Отговори
# 60
  • моята мила родна страна
  • Мнения: 817
По Коледа едно от любимите ни ястия е тиквеникът.
1 опаковка кори за баница
Около 1 кг. настъргана тиква
Захар около 350гр.
Ванилия
300 гр. запечени орехи.
Смесвам тиквата, захарта, поръсвам върху кора, добавям орехи, оформям руло, подреждам в намазнена тава и пека до златисто.

# 61
  • Елхово
  • Мнения: 1 767
Една от моите рецепти за щастие е тиквеник.
1 опаковка кори за баница
Около 1 кг. настъргана тиква
Захар около 350гр.
Ванилия
300 гр. запечени орехи.
Смесвам тиквата, захарта, поръсвам върху кора, добавям орехи, оформям руло, подреждам в на мазнена тава и пека до златисто, поръсвам с пудра захар!

# 62
  • Русе
  • Мнения: 906
Традиционно за това време на годината любим десерт е тиквеника.
1 пакет точени кори (400 г)
1–1,2 кг тиква тип “Цигулка”
100 г масло
200 г орехови ядки
захар
1 ч. л. канела
Първо задушаваме настърганата тиква. Върху една от корите намазваме с разтопено масло и наръсваме 1 с.л. захар и малко канела- това прави тиквеника с карамелен вкус. Покриваме с втората кора. Пак масло, захар, канела, от изстиналата тиква и счукани орехи. Навиваме двете кори заедно на руло и подреждаме в тавата. Повтаряме до изчерпване на корите. Намазваме отгоре с разтопено масло и печем до зачервяване.

# 63
  • някъде другаде
  • Мнения: 3 612
Коледна питка
яйца - 4 бр.
прясно мляко - 550 мл
кисело мляко - 2 с.л.
мая - 1 кубче
захар - 2 с.л.
сол - 1 с.л.
олио - 5 с.л.
брашно - 1200 г
масло - 120 г
сусам
тиквено семе
микс от семена
Разкошна Коледна питкаСнимка: Ваня Георгиева1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
12
"Тази уникална питка може да краси вашата трапеза на Коледните празници."
Необходими Продукти
яйца - 4 бр.
прясно мляко - 550 мл
кисело мляко - 2 с.л.
мая - 1 кубче
захар - 2 с.л.
сол - 1 с.л.
олио - 5 с.л.
брашно - 1200 г
масло - 120 г
сусам
тиквено семе
микс от семена
*
Начин на приготвяне
Активирам маята с малко топло мляко, захарта  поръсвам обилно с брашно. Отделям един жълтък за намазване а другите яйца разбивам с киселото мляко, прясното мляко и олиото.
Пресявам брашното със солта, нравя кладенче и сипвам течните съставки.
Замесва се хубаво гладко тесто, което оставя да втаса покрито с фолио.
Разделям тестото на 6 топки като трите са малко по-големи. Разточвам големите и нареждам една върху друга като по между мажа с масло.
Разрязвам ги по средата на 8, като  да остава около 2 см. до ръба неразрязана част. Всеки триъгълник обръщам назад и подвивам отдолу.
Разточват се и другите 3 топки по същия начин като тях разрежа на 8 триъгълника, всеки разрязвам по средата и промушвам отдолу на горе (получава се листо).
Листата се подреждат във вътрешната страна на венеца, който се получи от другите по-големи части тесто. Останалата част тесто се оформя на голяма топка и отгоре се покрива с решетка от тесто.
Поставям  по средата на тавата и така оформената разкошна коледна питка се покрива и оставя да втаса. Готова втасалата питка се маже с разбития жълтък и се поръсва с семената.

Печа  в загрята фурна на 170 градуса.

# 64
  • Мнения: 429
Коледните празници наистина са време за споделяне и за онези малки ритуали, които правят дните по-уютни. Моята любима „рецепта за щастие“ е едно простичко, но много ароматно печиво, което винаги събира цялото семейство около масата – канелени звезди с мед.

Необходими са само няколко съставки: мед, масло, щипка канела, ванилия и много любов. Омесвам меко тесто, изрязвам звезди и докато се пекат, цялата къща ухае на Коледа. Поднасям ги с топъл чай и споделени усмивки – това е моят малък празничен ритуал.

Пожелавам на всички светли, ароматни и изпълнени с топлина празници! Успех на всички участници!

# 65
  • Мнения: 43 890
Постоянно съм на диета, режим, ограничение, така че, това е причината всичко тестено да ми е любимо. Wink
Имам и любима баклава. Забърква се смес от яйца, какао, захар, орехи и канела. Две кори се слепват с масло и в единия край на кората се слага част от плънката. После се навива на руло и се поставя в тавата. Така се процедура с всичките кори и плънка. Преди да се опече се нарязва на малки парченца. След като изстине се сиропира с горещ сироп от захар и вода 1:1 и малко лимонов сок. Добър апетит!

# 66
  • Бургас
  • Мнения: 24 802
С удоволствие се включвам в играта, с много харесвана на семейството ми рецепта!
Любимите ни

ВИНЕНКИ

1 кутия локум
1 ванилия

1 ч мас и 1ч бяло вино се разбиват и се сипва брашно,колкото поеме.От тестото се разточват кори 1/2 см,режат се кръгове с чаша,слага се 1 резенче локум и се завиват като полумесец. След изпичането още топли се овалват в пудра захар в която има 1 ванилия.

Правила съм ги и с червено вино,стават розовки.
Слагала съм и локум и гъсто сладко и ядка. Всякак стават.
Много бройки и много вкусни!



# 67
  • Мнения: 281
Любимото ми коледно ястие е тиквеник, приготвям го с повечко орехи и сурова тиква.

# 68
  • Мнения: 151
Моята любима рецепта е класическа баница със сирене. Кори , 3 яйца, средно голяма чаша  кисело мляко, ч.л. сода за хляб, 50 гр. газирана вода, 250 гр. сирене и около 80 гр. олио.

# 69
  • Мнения: 265
Любимите ми рецепти са фунийки с крем и питка, ухаеща на масло

# 70
  • Мнения: 970
Винаги за Коледа правя Шоколадови бисквити с парченца шоколад.
какао 1/2 чаена чаша
брашно 1 чаена чаша
захарн1 чаена чаша
яйца 1бр
краве масло 125 грама
хлебна сода 1 чаена лъжица
прясно мляко 2 супени лъжици
ванилии 2 броя
сол 1/4 чаена лъжица
шоколад 100 грама
Всички продукти трябва да са на стайна температура. Разбивате омекналото краве масло със захарта с помощта на миксер или тел за разбиване, след което добавяте яйцето, ванилията и прясното мляко.Пресявате брашното, заедно с какаото, хлебната сода и солта и добавяте малко по малко при непрекъснато разбиване към течната смес. Получава се лепкаво какаово тесто, към което добавяте нарязания на ситно шоколад. След като добавите шоколада омесвате добре с ръце и прибирате тестото за минимум 2 часа с хладилника, за да стегне. След това застилате тава с хартия за печене и върху нея нареждате оформените от тестото малки топчета. Имайте предвид, че при печене шоколадовите бисквити с парченца шоколад увеличават доста обема си, затова нареждайки ги оставяйте разстояние между тях, за да не се слепя при печене.

# 71
  • София/Севлиево
  • Мнения: 12 450
С малкият ми син ще си направим любимата баница:
500 гр кори
125 гр разтопено краве масло
6-8 яйца
400 гр 4% кисело мляко
400-500 гр сирене
Малко газирана вода
Олио за намазване на тавата
От сместа задължително трябва да остане,за да се излее върху самата баница -една приятелка ме научи така и става супер вкусно.
Ще си направим и джинджифилови бисквитки,но с готово тесто от магазина...

# 72
  • Мнения: 8 784
Шоколадови напукани сладки

Продукти:
шоколад - 200 г тъмен
масло - 100 г
пудра захар - 150 г
яйца - 3 бр.
бакпулвер - половин пакетче
брашно - 250 г
какао
ванилия
пудра захар - за овалване

На водна баня разтопяваме шоколада и маслото, след това добавяме захарта. Разбиваме яйцата, добавяме брашното, бакпулвера, ванилията и какаото. Разбъркваме добре продуктите и ги добавяме към шоколада. Омесваме тесто и покриваме купата с прозрачно фолио. Прибираме в хладилника за час, за да стегне тестото. Изваждаме тестото и взимаме топчета колкото орех и овалваме в пудра захар. Подреждаме топчетата в тава и печем в предварително загрята фурна на 180°C за 15 минути.

# 73
  • Мнения: 3 725
Палачинки
Продуктите са следните (за около 24 палачинки):

250 грама брашно
0,5 литра прясно мляко (може да се замести наполовина с вода)
3 големи или 4 малки яйца
2 щипки сол
1 супена лъжица пудра захар
1 прах ванилия
1 супена лъжица олио
20 грама разтопено масло
Приготовление:

Брашното се слага в дълбок съд. Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити като за омлет (или едно по едно). Сипва се бавно половината мляко, бие се 2-3 минути, за да се получи гладка смес.

Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото. Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.

Ако искаме да направим много фини палачинки, предварително разбиваме белтъците на сняг. Палачинките могат да се направят и само с вода – тогава стават много леки, но не чак толкова вкусни. Ако са само с мляко, стават по-дебели и плътни.

Общи условия

Активация на акаунт