Отговори
# 30
  • Мнения: leet
Всизки рецепти на Морена са ни любими на цялото семейство повече от 10 години.
Обожавам баница със сирене и масло и корите на София Мел

кори за баница - пакет София мел кори, само с тях става
яйца - 6 бр
сирене - 500 гр
масло - 150 гр

В купа разбивам  яйцата и отделно натрошавам сиренето. Обърквам ги, а понякога отделно слагам.
С част от маслото мажа тавата.
По две кори, между който съм намазала масло, слагам яйца със сирене. Завивам на пурички или на охлюви. Така със всички кори. Мажа с масло и поставям тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пече се до златисто, за около 25-30 мин минути.

# 31
  • Сф
  • Мнения: 12 039
Аз се научих да приготвям тази рецепта за ябълков пай. Благодаря Ви! Heart

# 32
  • Мнения: 186
Коледни меденки

# 33
  • Мнения: 20
Пита Слънце
Необходими продукти:
3 яйца, 150 гр.
30 гр. (1 брой) белтък
2 чаени чаши кисело мляко
11 гр. (1 супена лъжица) суха мая
½ чаена чаша прясно мляко, хладко
1 чаена лъжица (5 гр.) сол
1 равна супена лъжица захар
100 гр. краве масло, меко
760 гр. брашно
За намазване на питката:
1 жълтък
1 супена лъжица вода
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в прясното мляко със солта и захарта. Добавя се малко брашно (от предвиденото за рецептата), колкото да се получи каша. Купата се покрива с домакинско фолио или памучна кърпа и се оставя на топло за 10-тина минути или докато маята шупне. 

Яйцата (трите цели яйца и единият белтък) се разбиват с вилица и се сипват на дъното на контейнера на машината за хляб. Добавят се втасалата мая, киселото мляко и брашното. Машината се включва на програма за замесване на тесто и се оставя да си свърши работата.


Втасалото тесто се прехвърля върху наръсен с брашно домакински плот. Премесва се, колкото да излезе въздуха от втасването. Отделя се едно топче за средата на питката, останалото тесто се разделя на 4 равни части. Маслото също се дели на 4 равни части. Четирите парчета тесто се разточват дно по едно (върху наръсен с брашно домакински плот), на кръгли кори с дебелина 2-3 мм. Първата кора се намазва с ¼ от мекото масло, покрива се с втората кора, която се маже с втората четвърт масло и така докато корите и маслото свършат.

Нредените една върху друга кори се разрязват на кръст – получават се 4 големи парчета. Всяка четвъртина се разрязва на още 4 (както е показано на снимката), получават се общо 16 триъгълни парчета. Тавата в която ще се приготвя питката се намазва с олио и се наръсва с брашно. „Лъчите на слънцето“ се оформят по следния начин: Всяко от нярязаните  триъгълни парчета се навива под диагонал на руло, като се почва от широката му част. Получава се нещо като спирала, която се усуква леко и се слага в тавата, така че краят на рулото да е от долната срана (за да не се развие). В средата се слага отделеното в началото тесто, оформено на топче. Цялата повърхност на питката се притиска леко с длани, така че парчетата да се разположат равномерно в тавата. Повърхността се намазва с малко олио, за да не хваща тестото коричка, докато втасва. Тавата се покрива се с памучна кърпа и се оставя на топло докато тестото в нея удвои обема си.


Жълтъка, предвиден за намазване на питката се разбива с вилица и се смесва с водата. Повърхността на питката се намазва с полученат смес. Пече се в предварително затоплена на 180ºС фурна, работеща с долен реотан и вентилатор. Печенето отнема 30-40 минути. Готовнастта може да се провери с клечка. Когато се извади от фурната се напръсква с вода и се покрива с домакинска кърпа. Задушава се за около 10 минути.

# 34
  • Мнения: 15 064
По Коледа и не само.
Баниа с тиква или както му казваме тиквеник.
Меденки, коледни кравайччета, забравени сладки и много още.

# 35
  • Мнения: 165
Какво е Коледа или Нова Година без баница. Щастие за малки и големи. Моята рецепта е следната :
Кори за баница 400 грама,
яйца- 4 броя,
кисело мляко- 400 грама,
сирене- 300 гр,
олио - 3/4 ч.ч. и
хлебна сода 1 чаена лъжица

# 36
  • Мнения: 879
Хлебчета с масло и розмарин
Продукти:
300 мл хладка вода
1 пакетче суха мая
1 ч.л. захар
500 г брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
40 г разтопено масло
розмарин – пресен или сушен

Как ги приготвям:
Активирам маята във водата със захарта.
Добавям брашното, солта и зехтина и омесвам меко тесто.
Оставям да втаса около час, след което оформям малки хлебчета.
Намазвам ги с масло, поръсвам розмарин и пека около 20 минути на 200°C.

# 37
  • София
  • Мнения: 1 595
За Бъдни вечер приготвям тиквеник с готови кори. Любим е на цялото семейство.

# 38
  • София
  • Мнения: 6 605
2 яйца
1 1/2 чаша брашно
1 ч.ч. кис. мляко
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
100мл зехтин
150 - 200гр масло

Това е рецептата за любимите ни солени мъфини. Понякога добавям маслини, колбас, може да бъдат поръсени със семена.

# 39
  • Мнения: 503
Любимият ми коледен сладкиш е тиквеник. Приготвям го с оризови кори, по рецептата на healthylicious.
https://www.healthylicious.bg/tikvenik/

≈ 8 оризови кори
500г тиква
100г стафиди
100г орехи
2 с.л канела
2 с.л кокосов крем или масло
ядково мляко или вода

Настържете тиквата и я сложете в тенджера заедно със стафидите, орехите, канелата и малко ядково мляко или вода. Добавете 1-2с.л кокосов крем или масло и оставете на слаб огън да се задуши като разбърквате. При нужда добавете още течност. След около 15 минути ще е омекнала и ще е готова, но все пак - опитайте я 😉
Намокряйте оризовите кори една по една и слагайте от плънката. Стигнаха ми около 8 кори (зависи от големината, разбира се).
Наредете ги в кръг в малка тавичка и изпечете на 160-170 градуса докато се зачерви - поне 20 минути. Намалете температурата, ако ви се стори, че загаря. След като го извадите може да го покриете с кърпа, ако искате да остане мек, а не хрупкав. Може да полеете с мед/кленов сироп или друг подсладител по избор. Нарежете на парчета и сервирайте!

# 40
  • Мнения: 1 138
Рецепта за моят морковен кейк:

4 яйца
1 чаена чаша захар ( аз използвам кафява)
1/2 ч.чаша олио
1 с.л. канела
2 ч.ч Брашно
10гр Бакпулвер
2 ванилии
2 ч.ч едро настъргани моркови

Разбиват се яйцата и захарта, добавят се олиото и канелата и се разбива отново. После слагаме брашното, Бакпулвер и ванилия и разбираме. Накрая са настърганите моркови и пак се разбърква. Пече се на 160 градуса за 35- 40 минути. Може да се попълни с Пудра Захар клед изпичане или да се намаже с маскарпоне.
Моят от снимката е с Маскарпоне, кото половината и наръсен с орехи, а другата част с портокалови парченца, понеже децата не обичат орехи.

# 41
  • Мнения: 4 645
Не съм кой знае каква кулинарка и даже по-скоро хич не съм.
Избягвам и бяло брашно, че ми е противопоказно, но с брашното на София Мел правя памук погача.
И за празниците ще направя пак.

# 42
  • Мнения: 207
Моята рецепта за щастие е баницата с тиква. Обичам да ухае на канела цялата къща.
Рецептата:
Режа, беля и настъргвам около 500г тиква, която задушавам с масло, захар и канела в тенжера. В отделна купичка се разтопявам масло, с което намазвам всяка кора преди плънката. Навивам и слагам в намазнена тавичка, отгоре накапвам още малко масло. Пека на 180° С за около 40 минути. Вкусотияяя!

# 43
  • Бургас
  • Мнения: 11 047
Задължителни са коледните меденки, портокаловите сладки и класическата баница.

# 44
  • Мнения: 2 231
Слепени меденки
Продукти:
за тестото: яйца - 2, захар - 1 ч.ч.,олио - 160 мл., мед - 1/2 ч.ч., канела - 1 пакетче, сода бикарбонат - 1 равна с.л., оцет - 1 с.л., брашно - 5 ч.ч., сладко - за слепване, орехи - по желание.
Приготвяне:
Всички продукти за тестото (без брашното) се смесват. Содата се гаси в оцета. Бърка се с бъркалка. Постепенно се слага брашното и се замесва тесто. Тестото трябва да лепне съвсем леко, да може спокойно да работите с него. От тестото се оформят топчета с големина на орех. Топчетата се нареждат в тава, покрита с хартия за печене, като между тях се оставя място. При печене те се слягат. Пекат се сладките в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути, докато се напукат.  Готовите меденки се оставят напълно да изстинат. След това се слепват със сладко и се овалват в смлени орехи.
Много са вкусни, мекички и ароматни! Имат само един недостатък - бързо свършват!

Общи условия

Активация на акаунт