🧿ЧААТАЙ УЛУСОЙ🧿"EŞREF RÜYA"/"UYKUCU"-"СЪНЛИВЕЦ"🧿Проекти, партньори и приятели🧿Тема-38

• 24 138
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
Добро утро, момичета! Coffee
Вчера беше дълъг ден за мен, с много късно прибиране и не успях да обобщя деня на Чаатай Улусой.
Но, докато се подготвя ви оставям четиво за кафето- седмичния анализ

Епизодът започва с най-противоречивата сцена, където Ешреф намеква, че ако бъде предаден от любовницата си, той няма да я убие, но тя може да претърпи инцидент. Вместо да разпространявам темата тук, можете да прочетете по-ранната ми публикация
x.com/entrespire/sta…- ето я
Скрит текст:
Спорна сцена в „Ешреф Руя“ предизвика огромен дебат относно популяризирането на фемицида в сериала. Гледаме ли един и същ сериал?! Той е мафиот, но обичан заради принципите си. Той е Робин Худ на Истанбул - отстоява позицията да не се нараняват жени и деца и прави каквото може, за да защити интересите на забравените и потиснатите, особено на сираците.

В този контекст цялата тази поредица е важна, за да се разбере какво се казва. Чийдем използва женските си хитрости, за да се проникне в света му. Той знае, че тя го е предала, но не е засегнат от това - защото никога не я е обичал. Не е манипулирал смъртта ѝ и не го е грижа достатъчно. Фактът, че обича Нисан, е суров и уязвим. Той вече е казал по-рано, че би се самозастрелял в главата, ако Нисан бъде потвърдена като информатор. Този, когото е допуснал в сърцето си, не може да го предаде.

В отговор на въпроса на Нисан, той директно казва, че не би я убил.  Той има всички умения да натисне спусъка, но не би го натиснал. Ако бъде предаден от жената, която дълбоко обича и на която се е отдал, той ще се отвърне от нея. Казва, че тя може да умре в инцидент, причинен от пиянство, но не казва, че един ден може да шофира и да открие, че колата не спира. Едно тълкуване може да бъде, че ако любимата му го предаде, той би бил готов да приеме смъртта ѝ.

Това е толкова далеч от сериозното престъпление фемицид, което е умишлено убийство, основано на насилие, основано на пола. Иска ми се кликбейтърите да спрат да омаловажават сериозни проблеми с тези безсмислени дебати. Гледате мафиотско предаване. Той е убил купища мъже като мухи, защото това се вписва в разказа за света, който обитава. Той е бил застрелян, намушкан, поел е света, за да я защити, и въпреки това вие извличате един-единствен диалог извън контекста, за да очерните историята около предполагаемото фемицидство.

Понякога проблемът не е в разказвача, а в тези, които го консумират.  Тежкоумните хора могат да имат само тежкоумни идеи и след това да ги изказват шумно, за да бъдат уместни. Жалко е, че нямат по-добри неща за правене в живота си.

Нисан разбира, че огърлицата ѝ има устройство за проследяване, но не и за подслушване. Тя започва да се движи съответно, но защо Ешреф прави това? Мисля, че е по-скоро предпазна мярка, отколкото подозрение. Той знае, че тя може да не е информаторът - ако все още подозираше това, определено щеше да добави устройство за подслушване. Той също така знае, че някой от миналото му му е нащрек и това е съчетано с тайните движения на Нисан на фона на дълбокото му недоверие към Динчер. Мисля, че иска да проследи движенията ѝ отчасти за нейна безопасност и отчасти защото инстинктите му подсказват, че крие нещо важно.

Докато се сближават сред недоверието, все още има любов. При едно от многото му обаждания тя го нарича Ешреф бей.  Той разбира подсъзнателната дистанция, която тя се опитва да постави между тях всеки път, когато го казва, и го намира за забавно. Реакцията му е на влюбен мъж, а не на такъв, който преследва подозренията си към нея. Когато се обръща към Динчер и поставя под въпрос близостта си с любимата жена, той е приятно изненадан, когато тя открито и гласно го избира пред Динчер, елиминирайки объркването, което е изпитвал по-рано, когато тя е направила обратното.

Новият обрат с Ихтияр е интересен, свързвайки минали нишки с настоящето. Ако се направи както трябва, може да бъде много драматично и кинематографично да се наблюдава как се развива връзката Якуб-Хъдър-Ешреф-Кадир-Ихтияр-Динчер. Добавянето на предполагаемото убийство на Осман, заедно с бебешките ботуши, беше интригуващо.

Беше интересно и да се види пукнатина в самодоволната фасада на Динчер. Това изобразяване на неговата разстроена психика е отдавна закъсняло. Неговият ретроспекционен поглед поставя ново прозрение в истината от миналото.  Въпреки че иска да вярва в спомените си за идеалния семеен живот, очевидно истинската му представа за баща е всичко друго, но не и това. Фактът, че той и майка му са били изгонени след смъртта на бащата, може също да подсказва за нечестно придобито богатство, наред с други неща. Очаквам с нетърпение отчаянието на Динчер да достигне нови нива, което ще доведе до неочаквани обратни развития, отклоняващи се от повтарящите се сюжетни линии, на които бяхме свидетели в продължение на няколко епизода. Другият добре дошъл сюжет е да видим как Кадир и Чийдем донякъде са се отдръпнали от перчещите си пози, които бяха завладели през последните няколко епизода.

Досадно е да се види сътрудничеството между Нисан и Чийдем - но нямаше друг наличен сюжетен ход, който да позволи на Нисан да потвърди какво има в огърлицата ѝ. В по-широк план, тази линия е неподходяща, като се има предвид колко много Нисан мрази намесата на Чийдем в живота им и как Чийдем е единствено отговорна за това, че е нащрек за Нисан.  Въпреки това, преследването на Еркан от Нисан я сближава със Селма и се надявам да видим по-голямо развитие в тази връзка, вместо да показваме как тя е едновременно гореща и хладна по отношение на Чийдем.

Това беше пълен епизод с твърде много забележителни теми/сцени. Убийството на касапина, взривяването на фабриката, почти залавянето на Нисан, Гюрдал/Гонджа, разследването на Ирмак и много други, поддържаха историята в бързо темпо. Епизод 26 ще бъде вълнуващ и би трябвало да даде повече цвят около плановете на Ешреф с Нисан. Очаквам го с нетърпение!

Ели, благодаря за мнението на Gabi, което си донесла!
Аз ще цитирам тази част, с която съм напълно съгласна:
"Ешреф има шесто чувство, казвам това само на тези, които са гледали сериала внимателно и са се задълбочили в него, а не са се задоволили само с гледане на любовни сцени и детински реплики."
Малко по- късно ще дойда с ново предизвикателство и обобщения от последните два дни.
Желая ви прекрасен ден! Hug

# 481
Добро утро!☕
Нези, благодаря за интересният анализ, с кафенцето ми идва "дюшиш".

https://www.instagram.com/reel/DSRW6MPiC1n/?igsh=OWJwaWY4NjIzcmV3
Желая ви прекрасен понеделник и успешна нова седмица!

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 09:28 от eliet

# 482
13.12.2025 изглеждаше така

За вчерашното предизвикателство, аз избирам спорта

14.12.2025

Предизвикателството за днес е:
Най- бруталния екшън момент

И да припомня на тези, които имат Voyo, че могат да гледат Gaddar.

https://www.instagram.com/stories/voyobulgaria/37838542056485682 … =dTM4dWp2M2t0eGo0
Надявам се, че в някакъв момент ще го пуснат и по телевизията.
В следващ пост ще споделя мисли за миналия епизод на Eşref Rüya.

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 10:48 от NeZ_9

# 483
Здравейте,

Снощи най-после приключих серията. И коментарът ми е край. Край на любовната история. Това за мен вече е 100% психо трилър, мафиотски екшън, но не и любовта история.
Най-любима ми беше сцената с Айтен. Тя май не съзнава още как е предала човек, който я е обичал до боготворене, че е променила до толкова съдбата му, че сега той работи с престъпници и самият е престъпник. Не разбира защо е нежелана от неговите приятели. Сякаш даже се изненада, че те не я харесват. Предаде отново сегашния си мъж. И през цялото време ги гледа така невинно.

Продължавам да твърдя, че това между Ешреф и Нисан е трудно за гледане.
Първо ще разнищя него. Той се побърква от съмнения, престарава се в това да я следи, направо се е вманиачил. Вътрешно се бори със себе си и сигурно съзнава, че не е редно, но ной не знае как да се довери. Но е толкова краен, че няма как дори сам да не съзнава, че не е нормално. Аз от него не видях никаква любов вече писала ревност, съмнения, мания за контрол. Толкова е гадно, че се сещам за един стар филм с Джулия Робъртс. Врагът в твоето легло. Нещо такова. Интересен беше моментът, когато се опитваше да се въздържи да ѝ провери телефона. Всеки път, когато слагаше колието на врата на Нисан нямаше нежност. Направо връзваше примка. Или слагаше каишка.
Нисан. Ами и там не виждам любов. Виждам страх, виждам още лъжи, но не и любов. Дори когато го прегръща сякаш го прави насила. Сякаш няма друг изход и го прави, а не защото иска да прегърни любимия мъж. И тези лъжи. Защо го прави. Да лъже за Чийдем е едно, но да лъже за този, който я е следил и дето уби асистентката е излишно. Вече толкова се е оплела, че не виждам връщане към нормалното.

А колкото до Ихтиар, от него се страхуват само Динчер и Хадър. И Хадър не толкова, просто го връща към лоши спомени. Хадър малко ми стана слаб образ. Това беше човек, който уж трябваше да пази Фарук в ареста, да има информация за всичко, а позволиха да обесят човек на вратата му, не знаеше кой е химика. Абе някак избирателно е много силен.

И забелязах един пропуск. Нисан търси подслушвател в новата къща и още не знае, че огърлицата не подслушах и правеше какви ли не коментари. А като каза една реплика малко по-късно и веднага се сепна.  

Малко народно творчество.

# 484
Напълно съм съгласна, Гери. Hands V
Аз ще започна от Ешреф.
"Нямаме недостиг на проблеми, нито имаме излишък от щастие."

Това, което виждаме в момента при него не е нито чист контрол, нито чиста грижа, а смес от страх, вина и любов, която постепенно започва да отравя връзката им.
Фактът, че устройството е проследяващо, а не подслушвателно, е много важен. Това показва, че Ешреф не иска да чуе Нисан, не иска да я уличава в думи. Той иска да знае къде е, дали е в безопасност, дали е там, където казва. Това е жест на човек, който едновременно обича и не може да си позволи да вярва напълно. И да, страхът за нея е реален. Но съмнението не си е тръгнало. Просто е преместено на по-тихо място.
Много ми хареса това, че той я „реабилитира“ пред другите. Ешреф поема отговорността сам. Пред Гюрдал, Мюслюм и Фарук той затваря темата, сякаш казва: „Ако ще има грешка, тя ще е моя.“ Това е огромен риск и показва, че тя вече е вътре в най-личната му територия. Но цената на този избор е, че той остава сам със съмнението си...
И точно това започва да руши връзката им. Те живеят заедно, но са нащрек. Между тях има някаква близост, но и дистанция. Желание, но и страх да не се прекрачи граница, която може да се окаже фатална. Това, че не се целуват, въпреки физическата близост, е много показателно, сякаш и двамата усещат, че една целувка в този момент би била лъжа. А нито Ешреф, нито Нисан могат да понесат още една лъжа.
Нисан усеща, че нещо не е наред, дори да не знае какво точно. Тя чувства напрежението, наблюдението, тежестта на погледа му и това постоянно наблюдение я побърква.
А Ешреф… той е в най-лошата позиция, защото обича, но не е свободен да се отпусне, вярва, но не напълно, защитава, но тайно контролира. Това разкъсване го прави неспокоен, студен на моменти, и дори жесток към самия себе си.
За мен това е временен застой пред буря. Или истината ще излезе наяве и ще ги освободи и двамата или това мълчаливо недоверие ще се превърне в истинско предателство, дори и без реална вина. Защото връзка, в която се следиш, но не се докосваш, рано или късно се задушава.
И най-тъжното е, че и двамата го знаят.
Просто още не смеят да го изрекат.
После ще продължа с Нисан и останалите.

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 10:22 от NeZ_9

# 485
Най-бруталния екшън момент на Чаатай за мен е като Сарп масовият бой в затвора когато се бореше с няколко противници и използваше всичко ръце, тяло каквото намери.
Ще се опитам да намеря видео по-късно, че сега ми излизат само Сарп/Мелек .

# 486
Благодаря, Ели!
Наистина, ще е хубаво да давате поне линк, защото ми е трудно да търся всичко. Hug
И преди да продължа с Нисан и останалите, ще взема отношение по повод на прословутата реплика, която разбуни духовете.
Спжред мен тази реплика е шокираща нарочно, но не в буквалния смисъл, в който някои я четат. Мисля, че всеки, който поне малко познава Чаатай Улусой, може да  даде ключ към правилното тълкуване.
Първо и най-важно: това не е заплаха към Нисан и не е агитация към насилие над жени. Репликата е изречена от персонаж, който говори за своя свят, не за морална норма. Ешреф не казва „така трябва да се постъпва“, а „така функционира системата, в която живея“.
Всъщност той прави нещо много по-честно-той казва, че не може да убие лично, но знае как светът „сам“ убива.
„Инцидентът“ тук не е конкретно действие, а метафора за онзи тип съдба, която сполетява хората, когато се окажат от грешната страна на властта, страха и репутацията. Това е езикът на подземния свят, убийството никога не е убийство, а „случайност“, „грешка“, „лош късмет“.
Именно тук репликата става важна за образа на Ешреф, защото:
-Той не посяга на жени и това е ясно и последователно показвано.
-Но той е човек, който знае, че щом някой бъде изтласкан извън защитения кръг, светът около него става смъртоносен.
-И най-страшното- той знае, че дори без да иска, би могъл да позволи това да се случи, ако доверието му бъде унищожено.
Тоест това не е „бих я убил“, а
„ако тя престане да бъде част от моя свят, аз няма да мога да я защитя от този свят“.
А това вече е тревога, не заплаха.
Репликата всъщност разкрива и най-големия страх на самия Ешреф. Прокурорката по-рано му каза почти същото, че един ден ще го намерят в колата му, с глава върху волана. Тоест той описва собствения си край, проектиран върху хипотетична „предателка“. Това е начин да каже: „Така свършват хората като мен.“
И тук идва ролята на Чаатай Улусой като актьор. Той често избира персонажи, които изобличават насилието, без да го романтизират. Репликата не е казана с удоволствие, а с горчивина и цинизъм. Това е признание за безизходица, не за жестокост.
Най-болезненият подтекст за мен е този:
Ешреф не се страхува, че би убил Нисан.
Той се страхува, че би я загубил по начин, който не може да контролира, и че светът, който той сам е изградил, може да я смаже.
Затова тази реплика разбуни духовете, защото тя не е удобна. Тя не е романтична. Тя ни напомня, че любовта в този сериал не съществува в безопасно пространство.
И точно затова е толкова силна.

# 487
И забелязах един пропуск. Нисан търси подслушвател в новата къща и още не знае, че огърлицата не подслушах и правеше какви ли не коментари. А като каза една реплика малко по-късно и веднага се сепна.  
И на мен това ми направи впечатление. Тя говори, говори, накрая каза някаква тъпотия и се стресна.

Нези, явно ти виждаш повече любов между Ешреф и Нисан, отколкото аз, може би и Гери. Не казвам, че нямат чувства помежду си, но това е силно притъпено от възможността за предателство и недоверие. Искам истината за предателството да излезе на яве повече отколкото Ешреф да разбере, че Нисан е Руя. Толкова студенина между тях никога не е имало. И ги разяжда и двамата малко по малко. А най-лошото тепърва предстои.

За най-брутална сцена, веднага ми изникна когато накара Месаря да убие своите хора.

# 488
Да, виждам я, въпреки че в мовента е силно отровена.
И двамата правят неща един за друг, всеки по своя си начин.
Нисан направи точно това, което Ешреф не можа да си позволи да направи напълно,тя избира с думи и действия, без скрити механизми. Когато застана срещу Динчер и му каза, че избира Ешреф и че договори, концерти, записи и слава вече не я интересуват, тя не просто го защити. Тя отрязва пътя си назад. Тя го реабилитира пред Динчер.
Интересното е, че Ешреф защитава Нисан, като я покрива и наблюдава, а
Нисан защитава Ешреф, като застава открито срещу властта, която я държи.
Тя няма неговите ресурси, неговата сила или неговите хора. Единственото, което има, е изборът и. И тя го прави ясно, без заобикалки. Това е нейната форма на лоялност.
За съжаление тези два техни жеста се разминават във времето и формата си. Той още търси доказателство. Тя вече е дала своето. И докато Нисан реабилитира Ешреф пред Динчер, Ешреф все още проверява Нисан пред самия себе си. Това създава това ужасно напрежение между тях, усещането, че дават еднакво много, но не в един и същи момент.
И точно затова сцените им са толкова натоварени, защото любовта им е там, но не се вижда. Тя все още е  крачка назад в доверието. Той е крачка назад от страха. А при това положение дори един дом не е достатъчен, за да се почувстват заедно.
Нисан се страхува в момента от Ешреф,да, но тона не е страх от насилие, нито от самия Ешреф като човек. Тя не го възприема като заплаха. Тя го възприема като човек, чиято реакция може да бъде необратима, ако доверието му се счупи. И това е много по-дълбок страх,защото
Нисан знае кой е Ешреф. Знае какво означава предателството за него. Тя вече е видяла как той затваря врати след себе си-  тихо, хладно и окончателно. И точно това я плаши, че ще изгуби мястото си в света му.
В известен смисъл Нисан вече е направила своя избор докрай.
Сега въпросът е дали Ешреф ще намери смелостта да повярва, преди да я загуби, нямам предвид физически, а емоционално.
Това, което аз виждам са двама души, които се обичат, но пазят мълчание от различни страхове. Това е най-тежката форма на напрежение, защото не идва от липса на чувства, а от прекалено много такива.

# 489
за предизвикателството, ще кажа Кюбра, втори сезон, 6ти епизод. Няма да дам линк и да разяснявам, защото много хора не са го гледали и не искам да развалям ефекта.

От Хатидже.

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 12:32 от gerryto_2

# 490
Това е най-емблиматичният за мен момент, Сарп срещу колко човека, използвайки всичко- ръце, тяло успя да се справи и повали всички. Имам о други моменти, но най-първо се сетих за тази сцена от „Içerde“ (Вътрешен човек).
https://youtu.be/jHc9_qg7G9I?si=_CZ9C4hmPZ57A0am

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 14:01 от eliet

# 491
Гери, ама така изобщо не разбрахме каква е сцената Grinning

От продукцията

И социопола тази седмица

Веднага след първите трима, които имам чувството, че са абонирани за тези места. Wink

И от Ömer, монтажиста

Собственика на мястото дойде
(става дума за хотела)

# 492
Аз "Кюбра" Не си е спомням по серии защото е гледах наведнъж. Имаше една сцена когато Гьокхан се бореше с натрупалата ярост и отчаяние, камерите бяха доста близки до тялото и в бързи движения сцената изглеждаше много тежка.  Дишането о ударите  на Чаатай се усещаха реално, сигурно е тази сцена. Ще е потърся.

# 493
На14 декември 2025 година, се навършиха 7 години от излизането на първия сезон на "The Protector"-сериалът, който получи силен международен отзвук.

Сериалът се нарича Защитникът (Хакан Мухафиз) и тук ,Чаатай изигра двойна роля за първи път като Харун (първият защитник на Истанбул) и Хакан (последен защитник на Истанбул).
Малко данни за Харун:
Носията на Харун тежи около 4 кг.
Екип от 5 души работи през цялото време за Харун, за да му даде финалната форма.
Фигурата на Харун беше изложена на "Мадам Тюсо" в Истанбул, а Чаатай присъства на събитието. (март 2020).
 Чаатай, за това как ролята на Харун оживя:
"Зададох въпрос на режисьора и сценаристите: Кой ще играе този герой (Харун)?
Казаха ми, че ще търсят някого, но след като прочетох сценария толкова се впечатлих, че предложих сам да го направя.
Екипът на грим и костюми направи най-доброто, бях много щастлив, че работя с тях и мисля, че допринесоха много за този герой.
Харун има специално място за мен, защото той е първият герой от този период, в който играя. Никога не съм бил в този период. И аз имах това преживяване чрез Харун. Благодарение на него се върнах назад във времето, откривайки Истанбул през 1450-те години и имах шанса да го усетя.
Мисля, че истинското значение на Харун в историята, който също беше фактор за развитието на Хакан, беше неговата отдаденост към мисията. Тази мисия беше специална за него и той я завърши с увереност, независимо от обстоятелствата. Той е силен и отдаден човек. Важността на Харун за мен е както казах и преди, той е първият герой от този период, който играя във фантастичен свят като този. Това е и първата серия, в която играя два различни героя от две различни епохи.
Беше интересно преживяване за мен. Благодарение на Харун открих стария Истанбул, изживях тази история, разказвайки по старите улици на Истанбул и дори видях Фатих Султан Мехмет."

Колкото и да е трудно за някои да признаят, Чаатай Улусой беше първият турски актьор, с който се свърза Netflix, който играе в първия турски оригинален сериал, откривайки пътя на Netflix в Турция.
 За сезон I (14 декември 2018), който имаше 10 епизода:
- 10 милиона акаунта гледаха сериала по Netflix само през първия месец
- 20 милиона акаунта са гледали сериала до май 2019 г.
- Броят на абонатите на Netflix в Турция се е увеличил от 250 хиляди, на 1,5 милиона след пускането на сериала
- Това е единственият турски сериал, споменаван във всички световни медии, включително CNN, BBC, New York Times, Fortune, Forbes и др.
- Най-обсъжданият сериал в Медиите, през седмицата 14-21 декември 2018 г., беше Защитникът!
-По време на The Protector Gala на 5 декември 2018 г., вече бе обявено от официални лица на Netflix, излизането на  продължението, което излизо на 26 април 2019 г.
- The Protector зае 101-во място в описаните резултати на IMDb (класирането му се прави при оценка на десетки различни серии по IMDb). Класификацията е направена за 5 милиона проекта, като за дълго време стана най-високото ниво, постигнато от турско производство, както на дигиталната платформа, така и на Netflix
- На IMDb сред актьорите на сериала, Чаатай се появи на 3-то място, намирайки най-добрата позиция, която е постигнал досега.
Чаатай до тогава не е имал такава роля, което кара в подсъзнанието на някои хора да анализират ролята, а не актьорското изпълнение!
Трети сезон на The Protector бе пуснат в петък, 6 март 2020 г., по Netflix, като всичките седем епизода бяха пуснати едновременно, класирайки се в топ 3 и 4 в тренд като най-популярните предавания
Когато стрийминг услугата обяви, че ще поднови сериала за трети сезон, тя също препоръча Защитникът за четвърти сезон.
Четвъртият сезон излезе на 9 юли 2020 г.
Стартирането на първия сезон доведе до безспорен успех!

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 19:51 от NeZ_9

# 494
Статуята на Харун.

Общи условия

Активация на акаунт