва да мине през врата 58.5см. Благодаря предварително!
Зависи от какво имате нужда, защото АЕГ има регулация на обототите от 400 до 1600 през стъпка 200, докато при този модел на Електролукс има само 800, 1200, 1400.
Доколкото помня (не съм съвсем сигурна за този модел) АЕГ предлага и 50 градуса като възможност за температура, докато Електролуксът няма такава възможност.
Обърнете внимание дали размерите са истински, защото в книжките на двата уреда, в таблиците с технически данни, са посочени следните размери:
АЕГ: 59,6 см /84,7 см /60,2 см
Електролукс: 59,6 см /84,7 см /60,1 см

Идете с рулетката в магазин и измерете!

Като "хардуерно" изпълнение двата уреда са с еднакво качество.

# 223
Здравейте😀 пак съм тук да искам съвет. Ще сменям пералня . Искам нещо,което да събира завивка 200-220 ,сегашната ми е по -плитка и не става номера на китайката😁. Нещо да ми препоръчате....гледам в Технополис АЕГ, Електролукс и Haier (сегашната ми е такава 3годишна ...не е лоша) Ако мога сама да си избирам градуси,центрофуга ще е по удачно..нещо не си падам по готови програми.

# 224
Здравейте и за много години!
След като се сдобих с пералня Електролукс 7-ма серия, сега имам едно питане.

Нормално ли всяка програма да започва с изпомпване на вода?

Може въпроса ми да е глупав, но боша който имах преди нея, започваше програмите с пълнене на вода.
Електролукса 3 пъти изпомпва водата и чак тогава започва да пълни, което не е много логично и с риск да ми се посмеете реших да питам.

Общи условия

Активация на акаунт