Синдром на раздразненото дебело черво тема 4

• 2 405
  • 57
  •   1
Отговори
# 45
Ruzha, щом имаш съмнения за SIBO, направи си тест и за това. Дихателни са. Въпреки че - дори резултатът да е положителен - това състояние се лекува доста трудно.

# 46
Да , лич .ми лекарка ме пренасочи  най- накрая към специалист, след 2 години.Когато и споменах за SIBO тя дори не беше чувала, нито пък за този тест.Тя ми говореше за колит и Крон като я попитах какво предполага.Не знам дали тук въобще правят такъв тест.Например изследване за кандида в червата  тук не съществува , водят го като алтернативна медицина.Докато в България веднага изследваха и то си и излезе свръхрастежът.Вчера българската гастроентероложка ме посъветва да изчакам още 1-2 месеца и пак да повторя теста за калпротектин, може да е пост -реакция след тежкото лечение за хеликобактер . Според нея било хубаво да попия и  някакво лекарство Салофалк , но тук е само по лекарско предписание и ще ми е трудно да се сдобия с него.Засега си продължавам с щадяща диета и чакам.
П.п.SIBO е напълно лечимо , трябва си специфичен антибиотик и рестарт на храносмилателната система, докато един Крон е  ад .Автоимунно заболяване, нелечимо.Надявам се да не е това.Принципно чета из тукашни форуми на пациенти с Крон,че Калпротектина скача над 1000  до 3000 .Обикновенно калпротектин над 500 почти винаги насочва към такива страшни диагнози.Но и един полип на дебелото черво може да увеличи калпротектина значително, така че си трябва ясна диагноза за каквото и да било лечение.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 13:54 от Ruzha Georgieva 756531

# 47
Здравейте! Назад в темата или в миналата, се казваше, че този тест е почти винаги + при хора със СРДЧ.

# 48
Това, което отличава СРДЧ е , че при него няма реално възпаление на червата, тоест калпротектина е в норма.Когато калпротектинът е повишен , в моя случай за последните 7 - 8 месеца,  насочва за друга диагноза, със сигурност не е СРДЧ.Хеликобактерът също е излекуван , така че и той отпада.  Единствено тук не мога да изследвам за свръхрастеж на кандида, която също лекувах 20 дни с Итраконазол след антибиограма.Но , ако се наложи ще се прибера в България , за да се изключи и това като евентуална причина.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 13:46 от Ruzha Georgieva 756531

# 49
Не, аз съм със СРДЧ, първия път ми беше 20, при норма 50 и барабар с полип. След махането на полип и изследване наново 56. Та не е ясно каква е връзката, отделно колко точно мерят лабораториите!

# 50
Аз отново съм с разстройство тази сутрин и сега мога да обясня какво точно се случва, но не знам на какво се дължи. Цялата работа започна още на 21 декември със силна диария  с болки заради чай с мед и лимон и стрепсилс. След като не успях да я спра 3 дни се обадих на гастрото и тя каза да взимам катидрал и ентерол и да си пусна клостридиум и копрокултура. Пуснах ги два пъти, все отрицателни. Разстройството спря, но все още имах слуз и газове още няколко дни. Със стриктна диета и омнбиотик 10, който взимах по съвет на гастрото започнах да ходя нормално, спря изтичането на слуз, но все пак остана нещо- акото е със светъл цвят и сутрин рано се събуждам с усещане за тежест в корема. През деня съм добре. Вчера реших да премина от сухари вече на хляб, който е престоял и не много мек. Тази сутрин се събудих с диария със слуз. Правила съм тест за хранителни алергии и нямам към никоя храна, която ям. Калпротектинът ми е винаги в норма, проверявала съм го в разгара на такива кризи. Не съм под стрес. У дома съм, работя, когато и колкото мога от вкъщи, грижа се за себе си общо взето. Иде ми да се гръмна, защото според изследванията съм добре, а реално бял ден нямам.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 07:47 от Ън

# 51
  • София
Ън, пробвала ли си да махнеш глутена от менюто си? Няма значение дали имаш поносимост към него, при наличие на автоимунни заболявания е добре да се спре. Поне пробвай 6 месеца да видиш как ще е.

# 52
Знаеш ли, този път разстройството тръгна след като минах на хляб, вместо сухари, та може да има смисъл. Обаче при мен е много гадно положението. Заради болния черен дроб мога да ям малко неща и хлябът ми се явява основен продукт в менюто. С него няма полза, ако съм спряла другите. Просто не знам с какво мога да го сменя. Много ми е трудно с храната и без този проблем с червата, а с него е омагьосан кръг. Трябва да правя невъзможен избор- да рискувам нова декомпенсация или да търпя целия този ужас с червата. Засега избирам да пазя черния дроб, но не знам докога.

# 53
А ако е хубаво брашно (елда, спелта или лимец) и домашно печиво? Аз съм със запек и жълти/светли изпражнения. Бях задала такова търсене в търсачката тук и бях попаднала на пост за дисбактериоза, та трябва да се запозная по-сериозно с нея. Не прекалявам с тесто, но обичам. Прекалявам със захарта.
Миналия месец, около менструацията, имах повече коликообразна болка в областта на кръста, почти до гръбнака, отколкото в корема.
Качвам нещо, което ми се стори интересно:
https://www.instagram.com/reel/DSj46s6CFVe/?igsh=MThhazFjZmpxdG0yeg==

# 54
  • София
Ън, в Лидъл има два вида безглутенов хляб - бял и тъмен. Не e лош на вкус, става и за тостер. Има и безглутеново брашно микс, с което можеш да си правиш хляб или палачинки. Отделно картофи, ориз, батат, царевично брашно, овес -безглутенов, просо, киноа, елда, нахутено брашно… Имаш избор стига да решиш. Глутенът пречи на всички АИ заболявания.
Спелтата и лимецът са с глутен.

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 00:44 от Skiorche

# 55
Да, но мисля, че съм чела, че проблемът не е толкова глутенът, колкото генномодифицираните култури. Но, за да не говоря глупости, ще потърся информация.

# 56
Ядох година и половина без глутен. Отначало е стресиращо, но ето няколко неща, които нормализираха нещата.
Това е хляб за мен 1:1 като нормалния - аз ям по 1 хляб седмично от този - https://pekarnamaestro.bg/Hlyab/s19. Пекарната предлага и други неща - разгледайте ги. аз правя големи колети. Купувам и от още няколко пекарни. Ако искате ще дам координати.
Безглутенови спагети и макарони има много - в Лидъл има на отлична цена, оризови и т.н.
Ето и мацката с най-добрите рецептии  - https://www.youtube.com/watch?v=-3zuZC9bvxE
Това момиче има печива и страхотни идеи за безглутеново хранене.
Брашното е - Шер микс В. Няма смисъл да се купуват други брашна. Брашното е скъпо - 13 лв./кг. Ако нямате възможност може в ФБ групата за Цьолиакия да помолите за брашно. Тези, които имат останало /на тях им дават с протокол/ винаги се отзовават. Страхотни и отзивчиви са.
Всичко като манджички се сгъстява обаче с варени картофи или царевично нишасте - безглутеновото брашно не става за сгъстяване.

Ние не ползваме и млечни - ползваме кокос от Лидъл и соево от Кауфланд /те са ни най-вкусни/. Ползваме за сирене Бадемико или Виолайф. Оризови кремчета.

Ами това е. Много е важно да се храни човек просто - с базови съставки, с които сам да си приготви храна. Салами и наденици - изгарят червата с нитратната сол - правете си сами с кайма или с бавно печено месо.

Кафе и шоколад са 2 неща, които не мога да откажа, а са зле за червата.

Л глутамин и цинк е добре да се приемат като добавки. Някой имат подобрения и с качествен колаген, но по-добре си правете домашен костен бульон. Ако трябва варете и замразявайте, слагайте във всяка храна. При обострен проблем единствения плод, който е ок да се приеме е банан.
Всички бебешки безглутенови каши също може да са ок.

Спирането на глутеа и млечните рязко подобрява нещата, защото глутена е възпалител. Във всички случаи е добре поне 2-3 месеца да се пробва да се храни така всеки с проблем с червата.

# 57
Ще потърся безглутенови хляб за проба. Царевичните продукти и тези от нахут и подобни не мога, при болен черен дроб са изключени. Не мога да си обясня просто какво става в корема ми. Изглежда микробиома ми е напълно прецакан, защото като стана сутрин е просто ад, бълбука, пука вътре, лека болка усещам по хода на дебелото черво около пъпа и отдясно слиза до средата на корема. Излизат газове, а когато отида до тоалетна е жълто на цвят и кашаво. Жълтото означаваше проблем със жлъчката, но моята я махнаха лятото. Не знам какво става. На диета съм вече повече от 20 дни, но не се оправя.

Общи условия

Активация на акаунт