Синдром на раздразненото дебело черво тема 4

• 562
  • 19
  •   1
Отговори
  • на земята
Синдромът на раздразнено черво(Irritable Bowel Syndrome – IBS) е хронично функционално чревно заболяване. Тоест нарушена е функцията на червото, без да има органично увреждане. Други негови наименования са: спастичен колит, нервен стомах, срдч.

Съществуват три типа на СРДЧ:
1) IBS-D - доминираща диария
2) IBS-C - доминиращ запек
3) IBS-A - алтерниращ IBS между диария и запек.

Диагностицира се чрез изключване на реални възпалителни процеси и увреждане на червата:
1) ПКК+ Желязо + CRP + СУЕ (ESR) - гледат се левкоцити(WBC), c-реактивен протеин и утаяване на еритроцити за възпаление. Хемоглобин и ниски нива на желяза за анемия с неизвестен произход.
2) Калпротектин / лактоферин - това са взаимно-заместващи се маркери. Това са най-добрите маркери за разграничаване между СРДЧ и реално заболяване на червата.
3) КТ или рентгеново изследване с бариева каша.
4) Колоноскопия - все още златен стандарт за оглеждане на дебелото черво.

Линк към Тема 1:
https://www.bg-mamma.com/?topic=743404

Линк към Тема 2:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1420675

Линк към Тема 3:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1740244

# 1
Благодаря за новата тема! Всички да са добре!

# 2
Мерси за темата, да я запълним с по спокойни дебели черва и стомаси! Blush

# 3
  • София
Мерси за темата! Да похваля Bei Reizdarm ( в БГ известно като Иритаколин). Още с първите две таблетки подуването, къркоренето, разстройството, постоянното неразположение отмина. Само ми остана липсата на апетит и леко усещане за гадене. За няма и 10 дни свалих 2 кг. и сега трябва да ги наваксвам някак, че не ми е добре да съм 53 кг. при ръст 170 см. Продължавам да го пия превантивно 10-тина дни.

# 4
Спокойстви му е май**та.

# 5
И аз съм много доволна от иритаколин.

# 6
И аз съм много доволна от иритаколин.
Дават ли го без рецепта?

# 7
Да, то е с билки.

# 8
  • на земята
Миналата седмица и аз бях с неразположение на корема по средата и горе стомахах с позив за гадене и къркирене ,но мисля че вирус ще е било.Отмина засега ,но започнах и аз Иратаколин ,пия ги вече седмица  заедно с прокомбо и съм доволна много.Мисля едни ензими с Папая да взема .

# 9
Благодаря за новата тема!

При мен Иритаколина ми помогна с първото хапче и отпусна болките. После обаче създаваше балбукане и дискомфорт. След као го спрях отне време да се възстанови редовната перисталтика.

# 10
Мерси за новата тема!  Тази нощ се събудих с болки в 4 часа и още не ми е минало. Боли ме обаче корема , а не дебелото черво. Това е ново, ще видим....

# 11
Налага ми се да спра белия хляб. За това започнах да ям пълнозърнест.
Обаче имам чувството, че ме запича или по скоро ми забавя перисталтиката....Възможно ли е? Не би ли трябвало да е обратното 🤔

# 12
Налага ми се да спра белия хляб. За това започнах да ям пълнозърнест.
Обаче имам чувството, че ме запича или по скоро ми забавя перисталтиката....Възможно ли е? Не би ли трябвало да е обратното 🤔
Ако не пиеш вода ефекта е обратен!

# 13
И пълнозърнест хляб съм яла, и пълнозърнесто брашно, макарони...
Оправия няма.

# 14
И пълнозърнест хляб съм яла, и пълнозърнесто брашно, макарони...
Оправия няма.
За това аз спрях всички теста, няма пълнозърнести, няма обикновени.

Общи условия

Активация на акаунт