Синдром на раздразненото дебело черво тема 4

• 2 691
  • 62
  •   1
Отговори
# 15
И пълнозърнест хляб съм яла, и пълнозърнесто брашно, макарони...
Оправия няма.
За това аз спрях всички теста, няма пълнозърнести, няма обикновени.
Как успя, аз си мисля, че съм недохранена ако не ям от тях?

# 16
  • София
Пълнозърнестите имат фибри, които не се разграждат от организма и отиват за храна на бактериите.
Аз се чувствам най-добре на "бяла" диета - бяло брашно, бял ориз, малко плодове, малко зеленчуци. Кроасан с кока кола ми идват много добре, макар че имам диагностициран гастрит. Шантава работа. Но истината е, че всички имаме промяна в микробиома в тънките и дебелото черво и оттам идват проблемите. Микрофлората не само живее в човешкото тяло, а и е активен участник в много процеси.
Пробвайте Low FODMAP диета. Аз лично харесвам повече Low fermentation diet на Пиментел. Но всичко е на проба-грешка. Аз например нямам проблем с млечните и глутена, дори като ям само хляб със сирене се чувствам добре.
Проблемът е и в сблъсък между вярванията ни и това, което трябва да правим, за да се излекуваме. Аз например искам да съм 100% веган. И когато си ревизирам храненето, казвам: Мюслито нещо не ми понася, ще го заменя с киноа. А истината е, че трябва да го заменя с мляко с ориз, защото вероятно фибрите са проблем.
Чела съм за хора, които имат ужасен запек и страдат с години, обаче не се сещат и не искат да възприемат, че причината е в това, че ядат здравословно месце със салатка. И няма да се оправят. И аз няма да се оправя, докато не се сложа на диета, която сам определям като junk.
Моят рефрен е, че всичко идва от между ушите - по един или друг начин.

# 17
И пълнозърнест хляб съм яла, и пълнозърнесто брашно, макарони...
Оправия няма.
За това аз спрях всички теста, няма пълнозърнести, няма обикновени.
Как успя, аз си мисля, че съм недохранена ако не ям от тях?
Е как недохранена, има толкова други работи за ядене. Аз и тесто никога не съм обичала!

# 18
По колко време може да ме боли от колит? Тъкмо реша, че вече съм добре и пак - така е от юли/август. Тая нощ ме боля и към кръста. Има облекчение след изхождане, но си ме наболва.

# 19
По колко време може да ме боли от колит? Тъкмо реша, че вече съм добре и пак - така е от юли/август. Тая нощ ме боля и към кръста. Има облекчение след изхождане, но си ме наболва.
И аз така.преди 10 дни ми мина Кот вчера пак започна. И пак болки, диети и т.н.

# 20
  • София
Здравейте,
Заради моите продължителни проблеми със стомаха/червата, за които писах по-назад (най-вече болка малко над пъпа) си пуснах за всеки случай микробиологични изследвания и количествен калпротектин, който излезе 44 при горна граница 50.
Имам ли основание за притеснения? Трябва ли да го повторя? Правила съм колоноскопия преди година и 11 месеца. Да добавя, че пиех и Нексиум миналата седмица, когато ги пуснах.
Отпреди 4-5 дни започнах да пия Интеста и се чувствам по-добре. Включих и дегазин, и коремът ми е доста по-спокоен.
Иначе от гастроскопията не излезе да има хеликобактер.

# 21
Калпротектина ти е добре!

# 22
И аз мисля , че имам раздразнени черва . От около 6 месеца имам страшен дискомфорт и тежест ниско долу . Най - вече при пътуване се появява или сутрин като стана . Не знам какво да правя и какво да си мисля . Сутрин не успявам да се изходя добре от първия път , за това пък ходя по 4 5 пъти . Всеки ден ми се налага да пътувам и докато чакам автобуса все едно червата са ми слепени , такова е чувството . Интересното е , че проблема ми се появи след като започнах Ко - Диован , хапчета за кръвно . Преди никога съм нямала такива проблеми . Цяло лято не съм пътувала заради този корем . Февруари имам пътуване до столицата , но вероятно ще откажа заради този проблем . Имало е нощи , в които съм се будила с много силни болки . ЛЛ ми пусна изследвания , бяха наред . Пия Пролактон и Нолпаза , но не ми помагат , Пролактона сякаш ми помага за изождането , но не и за дискомфорта . Сутрин като изляза лапвам по едно ментово лукче и така пътувам , вечер също , успокоява ми стомаха . Честно преди не ядях на работа , чак вечерта , но сега хапвам почти всеки ден на работа и пак имам дискомфорт . Мисля да ги спра тия хапове за месец два да видя дали няма да ми мине . То и като страничен ефект го има това дразнене на стомаха . Уморих се да мисля за този корем . Чувствам се подтисната и неспокойна особено през работните дни . Когато съм у дома нямам проблеми .. Сега нося и по хлабави клинове да не ми стягат на корема , и пак същото .

# 23
Интеста как приемате? На гладно, след хранене?

# 24
  • София
Интестата както е написано в листовката я приемам - 2 пъти по време на хранене.
Покрай нея за “разкош” - иберокаст (сега ми свърши), иритаколин веднъж дневно и пробиотик синкванон.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 00:31 от Skiorche

# 25
Здравейте, не съм писала скоро. Някой има ли гадене, но само като гадене без повръщане или позови? Чувствам си корема препълнени независимо какво и колко ям, не прекалява със сигурност.

# 26
Аз имах гадене без повръщане, много често, почти всяка сутрин,понякога много силно. След като ми извадиха жлъчката през лятото се случва съвсем рядко. тежестта след хранене също ме тормози. От съвсем малко храна се подувам, оригам се непрекъснато, тежко ми е. Започнах да ям по няколко залъка през половин час, но е  тегаво. Ям много малко.

# 27
Здравейте на всички,

Искам да ви споделя моята история и ако някой е преживял нещо подобно като мен, ще ви бъда изключително благодарна, ако сподели опита си. Всичко започна преди около година с болка ниско долу, над срамната кост, съчетана с по-трудно уриниране (без парене и болка по време на самото уриниране). Имах чести позиви с малко количество. Естествено, всички веднага ми казаха, че е цистит. Направила съм над 15 урокултури – всички до една чисти. Впоследствие започнах да усещам подуване в областта на корема и когато намалявах храната, нещата ги чувствах една идея по-леко. С времето обаче симптомите започнаха да се засилват – подуване, чувство за недоизхождане, газове, къркорене ниско долу и най-големият ми проблем – запекът. Когато се появяваше, усещах тежест ниско долу все едно всичко се събира в малкия таз, и ме притискаше, подуваше  и тогава също започваше по-трудното уриниране. Когато успеех да се изходя, ми олекваше, но започвах да ходя и по често по малка нужда и ми казаха, че дебелото черво притиска мехура и раздразва нервите. Аз по принцип съм доста притеснителна и веднага започна едно ходене по доктори. Не могат да разберат от какво ми става така – всеки казва „функционално“, „синдром на раздразненото черво“. Преминах през куп изследвания: урокултури (многократно, както споменах по-горе), цветен скенер с оцветяване на органите в корем и малък таз, проба фецес, гинекологични изследвания – цитонамазка, изследвания за хламидии, уреаплазми, микоплазми, вътрешен ехограф, микробиология, женски хормони – всичко беше наред. Правени са ми и няколко ПКК.
След това ме приеха в болница с доста добро име. Там ми направиха ЯМР, колоноскопия, гастроскопия – всички пълни изследвания, които се правят за този вид проблеми. Установи се, че имам гастрит, а от гастроскопията излезе и Хеликобактер, която преди това бях изследвала от изпражнение, но резултатът беше отрицателен. Лекувахме я с два вида антибиотик, Салофалк и сироп лактулоза. Преди това съм пробвала и много други неща, без ефект. Тогава изхождането ми се нормализира, но не мога да пия лактулоза постоянно, разбира се. След като я спрях, симптомите отново се появиха. Ограничавам се с храната и свалих близо 10 кг – не защото нямам апетит (имам огромен апетит), а от страх да не започнат болките. Общо взето, една година ходене по мъките. Това сваляне на килограми ме притеснява – знам защо отслабвам, но все си мисля, че нещо са пропуснали докторите. Забравих да кажа, че по време на цикъл симптомите напълно изчезват – няма подуване, къркорене, нищо. Казаха ми, че тогава се разместват хормоните и затова не се усеща болка. В момента приемам от около една седмица, Интеста с два дни прекъсване но пак я продължих, хеликопротект, сутрин контролок и Xbiotix-пребиотик.

Та така, мили хора. Извинявам се за дългия пост, но ако някой знае нещо, което би ми било от помощ (особено за този гаден запек) и ако има подобен проблем, моля да сподели.

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 22:32 от Силвестра Роякова 664499

# 28
Аз имах гадене без повръщане, много често, почти всяка сутрин,понякога много силно. След като ми извадиха жлъчката през лятото се случва съвсем рядко. тежестта след хранене също ме тормози. От съвсем малко храна се подувам, оригам се непрекъснато, тежко ми е. Започнах да ям по няколко залъка през половин час, но е  тегаво. Ям много малко.
Да и оригеане забравих. Честно казано и аз за жлъчката си помислих, но до сега на нито един преглед не съм чула нещо притеснително. Имам чувството, че положението се, влошава от нищото и после трябва много време за да се опрсви. Вече не знам какво е ежедневието без болка, дискомфорт, подуване, бълбукане....

# 29
  • Милано
Да и оригеане забравих. Честно казано и аз за жлъчката си помислих, но до сега на нито един преглед не съм чула нещо притеснително. Имам чувството, че положението се, влошава от нищото и после трябва много време за да се опрсви. Вече не знам какво е ежедневието без болка, дискомфорт, подуване, бълбукане....
Сякаш аз съм го писала...Започна преди месец,сред стрес.Под постоянен стрес съм и сега.

Общи условия

Активация на акаунт