Рецепти за щастие със "София Мел": брашното, което носи вкус, традиция и празнична атмосфера

  • 1 216
  • 103
  •   2
Отговори
# 75
  • Мнения: 549
Любимите коледни бисквити с канела:
Брашното (225 г) се изсипва в дълбок съд и към него се добавя натрошеното на парчета твърдо масло (150 г) и канелата (2 ч.л.). Продуктите се разбъркват с ръце, докато брашното поеме цялото масло. Добавя се пудрата захар (125 г) и от получената смес се прави тесто.

Върху равна повърхност се поръсва брашно и се разточва тестото. С помощта на формичка се отрязват плоски сладки с коледни форми. Те се подреждат в намаслена тавичка. Пекат се на 180 градуса 15-20 минути или докато не придобият апетитен златист цвят.

След това сладките се изваждат и се охлаждат. Накрая се украсяват с глазура, приготвена от разбитите на твърд сняг пудра захар (1 ч.ч.), лимонов сок (1/2 ч.л.) и белтък (1 бр).

# 76
  • Мнения: 2 269
Едно от любимите ни коледни бисквитки с червени боровинки:
300 гр  брашно
200 гр краве масло,
100 гр захар,
100 гр сушени боровинки,
1 яйце,
1 ч.л. бакпулвер,
щипка сол,
настъргани портокалови кори

Брашно за разточване, пудра захар и ванилия за поръсване.
Всичко се замесва, прави се руло и се разрязва на шайби. Изпича се и се овалва веднага с пудра захар и ванилия.

# 77
  • Мнения: 15
Вкъщи обичаме тиквени меки бисквитки и ореховки.

# 78
  • Мнения: 7 728
Любими коледни меденки:

2 яйца
1 каф. чаша мед
100 г масло
около 350 г брашно
 1 ч.л. канела
½ ч.л. джинджифил
 ½ ч.л. сода

# 79
  • Враца
  • Мнения: 4 015
Вкъщи, всяка Коледа правим тиквеник.
Всъщност, мъжът ми го прави, аз помагам с ядене. Simple Smile

1 опаковка кори за баница
600 гр. настъргана тиква
Захар около 300гр.
Канела
300 гр. орехи.
Олио

Корите , две по две се разстилат, нанася се от всичко на пластове, завива се и се реди в намазнена тава.

# 80
  • Мнения: 3 060
Традиция е приготвянето на меденки за Коледа.
Необходими продукти:
     3 яйца
     150 г захар
     100 г мед
     50 г краве масло
     1 ч.л. сода
      350 г брашно
     2 ч.л. канела
     1 ч.л. джинджифил
  
Смесваме всички съставки, омесва се тесто. Разточва се на не много тънко и с формички изрязваме меденките. Пекат се  на 180 градуса за най-много 15 мин.

# 81
  • Мнения: 7
Хрупкави джинджифилови курабийки с какао. За да станат хрупкави правя тестото с по-малко влажност, повече мазнина, понякога малко алкохол, разточвам на по-тънко и ги печа на по-ниска температура за по-дълго. Допълнително към сухия джинджифил, канелата и индийското орехче слагам какао, но може да се използва и рожков.

# 82
  • Мнения: 365
Обичам да приготвям тази рецепта:
брашно
2 1/2 чаена чаша
яйца
1 брой
краве масло
1/2 чаена чаша
мед
2/3 чаена чаша
хлебна сода
1/2 чаена лъжица
джинджифил
1 чаена лъжица
канела
1/2 чаена лъжица
бакпулвер
1 чаена лъжица

Първата стъпка от рецептата за джинджифилови бисквитие пресяването на брашното, заедно с бакпулвера, содата, джинджифила и канелата. Междувременно слагате маслото и меда да се разтопят на водна баня. Разтопяване на водна баня: Позлвате два съда, единият по-голям (тенджера), другият по-малък. Като в големия слагате само вода, а в по-малкия само продуктите, които ще се разтопяват. Слагате големия съд на котлона и от затоплянето на водата се разтопяват продуктите в малкия съд.
Разбивате изстиналото разтопено масло с меда и яйцето и към тази течна смес добавяте сместа с брашното малко по малко. Получава се маслено тесто. Масленото джинджифилово тесто разточвате на блат около 3 мм и изрязвате джинджифиловите бисквити с желаната от вас форма, с формичките за сладки, с които разполагате.
Нареждате джинджифиловите сладки в голяма тава (например в тавата на фурната), в която предварително сте поставили хартия за печене и печете в загрята на 180 градуса фурна за 7-8- минути, докато леко се зачервят.

# 83
  • Мнения: 10 518
Любим кекс:

яйца - 3 бр.
захар - 1 ч.ч.
брашно - 2 1/2 ч.ч.
прясно мляко - 1 ч.ч.
какао - 3 с.л.
бакпулвер - 1 бр.
олио - 1/2 ч.ч.

Разбийте яйцата и постепенно добавете захарта. Прибавете млякото, олиото и всички останали продукти без какаото. Разбивайте до получаването на хомогенна смес.
В намаслена форма изсипете 1/2 от сместа. В останалата част добавете какаото и разбъркайте старателно. Прибавете сместа с какаото.
Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверява се с клечка за зъби.
По желание поръсете готовия кекс с пудра захар.

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 15:04 от soul81

# 84
  • Plovdiv, Bulgaria
  • Мнения: 901
Много обичам тиквеник, сладка баница (сиропирана) с локум и орехи, погачите на баба ❤

# 85
  • Ямбол
  • Мнения: 200
Кашкавалки
За тестото:
200 мл.прясно мляко,
2 яйца, единия жълтък за намазване
2 с.л.кисело мляко,
2 с.л.олио,
1 с.л.захар,
1 ч.л.сол,                                                                                                             22гр. Мая или 7 гр. суха мая.
брашно 500 - 550 гр.
За плънката:
1 голямо яйце или 2 малки
100 гр. сирене
200 гр. кашкавал
50 гр. краве масло

В купата на миксера слагам топлото мляко, захарта и маята. Изчаквам 2-3 минути да се активира маята. Добавям яйцата, олиото, киселото мляко и солта. Постепенно добавям брашното и меся докато тестото се отдели от стените на купата. Оставям го да се отпусне – 20 минути. Разделих на 8 части. Всяка част разточих на правоъгълник с приблизителен размер 15/25 см. От плънката оставих за намазване отгоре. Останалата плънка разпределих върху всеки правоъгълник, сложих по 1-2 бучици масло и няколко парченца кашкавал, леко намокрих крайчетата, за да се задържи плънката, завих на руло и завързах на възел. Възелчетата сложих на разстояние в тава с размери 35/25 см, покрита с хартия за печене. Оставих да втасат до удвояване на обема. След втасването намазах с предварително оставената плънка и посипах с настърган кашкавал. Пекох в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.
От много време си яправя взета рецепта от група в фб.

# 86
  • София
  • Мнения: 1 488
🍯 Меденки с пълнеж от сладко

Необходими продукти (около 25–30 меденки):
2 яйца
120 г захар
100 г мед
80 мл олио или разтопено масло
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела (по желание и щипка джинджифил)
1 пакетче ванилия
щипка сол
около 380–420 г брашно (добавя се постепенно до получаване на меко тесто)
сладко за пълнеж – шипково, сливово, кайсиево или друго гъсто сладко

🥣 Начин на приготвяне:
1. Смесете яйцата и захарта и разбийте до пухкава смес.
2. Добавете меда и мазнината, разбъркайте добре.
3. В малка купичка разтворете содата в 1 с.л. лимонов сок или оцет – сместа ще шупне. Добавете към яйчната смес.
4. Прибавете канелата, ванилията и солта.
5. Постепенно добавяйте брашното, докато получите мека, нелепнеща топка тесто. Ако е нужно – добавете още малко брашно.
6. Оставете тестото да почине 10–15 минути, за да се стегне.
7. Откъсвайте малки парченца, оформете топче, сплескайте в центъра, сложете малко сладко (¼ ч.л.) и внимателно затворете, за да не изтече.
8. Подредете меденките върху хартия за печене, леко ги притиснете отгоре.
9. Печете в предварително загрята фурна на 170–180°C за около 10–12 минути, докато краищата едва започнат да се зачервяват.

# 87
  • Мнения: 1 140
обичам баница с праз : готови кори, ; олио - 200 мл ; праз - 3 стръка ; сол - 1 к. лъжица

# 88
  • София
  • Мнения: 989
Коледните празници са време за щедрост и споделяне! Разлистете своята кулинарна тетрадка и споделете в темата любимите си „рецепти за щастие“ – апетитни солени и сладки печива или празнични десерти, с които ще зарадвате близките си!

За Коледа много обичаме да си правим Руска салата. Тя не е стандартната рецепта за руска слата, но ние така си обичаме. Съставките са: грах, царевица, картофи, кислеи краставички, колбас (обикновено слагаме шунка), яйца и майонеза. Това е - простно , но много вкусно!

Разбира се не минаваме без баница, баклава и любимата ни питка!

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 11:22 от _Reni_renI_

# 89
  • Мнения: 1 162
Содена питка
500 г брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
250 мл кисело мляко
3 с.л. олио или разтопено масло
Смесват се сухите съставки. Към тях постепенно се добавят предварително смесените яйце, кисело мляко и олио. Омесва се меко и еластично тесто. При необходимост се добавя още брашно.
Когато тестото е готово, го оформете на кръгла питка и поставете в намазана с олио тава. Може да направите разрези отгоре с нож, за да се изпече равномерно и красиво.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около половин час. След това се покрива с къпра.

Общи условия

Активация на акаунт