Отговори
# 60
  • моята мила родна страна
По Коледа едно от любимите ни ястия е тиквеникът.
1 опаковка кори за баница
Около 1 кг. настъргана тиква
Захар около 350гр.
Ванилия
300 гр. запечени орехи.
Смесвам тиквата, захарта, поръсвам върху кора, добавям орехи, оформям руло, подреждам в намазнена тава и пека до златисто.

# 61
  • Елхово
Една от моите рецепти за щастие е тиквеник.
1 опаковка кори за баница
Около 1 кг. настъргана тиква
Захар около 350гр.
Ванилия
300 гр. запечени орехи.
Смесвам тиквата, захарта, поръсвам върху кора, добавям орехи, оформям руло, подреждам в на мазнена тава и пека до златисто, поръсвам с пудра захар!

# 62
  • Русе
Традиционно за това време на годината любим десерт е тиквеника.
1 пакет точени кори (400 г)
1–1,2 кг тиква тип “Цигулка”
100 г масло
200 г орехови ядки
захар
1 ч. л. канела
Първо задушаваме настърганата тиква. Върху една от корите намазваме с разтопено масло и наръсваме 1 с.л. захар и малко канела- това прави тиквеника с карамелен вкус. Покриваме с втората кора. Пак масло, захар, канела, от изстиналата тиква и счукани орехи. Навиваме двете кори заедно на руло и подреждаме в тавата. Повтаряме до изчерпване на корите. Намазваме отгоре с разтопено масло и печем до зачервяване.

# 63
  • някъде другаде
Коледна питка
яйца - 4 бр.
прясно мляко - 550 мл
кисело мляко - 2 с.л.
мая - 1 кубче
захар - 2 с.л.
сол - 1 с.л.
олио - 5 с.л.
брашно - 1200 г
масло - 120 г
сусам
тиквено семе
микс от семена
Разкошна Коледна питкаСнимка: Ваня Георгиева1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
12
"Тази уникална питка може да краси вашата трапеза на Коледните празници."
Необходими Продукти
яйца - 4 бр.
прясно мляко - 550 мл
кисело мляко - 2 с.л.
мая - 1 кубче
захар - 2 с.л.
сол - 1 с.л.
олио - 5 с.л.
брашно - 1200 г
масло - 120 г
сусам
тиквено семе
микс от семена
*
Начин на приготвяне
Активирам маята с малко топло мляко, захарта  поръсвам обилно с брашно. Отделям един жълтък за намазване а другите яйца разбивам с киселото мляко, прясното мляко и олиото.
Пресявам брашното със солта, нравя кладенче и сипвам течните съставки.
Замесва се хубаво гладко тесто, което оставя да втаса покрито с фолио.
Разделям тестото на 6 топки като трите са малко по-големи. Разточвам големите и нареждам една върху друга като по между мажа с масло.
Разрязвам ги по средата на 8, като  да остава около 2 см. до ръба неразрязана част. Всеки триъгълник обръщам назад и подвивам отдолу.
Разточват се и другите 3 топки по същия начин като тях разрежа на 8 триъгълника, всеки разрязвам по средата и промушвам отдолу на горе (получава се листо).
Листата се подреждат във вътрешната страна на венеца, който се получи от другите по-големи части тесто. Останалата част тесто се оформя на голяма топка и отгоре се покрива с решетка от тесто.
Поставям  по средата на тавата и така оформената разкошна коледна питка се покрива и оставя да втаса. Готова втасалата питка се маже с разбития жълтък и се поръсва с семената.

Печа  в загрята фурна на 170 градуса.

# 64
Коледните празници наистина са време за споделяне и за онези малки ритуали, които правят дните по-уютни. Моята любима „рецепта за щастие“ е едно простичко, но много ароматно печиво, което винаги събира цялото семейство около масата – канелени звезди с мед.

Необходими са само няколко съставки: мед, масло, щипка канела, ванилия и много любов. Омесвам меко тесто, изрязвам звезди и докато се пекат, цялата къща ухае на Коледа. Поднасям ги с топъл чай и споделени усмивки – това е моят малък празничен ритуал.

Пожелавам на всички светли, ароматни и изпълнени с топлина празници! Успех на всички участници!

# 65
Постоянно съм на диета, режим, ограничение, така че, това е причината всичко тестено да ми е любимо. Wink
Имам и любима баклава. Забърква се смес от яйца, какао, захар, орехи и канела. Две кори се слепват с масло и в единия край на кората се слага част от плънката. После се навива на руло и се поставя в тавата. Така се процедура с всичките кори и плънка. Преди да се опече се нарязва на малки парченца. След като изстине се сиропира с горещ сироп от захар и вода 1:1 и малко лимонов сок. Добър апетит!

# 66
  • Бургас
С удоволствие се включвам в играта, с много харесвана на семейството ми рецепта!
Любимите ни

ВИНЕНКИ

1 кутия локум
1 ванилия

1 ч мас и 1ч бяло вино се разбиват и се сипва брашно,колкото поеме.От тестото се разточват кори 1/2 см,режат се кръгове с чаша,слага се 1 резенче локум и се завиват като полумесец. След изпичането още топли се овалват в пудра захар в която има 1 ванилия.

Правила съм ги и с червено вино,стават розовки.
Слагала съм и локум и гъсто сладко и ядка. Всякак стават.
Много бройки и много вкусни!

# 67
Любимото ми коледно ястие е тиквеник, приготвям го с повечко орехи и сурова тиква.

# 68
Моята любима рецепта е класическа баница със сирене. Кори , 3 яйца, средно голяма чаша  кисело мляко, ч.л. сода за хляб, 50 гр. газирана вода, 250 гр. сирене и около 80 гр. олио.

# 69
Любимите ми рецепти са фунийки с крем и питка, ухаеща на масло

Общи условия

Активация на акаунт