Синдром на раздразненото дебело черво тема 4

• 2 658
  • 62
  •   2
Отговори
# 30
Аз имах гадене без повръщане, много често, почти всяка сутрин,понякога много силно. След като ми извадиха жлъчката през лятото се случва съвсем рядко. тежестта след хранене също ме тормози. От съвсем малко храна се подувам, оригам се непрекъснато, тежко ми е. Започнах да ям по няколко залъка през половин час, но е  тегаво. Ям много малко.
Да и оригеане забравих. Честно казано и аз за жлъчката си помислих, но до сега на нито един преглед не съм чула нещо притеснително. Имам чувството, че положението се, влошава от нищото и после трябва много време за да се опрсви. Вече не знам какво е ежедневието без болка, дискомфорт, подуване, бълбукане....
Сякаш аз съм го писала...Започна преди месец,сред стрес.Под постоянен стрес съм и сега.
Да, върнах се на работа след месеци прекъсване и започна. Ставам още сутринта с болки и гадене, без дори да съм яла.

# 31
  • София
Аз имах гадене повече от месец, сега почти не го усещам, но болките и къркоренето започват в момента, в който си отворя очите сутрин още в леглото. През нощта съм ОК.
Мисля, че за гаденето помогна Мотилиумът /Кости/, който взимах около 5-6 дни.
Просто не мога да разбера какво се случи изведнъж и вече 6-7 седмици го влача:(. Тъкмо мисля, че съм се подобрила и на следващия ден се връщам в “джаза”.
И мен ме тормози отслабването - с 3 кг. съм надолу, а принципно съм мн. слаба и всички панталони ми се свличат:(. Храня се без глутен от много години, но сега наблягам на картофи ориз,  фини овесени ядки, за да наваксам.
Силвестра, в коя болница ти правиха изследванията? Аз само още скенер/ямр не съм правила. Но не съм доволна от претупването и забавянето не резултатите в б-ца Лозенец, където направих гастроскопията.

# 32
Интеста не се ли изписва главно да раздразнено дебело черво с диария?  При запек удачна ли е?

# 33
  • София
Интеста не се ли изписва главно да раздразнено дебело черво с диария?  При запек удачна ли е?
От листовката:
-Подпомага правилното функциониране на червата
-Поддържа нормална консистенция на чревното съдържимо
-Поддържа доброто състояние на стомашно-чревния тракт, оказва положително влияние върху бактериалната флора на червата

# 34
От  3 дни съм с ужасна диария и силни болки в стомаха, след като изпих Чаша чай с мед и лимон и един стрепсилс. Не знам дали точно те ми докараха диарията, но не мога да я спра. Взимам смекта, ентерол, лопедиум, но нищо не помага. Дайте съвет как да спра това чудо.

# 35
Не знам ще помогне ли, но вода с брашно и оцет е уж за разстройство.

# 36
Тазектан капсули + Ентерол и Сметка!
От  3 дни съм с ужасна диария и силни болки в стомаха, след като изпих Чаша чай с мед и лимон и един стрепсилс. Не знам дали точно те ми докараха диарията, но не мога да я спра. Взимам смекта, ентерол, лопедиум, но нищо не помага. Дайте съвет как да спра това чудо.

# 37
Аз при диария, която не се стопира до 5-6 чáса от лопедум (имодиум), вечерта отивам в спешния център на инфекциозна клиника към Университетска болница УМБАЛ "Св. Марина" е в нашия град. Там при диария, продължила повече от 1 ден искат веднага хоспитализация, но аз отказвам и подписвам амб. лист за отказ.
 Тогава ми казват да си направя веднага или на другия ден  в лаборатория изследване КОПРОКУЛТУРА.  Като същевременно ми изписват антибиотик за 5 дни, докато излезе резултата.  И хидратин алфа против обезводняване.
  И двата пъти ми минава още от първото хапче. Резултатът е "Отрицателен за дизинтерия, салмонела, ентеропатогенни Е коли, тиф".

Последна редакция: пт, 26 дек 2025, 21:00 от kristinia

# 38
Аз съм със съмнения за клостридиум. Чакам резултата утре. Четох за тази бактерия и съм притеснена, лекува се месеци наред, често дава рецидиви. Кофти работа.....

# 39
За разтройство ако не помага лопедиума може да приемате смекта , 1 л. оцет или брашно и вода разбърква се 1 л брашно и вода да стане една идея по рядка кашичка и го изпивате . Действа и за болки в корема . При мен действа . Аз почивните дни единствено вечер ми е дискомфортно , но догодина като тръгна на работа ще видим . Спрях хапчетата за кръвно от които мисля , че е проблема със стомаха . Спрях да нося прекалено стегнати клинове . Обаче сега друго като ми се ходи до тоалетна по нужда ме боли ниско долу , където ме боли ако ще имам цикъл . Лапвам едно ментово лукче и ме успокоява . Пих Пролактон и Нолпаза ,но не ми помагат .  Нямам киселини или други оплаквания освен дискомфорт в корема .

# 40
Здравейте ! Преди време бях писала тук , но в друга тема . Проблемите ми започнаха в началото на 2024.Накратко : кашеви изпражнения , леки болки в областта на корема.След изследвания се установява положителен Хеликобактер и завишен калпротектин от норма 0- 50 , моят беше 171.Следва лечение 1 .Септември повторен тест - оказва се , че лечението е неуспешно , но този път калпротектинът е в норма.Лич.лекар иска пак да правя 2 лечение за Хеликобактер, но аз отказвам , защото искам  консултация с гастроентеролог.Тя отказва на този етап , живея извън България и следват някакви стриктни протоколи.Решавам , че като се прибера в България ще търся мнение на специалист.Юни 2025 правя пак тестове.Положителният хеликобактер си стои , но този път и калпротектина е завишен 271 .Кашеви изпражнения , подуване , къркорене на червата ,леки болки , невъзможност да ям опр.храни.В България  гастроентеролог ми пуска изследване и за кандида в червата - естествено и то положително.Вече нямаше накъде и започнах отново лечение по схема, от българския гастроентеролог .Първо за Хеликобактера , после за кандидата.От август до началото  на декември продължи.В края на декември правих контролни изследвания.Хеликобактерът го няма вече , но калпротектинът е пак висок 215.И тук вече съм изцяло в задънена улица.Мислех си , че калпротектинът ще падне след лечението , но той продължава да е висок.Не бих казала, че и оплакванията ми са изчезнали напълно.Имам си  кашеви изхождания ,газове и леки подувания при консумация на опр .храни.Взех да си мисля да няма друго подлежащо заболяване SIBO или нещо друго.Забравих да напиша , че при всичките изследвания , които правих откриха лактозна непоносимост ( оттогава не консумирам лактоза ) .Отказват да ми напранят на този етап колоноскопия.Нямало нужда , но аз вече съм толкова объркана .Преди  цялата тази сага , никога не съм имала някакви кой знае какви проблеми - гастрит , но никога проблеми с червата .Не бях пила никави лекарства .

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 14:55 от Ruzha Georgieva 756531

# 41
В България ли при завишен калпротектин отказват колоно. Моята гастро каза при завишен задължително се прави!

# 42
Живея в Нидерландия .Тук отказват , но и  лятото в България ми отказаха.Казаха , че червата са прекалено раздразнени и това би направило по- голям проблем.Първо да лекувам хеликобактерът и кандидата и чак след това евентуално.Това го направих .Но в момента имам час за личния ми лекар и ще питам какво правим оттук наттатък.Според нея това е умерено увеличение.Но аз вече съм притеснена.

# 43
Живея в Нидерландия .Тук отказват , но и  лятото в България ми отказаха.Казаха , че червата са прекалено раздразнени и това би направило по- голям проблем.Първо да лекувам хеликобактерът и кандидата и чак след това евентуално.Това го направих .Но в момента имам час за личния ми лекар и ще питам какво правим оттук наттатък.Според нея това е умерено увеличение.Но аз вече съм притеснена.
Над 200 според българското гастро не е умерено завишение. Ако говорим за едни и същи мерни единици. В Бя нормата е 50, но каква мерна единица беше не помня.

# 44
Нормата тук е до 50.И за мен не е леко повишение , но тук това ми се отговаря.Вчера се свързах и с българския гастроентеролог и чакам отговор от него .

Общи условия

Активация на акаунт