Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 9

• 16 233
  • 442
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Брех, аз имам няколко неща на СМЕГ и знам, че там надбавката за дизайн и бранд е пъти. Направо се чудя на тази фурна за 700 евро, че то е без пари за тази марка. Е, има и по 1800 евро, явно трябва да се види какво са орязали за да свалят цената на 700...

Така е, надбавката им е огромна, но също така и доста произволна Simple Smile Самата разлика в цената между двата модела показва липсата на пряка връзка - моделът с часовник струва с над 20% повече от модела без. Дали този часовник заслужава 1/5 от парите за цяла фурна? Въпросът като че ли е по-скоро в това на кого колко пари му се дават.

# 421
  • Пловдив
Препоръчайте ми бюджетна базова фурна без много електроника.
С нормално отваряне на вратата, без телескопични водачи, пиролиза и т.н
Трябва ми само с вентилатор и отделно горно и долно печене. И на добра цена.
И плот  двойка  - стъклокерамика, като поне едината зона да е по- голяма.
Благодаря.

# 422
А бюджета е?
Купувате това, което се побира в него.
Молите се да надживее гаранцията.
Успех!

# 423
  • София
Препоръчайте ми бюджетна базова фурна без много електроника.
С нормално отваряне на вратата, без телескопични водачи, пиролиза и т.н
Трябва ми само с вентилатор и отделно горно и долно печене. И на добра цена.
И плот  двойка  - стъклокерамика, като поне едината зона да е по- голяма.
Благодаря.

Ето, тази фурна отговаря на изискванията и струва 269 евро:

https://techmart.bg/furna-za-vgrazhdane-electrolux-eof3h40bx

Ако искате и плотът да е бюджетен, можете да изберете някой от тези:

https://techmart.bg/product/product/index/category/684/filter/35 … 53/132483/lang/1/

Разликата е в това, че първият няма разширяема зона, а вторият има. Третият също има, но освен това е и със скосени ръбове.

# 424
Здравейте,
Трябва скоро да изберем газов плот за вграждане, като изискването е да е с 2 зони и задължително на газ.
Избора в България не е много голям. Чета отзиви от онлайн магазини и все има нещо неудобно в предлаганите - било трудно почистване; малък размер непобиращ 2 по-големи тенджери едновременно; калпави копчета.
Моля за препоръки, предварителни благодарности Simple Smile

# 425
Имала съм газов котлон на Smeg. Беше преди поне 10 години и още го помня колко качествен беше (обаче 3 котлона). Не знам дали все още им е такова качеството. Беше керамичен плот, чугунени решетки за тенджерите - много стабилни, нямаше проблем с чистенето освен ако не залея с нещо и то да загори по горелката. И копчетата бяха стабилни и се вадеха за чистене. Търсете непременно да има запалка и защита (термодвойка).
Дописвам също, че беше за вграждане.
Имайте предвид, че за газов уред важат различни отстояния от гърба на кухнята както и за аспиратора.

# 426
  • Бургас
Здравейте! При високия клас фурни Бош - 8ма серия, четох, §е при пиролиза скарата и телескопичните водачи могат да се оставят вътре. Почистват ли се добре и наистина ли нищо не им става с времето от пиролизатыа, имам предвид да не ръждясват и подобни неща.

# 427
Здравейте! При високия клас фурни Бош - 8ма серия, четох, §е при пиролиза скарата и телескопичните водачи могат да се оставят вътре. Почистват ли се добре и наистина ли нищо не им става с времето от пиролизатыа, имам предвид да не ръждясват и подобни неща.
Нямам такава фурна.
За водачите е възможно така да пише, за скарата силно се съмнявам, че може да се оставя вътре. Обикновено казват да се извади всичко от вътре. За водачите ако изрично пише, че може да се чистят, то няма начин това да не води до топлинни загуби и да затруднява почистването в известна степен. До колкото познавам производителите пише “може да ги чистите, но за по-добър ефект препоръчваме да ги извадите”. Така допускам. За скарата мисля, че няма да разрешават. Къде го четохте? В инструкцията?
Моята е Siemens и водачите са устойчиви на пиролиза. Чистя ги с фурната. Нищо не е станало освен лека промяна на цвета, което е нормално.

# 428
И тук моля за препоръка за добра фурна за вграждане и 2-ка котлони, с които ще обзавеждаме вила и няма да се ползва постоянно. Нещо бюджетно, без екстри като пиролиза и телескопи.

Последна редакция: нд, 04 окт 2026, 20:21 от XS

# 429
  • Бургас
Здравейте! При високия клас фурни Бош - 8ма серия, четох, че при пиролиза скарата и телескопичните водачи могат да се оставят вътре. Почистват ли се добре и наистина ли нищо не им става с времето от пиролизата, имам предвид да не ръждясват и подобни неща.
Нямам такава фурна.
За водачите е възможно така да пише, за скарата силно се съмнявам, че може да се оставя вътре. Обикновено казват да се извади всичко от вътре. За водачите ако изрично пише, че може да се чистят, то няма начин това да не води до топлинни загуби и да затруднява почистването в известна степен. До колкото познавам производителите пише “може да ги чистите, но за по-добър ефект препоръчваме да ги извадите”. Така допускам. За скарата мисля, че няма да разрешават. Къде го четохте? В инструкцията?
Моята е Siemens и водачите са устойчиви на пиролиза. Чистя ги с фурната. Нищо не е станало освен лека промяна на цвета, което е нормално.
Гледах различни модели в магазин Вето и от там ми казаха, че ако поставките/ държачите и скарата са матови, при пиролиза могат да се оставят вътре, но все пак искам мнение от тези, които имат опит.

# 430
Най-добре да се види в книжката. При мен например изрично поръчах такива за пиролиза, но решетка за пиролиза не съм виждара и не вярвам фурните стандартно да ги продават с водачи и решетка, които стават за пиролиза. Може и да има, но това изрично ще го пише и ще важи за конкретен модел.

# 431
И тук моля за препоръка за добра фурна за вграждане и 2-ка котлони, с които ще обзавеждаме вила и няма да се ползва постоянно. Нещо бюджетно, без екстри като пиролиза и телескопи.
И аз се присъединявам към питането.
Четох за Лекс груп и се чудя дали да се възползвам от пакетните им предложения, тъй като ще купувам и абсорбер и съдомиялна. За мивката и смесителя също, но не искам тази кварцгранит, че не знам как трябва да се поддържа.

# 432
Аз ползвах за първи път пиролизата и съм със смесени чувства. Останаха непочистени петна около входа на вратата, както и стъклото е абсолютно непочистено. Извадих всичко от фурната, но така и пише. Другите повърхности наистина са добре изчистени, и само с влажна кърпа се събра сива пепел от стените, съвсем малко от пода.

# 433
  • София
И аз се присъединявам към питането.
Четох за Лекс груп и се чудя дали да се възползвам от пакетните им предложения, тъй като ще купувам и абсорбер и съдомиялна. За мивката и смесителя също, но не искам тази кварцгранит, че не знам как трябва да се поддържа.

Имаше и друго подобно питане, отговорът е няколко поста по-горе. Там препоръчах модел на Електролукс, който за по-малко от 300 евро предлага хубави функции, прилично качество на изработка и добри готварски възможности. В две от техно- веригите в момента се продава за 269 евро:

https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … OF3H40BX/p/707653
https://www.technomarket.bg/furni/electrolux-eof3h40bx-09206538

Без да блести с нещо, тази фурна е много по-добра от тези на Лекс Груп.

Бош също имат бюджетни модели, като този например:

https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … BF153BB0/p/651988

Плотовете са много по-опростени технически, затова при тях марката не е от такова голямо значение. Може да видите тези, които препоръчах по-горе или пък този, който за 89 евро предлага разширяема зона и управление тип „слайдер“, както и гаранция от цели 7 години: https://www.technopolis.bg/bg/Plotove-za-vgrazhdane/Plot-za-vgra … 32400-TO/p/655230

Лекс Груп продават хубави аспиратори и други неща, но фурните им не са добри. Те се доставят от външни производители, най-често Vestel или Midea, които са известни с ниското качество на фурните си. И двата производителя имат други видове уреди, в които са силни, просто фурните им са слабо звено.
Скрит текст:
Това важи за всички марки, произвеждани от тези два гиганта, не само за фурните на Лекс Груп. Същото се отнася за Crown, Arielli и др., както и за собствените им брандове: Finlux (Vestel) и Midea, а също и за част от бюджетната линия на Teka, която вече е собственост на Мидеа.

Повечето модели на Vestel и Midea, особено бюджетните, са базирани на остарели технически концепции и съответно имат незадоволителни готварски възможности: бавно загряване, лош температурен контрол, неравномерно изпичане и т.н. Много от тях нямат режими с горещ въздух, защото нямат кръгов нагревател, а само вентилатор, който просто върти въздуха докато фурната пече в класически режим.
Имат и модели с по-съвременен набор от функции, но те са на такива цени, на които може да се купи фурна от утвърден западен производител, а същевременно отстъпват по качество и по ниво на технологиите.

От друга страна, пакетните оферти рядко са изгодни, обикновено само изглеждат такива. Ето например тази пакетна оферта на Лекс Груп в Aiko XXXL е на стойност 509,76 евро:
Скрит текст:

С предложените по-горе модели можете да се обзаведете с хубава фурна от водещ производител, прилични котлони и същият или дори по-мощен аспиратор, за по-малко от 500 евро:

Electrolux EOF3H40BX + Beko HDC 32400 TO + Lino Compact Plus (614 m³/h) = 269+89.90+132 = 490,90 евро.

Bosch HBF153BB0 + Arielli AE-302S + Faber Flexa NG (идентичен с този от пакета) = 337+69+102 = 508,00 евро

Въпреки по-високата цена на пакета, фурната в него е с орязани функции, няма кръгов нагревател и не може да пече на повече от 1 ниво, докато Електролукс-ът и Бош-ът са пълноценни фурни, които могат да пекат и по две тави едновременно.

# 434
  • София
Аз ползвах за първи път пиролизата и съм със смесени чувства. Останаха непочистени петна около входа на вратата, както и стъклото е абсолютно непочистено. Извадих всичко от фурната, но така и пише. Другите повърхности наистина са добре изчистени, и само с влажна кърпа се събра сива пепел от стените, съвсем малко от пода.

Стъклото при повечето фурни не се изчиства напълно с пиролизата, дори при някои модели ръководството препоръчва то да се почисти ръчно преди нея. Във вашето ръководство също има подобна препоръка, само че за цялата повърхност, не знам защо. Вероятно се презастраховат в случай, че има някакви по-едри остатъци. Така или иначе, почистването на стъклото не е трудно, за разлика от вътрешността.

Проблемът с недоизчистването около вратата не е рядкост, а при някои марки даже е редовен. Ако сте пуснали някоя от по-кратките програми на пиролизата, може причината да е в това. По принцип, с най-дългата програма не би трябвало да има такива остатъци.

Любопитен факт е, че във вашето ръководство тази програма е наречена „Цялостно почистване“, сякаш сами признават, че другите нива са „частични“. Така или иначе, по-кратките програми са измислени с цел икономия, което ги прави по-неефективни и съответно с тях поемате риск да не „уцелите“ точно колко замърсена е била фурната.

Аз ползвам само пълната програма, за да не си играя на подобно „отгатване“. Ако пусна кратка програма и ня не изчисти добре, ще трябва повторно да пускам пиролизата и не само че няма да спестя енергия, ами и ще загубя двойно повече време, за да чакам да изстине и т.н.

Ако сте пуснали дългата програма и има недоизчистено около вратата, значи толкова са ѝ възможностите на тази програма. В този случай, можете да повторите програмата или да почистите петната по традиционния начин, а в бъдеще да пускате самопочистването по-често, т.е. при по-слабо замърсяване.

Общи условия

Активация на акаунт